Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

EKONOMSKO-BIROTEHNIČKA I TRGOVAČKA ŠKOLA U KAMPANJI “16 DANA AKTIVIZMA PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA” / Instruktori boksačkog kluba Ares predstavili učenicima prvu pokaznu vježba samoobrane

Objavljeno

-

Ekonomsko – birotehnička i trgovačka škola nastavlja s obilježavanjem kampanje „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“ te aktivnostima predviđenim u sklopu školskog preventivnog programa i projekta „Sadionica govori o femicidu“. U srijedu 15. studenog održana je prva pokazna vježba samoobrane koju su učenicima predstavili instruktori boksačkog kluba Ares, Nikola Marketin i Vedran Bajlo te instruktor Krav Maga iz Udruge Combat Centar Zadar, Mile Romić sa suradnicima. Cilj susreta bio je upoznati učenike s načinima prepoznavanja potencijalnog sukoba te prevencije napada, ali i uvježbavanje osnovnih tehnika samoobrane od najčešćih oblika napada, kao i obranu od znatno snažnijeg napadača. Aktivnosti su organizirane na sportskom igralištu škole što je omogućilo da učenici uz vodstvo instruktora aktivno sudjeluju u svim vježbama.

Osim prevencije nasilja i razvoja vještina samoobrane, cilj pokaznih vježbi bio je i promovirati ulogu sporta u životima učenika. Osim razvoja socijalnih i komunikacijskih vještina, djeca i mladi kroz sport uče upravljati vlastitim emocijama te oslobađaju nakupljeni stres što ima blagotvoran učinak na mentalno zdravlje.

Ova lijepa suradnja predstavlja nastavak aktivnosti organiziranih u suradnji s Policijskom upravom zadarskom, a u sklopu nacionalnih projekata „Lily“, „Živim život bez nasilja“ i „Sportom protiv nasilja“. Učenici trećih razreda prošli su edukaciju na temu prevencije nasilja, načina samoobrane i traženja pomoći u slučaju nasilja. Cilj planiranih zajedničkih aktivnosti i interdisciplinarne suradnje bio je prikazati problem nasilja s više različitih strana, a posebno u borbi protiv nasilja nad ženama i obiteljskog nasilja.

Nadamo se da će upravo ovakve aktivnosti pridonijeti širenju kulture nenasilja, uključivanju djece i mladih u sportske aktivnosti te daljnjem povezivanju dionika lokalne zajednice u prevenciji, stoji u objavi iz škole.

 

ZADAR / ŽUPANIJA

ZAHVALA ZA ŠKOLSKU GODINU / Zadarski maturanti Jurja Barakovića na misi u svetištu sv. Šime

Objavljeno

-

By

foto: Zadarska nadbiskupija

Maturanti Gimnazije Jurja Barakovića iz Zadra sudjelovali su u petak, 24. svibnja, na misnom slavlju u svetištu sv. Šime u Zadru, kako bi izrazili zahvalnost za proteklu školsku godinu i svoje četverogodišnje školovanje, zajedno sa svojim profesorima i ravnateljicom škole. Misno slavlje u crkvi sv. Šime predvodio je dr. sc. don Damir Šehić, čuvar svetišta sv. Šime.

Već tradicionalno na kraju nastavnog dijela školske godine kada započinje priprema za maturu, zadarski maturanti predvođeni svojim vjeroučiteljem Slobodanom Šarićem dolaze proslaviti misu zahvalnicu u svetište sv. Šime. Više od 150 učenika došlo je proslaviti misu i zahvaliti na svemu primljenom u protekle četiri godine.

Don Damir je pozdravio učenike i zaželio im sretan nastavak školovanja koje je potrebno za duhovnu i tjelesnu izgradnju svake osobe. Potakao ih je da „traže primjere koje će nasljedovati, jer samo pravi primjeri pomažu da naš pogled ostane bistar i da se radost nikada ne izgubi iz našeg srca“.

U propovijedi je don Damir naglasio kako relikvija sv. Šime i danas poručuje da je svetost poziv za sve i da nas ona obvezuje. Pred maturante je stavio lik bl. Karla Acutisa, mladog sveca čije tijelo počiva u talijanskom Asizu. „Život bl. Karla, uskoro svetoga jer je priznato čudo ozdravljenja djevojčice Valerije, budi nas iz letargije i uspavanosti, ali nas tjera i iz vlastitih opterećenosti. Svetac, mladić, naš suvremenik poručuje nam da je biti svet in. Svetost ne znači biti kamen ili plastičan, već znači biti dobar i plemenit prema svima koji nas okružuju. Bog nas nikada neće iznevjeriti“, poručio je don Damir zadarskim maturantima.

Damir Šehić

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

Hilti Roadshow na Višnjiku!

Objavljeno

-

By

Još otkako su braća Eugen i Martin Hilti osnovali kompaniju 1941.g. u Lihtenštajnu, Hilti se zalaže za inovacije i izravne odnose s kupcima. Oko 34.000 zaposlenika diljem svijeta, u više od 120 zemalja, pridonose tome da rad naših kupaca bude produktivniji, sigurniji i održiviji. To činimo pomoću naše ponude proizvoda, softvera i usluga.
S otprilike 280.000 kontakata s klijentima svaki dan, mnoge ideje dolaze izravno od naših kupaca. Ako postoji izazov za koji Hilti nema rješenje, ono će biti razvijeno. Zbog toga svake godine ulažemo oko 7% prodaje u istraživanje i razvoj. Od razvoja proizvoda do proizvodnje, logistike, prodaje i usluga, pokrivamo cijeli lanac dodane vrijednosti.

Kako bismo kupcima u Hrvatskoj demonstrirali sve inovacije koje Hilti nudi, organiziramo Hilti Roadshow na 4 lokacije tijekom svibnja. Nakon Osijeka, Varaždina i Pule, ovogodišnju turneju završavamo u Zadru. Družit ćemo se u utorak 28. svibnja od 09:00 do 17:00 sati na parkingu pored ŠC Višnjik (prilaz sa strane Ulice Slavka Perovića). Više informacija možete pronaći ovdje.

Što možete očekivati? Stručno Hilti osoblje demonstrirat će posjetiteljima brojne alate i pripadajuću opremu, kao i softvere i usluge koje nudimo. Ovo je savršena prilika da isprobate razne Hilti proizvode na jednom mjestu, a nudimo i posebne promotivne ponude za naše posjetitelje.

Posjetite nas i uvjerite se zašto je Hilti najbolji partner za produktivnost, sigurnost i održivost!

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

NA A1 JURIO 233 KM/H – Zadarska prometna policija za vikend kaznila trojicu prebrzih vozača

Objavljeno

-

By

U petak poslijepodne oko 14 sati,  na dionici Benkovac-Pirovac,  presretač je zaustavio automobil, kojim je upravljao 40-godišnji hrvatski državljanin, kod kojeg je nedozvoljena brzina bila 233 kilometara na sat, dok su prijepodne u 10,30 sati  kod Pristega zaustavlli 44-godišnjeg hrvatskog državljanina, koji je upravljao nedozvoljenom brzinom od 232 kilometara na sat.  Obojica vozača su kažnjena novčanom kaznom od 660 eura.

Treći automobil zaustavljen je u subotu navečer u 19,25 sati na dionici Pristeg -Benkovac, kojim je s 220 kilometara na sat vozio 36-godišnji hrvatski državljanin. Vozač je kažnjen s novčanom kaznom od 660 eura te  u je izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od mjesec dana.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu