Connect with us

Hrvatska

Munjes: "To nisam bio ja nego netko drugi"

Objavljeno

-

Županijski sud (Foto: Ivan Katalinić)
Na Županijskom sudu u Zadru nastavljena je rasprava u slučaju Nikole Munjesa kojega optužnica sumnjiči da je kao pripadnik milicije tzv. “Republike Srpske Krajine”, 22. rujna 1991. godine, u mjestu Perušić kraj Benkovca, prijetio i fizički zlostavljao mještane hrvatske nacionalnosti. Navodno je Munjes bez ikakva povoda Duju Pešuta tukao nogama i kundakom puške te da ga je potom i ugrizao za vrat govoreći mu da će mu se napiti ustaške krvi nakon čega mu je vojničkom bajunetom zarezao vrat i polizao krv s noža. Nakon toga nastavio ga je udarati kundakom po glavi, a kad se Grgo Pešut umiješao riječima da će ubiti pravedna čovjeka. Optuženi Munjes odgovorio mu je da se “ustaše i zmije tuku u glavu”.
Raspravi je trebala nazočiti sudska vještakinja Elizabeta Dadić Hero, ali je zbog bolesti opravdala svoj izostanak. Kao svjedoci su pristupili Dujo i Ante Pešut. Obojica su ostali pri svojim iskazima danim na raspravi 18. siječnja 2011.
Dujo Pešut je u svom iskazu naveo da se događaja iz 1991. nerado sjeća te da ih nastoji zaboraviti i potisnuti. Noćne more imao je tri mjeseca nakon što je otišao iz Perušića na pravoslavni Božić 1992., isto tako noćne more su mu se vratile i kad se 1995. vratio natrag u Perišić i trajale su dva do tri mjeseca. A zbog 42 dana koje je proveo živeći u grobu i dan danas kada prođe pored groblja doživi nelagodu. Sami pozivi suda su ga uznemirili i zbog trauma imao je prometnu nesreću.
Kad mu je predsjednik vijeća pokazao fotografiju Munjesa na sprovodu, gdje on ima maskirnu uniformu na sebi i crvenu kosu, Dujo Pešut Munjesa nije prepoznao.
– Na slici prepoznajem pravoslavnog popa. A ova osoba ima urednu kosu a ja se sjećam osobe neuredne kose, izjavio je Dujo Pešut.
Na upit branitelja optuženog je li siguran da ga je zlostavljao Munjes, Dujo Pešut je odgovorio da u tom trenutku kada ga je udarao nije znao ime i prezime osobe koja to čini.
– Od brata Ante i drugih ljudi koji su ga prepoznali saznao sam tko me je udarao, rekao je Dujo.
Kada je sudac pokazao fotografiju svjedoku Anti Pešutu on je prepoznao da je optuženik osoba crvene kose u maskirnoj uniformi.
– U Perušiću nitko nije činio ta djela iz Bukovića, nikog drugog nisam vidio nego Munjesa, izjavio je Ante Pešut na upit ima li koja druga osoba koja bi mogla biti slična Munjesu a da je počinila to djelo.
U vještačkom nalazu psihijatrice Elizabete Dadić Hero između ostalog stoji da je Nikola Munjes emocionalno nezrela osoba, povodljiva, dissocijalna i bez jačih obiteljskih i prijateljskih veza, s poremečajem ličnosti koja odluke donosi u trenutku bez većeg promišljanja, niskog praga tolerancije. U nalazu se ne navodi dijagnoza, ni duševna bolest.
Prilikom iznošenja završnih govora došlo je do obrata jer se okrivljeni sjetio točnog imena i prezimena osobe koja je to djelo napravila, odnosno, koja je grupa milicajaca bila u Perušiću.
– To djelo nisam ja napravio, znam osobu koja je to napravila, po karakteristikama koje je opisao Dujo Pešut to bi mogao biti Željko Ležaja iz Biljana. Njemu je u to vrijeme bio ubijen brat i ponašao se kao luđak, iznio je Nikola Munjes.
Munjes je iznio da je za taj događaj saznao iza sprovoda Cupaću i to u stacionaru milicije u Benkovcu, za to su mu rekli Micko i kolega Zoran Dobrić. Sa Željkom Ležajom nije nikada razgovarao, ali ipak mu se sjeća boje glasa. Po izgledu Ležaja je bio niži i deblji od njega, plave kose do ramena. Ipak taj podatak nije iznio u svojoj obrani 19. siječnja 2011. jer je smatrao je da nije vrijeme za njegovo iznošenje. Iskaz je bio kontradiktoran jer je rekao da je za događaj saznao kada je pročitao optužnicu u istražnom zatvoru u Crnoj Gori.
Odvjetnik optužbe iznio je da je Sud na temelju stanja još 1995. godine zaključio da je optuženik počinio krivično djelo protiv čovječnosti i međunarodnog prava i dobio je kaznu zatvora od 9 godina. U ponovljenom postupku svjedoci optužbe su detaljni, vjerodostojni i istovjetni prijašnjim iskazima, a Ante Pešut prepoznao je optuženog. Obrana optuženog nelogična je i usmjerena ka izbjegavanju kaznene odgovornosti. Stoga, optužba je donijela zaključak da je okrivljeni postupao i počinio ovo kazneno djelo za koje se tereti.
U svojim navodima zastupnik obrane u završnoj riječi iznio je da do danas nije točno utvrđeno kojeg se datuma djelo dogodilo.
– Imamo činjenicu da se u miliciji SAO Kraine radilo 24 sata i poslije bilo slobodno 48 sati. Sahrana Cupaću bila je 21. rujna 1991. Pošto je Munjes bio određen od pretpostavljenih da bude na sahrani, bio je slobodan taj dan.
Svjedok Ante Pešut pojavio se tek u ovom slučaju, u prethodnom nije bio. On je jedini svjedok koji je poznavao Nikolu Munjesa jer su se susretali. Nakon odvoženja Duje i Grge Pešuta intervenira susjed Jugoslav. Ante Pešut spominje i kao jednog od učesnika Momčila Pupovca zvanog Kena “To je neka specijalna grupa koja harači”
Munjes je po intelektualnim kvalitetama bio običan milicioner i najčešće je radio na osiguranju.
Iskaz Ante Pešuta koji kategorički tvrdi da je Munjes počinitelj je presmion i svjedok se htio sudu pokazati u drugačijem svjetlu. Prča o petnaestorici do zuba naoružanih osoba, milicionera i on kao Hrvat da je mogao pozvati na riječ “Žuti što to radiš?” O psihozi življenja u Perušiću najbolje pokazuje Dujo Pešut koji se skrivao i spavao 42 dana u grobu. Ante je nakon toga događaja 2 dana poslije, što pokazuju činjenice, prešao na suverenitet RH.
Nijedan od oštečenih nije prepoznao Nikolu Munjesa. Jedino je svjedok Ante Pešut sa sto postotnom sigurnošću prepoznao okrivljenog, to najbolje dokazuje dio iskaza “Zaključili smo da se radi o Munjesu”.
Na današnjoj fotografiji iz toga vremena Dujo Peštu nije prepoznao Munjesa, ranije je tvrdio da je ta osoba imala žutu, kratku kosu. Munjes je na fotografiji nosio “bubi frizuru” i crvenu kosu.
Grgo Pešut nije prepoznao okrivljenog. Zlostavljač je bio kratko ošišan.
U kamionu kojim su odvezeni u Benkovac Dujo i Grgo Pešut, bez obzira na prisutnu dozu straha, mogli su sigurno vidjeti osobu koja ih je zlostavljala. A oni nisu prepoznali tu osobu.
Krucijalna su svjedočenja oštečenika koji ga nisu prepoznali.
Postoji ozbiljna sumnja da bi optuženi počinio djelo za koje ga se tereti po klauzuli IN DUBIO PRO REA, bio je završni govor branitelja.
Optuženik se pridružio završnom govoru branitelja tvrdeći da to djelo nije počinio, ali da za svako drugo kazneno djelo koje je počinio treba odgovarati. Pod time je mislio na krađu automobila u Bruškoj zbog čega je i bio suspendiran.
Obajava presude bit će sutra u 10:30 sati.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Hrvatska

Budite oprezni: Povlači se još jedan proizvod iz trgovina

Objavljeno

-

By

Pixabay

Zbog prisustva neodobrenog bojila E110 u sadržaju opoziva se proizvod Regent – Cheese Rings od 60 grama s oznakom najbolje upotrijebiti do 20.11. 2025., izvijestila je Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH).

Proizvod nije u skladu s Uredbom o utvrđivanju općih načela i uvjeta zakona o hrani, osnivanju Europske agencije za sigurnost hrane te utvrđivanju postupaka u područjima sigurnosti hrane i Uredbom (EZ) od 16.prosinca 2008. o prehrambenim aditivima.

Obavijest za potrošače dostupna je na web stranicama subjekta u poslovanju s hranom https://kabayanstore.eu/hr.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Nitko se devet dana nije kandidirao za europarlamentarne izbore

Objavljeno

-

By

Iako su to mogli učiniti unatrag devet dana, do petka još ni jedna politička stranka ili birači nisu Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) dostavili kandidacijsku listu za europske izbore, krajnji rok za dostavu im je u utorak, 23. travnja u ponoć.

Za sada su predaju listi najavili SDP s partnerima (u ponedjeljak, u 11 sati) i Ladislav Ilčić (u utorak, u 12, 30 sati) koji predaje kandidacijsku listu grupe birača.

Kandidacijske liste mogu predložiti političke stranke registrirane u Hrvatskoj na dan kad je objavljena odluka predsjednika Republike o raspisivanju izbora u „Narodnim novinama“ (15. ožujka) te birači, koji za pravovaljanost liste trebaju prikupiti najmanje 5.000 potpisa birača.

Ti se potpisi prikupljaju na obrascu koji je propisao DIP za ove izbore, a dostupni su na njegovoj mrežnoj stranici.

Kandidacijske liste mogu predložiti i koalicije stranaka.

DIP će liste do 20. travnja (subota), zaprimati u svojoj zgradi u Visokoj 15, a od 21.(nedjelja) do 23. travnja u ponoć, u zgradi Hrvatskog sabora na Trgu svetog Marka.

Od 19. do 20. travnja zaprimat će ih od 10 do 14 sati, a isto vrijedi i za 21. travnja.

U ponedjeljak, 22. travnja liste će zaprimati od 10 do 18 sati, a posljednjeg dana, u utorak, 23. travnja od 9 sati do ponoći.

Predaju liste treba najaviti, obrazac najave, koji je dostupan na mrežnoj stranici DIP-a www.izbori.hr, popunjen se dostavlja DIP-u na adresu elektroničke pošte: dip@izbori.hr.

Najkasnije do 25. travnja u ponoć, DIP će prihvatiti i objaviti zbirnu listu, a time će početi službena izborna promidžba koja će trajati do petka, 7. lipnja u ponoć. Od tada, pa do izborne nedjelje, 9. lipnja u 19 sati i zatvaranja birališta, na snazi će biti izborna šutnja.

Na izborima za Europski parlament prije pet godina natjecale su se 33 liste, osam više nego 2014. godine.

Kršenje izborne šutnje novčano se kažnjava

Za razliku od parlamentarnih izbora, gdje za to nema kazne, na izborima za Europski parlament kršenje izborne šutnje nosi ozbiljne novčane kazne koje izriče prekršajni sud.

Fizička osoba, dakle i građanin, koji prekrši šutnju, mogao bi ostati bez 398 eura, izborni kandidat od 1.327 do 3.981 eura, a pravna osoba, npr. politička stranka, od 13.272 do čak 66.361 eura.

Iako liste tek trebaju stići, SDP-ova koalicija već je objavila imena koja će se naći na njenoj listi, među njima su i imena Biljane BorzanTonina PiculeRomane Jerković i Predraga Freda Matića, dosadašnjih europarlamentaraca, zastupnika Bojana Glavaševića i Dalije OreškovićMarka Vešligaja, gradonačelnika Pregrade itd.

Na izborima svi vrsta u Hrvatskoj pravilo je da glavina kandidatura stiže posljednjih dana roka, no na činjenicu da DIP u devet dana nije zaprimio ni jednu za europske izbore, sasvim sigurno je utjecalo održavanje parlamentarnih izbora u srijedu na koje su stranke bile fokusirane.

Izbori za Europski parlament u Hrvatskoj će se održati u nedjelju, 9. lipnja i na njima će birači, na mandat od pet godina, izabrati 12 zastupnika u novi, 10. saziv Europskog parlamenta u kojemu će ih biti ukupno 720.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

PROGNOZA / Za vikend stiže novo pogoršanje vremena, a evo što nas očekuje sljedeći tjedan…

Objavljeno

-

By

foto: Saša Čuka

Azorska anticiklona zapadno od obale Europe i ciklonalna aktivnost nad sjevernom Europom uzrokuju jako sjeveroistočno strujanje od prizemnih do viših slojeva atmosfere kojim se hladan zrak polarnih širina spušta prema jugu.

U našim krajevima tlak zraka raste zbog pritjecanje hladnog zraka sa sjevera koji se gomila nad Panonskom nizinom istočno od Dinarida i preljeva preko planinskih prijevoja na Jadran kao jaka a u podvelebitskom primorju olujna bura. Nad Tirenskim morem plitka ciklona premješta se preko Grčke prema Egejskom moru i uzrokuje povećanu naoblaku na jugu Dalmacije.

Hladna fronta sa sjeverozapada nalazi se sjeverno od Alpa sporo se premješta prema jugoistoku a nad naše krajeve će prodrijeti noćas i sutra prijepodne. Danas će biti sunčano i vjetrovito s temperaturama primjerenim proljeću. Najviše dnevne temperature u unutrašnjosti od 8 do 12, na Jadranu od 12 do 16. Na Jadranu će puhati jaka, a u podvelebitskom primorju olujna bura koja će navečer oslabiti.

U noći na subotu u sjeverozapadnim krajevima unutrašnjosti naoblačenje uz kišu, a u višem gorju susnježicom i snijegom. Pogoršanje će se tijekom subote brzo širiti na cijelu zemlju s izuzetkom juga Dalmacije i otoka. Jutarnje temperature u unutrašnjosti od 1 do 5, na Jadranu i otocima oko 11 . Najviše dnevne temperature u unutrašnjosti oko 9, na Jadranu do 15C. Na Jadranu jaka a u podvelebitskom primorju olujna bura širit će se tijekom dana sa sjevernom prema južnom Jadranu.

nedjelju oblačno i vjetrovito. Kiša će padati u Slavoniji i Baranji te na srednjem i južnom Jadranu a u zaobalnim planinama i planinama Bosne i Hercegovine moguća je susnježica i snijeg. Najviše dnevne temperature oko 10 na Jadranu oko 13.

Od ponedjeljka hladnije uz promjenljivu naoblaku. i sjeverni vjetar. Do kraja tjedna nastavak nestabilnog proljetnog vremena s povremenim mjestimičnim pljuskovima uz postupan porast temperature zraka.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu