Connect with us

Magazin

Ovaj popularni lijek za prehladu smanjuje rizik od raka

Objavljeno

-

Redovito uzimanje aspirina smanjuje rizik od razvoja raka gušterače za 40 posto kod pacijenata koji boluju od dijabetesa i za 20 posto u općoj populaciji, pokazalo je novo istraživanje znanstvenika Sveučilišta Southampton i Sveučilišne bolnice Southampton. Jedan od najtežih tipova karcinoma
Studiju je organizirala dobrotvorna organizacija za borbu protiv raka PLANETS. Njezini članovi kažu da se istraživanjem došlo do “značajnog otkrića” za liječenje, kako se smatra “jednog od najtežih” vrsta karcinoma zbog niske stope preživljavanja.

Istraživači Sveučilišne bolnice Southampton proučavali su dostupne im podatke o gotovo 10.000 ljudi iz britanske Biobanke – grupe koju čini 500.000 ljudi u dobi između 37 i 73 godine, uključene u studiju između 2006. i 2010. godine.

Otkrili su da je rizik od razvoja raka gušterače smanjen za 40 posto u pacijenata koji su redovito uzimali aspirin, a boluju od šećerne bolesti (dijabetesa melitusa), kao i za 20 posto u općoj populaciji.

Tim je istaknuo da su podaci u skladu s prethodnim istraživanjima o preventivnom učinku aspirina u razvoju ostalih vrsta karcinoma. Studija je pokazala da se manji rizik zadržao i nakon dvije godine, odnosno i nakon pet godina od uključenja ispitanika u studiju.

Blokira enzime koji potiču rast stanica raka
Glasnogovornik PLANETS-a je rekao kako su ranija istraživanja pokazala da aspirin uspijeva blokirati proizvodnju enzima koji utječu na jačanje upale u organizmu i potiču rast stanica raka. “U ljudi starijih od 50 godina kod kojih se razvije dijabetes deset je puta veća vjerojatnost da se dijagnosticira rak gušterače nego u općoj populaciji. I premda razlozi za povezanost nisu jasno definirani, u oba slučaja radi se o bolesti gušterače i postoji intolerancija na šećer. Najnižu stopu preživljavanja od svih vrsta karcinoma ima najčešći oblik, duktalni adenokarcinom gušterače (PDAC). Nažalost, obično se otkriva u uznapredovalom stadiju s petogodišnjim preživljavanjem od samo 5 posto”, stoji u objavi PLANETS-a.

Vjeruje se da je studija znanstvenika sa Sveučilišta Southampton, objavljena u časopisu Pancreatology, najsveobuhvatnije istraživanje koje ispituje povezanost svakodnevnog uzimanja aspirina i PDAC-a i prva koja pokazuje da je redovito uzimanje aspirina povezano s manjim rizikom od razvoja raka gušterače.

Dijabetes povezan s rakom gušterače
“Rak gušterače se smatra jednim od najtežih oblika karcinoma i gotovo svi oboljeli od ovog oblika raka umiru unutar pet godina od dijagnoze, a dugotrajnije preživljenje ograničeno je na one pacijente kojima je dijagnosticiran u ranome stadiju, kada je karcinom pogodan za kirurški zahvat”, kazao je dr. Zaed Hamady, konzultant hepatobilijarne, pankreasne i robotske kirurgije Sveučilišne bolnice Southampton.

“Istodobno smo ustanovili da trend raka gušterače raste i u Ujedinjenom Kraljevstvu i u svijetu, na sličan način kao i ostali oblici raka i znamo da postoji posebna povezanost između razvoja dijabetesa i raka gušterače. Ova velika studija ukazuje na to da svakodnevno korištenje aspirina, koji se tradicionalno povezuje sa smanjenim rizikom od razvoja srčanog udara ili srčanih komplikacija, može spriječiti i razvoj raka gušterače”, objavio je glasnogovornik PLANETS-a.

Rak debelog crijeva
“Otkrili smo i da je, u slučaju uzimanja aspirina i među općom populacijom rizik od razvoja raka gušterače za 20 posto manji. To se u prošlosti povezivalo s ostalim tipovima raka, posebice debelog crijeva, no sada to možemo reći i za rak gušterače.”

“No ono što nas najviše iznenađuje je činjenica da je preventivni učinak snažniji u pacijenata koji boluju od dijabetesa, s čak 40 posto manjim rizikom u ovoj skupini. S obzirom na povezanost dijabetesa i rizika od razvoja raka gušterače i lošeg ishoda za sve oboljele, ovo smatramo vrlo važnim otkrićem”, objavio je PLANETS.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Magazin

Šest vrsta voća koje pridonose zdravlju bubrega, prema dijetetičarima

Objavljeno

-

Bubrezi svakodnevno naporno rade filtrirajući otpadne tvari i održavajući ravnotežu tekućina i ključnih nutrijenata u tijelu. Prema riječima dijetetičarke Jen Hernandez, prehrana može snažno utjecati na njihovo zdravlje, a istraživanja pokazuju da je češća konzumacija voća povezana sa šest do osam posto manjim rizikom od razvoja bubrežne bolesti. Stručnjaci naglašavaju da određene vrste voća imaju posebno pozitivan učinak na bubrege.

Crveno grožđe
Crveno grožđe sadrži resveratrol, biljni spoj snažnog antioksidativnog djelovanja koji, prema dijetetičarki Erin Hetrick, podržava zdravlje bubrega i smanjuje upalu u tijelu. S obzirom na nizak udio kalija, preporučuje se osobama koje paze na unos kalija, a može se jesti svježe, smrznuto ili dodati salatama, piše EatingWell.

Jabuke
Jabuke imaju protuupalna svojstva i topiva vlakna koja mogu pomoći u snižavanju kolesterola i razine glukoze, navodi Hetrick. Nefrologinja Raeeda Gheewala ističe da su ti učinci važni jer su visoki tlak i dijabetes dva najčešća uzroka bubrežne bolesti. Jabuke dodatno podupiru probavu i dulje pružaju osjećaj sitosti.

Borovnice
Borovnice su bogate antocijanima i vitaminom C te imaju snažno antioksidativno i protuupalno djelovanje, navodi Gheewala. Hernandez navodi da su osobe koje su više konzumirale voće poput borovnica i jabuka imale 16 posto manji rizik od razvoja kronične bubrežne bolesti zahvaljujući flavonoidima iz ovog voća. Mogu se dodati u žitarice, jogurt ili smoothie.

Limun
Limuni pružaju citrat, tvar koja može smanjiti stvaranje bubrežnih kamenaca i poboljšati hidrataciju, tvrdi Gheewala. Citrat može spriječiti nastanak kalcijevo-oksalatnih kamenaca, a vitamin C dodatno pruža antioksidativnu zaštitu. Dodavanje limuna vodi olakšava održavanje hidracije, jednog od najvažnijih čimbenika za zdrave bubrege.

Ananas
Ananas je, prema Hernandez, bogat vitaminom C, manganom, vlaknima i antioksidativnim fitokemikalijama koje doprinose zdravlju bubrega. Sadrži i bromelain, enzim s protuupalnim učinkom opisan u studiji objavljenoj u časopisu Foods 2021. godine. Ananas je također prirodno niži u kaliju i prikladan za lagane slatke obroke.

Maline
Maline su jedno od voća s najvišim udjelom vlakana – sadrže oko osam grama vlakana na 120 grama – što je, prema dijetetičarki Alex Evink, važno za regulaciju šećera u krvi i urednu probavu. Stabilna razina glukoze posebno je važna za osobe s dijabetesom, jednim od glavnih rizičnih čimbenika za bubrežne bolesti. Maline dodatno pružaju vitamin C, mangan i antioksidanse koji pomažu u smanjenju upale.

     
    Nastavi čitati

    Magazin

    Viralni trend otkriva je li veza osuđena na propast prema jednoj reakciji partnera

    Objavljeno

    -

    Viralni “bird test” posljednjih je mjeseci postao popularan način procjene hoće li veza potrajati – barem ako je suditi prema trendovima na društvenim mrežama. Ljudi naglašavaju da je svaka veza jedinstvena i da ne postoji univerzalno pravilo za njezino trajanje. Prema savjetnicima za upoznavanje s platforme Love to Know, veze u ranim dvadesetima često traju između dvije i četiri godine, dok je Washington Post izvijestio da se vjerojatnost prekida znatno smanjuje nakon prve godine.

    Međutim, stručnjaci upozoravaju da se ti podaci, kao i sve studije o dugovječnosti veza, trebaju uzeti sa zrnom soli. U tom kontekstu pojavio se “bird test”, koji je dodatno populariziran nakon viralnog videa Roberta Irwina iz “Dancing With the Stars”.

    Test funkcionira tako da partneru napomenemo kako smo upravo vidjeli pticu ili neku drugu, naizgled nebitnu sitnicu, a cilj je vidjeti hoće li se uključiti u naš komentar. Tiktokerica Alyssa Caribardi, čiji je video o bird testu prikupio milijune pregleda, tvrdi da se na temelju te reakcije može procijeniti uspješnost odnosa. Ipak, postavlja se pitanje postoji li uopće znanstveno uporište za takav postupak. Prema istraživačici i psihologinji dr. Julie Gottman, bird test je zapravo oblik “bida za povezivanje”, pojma koji opisuje sitne pokušaje da od partnera dobijemo pažnju ili emocionalni odgovor. Terapeuti iz Therapy Group of DC navode da ti “bidovi” mogu uključivati sve – od osmijeha i dodira do uzvika poput “o moj bože!” nakon što pročitamo nešto zanimljivo, piše Unilad.

    Dr. John Gottman, američki psiholog, profesor emeritus Sveučilišta Washington i suprug dr. Julie Gottman, podsjeća da su takvi pokušaji povezivanja “temeljna jedinica emocionalne komunikacije”.

    No, što ako partner ne reagira, odnosno “padne na testu”? Prema dr. Johnu Gottmanu, dugotrajno ignoriranje bidova za povezivanje može ozbiljno naštetiti vezi. Njihova istraživanja pokazuju da se zbog toga s vremenom nakupljaju zamjeranje i emocionalna udaljenost, što može dovesti do prekida. Caribardi je za Guardian izjavila: “Ako vas ignoriraju, to je jako loš znak.” Ako smo mi ti koji povremeno zanemarujemo partnerove pokušaje povezivanja, dio toga može se popraviti. Prema stručnjacima iz The Therapy Huba, potrebno je priznati propušteni trenutak, preuzeti odgovornost i svjesno se ponovno povezati. John i Julie ističu da su pažnja, namjera, interes i znatiželja ključni za povratak na pravi put. Kako je naglasio John: “Ako vam je stalo, taj trud čini razliku.” Osim toga, ako partner ne “prođe” bird test prvi put, to ne mora biti alarm za uzbunu – možda mu samo treba malo više usmjerenosti i vježbe u prepoznavanju sitnih pokušaja povezivanja.

     
    Nastavi čitati

    Magazin

    Liječnik otkriva 4 ključne navike za zdravu jetru bez obzira pijete li alkohol ili ne

    Objavljeno

    -

    Bolesti jetre mogu nastati zbog virusa (poput hepatitisa), toksina poput alkohola ili lijekova, genetike ili načina života. Kada jetra postane oštećena i razvije ožiljke, stanje se naziva ciroza, a česti simptomi uključuju umor, slabost, gubitak apetita, mučninu i smanjeni libido. Iako se alkohol smatra jednim od glavnih uzroka oštećenja jetre, stručnjaci naglašavaju da se velik dio problema može spriječiti pravodobnom brigom o zdravlju jetre i usvajanjem zdravih životnih navika.

    Gastroenterolog dr. Angad Dhillon za Stylist je istaknuo koliko je jetra važan i opterećen organ, rekavši: “Vjerojatno je to najotporniji organ u tijelu, ali o njemu zaista ne razmišljamo dok nešto ne pođe po zlu.” Dodao je: “Jetra neprestano radi na obradi svega što unosite, proizvodnji ključnih proteina i održavanju metabolizma pod kontrolom.” Kako bi jetra radila optimalno, slijedi nekoliko njegovih ključnih navika koje bismo, prema njegovim riječima, svi trebali prakticirati.

    Kretanje svaki dan
    Dr. Dhillon naglašava važnost svakodnevne aktivnosti. “Kretanje je neizostavan dio mog dana”, podijelio je, upozoravajući da dugotrajno sjedenje može doprinijeti problemima s jetrom. Zato tijekom dana postavlja podsjetnike da ustane ili kratko prošeće, vozi bicikl kad može i uvijek uključuje neki oblik organizirane tjelovježbe kako bi održao jetru i cijelo tijelo u dobrom stanju.

    Početak dana kavom
    Prema dostupnim istraživanjima, umjerena konzumacija kave može imati zaštitni učinak na jetru. Dr. Dhillon tvrdi: “Neke studije sugeriraju da umjerena konzumacija kave može biti povezana sa smanjenim rizikom od upale jetre i ciroze.” Objašnjava da bi antioksidansi mogli igrati važnu ulogu te dodaje: “Volim svoju jutarnju šalicu kave, ne samo zbog kofeina, nego i kao dio moje strategije zaštite jetre.”

    Izbjegavanje konzumacije alkohola dva dana zaredom
    Ako odluči piti alkohol, dr. Dhillon pridržava se jasnog pravila: “Ako odlučim piti alkohol – čak i ako je manje od preporučenog tjednog unosa – nikada to ne činim dva dana zaredom.” Smatra da povremeni izlazak nije problem, ali naglašava da česta pretjerivanja mogu biti rizična i da je jetri potreban odmor između dana konzumacije alkohola.

    1. Izbjegavanje visoko prerađene hrane
      Visoko prerađena hrana povezuje se s povećanim rizikom od pretilosti, dijabetesa tipa 2 i kardiovaskularnih bolesti. Dr. Dhillon stoga preporučuje ograničavanje takvih namirnica i kaže: “Pokušavam izbjegavati visoko prerađenu hranu što je više moguće.”

    “Moje zlatno pravilo je fokus na cjelovite namirnice – puno lisnatog povrća, nemasni proteini i namirnice bogate omega-3, poput lososa i oraha”, zaključio je gastroenterolog.

     
    Nastavi čitati
    Oglasi
    Oglasi
    Oglasi
    Oglasi
    Oglasi
    Oglasi

    U trendu