Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTOGALERIJA) DAN OTVORENIH VRATA ODJELA ZA GERMANISTIKU / Kroz učenje jezika upoznali njemačku kulturu i civilizaciju

Objavljeno

-

U ponedjeljak, 27. studenog 2023., na Sveučilištu u Zadru održan je Dan otvorenih vrata Odjela za germanistiku. Riječ je o godišnjoj manifestaciji koja je organizirana u svrhu promocije učenja njemačkog jezika i upoznavanja s bogatstvom jezične, kulturne i civilizacijske raznolikosti njemačkog govornog područja.

Dan otvorenih vrata privukao je ove godine oko 120 učenika iz osnovnih i srednjih škola iz Zadarske i Karlovačke županije. Posjetitelji su imali priliku sudjelovati u brojnim zanimljivim i edukativnim aktivnostima. Nastavnici i studenti Odjela za germanistiku pripremili su 18 različitih radionica kreativnog i istraživačkog sadržaja. Neke od ponuđenih radionica bile su: “Deutsche Städte und Landschaften”, „Spiel mit zweideutigen Wörtern“, “Ruhrpott – Dialekte”, “Nonverbale Kommunikation”, “Grußformeln”, “Memoryspiel – Berufsnamen”, “Von einer Blume zu einem Wald”, “Falsche Freunde”, “Memory-Deutschland”, „Germalias“ i druge.

 Osim toga, posjetitelji su mogli razgledati Odjel za germanistiku, razgovarati sa studentima i nastavnicima, sudjelovati u interaktivnim igrama i pogledati izložbu postera poznatih njemačkih umjetnika.

– Dan otvorenih vrata ima višestruke ciljeve. Prije svega želimo promovirati učenje njemačkog jezika kao stranog jezika i istaknuti njegovu važnost i korist za osobni i profesionalni razvoj učenika, ali i upoznati ih s bogatstvom jezične, kulturne i civilizacijske raznolikosti njemačkog govornog područja i kroz zabavu i druženje u ugodnoj i opuštenoj atmosferi pobuditi zanimanje i motivaciju za učenje njemačkog jezika, ističe v. d. pročelnice Odjela za germanistiku izv. prof. dr. sc. Marijana Jeleč.

Doprinos tomu dala je i spomenuta izložba postera koja je učenicima omogućila da se upoznaju s nekim od najvažnijih i najutjecajnijih njemačkih umjetnika iz različitih razdoblja i stilova. Potaknula je učenike da razvijaju svoje jezične i vizualne vještine, kao što su čitanje, pisanje, slušanje, govor, opisivanje, uspoređivanje, analiziranje, interpretiranje i vrednovanje umjetničkih djela na njemačkom jeziku, i da razmišljaju o povijesnom, društvenom, političkom i kulturnom kontekstu

– Važno nam je povezati učenike i studente Odjela za germanistiku i omogućiti im razmjenu iskustava, znanja i informacija o učenju njemačkog jezika i studiranju na Odjelu za germanistiku. Posebno nam je drago da imamo konstantno vrlo dobru suradnju s našim zadarskim školama, ali i što smo ovaj put uspjeli privući učenike iz opće i jezične gimnazije Bernardina Frankopana Ogulin kojima smo nakon održanih aktivnosti pokazali i naš grad. Nadamo se da će Dan otvorenih vrata postati tradicionalna manifestacija koja će privući i u Zadru okupiti mlade ljubitelje njemačkog jezika iz drugih hrvatskih županija, poručila je Jeleč.

Dan otvorenih vrata organiziran je na Sveučilištu u Zadru uz podršku sljedećih partnerskih institucija: DAAD, OeAD, Austrijski kulturni forum Zagreb, Veleposlanstvo Švicarske i Veleposlanstvo Austrije u Zagrebu. U organizaciji ove manifestacije sudjelovali su izv. prof. dr. sc. Marijana Jeleč, doc. dr. sc. Nikolina Miletić, više lektorice Geriena Karačić, Marina Lovrić i Žaklina Radoš, te strane lektorice Judith Hansmeier i Amina Križnik.

Dan otvorenih vrata Odjela za germanistiku bio je uspješan i zanimljiv događaj koji je pokazao da učenje njemačkog jezika može biti zabavno i korisno. Učenici su bili zadovoljni svojim iskustvom i izrazili su želju da ponovno posjete Odjel za germanistiku. Nastavnici i studenti Odjela za germanistiku zahvaljuju svim posjetiteljima i partnerima na sudjelovanju i podršci i nadaju se da će Dan otvorenih vrata postati tradicionalna manifestacija koja će privući i u Zadru okupiti mlade ljubitelje njemačkog jezika iz drugih hrvatskih županija.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

Više od 420 tisuća eura sportu i tehničkoj kulturi Zadarske županije za 2024. godinu

Objavljeno

-

By

Županijska skupština donijela je Program javnih potreba u sportu za koje se sredstva osiguravaju iz Proračuna Zadarske županije, a to  su: Poticanje i promicanje športa, športske aktivnosti djece i mladeži, športska priprema, domaća i međunarodna natjecanje, te opća i posebna zdravstvena zaštita, djelatnost Športske zajednice Zadarske županije, djelatnost županijskog saveza školskog športa, športske rekreativne aktivnosti građana, športske aktivnosti djece s teškoćama u razvoju, te parašportaša i gluhih športaša, subvencije programa, Vratimo šport u škole i ostali programi u športu.

Prijedlog programa utvrđen je obradom pristiglih prijava po javnom Pozivu za predlaganje programa javnih potreba u športu Zadarske županije za 2024. godinu.

Kako je pojasnio resorni pročelnik Ivan Šimunić, sveukupno se na Poziv za predlaganje javnih potreba u športu Zadarske županije za 2024. godinu prijavilo 115 pravnih osoba sa 150 programa. Nakon provedenog postupka potpunosti i pravovremenosti, administrativnu provjeru ispunilo je 132 programa/projekata, odnosno 105 pravnih osoba, od čega 88 udruga za natjecanje, 9 udruga iz područja športske rekreacije i 8 udruga iz područja športa osoba s invaliditetom. Povjerenstvo za ocjenjivanje, bodovanje i vrednovanje programa iz javnog Poziva za predlaganje programa javnih potreba u športu Zadarske županije pozitivno je ocijenilo 132 programa.

Ukupna sredstva za financiranje javnih potreba u športu Zadarske županije za 2024. godinu iznose 351.746,00 eura.

Sveukupno se na Poziv za predlaganje programa  javnih potreba u tehničkoj kulturi Zadarske županije za 2024. godinu prijavilo 6 udruga s ukupno 6 programa. Nakon provedenog postupka provjere potpunosti i pravovremenosti prijava formalne uvjete je ispunilo svih 6 udruga sa ukupno 6 programa. Povjerenstvo za ocjenjivanje prijavljenih programa javnih potreba u tehničkoj kulturi pozitivno je ocijenilo 5 programa.

Ukupna sredstva za financiranje Programa javnih potreba u tehničkoj kulturi Zadarske županije za 2024. godinu iznose 69.237,24 eura.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

Donesen Akcijski plan energetske učinkovitosti Zadarske županije

Objavljeno

-

By

Županijska skupština donijela je Akcijski plan energetske učinkovitosti Zadarske županije za razdoblje 2024.-2026. godine. Riječ je o planskom dokumentu koji se donosi za trogodišnje razdoblje u skladu s Nacionalnim akcijskim planom energetske učinkovitosti, a kojim se utvrđuje provedba politike za poboljšanje energetske učinkovitosti u jedinici područne (regionalne) samouprave.

Akcijski plan sadržava prikaz i ocjenu stanja te potrebe u neposrednoj potrošnji energije, dugoročne ciljeve, uključujući okvirni cilj ušteda energije, mjere i pokazatelje za poboljšanje energetske učinkovitosti, nositelje aktivnosti i rokove provedbe, mjere za poboljšanje energetske učinkovitosti u skladu sa Strategijom energetskog razvitka i drugim strateškim dokumentima Vlade Republike Hrvatske, izračun planiranih ušteda energije u skladu s Pravilnikom za praćenje, mjerenje i verifikaciju ušteda energije, način praćenja izvršenja plana i izvještavanja te način financiranja Plana.

Sukladno planu ukupna planirana ulaganja su gotovo 6 milijuna eura.

Na 16. sjednici Županijske skupštine vijećnici su, uz ostalo, usvojili i odluku o visini turističke pristojbe za 2025. godinu za općine i gradove na području Zadarske županije, izmjenu i dopunu statuta Doma zdravlja Zadarske županije i dopunu djelatnosti Medicinske škole Ante Kuzmanića te su dali suglasnost zdravstvenoj ustanovi Ljekarne Zadar za adaptaciju i uređenje poslovnice u Preku.

Prisegnuo je i novi vijećnik, Toni Herenda (SDP) koji je zamijenio dosadašnjeg vijećnika Juru Zubčića.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

POTVRĐENI LAUREATI ŽUPANIJSKIH PRIZNANJA / Fra Andriji Bilokapiću i Nives Kozulić nagrada za životno djelo

Objavljeno

-

By

Na 16. sjednici Županijske skupštine potvrđeni su laureati županijskih nagrada koje je predložio Odbor za dodjelu javnih priznanja.

Nagradu Zadarske županije za životno djelo dobili su posthumno Nives Kozulić, dugogodišnja ravnateljica Zavoda za prostorno uređenje Zadarske županije i bivša predsjednica Društva arhitekata Zadra te fra Andrija Bilokapić, dugogodišnji provincijal Franjevačke provincije sv. Jeronima sa sjedištem u Zadru. 

Godišnje nagrade Zadarske županije za postignuća ostvarena u 2023. godini dobili su:

1. Udruga pomoraca “Sv. Nikola” Vrsi (promicanje pomorske tradicije, humanitarni rad),

2. Državni arhiv u Zadru (znanost i kultura),

3. Košarkaški klub osoba s invaliditetom Zadar (šport),

4. Mateo Škara (šport),

5. Ekonomsko – birotehnička i trgovačka škola Zadar (obrazovanje, kultura i šport),

6. Yacht Club Biograd (ostala područja društvenog života-promocija nautičkog turizma, jedriličarstava i svih aktivnosti vezano za more),

7. Ante Mihić (promicanje vrijednosti Domovinskog rata i podizanje svijesti o važnosti očuvanja kulturno-povijesnog identiteta Dugog otoka),

8. Hrvatsko pjevačko glazbeno društvo “Zoranić” Zadar (kultura),

9. Rukometni klub Zadar 2013 (šport),

10. Humanitarna udruga “Antonio Jurjević” (humanitarni rad).

Za dodjelu Nagrade Zadarske županije za životno djelo zaprimljeno je pet prijedloga, dok je za dodjelu Godišnje nagrade Zadarske županije za postignuća ostvarena u 2023. godini zaprimljeno ukupno 30 prijedloga za 26 kandidata.

Javna priznanja uručit će se u travnju na svečanoj sjednici Županijske skupštine povodom Dana županije.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu