Connect with us

Nekategorizirano

Loše navike koje su dobre za zdravlje

Objavljeno

-

Ilustracija: surfanje internetom
Donosimo nekoliko navika koje su dio našeg života i za koje smo mislili da su loše. Istraživanja donose rezultate koja tvrde suprotno:
Žvakanje jača kratkoročno i dugoročno pamćenje iako znastvenici još ne znaju zbog čega, također potiče mršavljenje zato što stvara osjećaj sitosti a da se ne prejedete.
Surfanje internetom djeluje kao gimnastika za mozak. Pozitivno utječe na moždane funkcije i jača sposobnost odlučivanja, tvrdi psihijatar dr. Gary Small.
Lijenost može biti zdrava. Ostavite li krevet nepospremljen, prozračit će se i otežati razmnožavanje grinja. Isto tako, ne trebate se ni truditi da sve bude besprijekorno čisto jer dezinfekcijom površina samo uzgajate još otpornije sojeve mikroba.
Ljutnja potiče mozak da oslobađa manje kortizola, hormona stresa povezanog s debljanjem, gubitkom koštane mase i srčanih bolesti.
Kava smanjuje rizik od Parkinsonove bolesti, raka i dijabetesa tipa dva. To je zato što je većina kroničnih bolesti povezana s upalnim procesima, a kava je puna protuupalnih sastojaka, pokazala su istraživanja.
Pivo sadrži antioksidanse koji štite od bolesti srca. Također je bogato vitaminom B6 te silicijem koji jača kosti. Ipak, ne bi trebalo piti više od piva na dan.

 

Nekategorizirano

Ministarstvo obrane u vojnu službu prima 300 vojnika/mornara, ovo su uvjeti

Objavljeno

-

By

Izvor: MORH/J.Kopi, T.Brandt

Ministarstvo obrane Republike Hrvatske raspisalo je u srijedu javni natječaj za ugovorni prijam u djelatnu vojnu službu 300 vojnika/mornara.

U vojničku službu u trajanju od dvije godine kandidate se prima s početkom službe 5. listopada.

Probni rad traje šest mjeseci, a kandidati moraju ispunjavati uvjete za prijam u Oružane snage Republike Hrvatske iz Zakona o službi u Oružanim snagama Republike Hrvatske.

Posebni uvjeti za prijam podrazumijevaju najmanje završeno srednjoškolsko obrazovanje, do 30 godina života te uspješno završen program dragovoljnog vojnog osposobljavanja ili odslužen vojni rok.

U vojničku službu mogu se primiti i bivši ugovorni vojnici/mornari kojima je služba prestala na osobni zahtjev uz častan otpust bez prava na mirovinu ako nisu stariji od 40 godina, uz zadovoljavanje propisanih uvjeta.

Prijave s dokazima o ispunjavanju uvjeta iz natječaja podnose se područnom odsjeku za poslove obrane prema mjestu prebivališta kandidata ili Središnjici za upravljanje osobljem (Ilica 256, 10 000 Zagreb) u roku od osam dana računajući od dana objave natječaja u Narodnim novinama.

Više informacija može se dobiti na internetskoj stranici Ministarstva obrane (www.morh.hr), telefon 01/3784-812 i 01/3784-813 te u područnim odjelima za poslove obrane i područnim odsjecima za poslove obrane.

 
Nastavi čitati

Nekategorizirano

JOŠ JEDAN ZADRANIN PRIJAVLJEN ZA ŠIRENJE ZARAZNE BOLESTI U vrijeme propisane samoizolacije, 38-godišnjak došao u stanicu za tehnički pregled

Objavljeno

-

By

Policijski službenici Druge policijske postaje Zadar dovršili su kriminalističko istraživanje nad 38-godišnjakom zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Širenje i prenošenje zaraznih bolesti.

Naime, sumnjiči ga se da je 24. kolovoza 2021. godine u Zadru došao na stanicu za tehnički pregled u vrijeme dok mu je bila izrečena mjera “Covid – liječenje u kući” u trajanju do 26. kolovoza 2021. godine.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja protiv osumnjičenog je podnesena kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

 
Nastavi čitati

Nekategorizirano

DEMANTIJ IZ ZADARSKE BOLNICE Dr. Čulina: “Cijepljeno je 71 posto naših liječnika!”

Objavljeno

-

By

Nakon objave dijela medija da je čak polovica liječnika Opće bolnice Zadar odbila cijepiti se protiv koronavirusa, oglasili su se demantijem iz ove zadarske ustanove.

Demantij koji potpisuje ravnatelj OB Zadar, dr. Željko Čulina, donosimo u nastavku:

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu