Magazin
Čaša mlijeka dnevno smanjuje rizik od jedne vrste raka za gotovo petinu
Konzumiranje čaše mlijeka dnevno smanjuje rizik od razvoja raka crijeva za gotovo petinu, pokazala je dosad najveća provedena studija ovog tipa. Istraživači sa Sveučilišta u Oxfordu kažu da su pronašli dosad najjači dokaz o tomu da kalcij štiti od razvoja ove smrtonosne bolesti. Tim je otkrio i da svakodnevno konzumiranje čaše vina povećava rizik od razvoja raka crijeva za 15 posto.
Stručnjaci koji su proveli studiju podsjećaju da bi ljudi trebali voditi računa o uravnoteženoj prehrani, održavati zdravu tjelesnu težinu i, ako puše, trebali bi prestati – sve to kako bi smanjili rizik od razvoja raka crijeva. Od te bolesti u Velikoj Britaniji svake godine oboli 44.000 ljudi.
Rezultati njihova istraživanja ukazuju na to da će svakoj dvadesetoj ženi i svakom sedamnaestom muškarcu u Velikoj Britaniji tijekom života biti dijagnosticiran rak crijeva.
Više od polovine takvih slučajeva moguće je spriječiti. Znanstvenici tvrde da ih je 13 posto prouzročeno konzumiranjem mesnih prerađevina, a 11 posto prekomjernom težinom i pretilošću.
Najnovije istraživanje, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Nature Communications, proučavalo je 97 prehrambenih čimbenika i njihov utjecaj na rizik od razvoja raka crijeva među 542.778 žena koje su sudjelovale u studiji o zdravlju žena u svijetu koja se provodi pod nazivom Million Women Study. Riječ je o jednoj od najvećih prospektivnih studija o zdravlju žena u svijetu. U njoj je u razdoblju od 1996. do 2001. uključeno više od 1,3 milijuna žena iz Ujedinjenog Kraljevstva i od tada se vodi evidencija o zdravstvenim ishodima. Studija je započeta s ciljem dobivanja pouzdanih informacija o rizicima povezanim s različitim vrstama hormonske terapije u menopauzi, no svrha joj je pružiti informacije o učincima brojnih drugih faktora koji bi mogli utjecati na zdravlje žena s povećanjem njihove životne dobi.
Za vrijeme praćenja u trajanju od gotovo 17 godina u 12.251 žene razvio se rak crijeva, pri čemu su manjak kalcija i konzumiranje alkohola imali najsnažniji učinak na razvoj promjena povezanih s razvojem raka crijeva u odnosu na sve ostale proučavane prehrambene faktore.
Znanstvenici su ustanovili da je prosječno dodatnih 300 mg kalcija dnevno, što odgovara velikoj čaši mlijeka od 240 ml ili nekoliko čašica jogurta, rezultiralo 17-postotnim smanjenjem od opasnosti od razvoja raka crijeva.
Studija je otkrila i da kalcij slično djeluje na sprečavanje razvoja raka crijeva bez obzira na to konzumira li se iz mliječnih ili nemliječnih izvora, što ukazuje na to da je glavni faktor smanjenja rizika upravo – kalcij. U studiji se nije ispitivao učinak suplemenata kalcija.
Istraživači kažu da je u obzir uzeta konzumacija kalcija iz mlijeka (uključujući i onog dodanog u čaj i kavu), kalcija iz jogurta, povrća i ostalih izvora, no povezanost s proizvodima od sira i sladoledom nije jasno navedena u studiji. Ipak tvrde da ne postoji poseban razlog zbog kojega se u obzir na bi uzeli i proizvodi od sira, kao i sladoled. Možda sudionici studije jednostavno nisu konzumirali veće količine ni jedne ni druge namirnice.
Istraživači su su otkrili i to da 20 grama alkohola dnevno (što je jednako srednje velikoj čaši vina ili količini od pola litre piva) povećava rizik od razvoja raka crijeva za 15 posto.
Studijom su potvrđeni i otprije poznati podaci po kojima mesne prerađevine i crveno meso povećavaju rizik od razvoja raka crijeva, preciznije, konzumiranje 30 g tih namirnica dnevno povezano je s povećanjem rizika od 8 posto.
Voditeljica studije, dr. Keren Papier, rekla je da treba provesti dodatna istraživanja, ali je istaknula da je “riječ o najopsežnijoj ikada dosad provedenoj pojedinačnoj studiji o odnosu između prehrane i razvoja raka crijeva koja ističe zaštitnu ulogu kalcija u potencijalnom razvoju ove bolesti.”
Istraživači tvrde da bi zaštitna uloga kalcija mogla biti povezana sa sposobnošću ovoga najzastupljenijeg minerala u ljudskom organizmu da se veže za žučnu kiselinu i slobodne masne kiseline u jednome dijelu crijeva, smanjujući na taj način njihov učinak na poticanje razvoja raka.
I eksperimentalni rad na štakorima pokazao je da više razine kalcija u prehrani mogu pridonijeti zaštiti strukture crijeva, kažu znanstvenici s oksfordskog sveučilišta.
Tvrde kako nema razloga da i muškarci imaju istu korist od kalcija poput žena, s obzirom na to da su ranije provedene studije u kojima je sudjelovala i muška populacija pokazale sličan učinak mliječnih proizvoda na smanjenje rizika od raka crijeva.
Magazin
Znakovi koji sami sebi najviše odmažu u životu
Neki znakovi stalno preispituju svoje odluke, sumnjaju u sebe i sabotiraju vlastiti napredak. Iako imaju sve potrebne sposobnosti, njihova unutarnja borba sprečava ih da uspiju.
Djevica
Djevica je perfekcionist koji se rijetko zadovoljava postignutim. Umjesto da cijeni ono što ima, neprestano vidi ono što nedostaje. Kritična prema sebi više nego prema ikome, često odustaje od stvari jer nisu “dovoljno dobre”.
Ribe
Ribe znaju što žele, ali ne i kako to ostvariti. Lako ih preplave emocije, izgube se u maštanjima i često ne djeluju kad bi trebale. Sumnjaju u sebe, čak i kad im drugi vjeruju.
Blizanci
Blizanci imaju mnogo ideja, ali rijetko koju provedu do kraja. Njihova unutarnja rastrganost, strah od pogreške i stalno preispitivanje odluka često ih zakoče u ključnim trenucima.
Magazin
Znanstvenici: Jedna krvna grupa nosi znatno veći rizik od opasnog oštećenja jetre
Osobe s krvnom grupom A mogle bi imati veći rizik od razvoja autoimune bolesti jetre – ozbiljnog stanja koje može dovesti do opasnog oštećenja organa. Suprotno tome, osobe s krvnom grupom B pokazuju znatno manju vjerojatnost da će oboljeti od primarnog bilijarnog kolangitisa (PBC), bolesti koja postupno može uzrokovati zatajenje jetre.
Krvna grupa određena je genetikom, odnosno prisutnošću A, B ili H antigena na površini crvenih krvnih stanica. Postoje četiri glavne krvne grupe, A, B, AB i O. U analizi provedenoj na više od 1200 sudionika, među kojima je 114 imalo dijagnosticiranu autoimunu bolest jetre, upravo je krvna grupa A bila najzastupljenija među oboljelima. Slijedile su je O, B i AB.
Studija, objavljena u časopisu Frontiers in Medicine, usporedila je krvne grupe dviju skupina, 114 oboljelih od autoimune bolesti jetre te 1167 zdravih pojedinaca. Od pacijenata, 44 su imala autoimuni hepatitis, a 70 PBC.
“Može se reći da su osobe s krvnom grupom A imale veću vjerojatnost za razvoj PBC-a nego osobe s krvnim grupama AB i O”, izjavio je dr. Yi Hong, stručnjak za transfuzijsku medicinu i vodeći autor rada.
Razlika je bila osobito izražena kod pacijenata s PBC-om, dok kod autoimunog hepatitisa ta povezanost nije bila tako jasno vidljiva. Istaknuto je i da su osobe s krvnom grupom B bile najmanje sklone razvoju ove bolesti.
Zašto baš krvna grupa A? Moguće genetsko objašnjenje
Znanstvenici smatraju da je objašnjenje skriveno u genetici. Osobe s krvnom grupom A češće nose alele HLA-DRB103:01 i DRB104:01, gene koji su u prethodnim istraživanjima povezani s većim rizikom od autoimunih bolesti jetre.
Ovi geni imaju ključnu ulogu u funkcioniranju imunološkog sustava jer pomažu tijelu da razlikuje vlastite stanice od patogena. No ako sustav zakaže, imunološki odgovor može krenuti u pogrešnom smjeru i napasti vlastito tkivo. Autori studije napominju i da su žene znatno podložnije autoimunim bolestima jetre od muškaraca, što bi moglo biti povezano sa spolnim hormonima, fetalnim mikrohimerizmom i genetikom. Rizik raste i s godinama.
Podmukla bolest koju je teško prepoznati
Kad se spomene bolest jetre, mnogi prvo pomisle na prekomjernu konzumaciju alkohola ili pretilost. No kod autoimunih bolesti jetre problem nastaje kad imunološki sustav napada vlastite stanice jetre, uzrokujući ožiljke, odnosno cirozu.
Primarni bilijarni kolangitis (PBC) razvija se kada imunološki sustav napada žučne kanale, što dovodi do nakupljanja žuči i oštećenja jetre.
Rani simptomi često izostaju, a najčešći prvi znakovi su umor, svrbež kože, suhe oči i usta, bolovi u kostima i zglobovima te nelagoda ili bol u trbuhu.
Kod mnogih se bolest sasvim slučajno otkrije na rutinskim krvnim pretragama. Do trenutka dijagnoze, čak trećina pacijenata već ima razvijenu cirozu.
Ograničene mogućnosti liječenja
Liječenje bez transplantacije svodi se na terapiju steroidima i lijekovima koji smanjuju upalu i imunološku aktivnost, no ti se lijekovi moraju uzimati cijeli život i mogu uzrokovati nuspojave poput bolova u trbuhu i proljeva. U nekim slučajevima mogu čak pogoršati stanje.
Kada jetra počne otkazivati, pacijentu često preostaje vrlo malo vremena. Transplantacija je jedina preostala šansa, no broj potrebnih jetri dvostruko nadmašuje broj dostupnih donora.
Stručnjaci ističu da su i PBC i autoimuni hepatitis u porastu, a među mogućim okidačima navode se virusne infekcije i izloženost toksinima iz okoliša.
Magazin
Zašto su kuhinjske spužvice raj za bakterije i zašto ih nikada ne smijemo ostavljati u sudoperu?
Klasična kuhinjska spužvica popularan je pribor za pranje posuđa. Nažalost, upravo spužvice stvaraju idealne uvjete za razmnožavanje bakterija. Objašnjavamo kako najbolje očistiti kuhinjske spužvice, kada je vrijeme za novu i koje higijenskije alternative postoje.
Zašto su kuhinjske spužvice raj za bakterije?
Kuhinjske ručnike i krpe većina kućanstava redovito pere, no spužvicu često zanemarimo. Upravo se u njoj nalazi ogromna količina bakterija. Razlog je jednostavan: porozna struktura s mnogo šupljina zadržava vlagu, toplinu i ostatke hrane – idealno okruženje za mikrobe. Prema podacima njemačke studije iz 2017., jedan kubični centimetar spužvice može sadržavati do 50 milijardi bakterija. Ukupno su istraživači pronašli više od 350 različitih vrsta bakterija, piše govorise.si.
Kako očistiti kuhinjsku spužvicu?
Njemački Savezni institut za procjenu rizika (BfR) preporučuje da kuhinjske krpe mijenjate barem jednom tjedno. Spužvice, međutim, nisu posebno prikladne za čišćenje kuhinjskih površina.
Ključni savjeti:
Nakon svake uporabe operite spužvicu deterdžentom i dobro je osušite.
Spužvicu držite na prozračnom mjestu kako bi se mogla osušiti, a ne u sudoperu gdje obično uvijek ima vode.
Nakon kontakta sa sirovim mesom, jajima ili ribom odmah je zamijenite ili očistite.
Radije koristite papirnate ručnike za brisanje ostataka hrane.
Operite spužvicu u perilici rublja
Spužvice možete oprati na 60 °C uz sredstvo za pranje koje sadrži izbjeljivač. Nakon pranja trebaju se sušiti na zraku. Kako biste zaštitili ostalu odjeću, perite ih u vrećici za pranje.
Napomena: Blaga sredstva bez izbjeljivača ne uklanjaju dovoljno bakterija. Sredstva s izbjeljivačem uništavaju mikrobe već na 30 °C – ovaj savjet vrijedi u slučaju veće mikrobiološke kontaminacije.
Zašto pranje nije trajno rješenje?
Studija njemačkih znanstvenika pokazala je da pranje spužvica samo privremeno smanjuje broj bakterija, koje se potom brzo ponovno razmnože. Rezultat: oprana spužvica nije ništa čišća od neopranе.
Mikrovalna pećnica – opasan mit?
Čest kućanski trik je staviti spužvicu u posudu s vodom i zagrijati je u mikrovalnoj pećnici. No to se ne preporučuje – određene bakterije preživljavaju i zatim se mogu proširiti i po mikrovalnoj pećnici. Stručnjaci preporučuju da spužvicu mijenjate barem jednom tjedno.
Koje su bolje alternative spužvicama?
Zamjena spužvice bolja je i održivija opcija:
Kuhinjske krpe od pamuka
Krpe od mikrovlakana
Lufa spužve (biljnog podrijetla)
Najbolja alternativa je: četka za pranje posuđa.
Studija iz 2021. pokazala je da se na četkama bakterije razmnožavaju mnogo sporije nego na spužvicama. Razlog je glatka struktura vlakana i brže sušenje ako su obješene. Bakterije poput salmonele presuše preko noći.
Plastične četke možete prati i u perilici posuđa. Možete ih očistiti i mješavinom octa ili sode bikarbone.
Nova opcija su i silikonske spužvice koje su antibakterijske i otporne na plijesan. Ne upijaju tekućinu i prikladne su za manje zaprljano posuđe.
Međutim: proizvodnja silikona energetski je zahtjevna, a materijal nije razgradiv.
Kako postupati s otpadnim spužvicama?
Iskorištene spužvice i krpe spadaju u miješani otpad (ne u biootpad ili plastiku).
Posebno upozorenje: osobe oslabljenog imuniteta
Većina bakterija na spužvicama bezopasna je za zdrave ljude, no za osobe oslabljenog imuniteta mogu predstavljati ozbiljan rizik – npr. bakterije poput:
Acinetobacter johnsonii
Moraxella osloensis
Chryseobacterium hominis
-
magazin3 dana prijeFOTOGALERIJA / Gastro turneja po adventskim kućicama u Zadru, 4. dio – đir po Božićnom gramofonu na Pijaci
-
magazin5 dana prijeMJESEČNI HOROSKOP ZA PROSINAC: Jarac ubire plodove svog truda, Vodenjak upoznaje posebnu osobu!
-
ZADAR / ŽUPANIJA2 dana prijeFOTOGALERIJA / Svečani domjenak u OB Zadar za djelatnike koji su otišli u mirovinu
-
magazin4 dana prije(VIDEO) “OD BOŽIĆA DO NOVE GODINE ” / Grupa Forum ima novu božićnu pjesmu! Poslušajte…







