Connect with us

Hrvatska

Ministar dao ostavku zbog plagiranja doktorata

Objavljeno

-


Njemački ministar obrane Karl-Theodor zu Guttenberg podnio je ostavku na dužnost.
Napravio je to zbog afere koja je izbila nakon što je postalo poznato da je velik dio njegova doktorata plagijat, zbog čega mu je Sveučilište u Bayreuthu prošle srijede i oduzelo titulu doktora pravnih znanosti.
– Ovo je najbolniji potez mog života, rekao je zu Guttenberg novinarima okupljenim u Ministarstvu obrane u Berlinu objavljujući svoju ostavku. On je svoju odluku obrazložio činjenicom da je u posljednje vrijeme sva pažnja javnosti bila usredotočena na skandal oko njegova doktorata, a ne na važnije probleme vezane uz rad njegova ministarstva poput pogibije nekoliko vojnika Bundeswehra u Afganistanu ili predstojeće reforme njemačkih oružanih snaga.
– Više ne mogu preuzeti odgovornost za činjenicu da se na štetu vojnika u javnosti priča samo o meni, rekao je zu Guttenberg. Njemački ministar obrane je kao jedan od razloga za ostavku spomenuo i ‘ogroman pritisak medija’ na njega i njegovu obitelj u posljednje vrijeme. On je međutim istodobno priznao da je za veliko zanimanje medija za njegovu osobu ‘i sam kriv’.
– Stigao sam do kraja svojih snaga, zaključio je zu Guttenberg.
Promatrači procjenjuju da se je zu Guttenberg odlučio na ostavku nakon što su i iz samih redova demokršćanske Unije CDU/CSU počeli stizati kritički tonovi u njegovu pravcu. Još krajem prošlog tjedna zu Guttenberg je uživao i punu podršku kancelarke Angele Merkel. Ona je u utorak odbila komentirati ostavku svog ministra obrane.
Njemački ministar obrane je prije i poslije izbijanja skandala oko plagijata njegova doktorata uživao veliku potporu javnosti te je slovio za jednog od najperspektivnijih njemačkih političara, a mnogi su ga spominjali i kao budućeg kandidata za kancelara. Zu Guttenberg, koji nosi i titulu barona i potječe iz stare franačke plemićke loze, od svoga dolaska na vlast 2009. polarizirao je javnost medijski insceniranim nastupima koji su mu donijeli veliku popularnost, ali i brojne kritike. Zu Guttenberg je i unuk 2006. godine preminulog grofa Jakoba Eltza vukovarskog.
Kao mogući nasljednik na mjestu ministra obrane spominje se sadašnji ministar prometa Peter Rammsauer (CSU) kao i Volker Kauder, predsjednik demokršćanskog zastupničkog kluba u Bundestagu.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Hrvatska

PRONAĐENI KOMADIĆI PLASTIKE! Povlači se jedna vrsta soli, provjerite zalihe…

Objavljeno

-

By

foto: Pixabay

Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH) objavila je da se povlači jedna vrsta soli zbog prisustva komadića plastike.

Državni inspektorat Republike Hrvatske obavještava potrošače o opozivu proizvoda Nadalina mlinac morske soli 100g, EAN: 3858881586147, bar koda: 3858881586147, najbolje upotrijebiti do 4.10.2006., zbog prisustva stranog tijela – komadića plastike.

Proizvod nije u skladu s Uredbom 178/2002 o utvrđivanju općih načela i uvjeta zakona o hrani, osnivanju Europske agencije za sigurnost hrane te utvrđivanju postupaka u područjima sigurnosti hrane.

Podaci o proizvodu:

Proizvođač: Luxor d.o.o., Put Majdana 43A, 21210 Solin, Hrvatska

Dobavljač: JOMA Kunststofftechnik GmbH, Wolfholzgasse 14-16, 2845 Brunn amGebirge, Austrija

Obavijest se odnosi isključivo na proizvod sa gore navedenim podacima, navode iz HAPIH-a.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

S tržišta se povlači Donat Mg zbog promjena organoleptičkih svojstava

Objavljeno

-

By

foto: Pixabay

S tržišta se iz predostrožnosti povlači prirodna mineralna voda Donat Mg, 1L koju proizvodi slovenski Atlantic Droga Kolinska, zbog promjena organoleptičkih svojstava okusa i mirisa, izvijestio je u petak Državni inspektorat RH.

Riječ je o mineralnoj vodi Donat Mg, 1 L, s oznakom 14. 11. 24 (s rokom uporabe najmanje do 14. 11. 2024.) i Donat Mg, 1 L, s oznakom 15. 11. 24 (s rokom uporabe najmanje do 15. 11. 2024.,). Distributer je zagrebački Atlantic trade.

Proizvođač ističe da proizvod nije štetan za zdravlje,  ali su preventivno odlučili povući cijelu seriju proizvoda s tržišta.

Potrošači koji su kupili proizvod mogu ga vratiti na prodajno mjesto, gdje će dobiti povrat novca ili dogovoriti zamjenu proizvoda, navodi se u priopćenju Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH).

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Najveća prosječna hrvatska plaća je u Zagrebu, a evo gdje je najmanja

Objavljeno

-

By

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u četvrtom tromjesečju 2023. u odnosu na isto razdoblje 2022. porasla je u svim županijama. Najveći porast bio je u Požeško-slavonskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji, za po 17,1 posto, a najmanji u Gradu Zagrebu, za 12,3 posto.

Državni zavod za statistiku objavio je da je najviša prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u četvrtom tromjesečju 2023. isplaćena je u Gradu Zagrebu, u iznosu od 1 380 eura, a najmanja u Virovitičko-podravskoj županiji, u iznosu od 1043 eura, prenosi Novi list.

Prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u četvrtom tromjesečju 2023. u odnosu na isto razdoblje 2022. porasla je u svim županijama. Najveći porast bio je u Vukovarsko-srijemskoj županiji, za 18,5 posto, a najmanji u Gradu Zagrebu, za 13,5 posto.

Najviša prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u četvrtom tromjesečju 2023. bila je u Gradu Zagrebu, u iznosu od 1982 eura, a najmanja u Virovitičko-podravskoj županiji, u iznosu od 1383 eura.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu