Connect with us

Nekategorizirano

Upitno je hoćete li se vratiti živi

Objavljeno

-


Iako su jedne od najljepših zemalja svijeta, ako se odlučite da vaš odabir bude jedna od njih, pripazite na rizike koje one sa sobom nose. Posjetiti ih ili ne, pročitajte u nastavku.
Somalija
ZA: Somalijska obala najduža je na afričkom kontinentu, smještena na zapadnom dijelu Indijskog oceana, na samom rogu Afrike, nudi turistima prekrasne plaže , ljetne temperature tijekom cijele godine, a cijene lokalnih suvenira su besramno male.
PROTIV: Jedna od rijetkih država svijeta bez organizirane vlasti , no zato već desetak godina djeluje islamska fundamentalna organizacija koju povezuju s Bin Ladenom. Iako je somalijska vlada preuzela kontrolu nad većinom zemlje, to znači samo još više nestabilnosti i više sukoba. Borbe među klanovima su česte, a otmice i ubojstva stranaca svakodnevnica.
Demokratska republika Kongo
ZA: Sa samo 37 kilometara plaže na Atlantskom oceanu, niska i prostrana zavala rijeke Kongo, idealna je za ljubitelje ekstremnih sportova poput splavarenja, a na istoku planinski dijelovi Velikog tektonskog jarka s visinama do 5 tisuća metara savršeni za zimske sportove.
PROTIV: Iako je građanski rat završio i održani su izbori, ako se odlučite otići u Kongo izbjegavajte boravak u nekim od većih gradova, posebice pokrajine Ituri i Kivu.Plave kacige UN su tamo čisto radi okoline, a paljenje sela, krađe auta, ubojstva, silovanja i otmice su svakodnevica koju zanemarite jednom kad se popnete, živi, na planinu Stanley.
Bjelokosna Obala
ZA: Nekoć Obala Bjelokosti prepuna je prirodnih ljepota kojima se Afrika može ponositi, od planinskih lanaca na sjeveru zemlje , do srebrnih pješčanih plaža na jugu zemlje koje izlaze na Gvinejski zaljev, jedan od najljepših na cijelom Atlanskom oceanu.
PROTIV: Ako ste posljednjih godina odgledali barem jedan od sto filmova kojima je radnja smještena u Africi, onda znate da je u rodnoj zemlji Didiera Drogbe sve puno delija s mačetama, koji svoje oružje vole bojati krvlju, a ako preživite napad jedne od 60 etničkih skupina, boravak na jednom od najljepših jezera svijeta Kossou pamtit ćete do smrti.
Pakistan
ZA: Od visinskih područja na sjeveru, doline rijeke Ind i Beludžistanske visoravni, Pakistan je obećana zemlja za turiste. Uslužni ljudi, gastronomske delicije poput currya, halve i lasse, biti će raj za vaše nepce nakon što se napušite dobrog čarasa, za male pare.
PROTIV: Činjenica da je alkohol zabranjen u Pakistanu vjerujem da će vam predstavljati najmanji problem, onaj veći su domaći islamski ektremisti koji vole brzu vožnju autima, koji su bajdvej puni eksploziva, a ako pak imate vozačke sposobnosti braće Schumacher uvijek vas netko može skratiti za glavu, ako se odlučite na šetnje noću. No, poznajemo dvojicu koji su prošli cijeli Pakistan autobusom i vratili se živi, stoga ne vjerujte u sve što pišu mediji.
Šri Lanka
ZA: U Indijskom oceanu nalazi se tropski otok nezamislive ljepote , Šri Lanka, gdje se susreću naslijeđa starih kultura. Od najstarijeg svetog drveta Bo , ispod čije je mladice princ Siddharta, odnosno Buda, doživio prosvjetljenje, do brojnih hramova koje su gradili i ratnici i svećenici kao zalog bogovima.
PROTIV: Nekoć tropska ljepotica i omiljeno izletište svih ljubitelja kristalnog mora, nakon prekida vatre između vladajućih i Tamilskih Tigrova, čija je pripadnica i M.I.A., Šri Lanka je vrlo brzo došla na top ljestvicu najopasnijih zemalja svijeta. Iako stranci nisu primarni cilj, moguće je da se nađete u blizini bombaškog napda dok s lokalnim polugolim stanovništvom jedete svježe ubrane ananase ili koje već voće raste tamo.
Haiti
ZA: Obožavan od gusara i turista, smješten na zapadnom dijelu otoka Hispanole, kojega dijeli s Dominikanskom Republikom, Haiti je planinska zemlja s tropskom klimom i dvije duge kišne sezone. More je kao iz najljepših snova stoga vožnje skuterom, gliserom ili parasailing su idealni za ubijanje vašeg godišnjeg odmora.
PROTIV: Haiti je najsiromašnija zemlja zapadnog svijeta. Ključne riječi: diktatura, nasilje, siromaštvo, prenapučenost, krijumičarenje droge, voodoo, sida. Prave policije, kažu upućeni, gotovo i nema, a kada se ti korumpirani momci i pojave onda su veća opasnost od lopova, ubojica i nabijenih pušaka, koje su uz UN mirovne snage samo dio pitoresknog krajobraza.
Libanon
ZA: Posljednjih 15 godina Libanon se razvio u jednu od omiljenih turističkih destinacija Bliskog istoka. Nekoć zemlja cedrova i masline, tipične mediteranske klime i stila življenja, s glavnim gradom u dolini Beqaa koja je poznata po svojim vinogradima i s antičkim gradom Baalbekom omiljenom turističkom destinacijom.
PROTIV: Iako je neprijateljstvo s Izraelom završilo nakon višemjesečnog bombardiranja, Hezbollah i ostale ekstremističke skupine vrlo su aktivne u Tripoliju i ostalim gradovima. Ako vas put nanese na jug, očekuju vas poljane prepune mina, no unatoč svemu Libanon je od svih sedam spomenutih zemalja još uvijek atraktivan kao turistička destinacija, a s obzirom da nismo Ameri, ljudi kažu da prave opasnosti i nema. Osim ako ih netko od susjeda u vrijeme vašeg boravka ne odluči bombardirati.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Nekategorizirano

SA VOLONTERSKE BURZE: Briga o postavu i komunikacija s posjetiteljima u Noći muzeja u Narodnom muzeju Zadar

Objavljeno

-

By

U petak 26. siječnja se na razini Republike Hrvatske odvija XIX. Noć muzeja.

Na prošlogodišnju Noć muzeja Narodni je muzej Zadar bio po broju posjetitelja drugi u RH, odnosno prvi uzmemo li u obzir broj stanovnika odnosno “bazen” posjetitelja.

“Ove godine zbog našeg razrađenog programa ne očekujemo pad interesa, a da bi ta večer prošla u najboljem redu, potrebni su nam volonteri koji će nam pomoći u brizi o postavu (radi se o nekim od najvrednijih djela hrvatske umjetnosti i zadarske povijesti)”, stoji u objavi iz NMZ.

Za prijavu i detaljnije informacije obratite se putem maila na: muzej.nmz@gmail.com do 24. siječnja.

 
Nastavi čitati

Nekategorizirano

Ambulante pune oboljelih od korone, gripe i hripavca. Liječnici upozoravaju na lijek koji često zaboravljamo

Objavljeno

-

By

U prosjeku na tjedan u Hrvatskoj od korone oboli 4.000 ljudi. Uz to svakog dana prijavljuju se slučajevi oboljenja od gripe i hripavca što dodatno opterećuje zdravstveni sustav.

Od covida svaki tjedan oboli u prosjeku 4.000 ljudi, a 45 ih premine. Prijavljenih slučajeva gripe samo prvog tjedna ove godine bilo je više od 800 prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, piše Dnevnik.hr.

Također još ne jenjava ni epidemija hripavca koji može biti koban pogotovo za manju djecu.

Stoga su čekaonice u ambulantama i bolnicama pune pacijenata koji traže liječničku pomoć zbog infektivnih i bakterijskih bolesti dišnih puteva. Liječnicima obiteljske medicine posao se ovih dana udvostručio, a slično je i na hitnim prijemima.

“Dosad nam je obim popovećan, mogureći poduplao se u odnosu na ljeto i jesen, kao što znamo zima je i tada su najčešće bolesti respiratornog sustava”, izjavila je liječnica obiteljske medicine Vedrana Tudor Špalj.

Liječnici također upozoravaju kako ne treba zaboraviti na mogućnost cjepljenja koje može biti spasonosno.

“Cjepljenje kao mjera prevencije protiv gripe, docjeplivanje protiv covida, također trudnice, ukućani, tek rođenih beba i dojenčadi koje nisu redovno cjepljeni da se docijepe protiv hripavca”, izjavila je dr. Andrea Petaros Šuran, voditeljica Odjela za epidemiologiju NZZJZ PGŽ.

 
Nastavi čitati

Nekategorizirano

VIŠNJIK: Obavijesti za posjetitelje koncerta Tragom Olivera

Objavljeno

-

By

Organizator koncerta Tragom Olivera, koji će se održati u subotu, 2. prosinca 2023. u Dvorani Krešimira Ćosića na Višnjiku, informira sve posjetitelje o sljedećem:

– Početak koncerta bit će u 20 sati.
– Ulazak publike u dvoranu bit će od 19 sati.
– Ulazak u Parter – sjeverni ulaz prizemlje lijevo i desno između ulaza A i D.
– Ulazak na Tribine, Prsten i Teleskopske tribine – ulazi B i D na katu.
– Molba svim posjetiteljima: Dođite na vrijeme da biste izbjegli možebitne gužve i zastoje na parkiralištima ili komunikacijama prema dvorani!

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu