Connect with us

Hrvatska

"Moj djed je živio i umro kao Jugoslaven, a bio je pravi pedagog!"

Objavljeno

-


Josip Joška Broz, unuk Josipa Broza Tita, predao je u Beogradu zahtjev za registraciju Komunističke partije Srbije. Skupivši 12 tisuća potpisa i ostvarivši i ostale zahtjeve koji su se tražili, Joška Broz je uz podršku mnogobrojnih pristalica ponovno oživio djedovu partiju.  Ekskluzivno za Z NET, Josip Joška Broz komentirao je povratak Broza i Komunističke partije na političku scenu.
* Predali ste zahtjev za registraciju stranke?
– Da.
* Kako je prošlo? Jeste uzbuđeni?
– Odlično, odlično. Predano je sve.
* Koliko imate članova u stranci?
– Članova ima oko 36 tisuća, ali predali smo 12 tisuća. Imamo još i rezerve, tako da nije problem.
* Imate li članova iz Hrvatske?
– Ima zainteresiranih. Mi smo u pregovorima i s nekim partijama iz Hrvatske, pošto je u Hrvatskoj zabranjena komunistička partija. Polako, bit će i to.
* Što mislite o toj zabrani Komunističke partije u Hrvatskoj?
– A, što? Da nije zabranjena, brzo bi došla na čelo države. Narod je dotjeran do prosjaštva i sada su je morali zabraniti. Ali pojavit će se i u Hrvatskoj. Samo ih treba objediniti, a mi ćemo raditi na tome da se u svim republikama objedine sve te partije.
* Kako ste došli na ideju obnavljanja Komunističke partije?
– Baš zbog toga što je bilo četrnaest komunističkih partija u Srbiji, onda sam ja pokušao ujediniti ih i nisam uspio. Na prijedlog raznih članova, i bivših koji nisu više ni u jednoj partiji, riješili smo ovo na dobrobit našeg naroda i domovine, i svih onih koji žive na ovim prostorima.
* Kakav je interes mladih ljudi za ulazak u vašu partiju?
– Mogu vam reći da je veliki. Vidjeti ćete na televiziji. Imamo, što se kaže, od djece do odraslih. Mladi su zainteresirani jer su uvijek bili buntovni i traže nešto novo.
* Imate li ambicija ući u parlament?
– U svakom slučaju.
* Kakve su vam uspomene na vašeg djeda Josipa Broza Tita?
– Cijeli radni život sam proveo pored njega. A što da kažem? Ja i sestra Zlatica i stric Mišo smo odrasli kod njega. I sve što znamo, naučili smo od njega. Osnovno je da se živi od poštenja i od rada. To je najbitnije.
* Kakav je bio kao čovjek?
– Mogu vam reći da je kao čovjek bio izuzetan. Nikada nikog nije udario ni čvrgom. To vam dovoljno govori koliko je bio dobar. Pravi pedagog. Mnogo je volio životinje i bio je pravi lovac iako danas i to pokušavaju izvrći ruglu.
* Kako komentirate to da ga danas mnogi smatraju diktatorom?
– To oni pokušavaju, ali evo vidi se da im nije uspjelo. To stalno pričaju. A koji je to diktator koji ni jednu pobunu u zemlji nije riješio vojnim ili policijskim putem?! Kako ih danas rješavaju? Samo vojskom i policijom.
* Obzirom da je rođen u Hrvatskoj, je li vaš djed volio Hrvatsku? Kakva je bila njegova percepcija Hrvatske?
– On je bio po svojim stavovima Jugosloven i kao takav je i umro.
* Jeste li zaštitili njegovo ime od raznih komercijalnih (zlo)uporaba?
– Nismo uspjeli zato jer vlast ovdje koči. Mala Saša u Hrvatskoj je uspjela. Ali kada dođemo na vlast, uspjet ćemo i to riješiti. Uvelike koriste njegovo ime i to negativno. Cilj im je tog čovjeka prikazati u lošem svjetlu. To im više ne prolazi.
* Ostaje li zvijezda simbol partije?
– Da, da. Mi smo morali i naziv dati Komunistička partija, budući je bilo četrnaest partija, drukčije se nije moglo registrirati. Nakon gašenja ovih partija, četiri godine nitko ne smije koristiti taj naziv, a ni grb. Napravili smo naš grb – srp i čekić. Podsjeća na onaj grb Jugoslavije, ali je prilagođen zakonskim osnovama.
* Kako gledate na život i djelo vašeg djeda? Što je ostavio iza sebe?
– Što mi imamo gledati?! On je ostavio sve ovo što ima u ovoj zemlji. I bivšoj Jugoslaviji. Sve je ostavio državi i ljudima. Ništa nikome od obitelji nije ostavio, sve je ostavio državi. Danas to prodaju, ali je osnovno da njegova imovina nije nikome pripala.
* Jeste li u bilo kakvim kontaktima sa Jovankom Broz?
– Ne. Ona je prekinula sve kontakte sa svima iz obitelji. Mi to poštujemo, ali ako joj nešto zatreba – tu smo.
* Znači – i nakon Broza, Broz?
– Pa, tako je moralo biti. Ali to je za dobrobit naše djece i našeg naroda. I vašeg naroda. I svih naroda. Da pokušamo vratiti dostojanstvo poretku koji je nekada bio pravi poredak i koji je ustvari i podigao Europu i sve ostalo.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

0 Comments

  1. zenga

    7. prosinca 2010. at 8:55

    Kopilan!!

     

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Hrvatska

Crobarometar: Sve manje građana odobrava rad Milanovića, HDZ-u raste popularnost

Objavljeno

-

By

Dnevnik Nove TV donosi redovito mjesečno istraživanje Crobarometar za studeni 2022. godine. Svakodnevne teme su i u proteklom razdoblju bile rast cijena i inflacija, ali i priprema za ulazak Hrvatske u eurozonu i šengenski prostor. Studeni je mjesec obilježavanja pada Vukovara te je to tradicionalna dominanata tema u ovom periodu.

Pesimizam je stabilan u Hrvatskoj: tri četvrtine ispitanih, odnosno 74 posto birača ne vjeruje da Hrvatska ide u dobrom smjeru, 17 posto misli da ipak ide, 9 posto – ne zna.

Stabilno je i nezadovoljstvo radom Vlade: 66 posto ispitanih ne odobrava poteze koje Vlada povlači, 26 posto odobrava, 8 posto – ne zna.

Kad je riječ o vjeri u Vladinu sposobnosti rješavanja problema, skepsa je i tu itekako prisutna: 22 posto ispitanih vjeruje da će vlada sigurno ili vjerojatno riješiti najveće probleme. Onih koji ne vjeruju u njihove sposobnosti je 73 posto. 5 posto ne zna.

No zato je politička stabilnost, na kojoj tako često inzistira premijer, očito doprla do većine hrvatskih domova pa sada gotovo nitko u državi ne sumnja u odanost koalicijskih partnera HDZ-u: čak 86 posto vjeruje da će u skladnom braku dočekati kraj mandata.

Što građani kažu za predsjednika Milanovića i njegove političke poteze i istupe?

Verbalna rabijantnost koja dominira u svim istupima predsjednika Milanovića više – tako barem pokazuju brojke – ne donosi rast, nego pad popularnosti.

56 posto ispitanih ne odobrava što i kako radi i ta brojka polako raste.

Smanjuje se broj onih koji njegov rad odobravaju: takvih je 37 posto ispitanih, što je u odnosu na listopad pad od 3 postotna poena. Što bi uopće o predsjedniku mislili, ne zna 7 posto ispitanika.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

S tržišta se zbog opasne bakterije povlači jedna vrsta kobasica

Objavljeno

-

By

foto: Pixabay/Ilustracija

Državni inspektorat izvijestio je o povlačenju s tržišta Suhe češnjovke Mesnice Kramarić zbog utvrđene bakterije Listeria monocytogenes, priopćila je u petak Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH).

Opoziv se odnosi na proizvod Češnjovka suha, polutrajna kobasica, LOT 311020226,  s rokom upotrebe do 15.01.2023..

Zbog utvrđene bakterije Listeria monocytogenes proizvod ne zadovoljava  EU mikrobiološke kriterije za hranu

Proizvođač Suhe češnjovke je “Prerada mesa i mesnica Kramarić”, vlasnika Stjepana Kramarića iz Svetog Ivana Zeline.

Obavijest Državnog inspektorata odnosi se isključivo na navedeni proizvod, navodi se u priopćenju.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Plenković: Rast BDP-a na tragu naših procjena, zasad drugi najveći u EU-u

Objavljeno

-

By

Foto: Vlada RH

Premijer Andrej Plenković izjavio je da je rast BDP-a u trećem tromjesečju na tragu vladinih procjena te istaknuo da je to drugi najveći rast u EU-u među 22 zemlje koje su objavile taj podatak.

– Sve to je na tragu naših procjena kao vlade da bi rast BDP-a ove godine trebao biti oko 5,7 posto ukupno. Ovakav rast za treći kvartal, s obzirom da je treći kvartal i lani bio dobar, zasigurno je ohrabrenje funkcioniranju hrvatskog gospodarstva, rekao je Plenković koji je sudjelovao na forumu hrvatskih manjina u organizaciji Hrvatske matice iseljenika.

Na opasku da je u trećem kvartalu BDP ipak pao u odnosu na drugi, kazao je kako je sjajno da je Hrvatska za sada od 22 zemlje koje su objavile podatke rasta BDP-a u drugom tromjesečju, na drugom mjestu, jer veći rast od 5,4 posto ima jedino Cipar.

– Rezultati su na tragu našim procjena i to je komparativno gledano visok rast BDP-a u trećem kvartalu, rekao je premijer.

DZS je u petak objavio prvu procjenu prema kojoj je BDP u trećem kvartalu porastao 5,2 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

To je sporiji rast nego u prethodnom tromjesečju, kada je BDP porastao 8,7 posto, no to je već šesti kvartal zaredom kako se gospodarstvo oporavlja od koronakrize.

Rast BDP-a u trećem tromjesečju zahvaljuje se rastu svih sastavnica BDP-a, od osobne potrošnje do izvoza i investicija.

Zahvalivši poduzetnicima na doprinosu rastu BDP-a, Plenković je podsjetio na vladine mjere pomoći građanima i gospodarstvu.

– Smanjili smo troškove energenata i učinili baš onaj napor koji nam je u ovakvom kontekstu bitan, s obzirom na najave usporavanja globalne ekonomije u 2023. godini, rekao je Plenković.

– Kada to stavimo u kontekst skorog članstva u europodručju i šengenskom području”, dodao je, “uz najveći investicijski rejting koji Hrvatska ima otkad se mjeri, možemo reći da u novu godinu unatoč brojnim izazovima ulazimo snažni i sigurni u sebe da možemo zajednički prebroditi krize, osigurati gospodarski rast, očuvati socijalnu koheziju i ostaviti prostora za snažne mjere pomoći onima kojima će biti potrebne u idućoj godini.

Plenković: EU je donijela odluku da se osnuje EU misija i Hrvatska je za to glasala

U vezi sa sudjelovanjem hrvatskih vojnika u misiji Europske unije za vojnu pomoć Ukrajini premijer Plenković je izjavio “da su stvari jasne”.

– Još jednom ću ponoviti jer vidim ovaj orkestrirani napor, učinjen od jučerašnje sjednice Vlade do danas, da se gotovo smatra da je stvarno neki problem s ustavnim temeljem ili zakonskim temeljem prijedloga Vlade prema Hrvatskom saboru. To je jedna laž i neistina. EU je donijela odluku i Hrvatska je za to glasala da se osnuje EU misija vojne pomoći i potpore Ukrajini. Osnovala se misija, nije se dogovorila neka vježba, kazao je među ostalim i dodao da će misija trajati neko vrijeme s političkim smislom i ciljem, kazao je. 

– Ista pravna osnova, odnosno isti temelj za slične misije, korišten je nekoliko puta i u našem mandatu i u mandatima ranijim Vlada. Jučer je Branko Bačić rekao da je bilo 45 takvih odluka u Hrvatskom saboru. Dakle, taj očaj, jer to više nije ni smicalica, to je doslovno politički očaj i predsjednika i njegovih oporbenih jataka u Saboru koji nemaju političke hrabrosti da se izjasne hoće li pomoći žrtvi agresije na način da RH participira u EUMAM-u nego su se sada u nelagodi uhvatili nekih pravnih smicalica koje ne postoje. Ljudi rade politički problem da se sakriju iza nekih pravnih smicalica. Pravi problem bi bio da je Vlada to odlučila učiniti bez Hrvatskog sabora. Napali bi nas da odlučujemo bez Sabora, kazao je među ostalim Plenković.

Ogroman politički problem

– Ovdje ne postoji pravni problem, već krupniji, ogroman politički problem – razmimoilaženje u tome kakvu odgovornost ima hrvatska država, koja je bila žrtva velikosrpske agresije prije samo 30 godina i koja tada nije imala sveopću međunarodnu solidarnost. Mi smo tada bili pod režimom sankcija. Svo oružje koje je došlo u RH praktički je bilo prokrijumčareno i koštalo je jako puno. Sada imate obrnutu situaciju – sveopću solidarnost međunarodne zajednice s Ukrajinom, a naročito Europske unije, izjavio je premijer Andrej Plenković.

Plenković: Smanjivanje koeficijenata dužnosnicima bila bi demagogija

Premijer Andrej Plenković odbacio je i ocijenio demagogijom prijedloge da se smanje koeficijenti za izračun plaća državnim dužnosnicima kako im ne bi rasle, slijedom rasta plaća državnih dužnosnika nakon izjednačavanja njihove osnovice s državnim službenicima.

Budući da su u Sabor upućene izmjene zakona kojima se propisuje jedinstvena osnovica za plaće državnih dužnosnika i državnih službenika, plaće državnih dužnosnika će porasti jer je osnovica državnih službenika povećana nakon dogovora Vlade sa sindikatima. Novinari su stoga premijera nakon 27. Foruma hrvatskih manjina pitali kakva se poruka time šalje i nije li trebalo smanjiti koeficijente dužnosnicima, kako im plaće ne bi rasle.

– Raspravljali smo o tome i ja sam jednostavno rekao, i svi skupa na Vladi, da je dosta s tom demagogijom. Mislim da ovako usklađivanje osnovice, koja ide za sve državne službenike, može ići i prema dužnosnicima i točka. Hoćemo li mi biti predmet kritika, hoće li se naslađivati neki mediji da smo povećali plaću – OK. Ali, to je tako, poručio je.

Izmjenama zakona predlaže se da osnovica za plaće kako bude rasla službenicima, raste i dužnosnicima, rekao je Plenković i najavio kako će od ministra pravosuđa i uprave Ivana Malenice tražiti da održi konferenciju za novinare i “malo rastumači te osnovice”.

Plaće službenika po pojedinim ministarstvima veće nego ministarske

– Ta situacija s osnovicom i plaćama dužnosnika već je dugo na dnevnom redu, a nitko se to ne usudi mijenjati. Jer, naravno, u Hrvatskoj bi bilo najgore od najgorega da povećate plaće dužnosnicima dok ste na vlasti, prokomentirao je Plenković.

Podsjetio je kako je njegova Vlada povećala plaće službenicima za više od 30 posto pa se, ustvrdio je, događa da su plaće službenika po pojedinim ministarstvima veće nego plaće čelnika tih tijela, to jest ministara.

– Ne kažem da ti ljudi ne rade i ne zavrjeđuje tu plaću, ali to nije normalno. Niti je to normalno, niti je dobro, ustvrdio je.

Upitan kada će se ići u izmjene izbornoga zakona vezane uz izborne jedinice, Plenković je odgovorio – “kad dođe vrijeme, kad mi procijenimo”.

 
Nastavi čitati
Oglasi

U trendu