Connect with us

magazin

Deset najboljih voća i povrća za dugovječnost

Objavljeno

-

Pexels

Toliko je čimbenika koji utječu na to kako starite: genetika, okoliš, stres, pušenje i prehrana. Iako su neki čimbenici izvan vaše kontrole, možete se usredotočiti na hranu i piće koje konzumirate kako biste poboljšali svoju dugovječnost.

Iako postoji niz namirnica koje mogu pomoći kod starenja, poput orašastih plodova, ribe, ulja, ljekovitog bilja i začina, želimo se posebno usredotočiti na voće i povrće za koje istraživanja pokazuju da mogu usporiti starenje i poboljšati ukupnu dugovječnost vašeg života, prenosi eatthis.com.

Voće i povrće sadrže razne hranjive tvari, antioksidanse i bioaktivne spojeve koji mogu pomoći vašem tijelu da se obrani od bolesti povezanih sa starenjem i komplikacija poput srčanih bolesti, kognitivnog pada, upala ili oštećenja izazvanih oksidativnim stresom, ili mogu pomoći u smanjenju rizika za stvari poput krvnog tlaka i kolesterola, koji izravno utječu na rizik od kardiovaskularnih bolesti.

1) Crveni kupus

Nutricionistice Tammy Lakatos Shames i Lyssie Lakatos, također poznate kao The Nutrition Twins, tvrde da je crveni ili ljubičasti kupus jedno od najboljeg povrća za dugovječnost.

“Ovaj kupus pripada obitelji križnica, što znači da je moćan izvor antioksidansa koji sadrže sumpor koji se nazivaju glukozinolati, za koje je istraživanje otkrilo, zajedno s antocijaninima, još jednim moćnim spojem u kupusu, koji pomaže smanjiti rizik od bolesti srca, raka, artritisa i neurogenerativne bolesti”, kažu The Nutrition Twins.

2) Gljive

“Sorte kao što su shiitake, reishi i maitake posebno su poznate po svom potencijalu da podrže imunološko zdravlje zbog visokog sadržaja beta-glukana—složenih šećera za koje se zna da stimuliraju imunološki sustav”, kaže nutricionistica Lauren Manaker. “Gljive su također izvor snažnih antioksidansa poput selena i ergotioneina, koji pomažu u zaštiti stanica od oštećenja i smanjuju upalu.”

3) Borovnice

“Često na glasu kao superhrana, borovnice su bogate antioksidansima, osobito antocijanima, koji mogu pridonijeti dugovječnosti”, kaže Manaker. “Ovi moćni spojevi bore se protiv oksidativnog stresa i upala, stanja povezanih s kroničnim bolestima i starenjem. Uključivanje borovnica u vašu prehranu može poboljšati vaše zdravlje u kratkom roku, a također može promovirati duži, zdraviji život.”

4) Brokula

Prema Manakeru objašnjava da je brokula puna vlakana, vitamina C i K, željeza i niza drugih antioksidansa za koje se pokazalo da smanjuju rizik od kroničnih bolesti poput bolesti srca i raka. “Jedna od njenih ključnih komponenti, sulforafan, posebno je vrijedan pažnje zbog svog potencijala da poboljša procese detoksikacije tijela i zaštiti od oštećenja stanica.”

5) Cikla

“Ovo živopisno, zemljano korjenasto povrće riznica je hranjivih tvari, uključujući vlakna, folat (vitamin B9), mangan, kalij, željezo i vitamin C”, kaže Manaker.

“Cikla i njezin sok povezani su s brojnim zdravstvenim dobrobitima, poput poboljšanog protoka krvi, nižeg krvnog tlaka i poboljšane izvedbe vježbanja, zahvaljujući visokom udjelu nitrata. Ti se spojevi u tijelu pretvaraju u dušikov oksid, poboljšavajući krvne žile dilatacija i dovodi do bolje cirkulacije i dostave kisika kroz tijelo.”

Manaker napominje da pigmenti boje u cikli također imaju koristi. “Ovi pigmenti, poznati kao betalaini, daju cikli njenu bogatu boju i imaju snažna protuupalna i antioksidativna svojstva, nudeći zaštitu od oksidativnog stresa i kroničnih bolesti.”

6) Mango

“Ovo sočno voće prepuno je vitamina A i C, koji igraju ključnu ulogu u funkciji imunološkog sustava i zdravlju kože, a tome doprinose i visoke razine antioksidansa pronađenih u mangu, poput mangiferina, kvercetina i galne kiseline njihovoj sposobnosti da se bore protiv oksidativnog stresa i upale, dva značajna čimbenika povezana sa starenjem i kroničnim bolestima”, kaže Manaker.

7) Avokado

Avokado je bogat vlaknima, što može pomoći u smanjenju rizika od srčanih bolesti i poboljšati zdravlje crijeva. Istraživanje je također pokazalo da avokado može pomoći u smanjenju LDL kolesterola (loše vrste), što može izravno pomoći u smanjenju rizika od srčanih bolesti, kao i u smanjenju kronične upale. Također, avokado je bogat hranjivim tvarima i antioksidansima koji mogu pomoći u smanjenju rizika od neurodegenerativnih bolesti poput Parkinsonove, Alzheimerove i demencije.

8) Špinat

Lisnato povrće općenito se povezuje sa sporijim kognitivnim padom zbog svojih hranjivih tvari i bioaktivnih spojeva poput luteina, beta-karotena, nitrata i folata. No, otkriveno je da špinat može pomoći u snižavanju krvnog tlaka zbog viših razina kalija. Osim toga, jedna je studija također otkrila da svakodnevno jedenje špinata pomaže u povećanju razine luteina, što može izravno pomoći u smanjenju rizika od makularne degeneracije – stanja očiju povezanog sa starenjem.

9) Kelj

Kad smo već kod lisnatog povrća, kelj je još jedan odličan izbor za povrće koje može pomoći u zdravom starenju. Kao što smo spomenuli za špinat, lisnato povrće pomaže u smanjenju i usporavanju kognitivnog opadanja povezanog sa starenjem zbog svog snažnog sadržaja hranjivih tvari.

10) Jagode

Prema istraživanju British Journal of Nutrition, dodavanje jagoda u vašu prehranu moglo bi pomoći kod područja kognitivnog pada povezanog sa starenjem, poput pamćenja. Drugo istraživanje pokazalo je da jagoda u prahu može poboljšati pamćenje i simptome depresije kod nekih sredovječnih muškaraca i žena.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

magazin

KAZALIŠTE LUTAKA ZADAR: Predstava “Čarobnjak iz Oza” by Jurica Milin

Objavljeno

-

By

Udruga mladih Ahimsa, uz financijsku podršku Košarkaškog kluba „Diadora“, organizira kazališnu predstavu pod nazivom „Čarobnjak iz Oza“. Autor predstave je Jurica Milin, mladi Zadranin s Down sindromom koji je još jednom pokazao svoju kreativnost i dokazao da za njega i njegov talent, granice ne postoje. Jurica s volonterima i članovima Udruge već nekoliko mjeseci ulaže mnogo vremena, truda i energije kako bi se na kazališne daske postavila njegova vlastita interpretacija romana Čarobnjak iz Oza (1900.), autora L. Franka Bauma. Jurica je veliki ljubitelj istoimenog filma kojeg gleda gotovo svakog vikenda, a upravo iz želje da jednog dana postane glumac i ljubavi prema filmu, proizašla je ideja za ovu kazališnu predstavu.

Pozivamo sve zainteresirane da nam se pridruže i uživaju u predstavi te na taj način uveličaju ovaj veliki dan za našega Juru koji će utjeloviti lik Strašila, njegovog najdražeg junaka iz romana. Ostale uloge je dodijelio svojim najdražim prijateljima i rodbini prije više od tri godine. Lik Vještice utjelovit će Juričina majka, Klaudija Milin, Dobru Vilu prikazat će Josipa Ćurić, Toni Lovrović transformirat će se u likove Henrija i Lava, a Tomislav Babić u farmera i Limenog. Mira Treursić preuzima ulogu Doroti, Vida Treursić ulogu tete Eme, a Petra Baković, osim što je zadužena za scenografiju, utjelovit će i Stablo jabuke. Glas liku Čarobnjaka posudio je Tomislav Kabić, a naratoru Donat Kalito Pavić.

Predstava će se održati u subotu, 25. svibnja 2024., u Kazalištu lutaka Zadar, u sljedećim terminima: 17h i 19h.

Rezervacije se vrše putem e-mail adrese: carobnjakizahimse@gmail.com. U slučaju nemogućnosti dolaska, molimo Vas da nas o tome informirate najkasnije dva dana prije održavanja predstave putem iste e-mail adrese.

Mjesta su ograničena, a ulaznice za predstavu su besplatne. Svi oni koji žele poduprijeti budući rad i aktivnosti Udruge to mogu učiniti putem QR koda, koji se može skenirati s mobilnom aplikacijom banke za jednostavniju uplatu, ili uplatom na račun:

Udruga mladih Ahimsa

IBAN: HR9623400091111042030

Model plaćanja: 00

Šifra namjene: Dobrotvorno plaćanje

Opis plaćanja: Donacija za rad Udruge

QR kod za uplatu:

Na dan predstave na ulazu će biti postavljena i kutija za donacije.

Više informacija možete pronaći na našim društvenim mrežama: Udruga mladih Ahimsa (Facebook) i udruga_mladih_ahimsa (Instagram) ili na našoj web stranici: udruga-ahimsa.hr

 
Nastavi čitati

magazin

VIDEO / Nova pjesma i spot zadarskog glazbenika. Glavna glumica u spotu – Ava Karabatić! 

Objavljeno

-

By

Zadranin Mario Tomas, kojeg pamtimo kao natjecatelja Masterchef Hrvatska i večere za 5 predstavio je svoju novu pjesmu “Bella”.

Mario je ovog puta prešao na drugačiji žanr, odnosno trap. Istaknuo je da podržava  Gršu i njegov stil pjesama.

U spotu su se našla i poznata imena, tako je za glavnu ulogu angažirao Avu Karabatić i Victoriu Memić, kao i reality zvijezdu Marijanu Zonjić.

Za kraj je poručio čitateljima da pjesma ne smije imati ograničenja i zabrane, jer ljubav spaja sve.

 
Nastavi čitati

magazin

FOTOGALERIJA / Đir po gradu sa Sašom Čukom

Objavljeno

-

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu