Connect with us

Nekategorizirano

"Zadar je ludi grad, zato mi se sviđa!"

Objavljeno

-


Iskoristili smo boravak u Zadru Stephana Lupina, jednog od najboljih hrvatskih fotografa, kako bismo napravili s njim intervju. Uhvatili smo ga jutros rano, prije odlaska u Split, u Gradskoj straži.
* Slovite kao jedan od najboljih hrvatskih fotografa i imate iznimno interesantan životopis. U Italiju ste otišli 1975. godine i tamo radili kao bodyguard nekim poznatim osobama…
– Opet o poznatima. Sve završava na poznatim ličnostima. Ja ti ne patim od “poznatih ličnosti”. Čuvao sam, bio sam prijatelj čuvenoj glumici Ireni Papas koja me uvela u glumu. Poznavao sam kralja kave u Italiji, Carla Facettija. Nije to bilo tipično kao bodygurad… Više kao protection. Zajedno smo se vozili i imali šofera.
* … bili ste jedan od najboljih karatista i svjetski prvak u Sankukai stilu?
– Imao sam svoj karate klub i bio sam prvak Italije u karateu, to je točno.
* Koliko dugo ste živjeli u Italiji?
– Tri godine sam živio u Rimu. Nakon toga, ’78., otišao sam u London studirati engleski jezik, a potom u SAD, u New York.
* Kakav je bio život u “Velikoj jabuci”?
– Onda je to bio pravi život. Osamdesete godine. New York je onda bio centar svijeta. I sad je, ali onda je bio u pravom smislu te riječi! Noćni život je vrištao. Bilo je sve naj, naj. I kulturni i drušveni i noćni život. Noćni pogotovo. Mene su zvali “kralj noćnog života”. Obilazio sam klubove, radio za časopise o noćnom životu, pratio modu… Imao sam svoju kolumnu u Nightlife časopisu.
* Kada ste i kako počeli sa fotografijom?
– U New Yorku sam počeo s fotografijom. Bio sam foto-model i vidio sam kako oni slikaju. Onda sam počeo i ja fotografirati i nakon šest mjeseci sam radio za najprestižnije svjetske časopise.
* Koliko često ste u Zadru?
– Dođem bar dva puta mjesečno.  Ljeti dolazim više nego zimi.
* Kako vam se sviđa Zadar?
– Sviđa mi se dosta. Ima svoj karakter. Ludi grad – to mi odgovara, zato sam tu i kupio stan.
* Dosta radite u humanitarne svrhe?
– To stalno radim. Mora se. Kad svi kradu, mora netko raditi i humanitarno.
* Kada slikate, na što obraćate najveću pažnju?
– Na cjelokupnost. Na ekspresiju, na izražaj, na sve. Moraš show neki napraviti.
* Znači i taj show je bitan dio fotografiranja?
– Da, jako bitan je i taj show. To je jako teško sve u jednome napraviti. Moraš biti maksimalno koncentriran. Kao pilot. I većnom radim bez asistenata.
* Dugo surađujete sa Narodnim muzejom u Zadru i gospođom Peroš?
– Već pet, šest godina imamo suradnju. I dosta izložbi iza sebe. Mi jedini malo prodrmamo Zadar jer je sve uspavano.
* Rekli su mi da Vas pitam koju bi poznatu osobu iz Hrvatske voljeli slikati? Čiji akt?
– Reci onome tko ti je predložio to pitanje da se malo više bavi umjetnošću, a ne da smišlja takva pitanja. Jučer me poslije fotografiranja za kalendar zove me jedan i pita – zašto sam nosio crvene cipele. Sad su crvene cipele bile važnije od cjelokupnog događaja!? Mislim da su novinari krivi što je tome tako. Svi gledaju kakve gole slike radim, koju muzu imam, a nikog ne zanima umjetnost.
* Imate li najbolju sliku koju ste fotografirali?
– Nemam. Još nije došla. Za neku misliš da je najbolja, a onda uslikaš bolju.
* Što bi ste slikali u Zadru?
– Zadar je jako interesantan za fotografiranje. Ja bih fotografirao i istaknuo detalje Zadra. Možda portrete ljudi? Ne bih slikao Donat i Kalelargu, to je potrošeno. To će mi biti jedan od projekata u budućnosti. Napraviti monografiju Zadra.
* Razmišljate li o tome da jednom trajno preselite u Zadar?
– Kad se ja smirim – to će značiti da sam umro. Živim svugdje i svačiji sam. Ali Zadar mi je jedna od bitnih i dražih destinacija.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Nekategorizirano

SA VOLONTERSKE BURZE: Briga o postavu i komunikacija s posjetiteljima u Noći muzeja u Narodnom muzeju Zadar

Objavljeno

-

By

U petak 26. siječnja se na razini Republike Hrvatske odvija XIX. Noć muzeja.

Na prošlogodišnju Noć muzeja Narodni je muzej Zadar bio po broju posjetitelja drugi u RH, odnosno prvi uzmemo li u obzir broj stanovnika odnosno “bazen” posjetitelja.

“Ove godine zbog našeg razrađenog programa ne očekujemo pad interesa, a da bi ta večer prošla u najboljem redu, potrebni su nam volonteri koji će nam pomoći u brizi o postavu (radi se o nekim od najvrednijih djela hrvatske umjetnosti i zadarske povijesti)”, stoji u objavi iz NMZ.

Za prijavu i detaljnije informacije obratite se putem maila na: muzej.nmz@gmail.com do 24. siječnja.

 
Nastavi čitati

Nekategorizirano

Ambulante pune oboljelih od korone, gripe i hripavca. Liječnici upozoravaju na lijek koji često zaboravljamo

Objavljeno

-

By

U prosjeku na tjedan u Hrvatskoj od korone oboli 4.000 ljudi. Uz to svakog dana prijavljuju se slučajevi oboljenja od gripe i hripavca što dodatno opterećuje zdravstveni sustav.

Od covida svaki tjedan oboli u prosjeku 4.000 ljudi, a 45 ih premine. Prijavljenih slučajeva gripe samo prvog tjedna ove godine bilo je više od 800 prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, piše Dnevnik.hr.

Također još ne jenjava ni epidemija hripavca koji može biti koban pogotovo za manju djecu.

Stoga su čekaonice u ambulantama i bolnicama pune pacijenata koji traže liječničku pomoć zbog infektivnih i bakterijskih bolesti dišnih puteva. Liječnicima obiteljske medicine posao se ovih dana udvostručio, a slično je i na hitnim prijemima.

“Dosad nam je obim popovećan, mogureći poduplao se u odnosu na ljeto i jesen, kao što znamo zima je i tada su najčešće bolesti respiratornog sustava”, izjavila je liječnica obiteljske medicine Vedrana Tudor Špalj.

Liječnici također upozoravaju kako ne treba zaboraviti na mogućnost cjepljenja koje može biti spasonosno.

“Cjepljenje kao mjera prevencije protiv gripe, docjeplivanje protiv covida, također trudnice, ukućani, tek rođenih beba i dojenčadi koje nisu redovno cjepljeni da se docijepe protiv hripavca”, izjavila je dr. Andrea Petaros Šuran, voditeljica Odjela za epidemiologiju NZZJZ PGŽ.

 
Nastavi čitati

Nekategorizirano

VIŠNJIK: Obavijesti za posjetitelje koncerta Tragom Olivera

Objavljeno

-

By

Organizator koncerta Tragom Olivera, koji će se održati u subotu, 2. prosinca 2023. u Dvorani Krešimira Ćosića na Višnjiku, informira sve posjetitelje o sljedećem:

– Početak koncerta bit će u 20 sati.
– Ulazak publike u dvoranu bit će od 19 sati.
– Ulazak u Parter – sjeverni ulaz prizemlje lijevo i desno između ulaza A i D.
– Ulazak na Tribine, Prsten i Teleskopske tribine – ulazi B i D na katu.
– Molba svim posjetiteljima: Dođite na vrijeme da biste izbjegli možebitne gužve i zastoje na parkiralištima ili komunikacijama prema dvorani!

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu