Connect with us

Hrvatska

Zbog Libije i EU cijene u Hrvatskoj skočit će za 20 do 30 posto

Objavljeno

-

Gorivo (foto: Žeminea Čotrić)
Najmanje još dvije godine neće doći do porasta standarda građana u Hrvatskoj. Doznajemo to u razgovoru s ekonomistom Antom Babićem koji uzroke tome vidi u rastu cijena nafte uzrokovanog sukobima u Libiji, ali i stavljanju trošarina na ugljen, drvo, plin i slično prije ulaska u Europsku uniju, a što će proizvesti povećanje cijena za vrtoglavih 20 ili 30 posto.
“Porast cijena nafte zbog nereda u Libiji puno je veći nego što je trebao biti. To je trenutna reakcija tržišta koje se boji da bi se to moglo proširiti na Saudijsku Arabiju i ostale bliskoistočne zemlje pa bi to mogao biti veći problem. Ako se zadrži samo u Libiji, onda će se cijene brzo vratiti na nekih 90 i nešto dolara, jer će Libija biti izvan stroja neko vrijeme”, objašnjava nam Babić.
Ako dođe to “crnog scenarija”, Ina, koja više nije državna, iskoristit će svaku priliku da digne cijene za krajnje potrošače, nastavlja Babić, a zbog čega će cijene benzina narasti na 10 ili 11 kuna po litri. Vožnje osobnim automobilima, mnogi će se pri tom morati odreći, no u cijeloj priči to je najmanji problem.
“Važno je to da se povećanje cijena nafte prebacuje i na druge proizvode. To će biti udar na standard građana, no ne vjerujem da će rast biti veći od 10 posto”, kaže nam Babić koji veći problem vidi u prilagodbi cijena prije ulaska u EU.
“Nepobitna je činjenica da se standard u zadnje tri godine jako spustio, a do tada je rastao zbog socijalnih davanja i raznih drugih varijanti. Građani ne mogu očekivati da će im biti bolje u periodu od sljedeće dvije godine jer ekonomski rast neće biti dovoljan za stvaranje novih radnih mjesta i dizanje plaća”, upozorava ovaj ekonomist.
Redoviti profesor na Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu, stručnjak za energetiku Igor Dekanić također upozorava na prisutnu bojazan od prelijevanja krize u Saudijsku Arabiju i Kuvajt. “Očigledno da će ovi događaji koji su počeli u Tunisu, a pretvorili se u širu nestabilnost u regiji na Bliskom istoku i sjeveru Afrike dodatno povećati rast cijena nafte koje su već skočile. Širenje nestabilnosti na Kuvajt i Saudijsku Arabiju sigurno bi lansirao novi rast cijena, međutim koliko, teško je predvidjeti, sve ovisi od političke situacije”, objasnio je za Index.
Nije važno, dodaje Dekanić, kupujete li naftu iz Rusije ili od negdje drugdje, jer cijene su ujednačene, pa se u skladu s tim nivelira i cijena nafte iz Sjevernog mora prema kojoj se nivelira mediteransko tržište nafte. “Cijene nafte na našem tržištu imaju dinamiku utvrđenu pravilnikom i cijene se utvrđuju svaka dva tjedna. Stoga možemo očekivati povećanje cijena za dva tjedna. Koliko? To ćemo tek vidjeti”, kaže Dekanić.
Ako bi cijene nafte krenule dalje gore i ako bi došlo do još većeg poskupljenja, na globalnoj je razini vjerojatno ugrožen gospodarski oporavak. “Ako bi došlo do skoka cijena od 20 posto, dakle 120, 130 dolara po barelu, onda bi vjerojatno bio ugrožen svjetski gospodarski oporavak.
Poskupljenje nafte sigurno će naći odraza i u ostalim cijenama, ali kada su naši proizvođači počeli dizati cijene unaprijed, radi se o anticipiranju inflatornih očekivanja. Ako na globalnoj razini dođe do poskupljenja nafte od 20 posto, a projiciran je globalni rast od 4 posto, onda će se isti smanjiti na 3 posto”, prognozira Dekanić.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Hrvatska

UPOZORENJE IZ MUP-a: Sljedeći tjedan dulja čekanja na granici sa Crnom Gorom, Srbijom i BiH

Objavljeno

-

By

foto: MUP RH

Kako bi se izbjegla dulja čekanja na provedbu granične kontrole preporučamo korištenje alternativnih cestovnih graničnih prijelaza, poručuju iz MUP-a

Ministarstvo unutarnjih poslova obavještava putnike koji putuju preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske da će se u noćnim satima između 7. i 8. veljače (utorak i srijeda) provesti redovno održavanje Nacionalnog informacijskog sustava za upravljanje državnom granicom (NISUDG).

Zbog navedenog će na većini graničnih prijelaza doći do prekida rada NISUDG sustava, što će uzrokovati prekide odnosno odgode u provedbi granične kontrole putnika, a posljedično i dulje vrijeme za prelazak državne granice. Slijedom navedenog, kako bi putnici izbjegli dulja čekanja na provedbu granične kontrole na tim graničnim prijelazima, preporučujemo da u navedeno vrijeme koriste alternativne cestovne granične prijelaze:

Tovarnik – na granici s Republikom Srbijom

Bajakovo – na granici s Republikom Srbijom

Županja – na granici s Bosnom i Hercegovinom

Slavonski Brod  – na granici s Bosnom i Hercegovinom

Stara Gradiška  – na granici s Bosnom i Hercegovinom

Maljevac  – na granici s Bosnom i Hercegovinom

Ličko Petrovo Selo  – na granici s Bosnom i Hercegovinom

Jasenovac  – na granici s Bosnom i Hercegovinom

Kamensko  – na granici s Bosnom i Hercegovinom

Vinjani Donji  – na granici s Bosnom i Hercegovinom

Nova Sela  – na granici s Bosnom i Hercegovinom

Karasovići – na granici s Crnom Gorom.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Filipinka otkriva kako od hrvatske plaće uzdržava obitelj: Ostane mi i džeparac

Objavljeno

-

By

izvor: N1

Svakodnevno svjedočimo da je u Hrvatskoj sve više stranih radnika – od konobara, kuhara, građevinskih radnika pa do vozača taksija ili dostavljača hrane. Rade uglavnom slabe plaćene poslove za koje Hrvati nisu zainteresirani. Osim državljana susjednih zemalja sve ih više stiže iz Azije, a tu prednjače Nepal i Filipini.

Filipinka Meira je prije četiri godine stigla u Split kako bi sebi i svojoj obitelji omogućila bolji život. Mjesečno im šalje 300 eura.

“To je za njih, za njihove troškove tamo. Tako da meni ostane još džeparca, pa je u redu da im šaljem toliku svotu novca. Na Filipinima je plaća negdje oko 300 eura mjesečno, a ovdje je veća”, kaže Meira.

Veće su i brojke stranih radnika u Hrvatskoj. Prošle je godine izdano 120 tisuća radnih dozvola, što je 51 posto više nego 2021. godine. Najviše iz BiH, Srbije, Nepala, Sjeverne Makedonije i Kosova.

Da se broj zaposlene strane radne snage povećao, potvrđuju nam i u jednom hotelu – preko 50 posto radnika su stranci.

“Proces je dugotrajan, to bih na prvom mjestu spomenula. Radimo interno cijelu selekciju, akreditirani smo kao poslodavac i odabiremo stranu radnu snagu, pretežito iz Filipina za svaku nadolazeću turističku sezonu”, rekla je Doris Milić, direktorica hotela.

“Poslodavac mora platiti troškove dolaska, troškove smještaja radnika i kada se to sve uzme u kalkulaciju ukupan trošak rada stranog radnika je znatno skuplji od troška domaćeg radnika”, tvrdi Stjepan Jagodin, direktor tvrtke specijalizirane za zapošljavanje Filipinaca.

Nažalost, postoji i dio poslodavaca koji stranu radnu snagu iskorištavaju, upozoravaju u sindikatu. “Oduzmu im putne isprave da se ne mogu praktički niti maknut. Radnici kod njih rade po cijeli dan za minimalnu plaću, a pri tome ih smještaju u neodgovarajuće stambene objekte”, upozorava Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata.

Naše su sugovornice zadovoljne onim što im je pruženo – od rada do uvjeta življenja. “Kakav je vaš smještaj? U savršenom redu. Izvrstan”, kaže Meira.

“Mjesto je samo za sebe lijepo. Jako je ugodno živjeti ovdje, a i ljudi su isto tako veoma dragi”, potvrđuje i njezina sunarodnjakinja Jade.

I tako se sve više mjesta ostavlja za stranu radnu snagu, jer domaći radnik bez obzira što prema zakonu ima prednost pri zapošljavanju, no i zbog niskih plaća odlazi van.

“Poslodavci u Hrvatskoj bili su i ostali inventivni da su našli način i rješenje, pa traže radnike za one poslove koji se nalaze na popisu deficitarnih zanimanja, za koje je unaprijed utvrđeno da u Hrvatskoj nema raspoložive radne snage pa tako izbjegavaju test tržišta rada”, kaže Sever.

Zbog toga bi se klasifikacija radnih mjesta trebala proširiti, smatraju poslodavci. “Pa da obuhvaća određeno područje, ne specifično radno mjesto”, smatra Jagodin.

“Mislim da klasifikacija jednostavno nije dovoljno široka za našu županiju i za ovisnost županije o mnogobrojnim turističkim pozicijama, tako da mislim da bi se trebala proširiti i na dodatna zanimanja pored postojećih, recimo konobara”, dodaje Milić.

Istraživanja su pokazala da su primanja zaposlenih u prosječnom hrvatskom kućanstvu između 20 i 50 posto manja nego u Sloveniji, a u Njemačkoj čak tri puta manja. Stoga ne čudi da nas je sve manje, a stranaca sve više.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Hrvatska prva po pretilosti, druga po smrtnosti od raka u EU-u

Objavljeno

-

By

Hrvatska je prva po pretilosti, druga po smrtnosti od raka i peta po pušenju u Europskoj uniji, navodi se u izvješću Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD). 

Po smrtnosti od raka lošija samo Mađarska 

Hrvatska je 2019. imala 311 slučajeva smrti od raka na 100.000 stanovnika, 25% više od prosjeka Europske unije. Lošija je samo susjedna Mađarska.

Najčešći uzroci smrtnosti od raka među muškarcima 2019. bili su rak pluća, uključujući dušnik i dušnice (2013 smrtnih slučajeva), debelog crijeva (1264) i prostate (809).

 Kod žena su najčešći uzroci bili rak pluća (870 smrtnih slučajeva), debelog crijeva (839) i dojke (757).

Procijenjena incidencija raka u Hrvatskoj približno je jednaka prosjeku EU-a, ali Hrvati mnogo manje od prosjeka Unije sudjeluju u programima za rano otkrivanje raka dojke, vrata maternice i debelog crijeva. Na to se rjeđe odazivaju stanovnici u ruralnim područjima te nižeg stupnja obrazovanja i dohotka, stoji u izvješću OECD-a.  

U vrhu po pretilosti i pušenju

U izvješću također piše da Hrvatska ima veću stopu pretilosti ili prekomjerne tjelesne težine nego ijedna druga država članica EU-a, a u samom je vrhu i prema udjelu pušača.

Pušenje, prekomjerna tjelesna težina i pretilost te onečišćeni zrak veći su čimbenici rizika od raka u Hrvatskoj nego u drugim članicama EU-a.

Iznadprosječna smrtnost od raka, ograničen pristup liječenju 

Kvaliteta liječenja raka u Hrvatskoj niža je nego u drugim državama članicama EU-a. Prema procjenama IHME-a (Institute for Health Metrics and Evaluation) 2019. je zbog raka izgubljeno 282.113 godina života ili 6641 na 100.000 stanovnika, 15 posto više od prosjeka EU-a (5717) u istoj godini. 

Istovremeno su ukupni troškovi liječenja raka za 11 posto veći od prosjeka bloka.

U izvješću se upozorava da nedostatak zdravstvenih radnika i medicinske opreme ograničavaju pristup liječenju raka u Hrvatskoj.

Što Hrvatska čini?

Hrvatska je u prosincu 2020. predstavila Nacionalni strateški okvir protiv raka od 2020. do 2030. Iste godine je postala prva članica EU-a koja je uvela nacionalni probir za rano otkrivanje raka pluća. Napredovalo se u organizaciji palijativne skrbi, ali nedovoljno, navodi se u izvješću.

Hrvatima su besplatno dostupna dva cjepiva za smanjenje incidencije infekcija povezanih s rakom: cjepivo protiv virusa hepatitisa B, koji se povezuje s rakom jetre, i cjepivo protiv humanog papiloma virusa (HPV), koji se povezuje s rakom vrata maternice i drugim vrstama raka, dodaje OECD.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu