Connect with us

Nekategorizirano

Arapski put

Objavljeno

-


Još jedna velika „demokratska“ pobjeda napaćenog naroda! Mubarak je otišao i sad dolazi med i mlijeko. Stara priča, isti cilj, meta i odstojanje. Naravno da neće biti nikakvih demokratskih iskoraka, kako bi to kršćanski zapad želio, jer je to ipak arapski svijet! Islamski koji sa „željama“ kršćanskog zapada nema ništa.
Uostalom, tog istog „demokratu“ Mubaraka držalo je na vlasti upravo Washington zadnjih trideset godina. I držali bi ga narednih trideset da nije malo prestario i posustao u obuzdavanju muslimanske braće. Usput se zaigrao s idejom da ga „demokratski“ naslijedi sin. To nije neuobičajena praksa. Imamo sličnu situaciju i u Siriji, Sjevernoj Koreji no ovaj put su „kuhari“ demokratskih promjena zamisli da to i nije baš najpametnije rješenje već da mogu staviti nekog novog i svježeg, punog elana za održavanje američkih strateških interesa.
Naravno, odlučili su se za starog američkog igrača, nobelovca i ražalovanog tragača za nepostojećim oružjem za masovno uništavanje u Iraku – El Baradeia. Itekako je zadužio svoje poslodavce iz Washingtona pa su se odlučili servirati ga za demokratsko osvježenje u Egiptu. No, situacija je izmakla kontroli tako da je Mubarak otišao a El Baradei nije zasjeo. Teško i da će kotrolirati situaciju ako i sjedne u predsjedničku stolicu nakon „demokratskih“ izbora. Ukoliko i uspije sjesti u tu trenutno ispražnjenu stolicu, čije ovlasti kontrolira general štab, kontrolirat će situaciju u Egiptu otprilike s istom ili sličnom učinkovitošću kao što situaciju kontrolira Karzai u Afganistanu. Cijeli arapski svijet se ljulja. Teži emancipiranju od Zapada, nastojeći voditi vlastitu politiku ljudima koji će predstavljati arapske, egipatske, alžirske, tuniske, marokanske… interese, a ne samo i jedino interese transnacionalnih korporacija koncentrirane i dirigirane političkom i vojnom moći iz Washingtona.
Latinska Amerika krenula je svojim putem. Isto tako i arapski svijet kreće svojim putem, ma koliko se to ne sviđalo Washingtonu, Londonu, Parizu i cijelom zapadnom svijetu koji je navikao vidjeti sebe kao prvog među „jednakima“. Od Boga datog za zrno soli.
Situacija u i oko Izraela postaje dodatno otežana, da ne kažem dramatična. Bilo koja nova garnitura u Kairu neće moći ignorirati Hamas i stanovništvo u Pojasu Gaze i dalje ga držati u potpunoj izolaciji! Vrijeme Gaze kao arapo-bantustana je isteklo. Izrael je imao više od četrdeset godina da učvrsti svoju poziciju, ali je priliku nažalost propustio. Blokada Gaze zadnjih godina kao i prethodna okupacija od cca 40 godina nije dala nikakve rezultate osim daljnje radikalizacije. Hamas je produkt Muslimanskog bratstva, a ono je danas daleko jače nego jučer. Slabije nego sutra.
Promjene u arapskom svijetu bitno utječu i na situaciju na Zapadnoj obali u kojoj bi novi izbori mogli dovesti Hamas na vlast. U Alžiru Gama al Islamija pobjeđuje već godinama. Policijski sat traje još od 1992. i kao i svugdje drugdje u svijetu ništa nije riješio. Slobodni izbori pomeli bi prozapadnu garnituru i cijeli general štab. Koliko je uputno provoditi izbore kad se već unaprijed zna koji će biti ishod problem je za one koji su kumovali sadašnjoj situaciji.
Palestina je danas još opasniji detonator sukoba širih razmjera. U Palestini se rješenje ne nazire. Barem ne ono koje bi vodilo miru a ne totalnom ratu.
Izrael je neprikosnovena vojna sila na Bliskom Istoku, ali ni njihov general štab nema učinkovita odgovora na asimetrični rat. Izrael je naslonjen na SAD i tu povlačenja NEMA! Pregovarati se mora, ali se ne može očekivati vojno rješenje. Gorak okus u ustima za obje strane – i izraelsku i palestinsku može potaknuti obostrani dogovor da obje strane budu podjednako nezadovoljne. Sve ostalo znači novi sukob.
Situacija će se dodatno zaoštriti kad se zaljulja i autokratski režim u Saudijskoj Arabiji. Koji bi to udarac bio za svjetsko gospodarstvo nepotrebno je upozoravati bilo koga osim hrvatske vlade. Ona čak ni to nije u stanju razumjeti.
Dezintegrirajući procesi u arapskom svijetu došli su do točke s koje nema povratka. Upravo se nalazimo u vremenima kada se bitno mijenjaju odnosi u svijetu, poglavito zbog slabljenja SAD i njihove ocvale vodeće uloge u svijetu.
Nepotrebno je napominjati da je Hrvatska u potpunosti nepripremljena za nestabilniju budućnost koja je već počela. Niti imamo stabilizirano financijsko niti industrijsko niti poljoprivredno niti vojno okruženje. Hrvatska se raspala daleko ranije od arapskih režima koji su se oslanjali jedino i isključivo na SAD.
Možda i u Hrvatskoj shvate da se prvenstveno moramo osloniti sami na sebe, a ne samo bespogovorno i nekritički na  NATO, EU i SAD. Pa u sadašnjem življenju vidimo da oni ni sebi ne mogu pomoći pa kako će onda nama? A i zašto bi? Imaju dovoljno problema i bez nas!

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

0 Comments

  1. roksi

    15. veljače 2011. at 11:58

    Hoćeš reči SJEVERNA Koreja? Ovaj lapsus govori dovoljno o članku.

     
  2. komarac

    15. veljače 2011. at 18:19

    Slazen se Roksi.Povrsan pristup.

     
  3. Jaca

    16. veljače 2011. at 8:50

    zaista cjelovit i realan pogled na današnje globalno političko stanje u svijetu,
    miljama ispred potpuno nesposobne i slijepe hrvatske vanjske politike ala Jandroković i njegova potrčkala…

     

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Nekategorizirano

SA VOLONTERSKE BURZE: Briga o postavu i komunikacija s posjetiteljima u Noći muzeja u Narodnom muzeju Zadar

Objavljeno

-

By

U petak 26. siječnja se na razini Republike Hrvatske odvija XIX. Noć muzeja.

Na prošlogodišnju Noć muzeja Narodni je muzej Zadar bio po broju posjetitelja drugi u RH, odnosno prvi uzmemo li u obzir broj stanovnika odnosno “bazen” posjetitelja.

“Ove godine zbog našeg razrađenog programa ne očekujemo pad interesa, a da bi ta večer prošla u najboljem redu, potrebni su nam volonteri koji će nam pomoći u brizi o postavu (radi se o nekim od najvrednijih djela hrvatske umjetnosti i zadarske povijesti)”, stoji u objavi iz NMZ.

Za prijavu i detaljnije informacije obratite se putem maila na: muzej.nmz@gmail.com do 24. siječnja.

 
Nastavi čitati

Nekategorizirano

Ambulante pune oboljelih od korone, gripe i hripavca. Liječnici upozoravaju na lijek koji često zaboravljamo

Objavljeno

-

By

U prosjeku na tjedan u Hrvatskoj od korone oboli 4.000 ljudi. Uz to svakog dana prijavljuju se slučajevi oboljenja od gripe i hripavca što dodatno opterećuje zdravstveni sustav.

Od covida svaki tjedan oboli u prosjeku 4.000 ljudi, a 45 ih premine. Prijavljenih slučajeva gripe samo prvog tjedna ove godine bilo je više od 800 prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, piše Dnevnik.hr.

Također još ne jenjava ni epidemija hripavca koji može biti koban pogotovo za manju djecu.

Stoga su čekaonice u ambulantama i bolnicama pune pacijenata koji traže liječničku pomoć zbog infektivnih i bakterijskih bolesti dišnih puteva. Liječnicima obiteljske medicine posao se ovih dana udvostručio, a slično je i na hitnim prijemima.

“Dosad nam je obim popovećan, mogureći poduplao se u odnosu na ljeto i jesen, kao što znamo zima je i tada su najčešće bolesti respiratornog sustava”, izjavila je liječnica obiteljske medicine Vedrana Tudor Špalj.

Liječnici također upozoravaju kako ne treba zaboraviti na mogućnost cjepljenja koje može biti spasonosno.

“Cjepljenje kao mjera prevencije protiv gripe, docjeplivanje protiv covida, također trudnice, ukućani, tek rođenih beba i dojenčadi koje nisu redovno cjepljeni da se docijepe protiv hripavca”, izjavila je dr. Andrea Petaros Šuran, voditeljica Odjela za epidemiologiju NZZJZ PGŽ.

 
Nastavi čitati

Nekategorizirano

VIŠNJIK: Obavijesti za posjetitelje koncerta Tragom Olivera

Objavljeno

-

By

Organizator koncerta Tragom Olivera, koji će se održati u subotu, 2. prosinca 2023. u Dvorani Krešimira Ćosića na Višnjiku, informira sve posjetitelje o sljedećem:

– Početak koncerta bit će u 20 sati.
– Ulazak publike u dvoranu bit će od 19 sati.
– Ulazak u Parter – sjeverni ulaz prizemlje lijevo i desno između ulaza A i D.
– Ulazak na Tribine, Prsten i Teleskopske tribine – ulazi B i D na katu.
– Molba svim posjetiteljima: Dođite na vrijeme da biste izbjegli možebitne gužve i zastoje na parkiralištima ili komunikacijama prema dvorani!

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu