Connect with us

Hrvatska

Egipat: Googleov direktor marketinga pušten iz zatvora

Objavljeno

-


Direktor u Googleu Wael Ghonim danas je pušten na slobodu, potvrdili su iz Googlea preko službenog Twitter računa. Ghonim je nestao u Egiptu 28. siječnja, a nedugo zatim se utvrdilo da ga je uhitila egipatska policija. Nedugo zatim i sam je Ghonim preko Twittera potvrdio svoje puštanje na slobodu napisavši: “Sloboda je blaženstvo za koje se isplati boriti”.
Već ranije su članovi Ghonimove obitelji CNN-u kazali kako su iz egipatske vlasti dobili vijest da će Googleov zaposlenik danas biti pušten. Ghonim, koji je inače Googleovom direktor marketinga za Bliski istok s uredom u Dubaiju, pridružio se u egipatske prosvjede prije desetak dana. Zadnji put se preko Twittera javio 26. siječnja kada je, između ostalog napisao, da su prosvjednici spremni umrijeti za svoju borbu.
Ghonim se u prosvjede uključio maksimalno ozbiljno. Marširao je na policajce, a tijekom noći spavao na ulici jer je, kako je izvijestio putem Twittera, želio osjetiti bol koju osjećaju milijuni njegovih sugrađana. Nakon što je Ghonim nestao, članovi njegove obitelji počeli su ga tražiti po Kairu, a nedugo zatim se službeno oglasio i Google koji je zatražio informacije o svom zaposleniku
Uskoro je utvrđeno da je Ghonim jedan od mnogih koji su zbog prosvjeda završili u zatvoru, a njegovo oslobođenje jučer je osobno najavio novi ministar unutarnjih poslova Ahmed Sharfiq. Bilo je to ujedno i prvo službeno priznanje iz vlade da je Googleov direktor zapravo završio u pritvoru, iako je to već danima dobro poznata činjenica.
U ponedjeljak se situacija na ulicama Kaira, Aleksandrije i ostalih egipatskih gradova polako počela vraćati u normalu. Prestali su sukobi prosvjednika s pristašama predsjednika Hosnija Mubaraka i policijom, ali lideri revolucije i dalje tvrde kako njihova pobuna neće biti gotova sve dok omraženi diktator Mubarak ne podnese ostavku. Iako je ponedjeljak prošao relativno mirno, već za utorak je najavljen novi masovni prosvjed na kojem će se tražiti Mubarakova ostavka, javlja Guardian.
O stanju u Egiptu očitovao se i američki predsjednik Barack Obama, koji je zadovoljan što su lideri opozicije sjeli za stol s predsjednicima vlasti i što pokušavaju pregovorima ostvariti svoje ciljeve. “Mislim da je u Egiptu postignut napredak”, kazao je Obama. Međutim, opozicijski vođe još ne djele optimizam američkog predsjednika, s obzirom da nemaju previše povjerenja u egipatskog potpredsjednika Omara Suleimana koji nadzire pregovore s vladine strane i koji bi trebao omogućiti tranziciju političke moći i demokratizaciju egipatskog političkog sustava.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Hrvatska

Oprez: Povlačenje salame iz Konzuma!

Objavljeno

-

By

Državni inspektorat Republike Hrvatske povukao je proizvod K Plus pileća/pureća posebna 500g zbog moguće prisutnosti stranog tijela u proizvodu (komadići najlona ili plastike).

Riječ je o proizvodu pod oznakama LOT broj: 02214475, rok trajanja: 08.07.2023.

Proizvod nije u skladu s europskom uredbom o utvrđivanju općih načela i uvjeta zakona o hrani te utvrđivanju postupaka u područjima sigurnosti hrane, a obavijest o povlačenju odnosi se isključivo na spomenuti proizvod.

Proizvođač je talijanska tvrtka Aia Agriocola Italiana Alimentare Sp, a na hrvatsko tržište proizvod stavlja Konzum plus d.o.o.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Počela potražnja za sezonskim radnicima. Ovo su najtraženija zanimanja

Objavljeno

-

By

foto: Pixabay

OVI indeks za siječanj 2023. pokazuje da je potražnja za radom bila 10,1 posto veća no u siječnju lani, pri čemu je broj oglasa zabilježio povećanje u svim regijama, a najviše na sjevernom Jadranu, što upućuje na raniji početak potražnje za sezonskim radom, objavio je EIZ u utorak.

Kako je navedeno u objavi na internetskoj stranici Ekonomskog instituta, Zagreb (EIZ), prema desezoniranim podacima, OVI indeks je u siječnju zabilježio povećanje od 5,4 posto u odnosu na prethodni mjesec, što je poboljšanje u odnosu na prosinac kada je indeks pao za 2,5 posto na mjesečnoj razini.

Rast je još izraženiji na godišnjoj razini jer je 10,1 posto ostvarenih u odnosu na siječanj prošle godine, značajno veća stopa rasta od one zabilježene u posljednjem mjesecu prošle godine kada je iznosila tri posto.

“Nakon što je u posljednjem tromjesečju prošle godine indeks porastao za 4,7 posto u odnosu na prethodno tromjesečje, sudeći prema desezoniranim podacima za siječanj ove godine, rast na kvartalnoj razini izvjestan je u prvom tromjesečju ove godine iako bi za veću razinu pouzdanosti trebalo pričekati barem još podatke za veljaču”, napomenuli su iz EIZ-a.

Najtraženija zanimanja prodavač, kuhar i knjigovođa

Prodavač, kuhar i knjigovođa su najtraženija zanimanja, dok su konobari ovoga puta pali na četvrto mjesto, a skladištar je zauzeo petu poziciju.

Najveće apsolutno smanjenje broja oglasa na godišnjoj razini u siječnju zabilježeno je za zanimanja programer i građevinski radnik, dok je najveće povećanje opaženo kod prodavača, knjigovođa i medicinskih sestara, istaknuli su iz EIZ-a.

U odnosu na siječanj 2022. godine, značajnije se povećao udio oglasa u kojima se tražila srednja stručna sprema, s 31,4 na 35,2 posto, kao i niskokvalificirani rad, čiji je udio porastao sa 6,8 na 9,6 posto.

U skladu s trenutnim uvjetima na hrvatskom tržištu rada, udio oglasa u kojima se nudi ugovor na neodređeno porastao je s 45,3 na 46 posto, dok se udio oglasa u kojima se nudio ugovor na određeno u godinu dana također blago povećao, s 46,3 na 46,8 posto.

Što se geografske raspodjele poslova tiče, broj oglasa zabilježio je povećanje u svim hrvatskim regijama, najviše na sjevernom Jadranu, i to za čak 44,2 posto, što najvjerojatnije upućuje na to da je ove godine potražnja za sezonskim radom započela nešto ranije nego inače, zamijetili su EIZ-ovi analitičari.

I kontinentalni dio zabilježio povećanje broja oglasa

Kontinentalni dio Hrvatske zabilježio je povećanje broja oglasa, pri čemu je iznenađujuće prednjačila istočna Hrvatska s godišnjom stopom rasta od 17,4 posto. Najveći pozitivan doprinos rastu broja oglasa u istočnoj Hrvatskoj dali su oglasi za kuhare, prodavače i konobare, navedeno je u EIZ-ovoj objavi.

OVI – Online Vacancy Indeks, mjesečni je indeks online oglasa slobodnih radnih mjesta razvijen na Ekonomskom institutu u suradnji s portalom MojPosao, a svrha mu je pružanje pravovremenih informacija o trenutnom stanju potražnje za radom.

OVI indeks izrađuje se jednostavnim prebrojavanjem broja jedinstvenih novih oglasa čiji rokovi prijave završavaju u mjesecu za koji se indeks izračunava. S obzirom na to da se uzimaju oglasi objavljeni putem samo jednog portala, broj oglasa izražava se kao indeks (bazna godina je 2015.).

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Koje su maksimalne magnitude potresa koje se mogu očekivati u Hrvatskoj?

Objavljeno

-

By

izvor: N1

Ines Ivančić, rukovoditeljica seizmološke službe RH, u Dnevniku N1 televizije komentirala je razorni potres koji je pogodio Tursku.

Potvrdila je da je seizmička aktivnost na tom području trenutno još uvijek vrlo intenzivna te da će sasvim sigurno trajati još dosta dugo.

“Ovako jak potres zabilježen je zasigurno na svim seizmološkim postajama na Zemlji”, rekla je Ivančić objašnjavajući da energija oslobođena ovim potresom 125 puta veća od one nakon petrinjskog potresa.

“Osim toga, kada imate potres magnitude 7.8, tada se rasjedna ploha aktivira u duljini većoj od 200 km. To je veliko područje koje je pogođeno ovim potresom, zato su i posljedice tako velike”, dodala je.

Podsjetila je da su posljedice plitkih potresa puno veće na površini.

“Seizmo-tektonsko područje Turske je jedno specifično područje. Tamo postoji ta Anatolijska ploča koju gura Arapska ploča. S južne strane se nalazi Istočno-Anatolijski rasjed koji se upravo sada i aktivirao. On je dug 570 km. Rasjedi u Hrvatskoj su sasvim drugačijih karakteristika. Imamo tektonski sustav niza manjih ploha koji ne mogu izazvati tako velike potrese”, objasnila je Ivančić.

Upitana koja je maksimalna magnituda potresa koja se može očekivati na našim područjima, Ivančić je kazala:

“U sjeverozapadnoj Hrvatskoj se procjenjuje da je maksimalna magnituda potresa 6.5, dok je na obalnom području prema jugu maksimalna magnituda oko 7 ili nešto malo više – oko 7.2, 7.3.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu