Connect with us

Hrvatska

"Moj djed je živio i umro kao Jugoslaven, a bio je pravi pedagog!"

Objavljeno

-


Josip Joška Broz, unuk Josipa Broza Tita, predao je u Beogradu zahtjev za registraciju Komunističke partije Srbije. Skupivši 12 tisuća potpisa i ostvarivši i ostale zahtjeve koji su se tražili, Joška Broz je uz podršku mnogobrojnih pristalica ponovno oživio djedovu partiju.  Ekskluzivno za Z NET, Josip Joška Broz komentirao je povratak Broza i Komunističke partije na političku scenu.
* Predali ste zahtjev za registraciju stranke?
– Da.
* Kako je prošlo? Jeste uzbuđeni?
– Odlično, odlično. Predano je sve.
* Koliko imate članova u stranci?
– Članova ima oko 36 tisuća, ali predali smo 12 tisuća. Imamo još i rezerve, tako da nije problem.
* Imate li članova iz Hrvatske?
– Ima zainteresiranih. Mi smo u pregovorima i s nekim partijama iz Hrvatske, pošto je u Hrvatskoj zabranjena komunistička partija. Polako, bit će i to.
* Što mislite o toj zabrani Komunističke partije u Hrvatskoj?
– A, što? Da nije zabranjena, brzo bi došla na čelo države. Narod je dotjeran do prosjaštva i sada su je morali zabraniti. Ali pojavit će se i u Hrvatskoj. Samo ih treba objediniti, a mi ćemo raditi na tome da se u svim republikama objedine sve te partije.
* Kako ste došli na ideju obnavljanja Komunističke partije?
– Baš zbog toga što je bilo četrnaest komunističkih partija u Srbiji, onda sam ja pokušao ujediniti ih i nisam uspio. Na prijedlog raznih članova, i bivših koji nisu više ni u jednoj partiji, riješili smo ovo na dobrobit našeg naroda i domovine, i svih onih koji žive na ovim prostorima.
* Kakav je interes mladih ljudi za ulazak u vašu partiju?
– Mogu vam reći da je veliki. Vidjeti ćete na televiziji. Imamo, što se kaže, od djece do odraslih. Mladi su zainteresirani jer su uvijek bili buntovni i traže nešto novo.
* Imate li ambicija ući u parlament?
– U svakom slučaju.
* Kakve su vam uspomene na vašeg djeda Josipa Broza Tita?
– Cijeli radni život sam proveo pored njega. A što da kažem? Ja i sestra Zlatica i stric Mišo smo odrasli kod njega. I sve što znamo, naučili smo od njega. Osnovno je da se živi od poštenja i od rada. To je najbitnije.
* Kakav je bio kao čovjek?
– Mogu vam reći da je kao čovjek bio izuzetan. Nikada nikog nije udario ni čvrgom. To vam dovoljno govori koliko je bio dobar. Pravi pedagog. Mnogo je volio životinje i bio je pravi lovac iako danas i to pokušavaju izvrći ruglu.
* Kako komentirate to da ga danas mnogi smatraju diktatorom?
– To oni pokušavaju, ali evo vidi se da im nije uspjelo. To stalno pričaju. A koji je to diktator koji ni jednu pobunu u zemlji nije riješio vojnim ili policijskim putem?! Kako ih danas rješavaju? Samo vojskom i policijom.
* Obzirom da je rođen u Hrvatskoj, je li vaš djed volio Hrvatsku? Kakva je bila njegova percepcija Hrvatske?
– On je bio po svojim stavovima Jugosloven i kao takav je i umro.
* Jeste li zaštitili njegovo ime od raznih komercijalnih (zlo)uporaba?
– Nismo uspjeli zato jer vlast ovdje koči. Mala Saša u Hrvatskoj je uspjela. Ali kada dođemo na vlast, uspjet ćemo i to riješiti. Uvelike koriste njegovo ime i to negativno. Cilj im je tog čovjeka prikazati u lošem svjetlu. To im više ne prolazi.
* Ostaje li zvijezda simbol partije?
– Da, da. Mi smo morali i naziv dati Komunistička partija, budući je bilo četrnaest partija, drukčije se nije moglo registrirati. Nakon gašenja ovih partija, četiri godine nitko ne smije koristiti taj naziv, a ni grb. Napravili smo naš grb – srp i čekić. Podsjeća na onaj grb Jugoslavije, ali je prilagođen zakonskim osnovama.
* Kako gledate na život i djelo vašeg djeda? Što je ostavio iza sebe?
– Što mi imamo gledati?! On je ostavio sve ovo što ima u ovoj zemlji. I bivšoj Jugoslaviji. Sve je ostavio državi i ljudima. Ništa nikome od obitelji nije ostavio, sve je ostavio državi. Danas to prodaju, ali je osnovno da njegova imovina nije nikome pripala.
* Jeste li u bilo kakvim kontaktima sa Jovankom Broz?
– Ne. Ona je prekinula sve kontakte sa svima iz obitelji. Mi to poštujemo, ali ako joj nešto zatreba – tu smo.
* Znači – i nakon Broza, Broz?
– Pa, tako je moralo biti. Ali to je za dobrobit naše djece i našeg naroda. I vašeg naroda. I svih naroda. Da pokušamo vratiti dostojanstvo poretku koji je nekada bio pravi poredak i koji je ustvari i podigao Europu i sve ostalo.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

0 Comments

  1. zenga

    7. prosinca 2010. at 8:55

    Kopilan!!

     

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Hrvatska

Stiže snijeg, u dijelu zemlje i do 50 cm. Objavljena prognoza za zimu po mjesecima

Objavljeno

-

Pred nama je velika promjena vremena koja će donijeti velike količine oborina, a snijeg je moguć i u nizinama.

Danas će biti oblačno, ponegdje s kišom, glavninom u prvom dijelu dana. Puhat će većinom umjeren i jak, u gorju na udare i olujan jugozapadni vjetar. Na Jadranu umjereno i jako, mjestimice i olujno jugo i južni vjetar. Najviša dnevna temperatura u većini krajeva od 12 do 17, na jugu i na krajnjem istoku malo viša.

Sutra stiže promjena, bit će oblačno, povremeno s kišom, na Jadranu i s grmljavinom. Nakon sredine dana na zapadu unutrašnjosti susnježica i snijeg uz stvaranje snježnog pokrivača, osobito u gorskoj Hrvatskoj. Ponegdje u unutrašnjosti ujutro magla. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni, u prvom dijelu dana jugozapadni i južni, u višim područjima i jak. 

Na Jadranu umjereno i jako, mjestimice i olujno jugo pa jugozapadnjak, navečer na sjeveru bura. U unutrašnjosti temperatura uglavnom od 4 do 9 °C, u Lici viša, prema večeri u padu. Na Jadranu najniža jutarnja temperatura od 12 do 17, a najviša dnevna između 15 i 20 °C.

U gorju i do 50 cm snijega?

Meteorolog Dnevnika Nove TV Nikola Vikić Topić najavljuje što možemo očekivati:

“Prve prognoze su se malo promijenile. Zahladnjenje nam stiže nešto kasnije. U unutrašnjost stiže tek u petak navečer i nastavit će se tijekom subote. Snijeg ćemo imati tek u subotu poslijepodne. Prvo, naravno, stiže u Gorski kotar i tamo će ga pasti najviše, od 30 do 50 centimetara. U Lici će ga biti manje, od 10 do 20 centimetara. Navečer će ga biti i u središnjoj Hrvatskoj. Moguć je i u nizinama. Ne očekujem da će ga biti puno u Zagrebu. Međutim, Zagorje i Medvednica su druga priča.”

Meteorolog objavio veliku prognozu za zimu po mjesecima

Krunoslav Mikec, dipl. ing., voditelj Službe za vremensku analizu, verifikaciju i prognostičke sustave DHMZ-a, stručnjak koji dugoročne vremenske prognoze za Hrvatsku priprema već više od 10 godina i jedan je od trenutačno najboljih hrvatskih poznavatelja podataka koji se mogu interpretirati kao dugoročna vremenska prognoza, pripremio je za HRT prognozu za zimu.

U nastavku je prenosimo u cijelosti:

Što se Hrvatske tiče, prema trenutačno dostupnim prognostičkim izračunima vrlo je velika vjerojatnost relativno blage zime uz dosta oborine – većinom kiše. I prosinac i siječanj i veljača trebali bi biti topliji od prosjeka iz razdoblja 1991.-2020., odnosno zima bi u cjelini mogla biti slična kao prošlih nekoliko zima.

Sinoptički gledano, česte bi ponovno trebale biti ciklone, i to posebno one sredozemne, koje osim vlage i oborine ne donose jača zahladnjenja, nego uz južinu – relativno visoke vrijednosti temperature zraka, kao što je to bio slučaj u drugom dijelu jeseni. Posebno se to odnosi na noćne i jutarnje, odnosno najniže dnevne vrijednosti temperature, koje će vjerojatno zamjetnije odstupati od prosječnih vrijednosti za zimske mjesece.

Prosinac

Prosinac će početi južinom i iznadprosječnom toplinom i nastaviti se razmjerno hladnim vremenom, i dalje uz povremenu oborinu, pri čemu će uglavnom u višim područjima padati i snijeg. U drugom dijelu mjeseca vjerojatno toplije, uz prevladavajuću južinu te i dalje s relativno čestom kišom jer bi nam s jugozapada mogao pritjecati topao i vlažan zrak.

Siječanj

U siječnju ne bi trebalo biti neke veće razlike, no ipak u dijelu mjeseca je povećana vjerojatnost hladnijeg razdoblja sa snijegom u unutrašnjosti.

Veljača

Niti veljača prema prognostičkim izračunima ne donosi dugotrajniju stabilizaciju atmosferskih prilika. Dapače, izgledniji je nastavak promjenjivog i razmjerno toplog vremena s povremenom oborinom, koja uz hladnije prodore može biti i snijeg, no u većem dijelu Hrvatske uglavnom bi padala kiša. Zanimljivo je primijetiti kako prognostički izračuni daju umjerenu vjerojatnost da veljača u prosjeku bude hladnija od siječnja, koji je na kopnu inače najhladniji mjesec u godini.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Stručnjak objasnio: Evo kako prepoznati da ste zaraženi hripavcem

Objavljeno

-

By

foto: Pixabay

Na razini Hrvatske više je od tisuću oboljelih od hripavca, što je više nego kad se kombinira posljednjih deset godina zajedno, naveli su iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ). Više o tome pričao je Branko Kolarić, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar.

“Oboljeti mogu svi, ali najviše obolijevaju mlađi i najviše je zaraženih među školarcima, sedmi i osmi razred. Najviše je ova bolest opasna za novorođenčad, koja nisu cijepljena. Sada nam je tri godine od pandemije i postali smo osjetljiviji i dodatno nam je pala cijepljenost zbog nepovjerenja”, rekao je Kolarić HTV-ovoj emisiji “Dobro jutro, Hrvatska” pa se osvrnuo na to koliko traje cjepivo:

“U prvoj godini se 95 posto djece cijepi, a u petoj godini docjepljivanje je 88 posto. Da bismo imali zaštitu kod djece, 96 posto ih mora biti cijepljeno, a ospice su druga najzaraznija bolest. Cjepivo ne pruža cjeloživotni imunitet. Nakon docjepljivanja zaštita traje deset godina, ali se mogu zaraziti i cijepljena djeca.”

Otkrio je i zašto je zaraza najčešća kod djece.

“Djeca žive u grupama i u bliskom su kontaktu i zato se brzo zaraze. Imamo 530 prijavljenih slučajeva, ali je zaraženih puno više, a stariji se zaraze u manjem broju.”

Napominje da hripavac rijetko prelazi u neki teži oblik bolesti. Naglasio je i da je normalno za ovo doba godine da ima i hripavca i covida.

“Karakteristično za hripavac je da napadaji kašlja stvaraju osjećaj nedostatka zraka i na kraju kašlja bude uzdah. Rijetko kad prelazi u upalu pluća.”

Najavio je da sutra otvaraju i drive-in HZJZ-a za testiranje iz automobila, a nalaz se dobije odmah sljedeći dan.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Upozorenje iz HAC-a zbog najavljenog snijega: “Ne donosite nepromišljene odluke!”

Objavljeno

-

By

foto: Pixabay

Za vikend nas, prema vremenskoj progonzi, očekuje snijeg i susnježica, a zbog uvjeta kakvi se očekuju na cesta upozorenjem su se oglasile i Hrvatske autoceste.

“Prema prognozi DHMZ-a tijekom vikenda očekuju se susnježica i snijeg uz stvaranje snježnog pokrivača, osobito u gorskoj Hrvatskoj, stoga apeliramo na dodatan oprez u prometu. Sve zimske ekipe HAC-a su na terenu, prate se temperature i uvjeti na cesti kao i prognoza za mikro lokacije te se prema potrebi tretiraju sve asfaltne površine kako ne bi došlo do zaleđivanja asfalta. Međutim, vaša sigurnost je i u vašim odlukama. Ne donosite nepromišljene odluke. Primjerice, ako je na Ziru sunčano, a dionica od Svetog Roka je zatvorena – postoji valjani razlog zašto je tako. Moguća je ili orkanska bura ili snježni zapusi. Nepoštivanjem ograničenja dovodite u opasnost sebe i druge koji u neprohodnim uvjetima kreću u spašavanje (radnici HAC-a, HGSS, policija i hitni medicinski timovi) i izlažu svoje živote kako bi spasili vas”, stoji u priopćenju koje su poslali.

HAC

Poruke vozačima

“Ne krećite na put bez adekvatne zimske opreme! Dok traju snježne padaline brzinu vožnje potrebno je prilagoditi trenutnim uvjetima i ograničenjima na autocesti. Ne zaustavljajte vozilo na zaustavnoj traci i u tunelima zbog postavljanja lanaca, stanite na odmorištu. Oprez zbog moguće poledice na vijaduktima i izlasku iz tunela. Ne pretječite ralicu. Molimo sve korisnike da prije putovanja provjere stanje na cestama”, poručuju iz HAC-a.

Informacije o stanju u prometu mogu se pronaći na mrežnim stranicama www.hac.hr ili www.hak.hr. U slučaju izvanrednih situacija u prometu sve obavijesti šalju se putem prometnog servisa HAK-a, stoga je važno uključiti radioprijamnik u sustav informiranja o stanju u prometu (RDS). Sve dodatne informacije mogu se dobiti i na besplatnom info telefonu 0800 0422.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu