Connect with us

Hrvatska

Pavić Tumpa smatra da nije dužna odgovoriti županijskoj vijećnici

Objavljeno

-

Iris Pavić Tumpa (Foto: Žeminea Čotrić)
“Ne postoji zakon po kojemu sam dužna dostaviti tražene podatke županijskoj vijećnici”, tvrdi Iris Pavić Tumpa, ravnateljica Kazališta lutaka Zadar. Nju je, naime, prozvala SDP-ova vijećnica Renata Sabljar Dračevac na prošloj sjednici Županijske skupštine, traživši ravnateljičinu ostavku zbog nedostupnosti podataka o poslovanju Kazališta.
– Vijećnica je tražila sve ugovore, troškovnike i projekte unazad 25 godina. Prema Zakonu o pravu na pristup informacijama, mi joj to nismo dužni dati. Nije Kazalište tijelo lokalne samouprave, tvrdi ravnateljica Pavić Tumpa, koja pritom dodaje kako su “svi poslovi Kazališta lutaka transparentni” i oni nemaju što kriti. Na upit zašto onda ne daje tražene informacije, kazala je kako je to previše posla i da ni po zakonu nisu dužni arhivirati neke tako stare spise.
– Imamo mi i drugog posla u Kazalištu, pa ne možemo samo tražiti dokumente po arhivama da bismo odgovorili vijećnicima. Ni po zakonu ni po statutu Županijske skupštine, ja to vijećnici nisam dužna dati, odgovara ravnateljica.
Podsjetimo, na zadnjoj sjednici Županijske skupštine vijećnica Renata Sabljar Dračevac požalila se županu Stipi Zriliću da ne može dobiti informacije o poslovanju Kazališta lutaka te je zatražila nalaz Državne revizije za tu instituciju. Zrilić je odgovorio da to treba tražiti ravnateljicu Kazališta i pritom je čak rekao kako “ravnateljica treba dati tražene informacije”.
Čini se da su direktori Vodovoda, Višnjika i Turističke zajednice Zadarske županije, koji također odbijaju dati na uvid javnosti potpisane ugovore iz poduzeća u vlasništvu Grada i Županije, dobili u društvo još jednog čelnika javne ustanove – ravnateljicu Kazališta lutaka.
Podsjetimo, Kazalište lutaka Zadar u najvećoj se mjeri financira novcem Zadarske županije, Grada Zadra i Republike Hrvatske, dakle, novcem poreznih obveznika.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

0 Comments

  1. mirko

    30. studenoga 2010. at 10:12

    Ravnateljica kazališta lutaka svoj odgovor autističnim zahtjevima vijećnice Dračevac temelji na Zakonu.Svoj posao radi izvrsno i hvala joj na tome.Sasvim sigurno ga ne bi radila dobro kada bi na paušalne upite neorijentirane vijećnice hitala prekapati po arhivama.Ako gospođa Sabljar ima spoznaje o nepravilnostima u radu kazališta dužna ih je prijaviti Policiji pa će se zakonskim putem zatražiti dokumenti koji bi mogli potvrditi ili odbaciti njene sumnje.Zašto to ne učini,vj. zato jer lupeta.Ja mislim da bi ona za lupetanja i prozivanja temeljem ničega trebala odgovarati ili barem biti pozvana na obavijesni razgovor u Policiju da kaže što to nije ok. Dok tako ne bude svaki vijećnik će moći blatiti koga hoće bez ikakve odgovornsoti.Tome ne služe predstavnička tijela.Za izgovoreno treba odgovarati.Gospođa Sabljar je još jedna u nizu SDP-ovih “tigrica” koje su baš takvim istupima SDP pobrisale sa političke scene Zadra.Uzor im je Ingrid “Born to be a looser”.

     

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Hrvatska

Mogu li postojeći kućni testovi detektirati nove varijante korone?

Objavljeno

-

By

Covid testovi koji su bili u upotrebi tijekom posljednjih nekoliko godina i dalje bi trebali raditi na otkrivanju novih varijanti, pod pretpostavkom da nisu istekli.

Znanstvenici prate dvije nove varijante, a obje su potomci Omicrona. BA.2.86, poznata kao “Pirola” varijanta, prvi put je identificirana u Izraelu. Do 30. kolovoza pronađena je u najmanje četiri države u SAD-u, otkrivena putem uzoraka osoba s covidom ili putem otpadnih voda, tvrdi Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Druga nova varijanta je EG.5, neslužbeno poznata kao “Eris”. Od 2. rujna Eris je bila najčešća varijanta u SAD-u, čineći 21,5 posto infekcija COVID-19, piše Health.

Slučajevi covida u stalnom su porastu u SAD-u tijekom posljednjih nekoliko tjedana. Od 20. do 26. kolovoza bilo je 15,7 posto više bolničkih prijema zbog virusa u usporedbi s prethodnim tjednom, prema najnovijim podacima CDC-a. Od 27. kolovoza do 2. rujna smrtnost od virusa porasla je za 10,5 posto u usporedbi s prethodnim tjednom.

S obzirom na porast slučajeva, valja provjeriti datume isteka svih testova za covid koje imate u svom domu.

Utvrđivanje točnosti
Mnogi čimbenici utječu na točnost covid testova, posebno kućnih testova, rekao je Todd Merchak, jedan od voditelja programa Rapid Acceleration of Diagnostics (RADx) pri američkom Nacionalnom institutu za zdravlje (NIH).

Ti čimbenici uključuju način na koji se rukuje setovima za testiranje i koliko su dobro uzeti uzorci. Studije pokazuju da vrijeme kada ga uzimate kao i koliko dugo nakon izlaganja čini razliku u rezultatima.

“Iako nisu tako dobri kao PCR, dobra vijest je da ako netko ima simptome covida, čak su i antigenski testovi koji se izdaju bez recepta su prilično dobri”, rekao je dr. Bernard Camins, profesor medicine i zaraznih bolesti na Mount Sinai u New Yorku.

Trenutno ne postoje testovi koji bi rekli koju varijantu imate.

Otkrivaju li trenutni covid testovi nove varijante?
Prema Merchaku, nema razloga vjerovati da trenutni covid testovi ne mogu točno otkrivati slučajeve covida. To je djelomično zato što su nove varijante potomci Omicrona, ali također i zbog načina na koji su testovi dizajnirani.

Izvorni covid test napravljen je kako bi otkrio dio virusa za koji nije tako vjerojatno da će mutirati. Da će virus nastaviti mutirati “računato je od početka”, rekao je Merchak.

Kada se pojave nove varijante, zdravstvene vlasti poput CDC-a, NIH-a i američke Uprave za hranu i lijekove (FDA) proučavaju ih i prate kako bi procijenile hoće li sadašnji testovi i dalje biti specifični kao što su bili.

Nemoguće je utvrditi hoće li se trenutačni testovi možda morati prilagoditi u budućnosti kako se SARS-CoV-2 bude razvijao.

Smjernice kako i kada biste se trebali testirati na covid
CDC preporučuje da biste se trebali odmah testirati ako imate simptome i , ako ćete raditi samo jedan test, idite na PCR jer je pouzdaniji.

“Ako umjesto toga napravite antigenski test i dobijete negativan rezultat, trebali biste se ponovno testirati za 48 sati ili otići na PCR test što je prije moguće”, dodaju.

CDC preporučuje da ako ste bili izloženi covidu, ali ne osjećate nikakve simptome, trebate pričekati pet punih dana nakon izlaganja da napravite test. Ako je vaš drugi antigenski test negativan, pričekajte još 48 sati i zatim napravite treći antigenski test

Rade li testovi kojima je istekao rok valjanosti i dalje?
Američka FDA je objavila popis testova kod kuće kojima je produljen rok trajanja. Popis uključuje proizvod, kome je namijenjen i tvrtku koja ga je proizvela.

Međutim, ako imate istekle testove koji nisu na tom popisu, ne biste ih trebali koristiti ako mislite da imate covid ili ste bili izloženi virusu.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

OPREZ! Iz prodaje se povlači popularno smrznuto povrće

Objavljeno

-

By

foto: Pixabay

Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH) objavila je da se povlači proizvod jer na ambalaži nije označeno da sadrži alergen – kikiriki.

Državni inspektorat obavještava potrošače o opozivu proizvoda Golden turtle Grašak Wasabi, 140 g, GT, Kina, (04610 Peas Wasabi coated GT can 140g), najbolje upotrijebiti do 24.10.2024., zbog neoznačenog kikirikija u sadržaju istoga.

S obzirom da na proizvodu nije označen alergen kikiriki, proizvod može predstavljati rizik po zdravlje potrošača osjetljivih na isti dok ga osobe koje nisu alergične mogu i dalje upotrebljavati bez ograničenja, stoji u objavi.

Podaci o proizvodu:

Stavlja na tržište: PEKINŠKA PATKA j.d.o.o., Samobor

Detalji o opozivu proizvoda dostupni su na web stranici trgovine Pekinška patka, naveo je HAPIH.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Što ako vozite presporo? Evo kolike su kazne

Objavljeno

-

By

Kad se govori o sigurnosti na cesti, najčešće se spominju kazne za vožnju pod utjecajem alkohola ili kaznama za prebrzu vožnju, ali i vozači koji su prespori mogu ozbiljno ugroziti promet, pogotovo na otvorenim cestama izvan naseljenih mjesta te autocestama i brzim cestama gdje su dopuštene brzine osjetno veće.

Kako piše portal Revija HAK, zakon propisuje da vozač ne smije bez opravdanih razloga voziti tako sporo da bitno usporava prometni tok ili ugrožava druge sudionike u prometu.

Kad se iza vozila koje se kreće brzinom koja je manja od najveće dopuštene ili je manja od brzine prometnog toka vozila na tom dijelu ceste te se nakupi kolona vozila koja ga ne mogu sigurno preteći, vozilo se mora na prvom pogodnom mjestu isključiti iz prometa i propustiti kolonu iza sebe.

Kazna za nepoštovanje tih odredbi je 130 eura. Kada je pak brzina kretanja vozila manja od polovice najveće dopuštene, vozač takvog vozila mora uključiti sve pokazivače smjera. Kazna za nepoštovanje te odredbe je 30 eura.

Važno je također znati i kako se brzina kretanja vozila na cesti uz normalne prometne uvjete ne smije ograničiti ispod 30 kilometara na sat.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu