Connect with us

Nekategorizirano

Isprika za samoobranu

Objavljeno

-


Obično se kaže da vrijeme liječi sve! Baš sve! Tako je Hrvatska uspjela ugostiti razne naplavljene likove s obje strane granice koji, htjeli mi to ili ne, imaju slojevitu predpovijest. Toliko slojevitu da vape za zaboravom.
Domjenak je organiziran u Muzeju za umjetnost i obrt. Sastali su se stari državotvorci, Ivo Josipović kao domaćin i Boris Tadić kao drag i rado viđen gost. Pokrovitelji dvije novokonstituirane zemlje, ex-istočne Europe, kolonije trećeg svijeta u jugoistočnoj Europi, mogu ovaj događaj sebi pripisati kao nenadano veliki uspjeh. Bilo je tu i raznih uzvanika, koji su žarili i palili, tijekom nekadašnje Jugoslavije. Nekima od njih je Jugoslavija bila tek uvertira za služenje poznatom borcu za ljudska prava i ravnopravnost naroda i narodnosti – Slobodanu Miloševiću. Ministarska mjesta su prihvaćali po sili zakona. Nisu htjeli, ali eto – moralo se! A što se mora, nije teško.
I eto, takve goste smo ugostili usred Zagreba, da se malo, sretno i berićetno, proćaska i da se, već jednom, preskoči sintagma – Tko nas, bre, zavadi?
Naravno, ukoliko netko ima nešto protiv tako dragih probranih gostiju – garniranih nekolicinom domaćih bukača i ratnih pljačkaša i profitera – uskogrudni je nacionalist. Kako sada stvari stoje, izgleda da rata nije ni bilo.
Prvo šutiš – dok se Vukovar poravnava ili se kandidiraš – za suca Haškog suda. Onda dovedeš, pod pritiskom međunarodnih spozora, nekoga tko je trenutno Predsjednik nečega i onda se on uredno, uvijeno – ispriča za nešto što je navodno napravio tko zna kome, tko zna kada. I fešta može krenuti!
Ipak, koliko su takve veselice drage stanovništvu Zagreba najbolje govori podatak o preko stopedeset tjelohranitelja koji su osiguravali privatni domjenak dva „privatna“ predsjednika koja ne odlučuju ni o vlastitim savjetnicima, a kamoli o čemu drugome.
Hrvatska se, po tko zna koji puta, pokazala dosljednom braniteljicom tuđih strateških interesa tako da pojačavamo za tridesetak pripadnika hrvatski kontigent u Afganistanu. Tamo se brane strateški hrvatski interesi – daljnje širenje T-Coma uz daljnju seriju otvaranja poslovnica Zagrebačke i Privredne banke (koje su, usput, talijanske). Kreće izgradnja mreže autocesta Konzorcija IGH, Konstruktora, ZG Holdinga i ekskluzivno pravo prodaje Ledo sladoleda oko Tora Bore.
Usput, zaboravilo se da je, kad je Sabor donosio odluku o slanju u Afganistan hrvatskih vojnika – broj bio limitiran na 50 vojnika. I dok glavni akteri, SAD i V. Britanija razmišljaju o datumu povlačenja na osnovu postojećih planova, Hrvatska vlada, zajedno s pripadajućim Ministarstvom obrane i Generalstožerom, o tome ne vode nikakvu brigu. Planova nema, a vjerojatno ih neće ni biti. Nagradno pitanje za oktroiranu premijerku glasi: ima li Hrvatska plan obrane? Kako se ne bi mučila još i tim „sitnicama“, moramo joj pomoći. Hrvatska NEMA plan obrane kao ni bilo kakav drugi operativni plan koji bi, u slučaju potrebe, mogao biti realiziran!
I kad je domjenak vječnog pomirenja tekao glatko i uz birana vina, sve dječice mlađe od deset godina (pa se rata ni ne sjećaju), nigdje se na domjenku nije mogla vidjeti odora hrvatskog časnika. Izgleda da je sramota na jedan „domjenak pomirenja“ pozvati nekoga tko simbolizira državu, kao što bi to bio časnik, ili su naši simboli već poodavno spremljeni pod skute Haškog suda. Ostali uzvanici od strane naših sijedih domaćina bili su tretirani kao simboli vrijedni poštovanja. Tragikomično. Dobro nam došli i još bolje vas našli!
Jedino naš neuspješni kandidat za suca Haškog suda nosi odoru HV-a u međunarodnim posjetama Bruxellessu.  Kad je ugošćavao Borisa Tadića mogao ga je također sačekati u odori Vrhovnog zapovjednika vojske čijim je generalima želio odmjeriti kaznu. 
Svoje legendarne cinkaroške akcije „locirati, identificirati, transferirati“ počeo se i javno pribojavati naš legendarni šidski advokat. Već sada krivicu prebacuje na Sanadera i Mesića koji zasigurno nisu bez grijeha. No, kakva bi to partija bele u Remetincu bila bez druga Vlade koji je s jednim i drugim i luk jeo i luk mirisao? Ne samo oko izručenja već i rješavanja imovinsko-pravnih odnosa. To će jednom, ako hrvatska postane pravna država, netko morati istražiti. Za sada se nemaju čega bojati, osim Ive Sanadera – kad progovori.
Hrvatska je povijesnim domjenkom u Muzeju za umjetnost i obrt jedna od prvih, ako ne i prva zemlja u svijetu koja se ispričala zato što je bila napadnuta. Još je samo preostalo da se povuče optužba za Genocid i – čiča miča gotova je priča.
Jer, kako reče jedan od uglednih sudionika domjenka – Pa nećemo se valjda sad opet vraćati na rat!? Što je bilo, bilo je – idemo dalje. I možda bi se s tim sudionikom i mogli složiti kad bismo znali da je Srbija priznala Kosovo. Činjenica je da u Srbiji po tom pitanju skoro da nema disonantnih tonova. I kad već Kosovo nije priznato – kako se Hrvatska može ispričavati zato što je napadnuta, a napadač se nije niti ima namjeru ispričati za agresiju, jer Beograd se branio bombardirajući Zagreb, Karlovac, Dubrovnik, Split, Šibenik, Zadar, Osijek, Vukovar… Treba li spominjati Sarajevo, Srebrenicu, Foču ili Prištinu?      
Beograd se i dalje žestoko brani. Prvi međunarodni uspjeh donio im je upravo Ivo Josipović čime si je zauzeo mjesto u povijesti. Isprika za obranu!
Gospodine Tadiću, mi Vam se ponizno ispričavamo jer smo se branili! Raste trava zelena, zelena…. na grobovima branitelja i nevinih žrtava. Bum, Cile, bum…

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

0 Comments

  1. grozni-zd

    28. studenoga 2010. at 16:12

    Pavle,
    Ivkošić će ti pozaviditi na tekstu !
    Sretno i što prije pronađi vremena za novi tekst !

     
  2. križar

    28. studenoga 2010. at 22:01

    To se zove hrvatski orjentiran ljevičar!
    Domoljublje nije samo deklarativno,Kalinić nosi Che Guevaru na majci ali je bio urovu,dok su Josipoviću puna usta domoljublja i pravedne Hrvatske ali je 90te proveo u mišjoj rupi.
    Odličan tekst!

     
  3. kompleksi...

    29. studenoga 2010. at 8:54

    ko ti je kriv što nisi primija plaću, što nisi prijavljen na punu, što nemaš godišnji, nemaš za kavu………….!!! Nije ti kriv Tadić, nego Tuđman za to. I ja san bija u ratu. ali ne mislin kao ti. Jasno, treba se znati da su srbi krivi za rat, ali treba i dalje živjeti. Pa nisu li Njemci danas glavna sila u EU, a nekad su bili krvnici. Javi se u Vladu ako ti nešto smeta, probudi se kolumnistu:
    Volim Hrvatsku moju domovinu, ali pravednu i poštenu!!!!

     
  4. bodulic

    29. studenoga 2010. at 9:36

    Da ti plate odštetu možda bi ima za plaću,uostalom jesi se boria za domovinu ili mirovinu.
    Tuđmana nema deset godina a nije nam ništa bolje štoviše,što ovi nisu u deset godina detuđmanizacije uspili ništa napraviti ,ovoj zemli potrebna je retuđmanizacija.

     
  5. grozni-zd

    29. studenoga 2010. at 23:51

    Svaka šminka ima cijenu tako i Muzej svoju. Svaka prošlost određuje sadašnjost a sadašnjost budućnost. Di smo mi ?! Tekst to kazuje ali nismo spremni da se suočimo s tim lakše je nekog napasti ili omalovažiti ! Di su argumenti di je odgoj ?? Kud plovi ovaj brod ? Pavle, ne skači u kravati u more !!!

     

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Nekategorizirano

SA VOLONTERSKE BURZE: Briga o postavu i komunikacija s posjetiteljima u Noći muzeja u Narodnom muzeju Zadar

Objavljeno

-

By

U petak 26. siječnja se na razini Republike Hrvatske odvija XIX. Noć muzeja.

Na prošlogodišnju Noć muzeja Narodni je muzej Zadar bio po broju posjetitelja drugi u RH, odnosno prvi uzmemo li u obzir broj stanovnika odnosno “bazen” posjetitelja.

“Ove godine zbog našeg razrađenog programa ne očekujemo pad interesa, a da bi ta večer prošla u najboljem redu, potrebni su nam volonteri koji će nam pomoći u brizi o postavu (radi se o nekim od najvrednijih djela hrvatske umjetnosti i zadarske povijesti)”, stoji u objavi iz NMZ.

Za prijavu i detaljnije informacije obratite se putem maila na: muzej.nmz@gmail.com do 24. siječnja.

 
Nastavi čitati

Nekategorizirano

Ambulante pune oboljelih od korone, gripe i hripavca. Liječnici upozoravaju na lijek koji često zaboravljamo

Objavljeno

-

By

U prosjeku na tjedan u Hrvatskoj od korone oboli 4.000 ljudi. Uz to svakog dana prijavljuju se slučajevi oboljenja od gripe i hripavca što dodatno opterećuje zdravstveni sustav.

Od covida svaki tjedan oboli u prosjeku 4.000 ljudi, a 45 ih premine. Prijavljenih slučajeva gripe samo prvog tjedna ove godine bilo je više od 800 prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, piše Dnevnik.hr.

Također još ne jenjava ni epidemija hripavca koji može biti koban pogotovo za manju djecu.

Stoga su čekaonice u ambulantama i bolnicama pune pacijenata koji traže liječničku pomoć zbog infektivnih i bakterijskih bolesti dišnih puteva. Liječnicima obiteljske medicine posao se ovih dana udvostručio, a slično je i na hitnim prijemima.

“Dosad nam je obim popovećan, mogureći poduplao se u odnosu na ljeto i jesen, kao što znamo zima je i tada su najčešće bolesti respiratornog sustava”, izjavila je liječnica obiteljske medicine Vedrana Tudor Špalj.

Liječnici također upozoravaju kako ne treba zaboraviti na mogućnost cjepljenja koje može biti spasonosno.

“Cjepljenje kao mjera prevencije protiv gripe, docjeplivanje protiv covida, također trudnice, ukućani, tek rođenih beba i dojenčadi koje nisu redovno cjepljeni da se docijepe protiv hripavca”, izjavila je dr. Andrea Petaros Šuran, voditeljica Odjela za epidemiologiju NZZJZ PGŽ.

 
Nastavi čitati

Nekategorizirano

VIŠNJIK: Obavijesti za posjetitelje koncerta Tragom Olivera

Objavljeno

-

By

Organizator koncerta Tragom Olivera, koji će se održati u subotu, 2. prosinca 2023. u Dvorani Krešimira Ćosića na Višnjiku, informira sve posjetitelje o sljedećem:

– Početak koncerta bit će u 20 sati.
– Ulazak publike u dvoranu bit će od 19 sati.
– Ulazak u Parter – sjeverni ulaz prizemlje lijevo i desno između ulaza A i D.
– Ulazak na Tribine, Prsten i Teleskopske tribine – ulazi B i D na katu.
– Molba svim posjetiteljima: Dođite na vrijeme da biste izbjegli možebitne gužve i zastoje na parkiralištima ili komunikacijama prema dvorani!

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu