Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTOGALERIJA/OKRUGLI STOL) IZAZOVI U RADU S DJECOM S POSEBNIM POTREBAMA / Osobni pomoćnici su često na rubu, jedan je odustao nakon prvog dana na poslu

Objavljeno

-

Osobni pomoćnici susreću se s brojnim izazovima u obavljanju posla, a uz poznatu diskriminaciju vezanu uz stalno zapošljavanje na određeno, niska primanja s obzirom na posao koji rade, pravi problemi nastupe kada se nađu u situaciji koju ne mogu riješiti ni obučeni specijalisti, pritom često i bez podrške ekipirane stručne službe ako rade u manjim županijskim školama. Jedan je asistent, iznijela je defektologinja OŠ Obrovac Ljiljana Veselinović na Okruglom stolu “Pomoćnici u nastavi – Izazovi i perspektive”, na prvom velikom odmoru rekao kako s dodijeljenim učenikom, koji je imao poremećaj ponašanja, može odraditi taj dan do kraja i da se zahvaljuje na poslu.

Okrugli stol  sinoć je u zgradi SEP-a organizirao Odjel za pedagogiju Sveučilišta u Zadru. Uz defektologinju Veselinović na njemu su sudjelovali  pročelnica Odjela izv. prof. dr. sc. Matilda Karamatić Brčić, voditeljica Studentskog savjetovališta doc. dr. sc. Marina Vidaković, pročelnik Upravnog Odjela za odgoj i školstvo Grada Zadra Joso Nekić i predsjednica Udruge pomoćnika u nastavi Grada Zadra i Zadarske županije Petra Kraljev. Svi su istaknuli potrebu kontinuiranog usavršavanja pomoćnika u nastavi i suradnje svih koji su uključeni u proces, od djece i roditelja do pomoćnika, nastavnika i stručnih službi.

– Bilo bi poželjno da ne zaboravimo kako se  pomoć ne odnosi samo na svakodnevni odgoj u praksi, nego i sustav vrijednosti kod tih učenika, njihove odgovornosti i osjećanja empatije i sigurnosti u svakodnevici.  Važno je da se učenici osjećaju sretnima i sigurnima,  da svi učitelji imaju pozitivan odnos prema inkluziji, a ne predrasude. Imamo često slučaj da pomoćnici mijenjaju svoju ulogu prema primarnom zanimanju, što stvara diskontinuitet i sprječava da jedan pomoćnik radi s jednim učenikom, što bi bio cilj koji želimo postići, istaknula je Karamatić Brčić.

Pročelnik Nekić podsjetio je kako Grad Zadar 2010. godine nije imao ništa, prve godine imao je 18 pomoćnika   a sada ih je 134. Danas je vrlo blizu poželjne pozicije da svi učenici s posebnim potrebama, a radi se i o učenicima s poteškoćama i o nadarenim učenicima, imaju pomoćnika koji će im pomoći da ispune svoj potencijal.

– Potpuno smo izbrisali granice između te dvije kategorije, svakog učenika trebamo promatrati u punini i davati mu potporu koju treba. Moramo znati da su pomoćnici osobe sa srednjom stručnom spremom, a rade posao koji je iznimno zahtijevan i tu bi se morao napraviti iskorak u izjednačavnaju plaća sa VSS-om u javnom sektoru, rekao je Nekić.

Docentica Vidaković na stolu je govorila iz perspektive majke djeteta s poteškoćama u razvoju i izazovima s kojima se obitelj svakodnevno susreće.

– On je rođen u 24. tjednu trudnoće, ali najstresniji dio života nam je od polaska u školu do danas. Problem je stalno stavljanje očekivanja pred tu djecu, koja se negativno odražavaju na njih, odnosno stanje u kojem nije kreiran adekvatni program za njih. Ako su zahtjevi prilagođeni djetetu situacija je puno bolja, a pomaže i razgovor pomoćnika s roditeljima, koji znaju kako stvari funkcioniraju, rekla je Vidaković.

Nakon izlaganja otvorena je rasprava u kojoj su mnogi dionici iz ovog područja iznosili komentare o izazovima i rješenjima za rad s djecom s posebnim potrebama u školama.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

Više od 420 tisuća eura sportu i tehničkoj kulturi Zadarske županije za 2024. godinu

Objavljeno

-

By

Županijska skupština donijela je Program javnih potreba u sportu za koje se sredstva osiguravaju iz Proračuna Zadarske županije, a to  su: Poticanje i promicanje športa, športske aktivnosti djece i mladeži, športska priprema, domaća i međunarodna natjecanje, te opća i posebna zdravstvena zaštita, djelatnost Športske zajednice Zadarske županije, djelatnost županijskog saveza školskog športa, športske rekreativne aktivnosti građana, športske aktivnosti djece s teškoćama u razvoju, te parašportaša i gluhih športaša, subvencije programa, Vratimo šport u škole i ostali programi u športu.

Prijedlog programa utvrđen je obradom pristiglih prijava po javnom Pozivu za predlaganje programa javnih potreba u športu Zadarske županije za 2024. godinu.

Kako je pojasnio resorni pročelnik Ivan Šimunić, sveukupno se na Poziv za predlaganje javnih potreba u športu Zadarske županije za 2024. godinu prijavilo 115 pravnih osoba sa 150 programa. Nakon provedenog postupka potpunosti i pravovremenosti, administrativnu provjeru ispunilo je 132 programa/projekata, odnosno 105 pravnih osoba, od čega 88 udruga za natjecanje, 9 udruga iz područja športske rekreacije i 8 udruga iz područja športa osoba s invaliditetom. Povjerenstvo za ocjenjivanje, bodovanje i vrednovanje programa iz javnog Poziva za predlaganje programa javnih potreba u športu Zadarske županije pozitivno je ocijenilo 132 programa.

Ukupna sredstva za financiranje javnih potreba u športu Zadarske županije za 2024. godinu iznose 351.746,00 eura.

Sveukupno se na Poziv za predlaganje programa  javnih potreba u tehničkoj kulturi Zadarske županije za 2024. godinu prijavilo 6 udruga s ukupno 6 programa. Nakon provedenog postupka provjere potpunosti i pravovremenosti prijava formalne uvjete je ispunilo svih 6 udruga sa ukupno 6 programa. Povjerenstvo za ocjenjivanje prijavljenih programa javnih potreba u tehničkoj kulturi pozitivno je ocijenilo 5 programa.

Ukupna sredstva za financiranje Programa javnih potreba u tehničkoj kulturi Zadarske županije za 2024. godinu iznose 69.237,24 eura.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

Donesen Akcijski plan energetske učinkovitosti Zadarske županije

Objavljeno

-

By

Županijska skupština donijela je Akcijski plan energetske učinkovitosti Zadarske županije za razdoblje 2024.-2026. godine. Riječ je o planskom dokumentu koji se donosi za trogodišnje razdoblje u skladu s Nacionalnim akcijskim planom energetske učinkovitosti, a kojim se utvrđuje provedba politike za poboljšanje energetske učinkovitosti u jedinici područne (regionalne) samouprave.

Akcijski plan sadržava prikaz i ocjenu stanja te potrebe u neposrednoj potrošnji energije, dugoročne ciljeve, uključujući okvirni cilj ušteda energije, mjere i pokazatelje za poboljšanje energetske učinkovitosti, nositelje aktivnosti i rokove provedbe, mjere za poboljšanje energetske učinkovitosti u skladu sa Strategijom energetskog razvitka i drugim strateškim dokumentima Vlade Republike Hrvatske, izračun planiranih ušteda energije u skladu s Pravilnikom za praćenje, mjerenje i verifikaciju ušteda energije, način praćenja izvršenja plana i izvještavanja te način financiranja Plana.

Sukladno planu ukupna planirana ulaganja su gotovo 6 milijuna eura.

Na 16. sjednici Županijske skupštine vijećnici su, uz ostalo, usvojili i odluku o visini turističke pristojbe za 2025. godinu za općine i gradove na području Zadarske županije, izmjenu i dopunu statuta Doma zdravlja Zadarske županije i dopunu djelatnosti Medicinske škole Ante Kuzmanića te su dali suglasnost zdravstvenoj ustanovi Ljekarne Zadar za adaptaciju i uređenje poslovnice u Preku.

Prisegnuo je i novi vijećnik, Toni Herenda (SDP) koji je zamijenio dosadašnjeg vijećnika Juru Zubčića.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

POTVRĐENI LAUREATI ŽUPANIJSKIH PRIZNANJA / Fra Andriji Bilokapiću i Nives Kozulić nagrada za životno djelo

Objavljeno

-

By

Na 16. sjednici Županijske skupštine potvrđeni su laureati županijskih nagrada koje je predložio Odbor za dodjelu javnih priznanja.

Nagradu Zadarske županije za životno djelo dobili su posthumno Nives Kozulić, dugogodišnja ravnateljica Zavoda za prostorno uređenje Zadarske županije i bivša predsjednica Društva arhitekata Zadra te fra Andrija Bilokapić, dugogodišnji provincijal Franjevačke provincije sv. Jeronima sa sjedištem u Zadru. 

Godišnje nagrade Zadarske županije za postignuća ostvarena u 2023. godini dobili su:

1. Udruga pomoraca “Sv. Nikola” Vrsi (promicanje pomorske tradicije, humanitarni rad),

2. Državni arhiv u Zadru (znanost i kultura),

3. Košarkaški klub osoba s invaliditetom Zadar (šport),

4. Mateo Škara (šport),

5. Ekonomsko – birotehnička i trgovačka škola Zadar (obrazovanje, kultura i šport),

6. Yacht Club Biograd (ostala područja društvenog života-promocija nautičkog turizma, jedriličarstava i svih aktivnosti vezano za more),

7. Ante Mihić (promicanje vrijednosti Domovinskog rata i podizanje svijesti o važnosti očuvanja kulturno-povijesnog identiteta Dugog otoka),

8. Hrvatsko pjevačko glazbeno društvo “Zoranić” Zadar (kultura),

9. Rukometni klub Zadar 2013 (šport),

10. Humanitarna udruga “Antonio Jurjević” (humanitarni rad).

Za dodjelu Nagrade Zadarske županije za životno djelo zaprimljeno je pet prijedloga, dok je za dodjelu Godišnje nagrade Zadarske županije za postignuća ostvarena u 2023. godini zaprimljeno ukupno 30 prijedloga za 26 kandidata.

Javna priznanja uručit će se u travnju na svečanoj sjednici Županijske skupštine povodom Dana županije.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu