Connect with us

magazin

OD GERMKNEDLE DO SVINJETINE / Burgeri, tripice, churos… Ovo je samo dio gastro ponude Adventa u Zadru 2023…

Objavljeno

-

Gastronomski standardi Adventa u Zadru – kobasice, burgeri, fritule, kuhano vino i gin… – odavno su postavljeni, ti su bazni zalogaji poput ikona sveprisutni i na drugim, većim i poznatijim adventskim sajmovima, a zadržat će se i ove godine u ponudi na trgovima Petra Zoranića i Pet bunara.

Međutim, već pažljivijim pregledom pristiglih prijava 25 ugostitelja koji su dobili svoje mjesto pod svjetlećim parangalima, jasno je kako će ponuda hrane na Adventu u Zadru biti daleko zanimljivija i raznolikija od osnovnih standarda i kako se, makar dio ugostitelja, trudi u svoju ponudu uvesti različita osvježenja i iznenađenja. Uz zabavni program, gastro ponuda će biti i najzanimljiviji dio zadarskog Adventa, a ambicioznim i maštovitim ugostiteljima potrebna je i znatiželjna i gladna publika, spremna na istraživanja u moru kućica. U nekoliko ćemo nastavaka predstaviti najbolje iz ponude svake od ovogodišnjih kućica. Pa, krenimo redom po kućicama…

Red Fox
I prijašnjih je godina Zadranin Vinko Fain u ponudu svog Red Foxa atraktivne inovacije poput čokoladnih jestivih čaša za rakije, likere i gin ili burger od janjetine, a dio je tih ‘noviteta’ zadržao i ove godine. Ipak, ovaj put iznenadio je s jednim zaista hrabrim jelom – burgerom od tripica. Jednostavno, odlučio je sadržaj kultnog marendaškog jela Zadra i cijele Dalmacije, dalmatinske tripice, utrpati u toplo burger pecivo. Pecivo najprije zapeče, pa jednu polovinu premaže s umakom genovese, a drugu s crvenim od rajčice, posloži kuhane tripice, doduše s minimalnio umaka kojeg inače ima u tanjuru, te još ubaci cheddar sir i rikolu. Tako je ovo tradicionalno jelo potpuno približio ideji street fooda i uspio. Kako je krenulo prvih dana kod Faina će se za ovo jelo trebati rezervirati na vrijeme.

Jetti fritule
Ova kućica je i jedina na Adventu u Zadru koja ove godine nema mesnih ili slanih jela. Kod vlasnika Drage Klopke i njegove ekipe sve je slatko, a glavni aduti ponude su ovdašnje tradicionalne fritule i španjolski hrskavi uštipci – churosi. Ali i šećerna vata, nekoliko vrsta originalnih lizalica, vafle i palačinke. Klopka je na Advent dopremio i pravi stroj za fritule – iz desetak šupljina ovog specijalnog alata u duboko vruće ulje cijedi se tekuće tijesto. Tako su sve fritule u naručenoj porciji brzo i jednako pržene, a lagane su i prozračne, uvijek tople. Chorosi su u Jetti kućici hrskavi i također lagani, a jednu i drugu slasticu, po želji gosta, slastičarka preliva s više vrsta slatkih umaka od čokolade, nutelle i vanilije.

Tri mudraca
Ravno s bavarskih i austrijskih skijališta u kućicu Tine Buljat stigao je moćni zimski, pravi snježni desert – germknedla. Doduše, u Tri mudraca možete dobiti i domaću kobasicu, vegansku tortilju, sushi i zadarsko craft pivo Donat, ali je germknedla zvijezda ponude ove kućice. I baš će odgovarati jako gladnima. Kugla od tijesta veličine dobre muške šake puni se pekmezom od šljiva, a zatim na nekoliko minuta stavlja u specijalni aparat za parenje na nekoliko minuta. Tako skuhanu veliku knedlu Tina zatim preljeva kremom od vanilije. Tako topla i puna bogatih slatkih okusa dobro će doći i za zagrijavanje na pravim burama koje se još čekaju na Adventu.

Marvel
Ekipa Marvela pojednostavila je svoju gastro ponudu te je svela na svega nekoliko aduta: dobru domaću svinjsku kobasicu iz sušare jednog opg-a iz okolice Zadra, serviranu u velikom toplom pecivu te male nizozemske palačnike (poffertjes). Ove su palačinke su slične američkima, peku se od tijesta s kvascem, ali su puno manje pa iz zovu još i dječje. Uglavnom, kad ih u Marvelu nutellom, linoladom, mrvljenim petit beurre ili oreo keksima stvore pravu malu slatku senzaciju za klince. I odrasle također.

Kod Rođe
Ovo je najdugovječnija kućica na zadarskom Adventu. Prisutna je na zadarskom božićnom sajmu još od samih početaka, tamo od polovine prošlog desetljeća. Rođina ponuda je ostala tradicionalna: na pultu će vas dočekati nekoliko katova više vrsta kobasica koje se najprije kratko prepreku na ploči te se zatim kuhaju u velikom kotlu za kotlovinu. U ponudi je pet vrsta kobasica, od debrecinki do pikantih svinjskih. Dio je dobavljen iz asortimana jednog velikog hrvatskog mesnog kombinata, a dio ovaj tim iz Murvice priprema sam od svinjetine i junetine. Burger i domaće fritule su također standardni dio Rođine ponude.

Lavova kućica
Lav je sestrinski povezan s kućicom Kod Rođe, pa je i ova kućica svake godine prisutna na Adventu u Zadru s gotovo istom ponudom dobrih domaćih fritula, hrpom uvijek vrućih kobasica različitih punjenja i kuhanih vina te drugih vrućih napitaka. Ali i s najboljim pogledom na adventsku pozornicu!

Finger Food
I ova je kućica već sudjelovala na zadarskim adventima, a nudi domaće kobasice i burgere, fritule i kolače, ali i jedan osobiti specijalitet – trganu svinjetinu (pulled pork) u pecivu s prženim batat krumpirićima. Ovo je već ozbiljno adventsko jelo. Ekipa Finger Fooda čak 14 sati na niskoj temperaturi peče svinjetinu tako da se može doslovno rastrgati u toplom pecivu premazanim barbecue umakom. Tako posložen sendvič se dopunjava corslow i zelenom salatom i eto gušta! Kuhani gin ove kućice dvije je prethodne godine proglašen najboljim na zadarskom Adventu, a u ponudi ima još zanimljivosti – Didovo domaće kuhano vino dolazi iz okolice Skradina, a tu je i Babin rum punch kako bi Dida imao družicu, kao i vrući Maraschino Hot, mješavina više vrsta čajeva začinjena s pravim zadarskim Maraschinom. Konačno da je netko na Advent u Zadru uveo i ovaj svjetski poznat, a naš liker.

Jeti-fritule-2_1600_1067

Image 1 of 25

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

magazin

FOTOGALERIJA / Noć tvrđava u Zadru 

Objavljeno

-

By

 
Nastavi čitati

magazin

VEČERAS NA FORUMU / Od 20 sati javno gledanje finala Eurosonga!

Objavljeno

-

By

Turistička zajednica grada Zadra u suradnji s Gradom Zadrom organizira javno gledanje finala Eurosonga koje će se održati danas s početkom od 20 sati na Forumu.

Ovo je izvrsna prilika za sve Zadrane i mnogobrojne turiste u našem gradu da na jedinstven način uživaju u najvećem svjetskom televizijskom glazbenom natjecanju.

Hrvatsku u finalu Eurosonga predstavlja Baby Lasagna s pjesmom Rim Tim Tagi Dim, a slovi za jednog od favorita za osvajanje prvog mjesta.

Ovogodišnje 68. izdanje Eurosonga održava se u švedskoj Malmö Areni, nakon što je na prošlogodišnjem natjecanju pobjedu odnijela njihova predstavnica Loreen.

Pridružite nam se na Forumu i budite dio ove velike glazbene fešte koja će obilježiti subotnju večer u Zadru!

 
Nastavi čitati

magazin

Internetom se dijeli hashtag #SettleForCroatia. Evo o čemu je riječ

Objavljeno

-

By

Nakon drugog polufinala Eurosonga, u kojem je izraelska predstavnica Eden Golan s pjesmom Hurricane izborila finale natjecanja, toj su zemlji jako porasle šanse za pobjedu, ako je suditi po eurovizijskim kladionicama.

Eden Golan je prije polufinala bila na osmom mjestu eurovizijskih kladionica, no skočila je na visoko drugo mjesto i ozbiljna je prijetnja hrvatskom predstavniku Baby Lasagni za pobjedu. Zbog toga su tviteraši osmislili hashtag – SettleForCroatia.

O čemu je riječ?

Fanovi Eurosonga, barem oni koji su od početka željeli bojkotirati Izrael i smatrali da mu nije mjesto na ovogodišnjem natjecanju, sada pozivaju sve gledatelje da glasaju za Hrvatsku samo kako Izrael ne bi pobijedio. Hashtag koji se masovno dijeli u prijevodu znači “zadovoljiti se Hrvatskom”.

Pogledajte što sve pišu gledatelji Eurosonga.

Nekima je zbog toga krivo jer smatraju da Baby Lasagna zaslužuje pobijediti bez ovakvih stvari u pozadini.

“Prvi put imamo predstavnika koji ima podršku publike i koji apsolutno zaslužuje pobjedu zbog svega što je napravio i sad imamo tu situaciju s Izraelom i ljudi na Twitteru pozivaju da se za Hrvatsku glasa da Izrael ne pobijedi. Čak postoji i i #SettleForCroatia tag koji meni baš grdo zvuči”, napisala je korisnica X-a (bivšeg Twittera).

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu