Connect with us

magazin

Ova vrsta piva mogla bi vam ugroziti zdravlje: Zbog specifičnog sastava podložna je razvoju opasnih bakterija?

Objavljeno

-

Pexels

Craft pivo s nula posto alkohola može postati plodno tlo za razvoj bakterija poput E. coli i salmonele, otkrili su američki istraživači. To znači da bi moglo biti bolje držati se običnog piva u umjerenim količinama, sugerirali su

Studija je pokazala da bi vas konzumacija bezalkoholnog piva mogla dovesti u opasnost od gadnih bakterija, prenosi City Magazine.

„Tradicionalno pivo se generalno smatra sigurnim od patogena koji se prenose hranom zbog nekoliko prepreka koje uključuju: koncentraciju alkohola, gorke kiseline hmelja, nizak pH, velike količine otopljenog ugljičnog dioksida i niske razine kisika“, rekla je dr. Ann Charles Vegdahl sa Sveučilišta Cornell.

„Kada je jedna ili više od ovih prepreka odsutna ili je na nedovoljnoj razini, pivo može postati osjetljivo na preživljavanje i rast patogena“, dodala je.

Bezalkoholnim ili niskoalkoholnim pivima raste popularnost, a njihova prodaja je skočila za 23 posto tijekom prošle godine u usporedbi s prethodnih 12 mjeseci. Ta pića se često smatraju zdravijom alternativom, jer istraživanja pokazuju da smanjuju štetu koju piće nanosi organizmu.

Alkoholno pivo pijte umjereno!

Redovno konzumiranje previše alkohola može povećati rizik od bolesti, uključujući bolesti srca, jetre i rak. Ali, stručnjaci preporučuju umjerene količine.

Najnovija studija, objavljena u časopisu „Journal of Food Protection“, proučila je potencijalnu opasnost koju bezalkoholna piva mogu predstavljati kada je u pitanju utočište bakterija. Istraživači su stavili male količine pet sojeva bakterija uključujući E. coli i salmonelu u bezalkoholna i niskoalkoholna piva.

Piva su zatim stavljena u skladišta na 4°C i 14°C na 63 dana da se vidi hoće li bakterije preživjeti. Otkrili su da se one razvijaju u pivu bez alkohola na obe temperature.

Pivo s niskim postotkom alkohola od 3,2 posto, a koje je držano na 4°C nije sadržavalo bakterije, ali su male količine njih pronađene na 14°C.

„Ova studija pokazuje potrebu da proizvođači pića daju prioritete i održavaju planove sigurnosti hrane zajedno s praksama specifičnim za proizvođače piva s niskim i bezalkoholnim udjelom“, istaknula je dr. Charles-Vegdahl.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

magazin

FOTOGALERIJA / Promenada sv. Lucije

Objavljeno

-

By

 
Nastavi čitati

magazin

Adventska nedjelja bogata događanjima

Objavljeno

-

By

Za kraj trećeg tjedna Adventa u Zadru sprema se bogat program koji će trajati cijeli dan! Nedjelja će tako biti obilježena interaktivnim radionicama i dječjim nastupima.

Dječji zbor Libretići i pjevači solisti pod vodstvom mentora Ivana Begovića i Dinka Habuša djeluju već preko 10 godina, a izvode svoje vlastite autorske pjesme, kao i obrade onih već postojećih. Dobitnici su festivalskih nagrada i priznanja, održavaju vlastite koncerte i idu na mnoga gostovanja te aktivno sudjeluju u sveukupnoj kulturnoj i odgojno obrazovnoj slici Grada Zadra kao svojevrsni zadarski glazbeno-scenski “brand”.

– Dječji zbor Libretići izvest će nešto prigodno i božićno, iz svog autorskog repertoara, kao i poneku hrvatsku starocrkvenu pjesmu u modernim aranžmanima, a tu su i prepjevi poznatih glazbenih brojeva s engleskoga jezika. Zapjevat će i na španjolskom jeziku, najavila nam je Ivana Begović, dodavši kako za kraj koncertnog programa spremaju posebnu poslasticu – nastup mlade galovačke pjevačke nade Nine Vujević. Koncert počinje u 19 sati na Trgu Petra Zoranića.

Pjevačice solistice su birale božićne pjesme i iz našeg te stranog repertoara, od onih najpoznatijih, pa sve do onih poznatih manjem krugu ljudi, ali su u pitanju lijepe i jako efektne skladbe raznih autora. Svi se polaznici uče pravilno koristiti svoj instrument, odnosno osnove vokalne tehnike, a istodobno se s njima radi i na ostalim aspektima koji su važni za scenu: na načinima izvedbe, glumi, scenskoj odjeći te scenskom pokretu te sveukupnom osmišljavanju njihovih pjevačkih točaka. Mnogi su i dobitnici brojnih nagrada i priznanja za svoj rad u zemlji i inozemstvu. Osim što nastupaju u svome gradu, odlaze i na državna natjecanja i smotre, a često i međunarodna. Također ih se često može vidjeti i preko malih ekrana, u popularnim glazbenim talent showovima, gdje su redovito zamijećeni i pohvaljeni za svoje nastupe te i tu ostvaruju odlične plasmane. 

Svoj program donosi i “Adventić kod sv. Krševana”. Ove godine se održava niz novih sadržaja širom povijesne jezgre, a među njima se ovu nedjelju ističe glazbeno događanje koje će u 12 sati ispuniti prostor ispred crkve sv. Krševana. Zadar Strings Quartet, vrhunski gudački ansambl kojeg čine glazbenice povezane dugogodišnjim prijateljstvom i zajedničkim umjetničkim razvojem, priredit će publici elegantan glazbeni trenutak u samom srcu grada. Publika će u programu uživati u odabranim klasičnim djelima blagdanskog karaktera – Vivaldiju, Bachu, Mozartu – zatim u posebnim obradama domaćih autora, uključujući nezaboravne skladbe Olivera Dragojevića, kao i u glazbi Astora Piazzolle, filmskim temama i najljepšim adventskim pjesmama.

Plesna udruga Plesni korak će pak istog dana od 19 sati na trgu Petra Zoranića nastupiti sa svoje tri skupine polaznika. Osim plesnih koreografija, na satovima se provode i razni poligoni za razvoj motoričkih sposobnosti, čime se potiče cjelovit motorički i kreativni razvoj djece. Povodom zadarskog Adventa svaka će se tako skupina predstaviti vlastitom koreografijom, prikazujući svoj rad, trud i napredak ostvaren tijekom plesnih sati.

Na početku, glazbeno-scenski studio „Arija”, sopranistice i pjevačice u operi splitskog HNK Nele Šarić, malim će se plesačima na pozornici pridružiti svojim nastupom.

– Dio će se naših polaznika predstaviti s božićnim pjesmama u duhu i ruhu blagdanskog vremena, a svojevrsna je to najava za naš drugi veliki božićni koncert, koji će se održasti 16. prosinca, zaključila je Šarić.

 
Nastavi čitati

magazin

ŠPICA!

Objavljeno

-

foto: Saša Čuka
 
Nastavi čitati

U trendu