Connect with us

Nekategorizirano

Hrvati i Bosanci među deset najdebljih nacija u svijetu!

Objavljeno

-

Ilustracija: debljina
Svjetska zdravstvena organizacija nedavno je donijela rezultate svog istraživanja zdravstvenog stanja svjetskih nacija prema informacijama koje su skupljali od 2000. do 2008. godine. Utvrđene činjenice nisu nimalo lijepe, pogotovo za nas i Bosance.
Prema njihovom istraživanju deset najdebljih svjetskih nacija su:
1.)Američka Samoa- uvjerljivo na prvom mjestu je Američka Samoa sa preko 93.5 posto populacije s viškom kilograma. Mnoge nacije imaju problema sa prekomjernom težinom svoje populacije u modernom vremenu uglavnom zbog toga jer su prestali konzumirati tradicionalna jela, koja su zamijenili jeftinim, brzo probavljujućim jelima sa Zapada.
2.)Kiribati-se nalazi na drugom mjestu sa 81, 5 posto, prema istraživanju Svjetske zdravstvene organizacije. Oni također slično kao i Samoanci odrekli su se prirodne hrane u zamjenu za brzu i masnu hranu.
3.)SAD- na visokom trećem mjestu nalaze se Amerikanci od koji je sve i krenulo, na kojih pada 66,7 posto prekomjerne kilaže njihove populacije. Jela koja debljaju zauzimaju prva mjesta na listi konzumacija Amerikanaca zadnjih pola stoljeća.
4.) Njemačka- je sa 66, 5 posto najdeblja nacija u Europi bez ikakve sumnje. Zbog ispijanja prekomjernih količina piva, hrane koja deblja i zbog prevelike neaktivnosti.
5.)Egipat- debljina je među egipatskim ženama jako raširena. Tome dosta pridonose njihovi kulturološki tabui prema ljepšem spolu. Žene ne smiju trenirati, niti se baviti ikakvim sportom. Stoga je Egipat na visokom petom mjestu sa točno 66 posto prekomjerne nacionalne težine.
6.)Bosna i Hercegovina- naši susjedi sa 62, 9 posto prednjače pred zemljama iz bivše Juge. Pušenje, prekomjerno konzumiranje alkohola i nezdrava hrana, te rane nedaće uništili su kako Bosnu, tako i njezinu zdravstvenu sliku između 1992 do 1995 godine.
7.)Novi Zeland- Želeći u svemu kopirati zemlje Zapada, Novozelanđani su ih kopirali i u nezdravoj hrani i odricanju kulturoloških običaja i domaćih specijaliteta. Zato su zasjeli na sedmo mjesto sa 62,7 posto prekomjerne težine svojih stanovnika.
8.)Izrael- u posljednjih trideset godina broj pretilih Izraelćana se utrostručio pa su dosegli 61, 9 posto vrijednosti nacionalne pretilosti. Uništio ih je kao i mnoge druge doticaj sa zapadnjačkom kulturom koja je svojim proizvodima poništila sve njihove kulturološke običaje i vrijednosti.
9.)Hrvatska- i mi se nalazimo među top deset najdebljih nacija u svijetu. Hrvatska, navodi Svjetska zdravstvena organizacija, vodi na listi najoboljelijih nacija od kardiovaskularnih bolesti što je jedan od većih uzroka smrtnosti kod nas. Također smo žrtve globalizacije hranidbenih marketa na čijim policama ima najviše proizvoda iz Amerike i Europe. Hrvati imaju 61.4 posto pretilog stanovništva.
10.)Ujedinjeno kraljevstvo- na posljednjem mjestu svjetske nacionalne pretilosti nalaze se Britanci sa 61 posto prekomjerne nacionalne težine što ih svrstava među treće u Europi.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Nekategorizirano

SA VOLONTERSKE BURZE: Briga o postavu i komunikacija s posjetiteljima u Noći muzeja u Narodnom muzeju Zadar

Objavljeno

-

By

U petak 26. siječnja se na razini Republike Hrvatske odvija XIX. Noć muzeja.

Na prošlogodišnju Noć muzeja Narodni je muzej Zadar bio po broju posjetitelja drugi u RH, odnosno prvi uzmemo li u obzir broj stanovnika odnosno “bazen” posjetitelja.

“Ove godine zbog našeg razrađenog programa ne očekujemo pad interesa, a da bi ta večer prošla u najboljem redu, potrebni su nam volonteri koji će nam pomoći u brizi o postavu (radi se o nekim od najvrednijih djela hrvatske umjetnosti i zadarske povijesti)”, stoji u objavi iz NMZ.

Za prijavu i detaljnije informacije obratite se putem maila na: muzej.nmz@gmail.com do 24. siječnja.

 
Nastavi čitati

Nekategorizirano

Ambulante pune oboljelih od korone, gripe i hripavca. Liječnici upozoravaju na lijek koji često zaboravljamo

Objavljeno

-

By

U prosjeku na tjedan u Hrvatskoj od korone oboli 4.000 ljudi. Uz to svakog dana prijavljuju se slučajevi oboljenja od gripe i hripavca što dodatno opterećuje zdravstveni sustav.

Od covida svaki tjedan oboli u prosjeku 4.000 ljudi, a 45 ih premine. Prijavljenih slučajeva gripe samo prvog tjedna ove godine bilo je više od 800 prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, piše Dnevnik.hr.

Također još ne jenjava ni epidemija hripavca koji može biti koban pogotovo za manju djecu.

Stoga su čekaonice u ambulantama i bolnicama pune pacijenata koji traže liječničku pomoć zbog infektivnih i bakterijskih bolesti dišnih puteva. Liječnicima obiteljske medicine posao se ovih dana udvostručio, a slično je i na hitnim prijemima.

“Dosad nam je obim popovećan, mogureći poduplao se u odnosu na ljeto i jesen, kao što znamo zima je i tada su najčešće bolesti respiratornog sustava”, izjavila je liječnica obiteljske medicine Vedrana Tudor Špalj.

Liječnici također upozoravaju kako ne treba zaboraviti na mogućnost cjepljenja koje može biti spasonosno.

“Cjepljenje kao mjera prevencije protiv gripe, docjeplivanje protiv covida, također trudnice, ukućani, tek rođenih beba i dojenčadi koje nisu redovno cjepljeni da se docijepe protiv hripavca”, izjavila je dr. Andrea Petaros Šuran, voditeljica Odjela za epidemiologiju NZZJZ PGŽ.

 
Nastavi čitati

Nekategorizirano

VIŠNJIK: Obavijesti za posjetitelje koncerta Tragom Olivera

Objavljeno

-

By

Organizator koncerta Tragom Olivera, koji će se održati u subotu, 2. prosinca 2023. u Dvorani Krešimira Ćosića na Višnjiku, informira sve posjetitelje o sljedećem:

– Početak koncerta bit će u 20 sati.
– Ulazak publike u dvoranu bit će od 19 sati.
– Ulazak u Parter – sjeverni ulaz prizemlje lijevo i desno između ulaza A i D.
– Ulazak na Tribine, Prsten i Teleskopske tribine – ulazi B i D na katu.
– Molba svim posjetiteljima: Dođite na vrijeme da biste izbjegli možebitne gužve i zastoje na parkiralištima ili komunikacijama prema dvorani!

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu