Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTOGALERIJA) DAN OTVORENIH VRATA ODJELA ZA GERMANISTIKU / Kroz učenje jezika upoznali njemačku kulturu i civilizaciju

Objavljeno

-

U ponedjeljak, 27. studenog 2023., na Sveučilištu u Zadru održan je Dan otvorenih vrata Odjela za germanistiku. Riječ je o godišnjoj manifestaciji koja je organizirana u svrhu promocije učenja njemačkog jezika i upoznavanja s bogatstvom jezične, kulturne i civilizacijske raznolikosti njemačkog govornog područja.

Dan otvorenih vrata privukao je ove godine oko 120 učenika iz osnovnih i srednjih škola iz Zadarske i Karlovačke županije. Posjetitelji su imali priliku sudjelovati u brojnim zanimljivim i edukativnim aktivnostima. Nastavnici i studenti Odjela za germanistiku pripremili su 18 različitih radionica kreativnog i istraživačkog sadržaja. Neke od ponuđenih radionica bile su: “Deutsche Städte und Landschaften”, „Spiel mit zweideutigen Wörtern“, “Ruhrpott – Dialekte”, “Nonverbale Kommunikation”, “Grußformeln”, “Memoryspiel – Berufsnamen”, “Von einer Blume zu einem Wald”, “Falsche Freunde”, “Memory-Deutschland”, „Germalias“ i druge.

 Osim toga, posjetitelji su mogli razgledati Odjel za germanistiku, razgovarati sa studentima i nastavnicima, sudjelovati u interaktivnim igrama i pogledati izložbu postera poznatih njemačkih umjetnika.

– Dan otvorenih vrata ima višestruke ciljeve. Prije svega želimo promovirati učenje njemačkog jezika kao stranog jezika i istaknuti njegovu važnost i korist za osobni i profesionalni razvoj učenika, ali i upoznati ih s bogatstvom jezične, kulturne i civilizacijske raznolikosti njemačkog govornog područja i kroz zabavu i druženje u ugodnoj i opuštenoj atmosferi pobuditi zanimanje i motivaciju za učenje njemačkog jezika, ističe v. d. pročelnice Odjela za germanistiku izv. prof. dr. sc. Marijana Jeleč.

Doprinos tomu dala je i spomenuta izložba postera koja je učenicima omogućila da se upoznaju s nekim od najvažnijih i najutjecajnijih njemačkih umjetnika iz različitih razdoblja i stilova. Potaknula je učenike da razvijaju svoje jezične i vizualne vještine, kao što su čitanje, pisanje, slušanje, govor, opisivanje, uspoređivanje, analiziranje, interpretiranje i vrednovanje umjetničkih djela na njemačkom jeziku, i da razmišljaju o povijesnom, društvenom, političkom i kulturnom kontekstu

– Važno nam je povezati učenike i studente Odjela za germanistiku i omogućiti im razmjenu iskustava, znanja i informacija o učenju njemačkog jezika i studiranju na Odjelu za germanistiku. Posebno nam je drago da imamo konstantno vrlo dobru suradnju s našim zadarskim školama, ali i što smo ovaj put uspjeli privući učenike iz opće i jezične gimnazije Bernardina Frankopana Ogulin kojima smo nakon održanih aktivnosti pokazali i naš grad. Nadamo se da će Dan otvorenih vrata postati tradicionalna manifestacija koja će privući i u Zadru okupiti mlade ljubitelje njemačkog jezika iz drugih hrvatskih županija, poručila je Jeleč.

Dan otvorenih vrata organiziran je na Sveučilištu u Zadru uz podršku sljedećih partnerskih institucija: DAAD, OeAD, Austrijski kulturni forum Zagreb, Veleposlanstvo Švicarske i Veleposlanstvo Austrije u Zagrebu. U organizaciji ove manifestacije sudjelovali su izv. prof. dr. sc. Marijana Jeleč, doc. dr. sc. Nikolina Miletić, više lektorice Geriena Karačić, Marina Lovrić i Žaklina Radoš, te strane lektorice Judith Hansmeier i Amina Križnik.

Dan otvorenih vrata Odjela za germanistiku bio je uspješan i zanimljiv događaj koji je pokazao da učenje njemačkog jezika može biti zabavno i korisno. Učenici su bili zadovoljni svojim iskustvom i izrazili su želju da ponovno posjete Odjel za germanistiku. Nastavnici i studenti Odjela za germanistiku zahvaljuju svim posjetiteljima i partnerima na sudjelovanju i podršci i nadaju se da će Dan otvorenih vrata postati tradicionalna manifestacija koja će privući i u Zadru okupiti mlade ljubitelje njemačkog jezika iz drugih hrvatskih županija.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

ŽUPA BELAFUŽA / U subotu Susret osoba starije životne dobi, bolesnih i njihovih obitelji

Objavljeno

-

By

Susret osoba starije životne dobi, bolesnih i njihovih obitelji održava se u subotu, 11. svibnja u pastoralnom centru župe Uznesenja BDM na Belafuži u Zadru. Susret prvenstveno okuplja djedove i bake, kao i sve ljude u tjelesnoj potrebi, nepokretne i invalide, ali i njihove obitelji i osobe koje skrbe o njima, započinje u 10 sati u kripti župne crkve na Belafuži koja ima i pristup za invalide.

Početak svečanog misnog slavlja u crkvi na Belafuži predviđen je u 11 sati, nakon kojeg će biti druženje sudionika i okrepa. Susret se ujedno održava prigodno uz blagdan sv. Leopolda Bogdana Mandića, a organizira ga Povjerenstvo za bolnički pastoral i osobe starije životne dobi. Tim susretom želi se afirmirati dostojanstvo starijih i osoba s posebnim potrebama i zahvaliti njegovateljima na požrtvovnom radu s ljudima u tjelesnom stanju koje iziskuje osobitu njegu i skrb. 

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

ARBANAŠKO ČUDO / U petak u Arbanasima svečana proslava Gospe Loretske

Objavljeno

-

By

Svetkovina Gospe Loretske svečano se slavi u župi Gospe Loretske u Arbanasima u Zadru u petak, 10. svibnja.

Svečano večernje misno slavlje s početkom u 18 sati, a nakon mise i procesiju s kipom Gospe Loretske, predvodi fra Tomislav Šanko, OFM, provincijal Franjevačke provincije sv. Jeronima.

Mise toga dana su još u 7, 9 i u 10.30 sati.   

Svetkovina koja se u narodu zove ‘Arbanaško čudo’ tradicionalno okuplja tisuće vjernika iz cijele Zadarske nadbiskupije.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

ZAŠTITNIK KISTANJA / U četvrtak svečana proslava sv. Nikole

Objavljeno

-

By

Na blagdan Prijenosa moći sv. Nikole biskupa, ujedno i svetkovinu 17. godišnjice posvete župne crkve sv. Nikole u Kistanjama, svečano koncelebrirano misno slavlje u četvrtak, 9. svibnja, u župnoj crkvi sv. Nikole u Kistanjama s početkom u 11 sati predvodi zadarski nadbiskup Milan Zgrablić. Nakon mise, mons. Zgrablić predvodi i procesiju s moćima sv. Nikole biskupa.

Župu Kistanje nastanjuju Janjevci koji se osobito utječu zagovoru svoga zaštitnika sv. Nikole. Kistanje od 2015. godine imaju relikvijar u kojem se nalazi ampula koja sadrži Mannu sv. Nikole, svijetlu tekućinu koja prokapljuje iz kostiju sv. Nikole. Tu je relikviju župi Kistanje darovao mons. Francesco Cacucci, nadbiskup metropolit Barija i papinski delegat tamošnje bazilike Sv. Nikole u kojoj se čuvaju moći sv. Nikole.

Posmrtni ostaci sv. Nikole prenijeti su u talijanski grad Bari i pohranjeni u crkvu izgrađenu njemu u čast, 9. svibnja 1087., uz veliko slavlje u kojem je sudjelovao i Papa. Do tada je tijelo sv. Nikole počivalo u katedrali u Miri, u današnjoj Turskoj. Pred opasnošću muslimanskog osvajanja Mire, mornari iz Barija uzeli su iz grobnice kosti sv. Nikole i prenijeli ih na sigurno, u Bari, 9. svibnja 1087. godine.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu