Connect with us

Nekategorizirano

JESMO LI SVI TREBALI BITI U VUKOVARU ILI ŠKABRNJI?

Objavljeno

-


Jesmo, dakako, samo ne jučer nego prije 19 godina. Jučer su se, po običaju, pored sjećanja na žrtve, Vukovar i Škabrnja koristili za mnogo toga. Već viđeno, ali svaki put sve gore?
Počnimo ispočetka: zarati, odazovete se na poziv savjesti da po svaku cijenu čuvate svoj dom. To je, uostalom, pravo i obveza svakog građanina, a u Hrvatskoj je, za minulog rata, takvih bilo pola milijuna.
E, tih pola milijuna, ili iz svake obitelji u zemlji po jedan, rezultat je izračuna prvenstveno Jadranke Kosor, osobe koja je jučer, na obljetnicu najvećih zločina poslije 2. svjetskog rata, izrekla povijesnu rečenicu: “Danas smo svi trebali biti u Vukovaru i Škabrnji!” Da je nemamo, trebali bi je izmisliti.
Jučer je Vukovar i Škabrnju baš ta Jadranka Kosor bestidno koristila za političku promidžbu, za održanje neodrživog, za svoju poziciju prve i svemoćne, a protiv onih koji danas nisu s njom, kako u politici tako i u spomenutim mjestima.   A možda su bili tamo mnogo prije od nje? Ili, hvala Bogu da nisu s njom.
Jadranka Kosor, danas predsjednica Vlade Republike Hrvatske, već jednom je poentirala na žrtvama Vukovara i Škabrnje i to ju je dovelo tamo gdje jest. Doduše, bilo je iz podruma, no bila su vremena u kojima je svaka pomoć dobrodošla. Ali, ne može joj se osporiti činjenica da je najzaslužnija za “mobilizaciju” više od sto tisuća branitelja. Baš ona je najzaslužnija za “omasovljenje” braniteljske populacije i značajno mjesto u povijesti ratovanja  joj je zagarantirano.
Danas nam je poručila da svi odgovorni za zločine moraju odgovarati. Dirljivo do besvijesti. Samo, ne reče tko je dužan pokrenuti postupke protiv zločinaca, te, ako se usudimo, hoćemo li narušiti interese njenog ureda i upasti u njenu nemilost? Mnogo jači od nas znaju da to nije poželjno.
Ne želim na istoj stranici govoriti o žrtvama u Vukovaru i Škabrnji i obilježavanju godišnjice po pravilima Jadranke Kosor, pa skrećem pozornost korisnika stranice na njenu surovu “razigranost”…
Tek prije mjesec dana, baš Jadranka Kosor, te njeni posilni, izvjesni Ivić, Đakić, Certa i drugi, a povodom svađe sa svojim političkim oponentom, s neviđenim osjećajem gadosti i prijezira, govorili su o ljudima koji su do 1991. bili pripadnici JNA. Danas se s njima srela, ne znam kako je bilo, ali dva Jastreba iz Vukovara i Miljanić iz Škabrnje (koji su to su nepobitno bili) morali su je upozoriti da je izgubila kompas koji pokazuje glavne strane svijeta.
Možda i nisu. Neću (barem za sada) vršiti raščlambu njihovih (ili bilo čijih) uloga u ratu, niti si uzimam za pravo suditi o njihovom doprinosu, ali mi je nejasno kako se nitko od njih nije našao povrijeđen spomenutim izljevima mržnje.
Njihovo pravo je da postupaju kako hoće, da sami sebi uskaču u usta kao što čine i dobro se osjećaju na vlastitim farmama i drugim stečevinama rata, ali što je s drugima? Što je s onima koji nisu privlačni kamerama HTV-a, sve ovo danas gledaju iz kuta za koji gospođa Kosor ne zna niti da postoji, daleko su od prave stranke i tiho umiru u svom idealizmu? Koji bi, zatreba li, opet stali na branik Domovine,  na kojem su neprekidno, jer snose sve  nevolje, od rata, pa preko svih mirnodopskih Jadranki, a ne zovu ih na godišnjice.  
Ne znam koliko su prigodničari opteretili proračun Vukovara ili Škabrnje (državni sigurno jesu) i, uz svo poštovanje žrtvi i iskrenim sjećanjima mnogih, teško se otimam dojmu da skupo plaćamo da nam se rugaju.
Vratimo li se na početak i fascinantni broj hrvatskih  branitelja ne možemo izbjeći pitanje svih pitanja, a odnosi se na nesklad naših snaga danas i onih iz 91. Možda to i nebi privuklo pažnju da je ne usmjerava baš gospođa Kosor.
Stvarno hrabra žena. Opet poentira. Ima na kome.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

0 Comments

  1. Victro Hugo

    19. studenoga 2010. at 9:36

    A da se u kojem slučaju nije pojavila opet ne bi valjalo,uostalom žena je bila novinarka hrvatskog radija dok su Josipovići i drugi humanisti bili po doškolovanjima u inozemstvu.
    Tko bi vama novinarima ugodio osim gazde koji vas masno plaća za ucjene putem medija.

     
  2. grozni-zd

    20. studenoga 2010. at 0:23

    HVALA, na tekstu, svi branitelji se ovih dana osjećaju posrano ! Zadar je po mojoj procjeni s terena 1991. imao 1.000 – 1.500 ljudi bez tvornice kruha, tvornice mlika i Jadere. Osobno sam vezan uz restoran “Zadar” HVALA !
    Danas je 10.000 na prvoj crti di su bili !!!! Zašto nema monografije 112 brigade !!
    Odgovor je u tekstu ! HVALA !!!!

     
  3. grozni-zd

    20. studenoga 2010. at 0:26

    Zaboravio sam, pozdrav Veteranima ma gdje bili !!!

     
  4. grozni-zd

    20. studenoga 2010. at 1:11

    Ispričavam se svim trgovcima koje sam zaboravio u emotivnom istupu a radili su pod granatama i osigurali su prehranu sugrađanima. HVALA !

     
  5. grozni-zd

    20. studenoga 2010. at 20:41

    18.11.2010. naša dićna Gradska i Županijska uprava nije smatrala shodno položiti vjenac u Vukovaru ! Jedina Županija bez predstavnika !!

     
  6. Ja

    21. studenoga 2010. at 21:40

    Pa Zadrani jedini u državi sami sebe nazivaju herojima, a Zadar grad heroj!! Jedino je Vukovar istinski grad heroj a svi ostali su dali veći ili manji obol u obrani države.. Stoga se sramite VLASTI što nije bilo izaslanstva u Vukovaru, ako je mogao Tornado otići kada je bio sve hrvatski mimohod navijača u Vukovaru prošle godine mogli ste i vi svoje izaslanstvo poslati.. Sramota!!!

     

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Nekategorizirano

SA VOLONTERSKE BURZE: Briga o postavu i komunikacija s posjetiteljima u Noći muzeja u Narodnom muzeju Zadar

Objavljeno

-

By

U petak 26. siječnja se na razini Republike Hrvatske odvija XIX. Noć muzeja.

Na prošlogodišnju Noć muzeja Narodni je muzej Zadar bio po broju posjetitelja drugi u RH, odnosno prvi uzmemo li u obzir broj stanovnika odnosno “bazen” posjetitelja.

“Ove godine zbog našeg razrađenog programa ne očekujemo pad interesa, a da bi ta večer prošla u najboljem redu, potrebni su nam volonteri koji će nam pomoći u brizi o postavu (radi se o nekim od najvrednijih djela hrvatske umjetnosti i zadarske povijesti)”, stoji u objavi iz NMZ.

Za prijavu i detaljnije informacije obratite se putem maila na: muzej.nmz@gmail.com do 24. siječnja.

 
Nastavi čitati

Nekategorizirano

Ambulante pune oboljelih od korone, gripe i hripavca. Liječnici upozoravaju na lijek koji često zaboravljamo

Objavljeno

-

By

U prosjeku na tjedan u Hrvatskoj od korone oboli 4.000 ljudi. Uz to svakog dana prijavljuju se slučajevi oboljenja od gripe i hripavca što dodatno opterećuje zdravstveni sustav.

Od covida svaki tjedan oboli u prosjeku 4.000 ljudi, a 45 ih premine. Prijavljenih slučajeva gripe samo prvog tjedna ove godine bilo je više od 800 prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, piše Dnevnik.hr.

Također još ne jenjava ni epidemija hripavca koji može biti koban pogotovo za manju djecu.

Stoga su čekaonice u ambulantama i bolnicama pune pacijenata koji traže liječničku pomoć zbog infektivnih i bakterijskih bolesti dišnih puteva. Liječnicima obiteljske medicine posao se ovih dana udvostručio, a slično je i na hitnim prijemima.

“Dosad nam je obim popovećan, mogureći poduplao se u odnosu na ljeto i jesen, kao što znamo zima je i tada su najčešće bolesti respiratornog sustava”, izjavila je liječnica obiteljske medicine Vedrana Tudor Špalj.

Liječnici također upozoravaju kako ne treba zaboraviti na mogućnost cjepljenja koje može biti spasonosno.

“Cjepljenje kao mjera prevencije protiv gripe, docjeplivanje protiv covida, također trudnice, ukućani, tek rođenih beba i dojenčadi koje nisu redovno cjepljeni da se docijepe protiv hripavca”, izjavila je dr. Andrea Petaros Šuran, voditeljica Odjela za epidemiologiju NZZJZ PGŽ.

 
Nastavi čitati

Nekategorizirano

VIŠNJIK: Obavijesti za posjetitelje koncerta Tragom Olivera

Objavljeno

-

By

Organizator koncerta Tragom Olivera, koji će se održati u subotu, 2. prosinca 2023. u Dvorani Krešimira Ćosića na Višnjiku, informira sve posjetitelje o sljedećem:

– Početak koncerta bit će u 20 sati.
– Ulazak publike u dvoranu bit će od 19 sati.
– Ulazak u Parter – sjeverni ulaz prizemlje lijevo i desno između ulaza A i D.
– Ulazak na Tribine, Prsten i Teleskopske tribine – ulazi B i D na katu.
– Molba svim posjetiteljima: Dođite na vrijeme da biste izbjegli možebitne gužve i zastoje na parkiralištima ili komunikacijama prema dvorani!

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu