Connect with us

Nekategorizirano

Podijelite pivo sa puževima

Objavljeno

-


Česti štetnici u vrtu su puževi. Ponekad je borba protiv njih zaista naporna i bezuspješna. Puževi su u stanju napraviti veliku štetu ukoliko se na vrijeme ne pripremimo na borbu protiv tih sporih, ali upornih štetnika. Budući da im je prirodno stanište bilo koje vlažno i hladno mjesto, rado se skrivaju pod kamenjem ili pod drugim ostavljenim zamkama u vrtu.
Tijekom dana otkrijte im sklonište i zatečene puževe sakupite i uništite prelijevanjem vrele vode. Poznato je da su puževi pravi pivoljupci. Stoga su zamke od piva idealne za borbu protiv ovih slinavih gostiju vrta. Male posudice ukopamo do jedne trećine u zemlju. U čašice ulijemo pivo i čekamo da puževi osjete njegov miris. Privučeni, dolaze i utapaju se u postavljenim posudama. S obzirom na to da se hrane noću, tada ih možemo sakupljati uz pomoć lampe. Tlo oko gredica možemo posuti pepelom ili kamenim brašnom koje će onemogućiti da puževi dođu do biljke.
Samo upornost i vjerovanje u prirodu dat će rezultate, a vi ćete biti zadovoljni što u vašem vrtu vladaju ekološki uvjeti i prirodna ravnoteža, savjetuje lijepi vrt.
Ovu su samo neki od savjeta kako se iz prirode i s prirodom možemo boriti protiv štetnika, a sve u svrhu zdravijeg i ljepšeg okoliša.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Nekategorizirano

Ministarstvo obrane u vojnu službu prima 300 vojnika/mornara, ovo su uvjeti

Objavljeno

-

By

Izvor: MORH/J.Kopi, T.Brandt

Ministarstvo obrane Republike Hrvatske raspisalo je u srijedu javni natječaj za ugovorni prijam u djelatnu vojnu službu 300 vojnika/mornara.

U vojničku službu u trajanju od dvije godine kandidate se prima s početkom službe 5. listopada.

Probni rad traje šest mjeseci, a kandidati moraju ispunjavati uvjete za prijam u Oružane snage Republike Hrvatske iz Zakona o službi u Oružanim snagama Republike Hrvatske.

Posebni uvjeti za prijam podrazumijevaju najmanje završeno srednjoškolsko obrazovanje, do 30 godina života te uspješno završen program dragovoljnog vojnog osposobljavanja ili odslužen vojni rok.

U vojničku službu mogu se primiti i bivši ugovorni vojnici/mornari kojima je služba prestala na osobni zahtjev uz častan otpust bez prava na mirovinu ako nisu stariji od 40 godina, uz zadovoljavanje propisanih uvjeta.

Prijave s dokazima o ispunjavanju uvjeta iz natječaja podnose se područnom odsjeku za poslove obrane prema mjestu prebivališta kandidata ili Središnjici za upravljanje osobljem (Ilica 256, 10 000 Zagreb) u roku od osam dana računajući od dana objave natječaja u Narodnim novinama.

Više informacija može se dobiti na internetskoj stranici Ministarstva obrane (www.morh.hr), telefon 01/3784-812 i 01/3784-813 te u područnim odjelima za poslove obrane i područnim odsjecima za poslove obrane.

 
Nastavi čitati

Nekategorizirano

JOŠ JEDAN ZADRANIN PRIJAVLJEN ZA ŠIRENJE ZARAZNE BOLESTI U vrijeme propisane samoizolacije, 38-godišnjak došao u stanicu za tehnički pregled

Objavljeno

-

By

Policijski službenici Druge policijske postaje Zadar dovršili su kriminalističko istraživanje nad 38-godišnjakom zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Širenje i prenošenje zaraznih bolesti.

Naime, sumnjiči ga se da je 24. kolovoza 2021. godine u Zadru došao na stanicu za tehnički pregled u vrijeme dok mu je bila izrečena mjera “Covid – liječenje u kući” u trajanju do 26. kolovoza 2021. godine.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja protiv osumnjičenog je podnesena kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

 
Nastavi čitati

Nekategorizirano

DEMANTIJ IZ ZADARSKE BOLNICE Dr. Čulina: “Cijepljeno je 71 posto naših liječnika!”

Objavljeno

-

By

Nakon objave dijela medija da je čak polovica liječnika Opće bolnice Zadar odbila cijepiti se protiv koronavirusa, oglasili su se demantijem iz ove zadarske ustanove.

Demantij koji potpisuje ravnatelj OB Zadar, dr. Željko Čulina, donosimo u nastavku:

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu