Connect with us

magazin

VIRALNI “MAGIČNI KOLAČ” / Jedna smjesa za tri sloja, a tajna je u neobičnoj temperaturi pečenja

Objavljeno

-

Image credit: M

Magični kolač postao je hit na društvenim mrežama gdje se korisnici hvale kako je njima uspio, a svi redom kažu da ga je zaista lako napraviti.

Oni koji su pravili magični kolač kažu da se čarolija događa kada se tijesto u pećnici odvoji u tri sloja, zahvaljujući prilično niskoj temperaturi od 162 °C, piše City.

Budući da su redoslijed i priprema sastojaka presudni za uspjeh, svakako dobro odvojte žumanjak od bjelanjka, pazeći da u bjelanjku nema komadića žumanjka, a zatim ih umutite u čistoj i suhoj zdjeli (najbolje metalnoj).

Kad umiješate bjelanjak u tijesto, nemojte previše miksati; zapravo, bjelanjak bi trebao učiniti tijesto grudastim. Na kraju ostavite kolač da se potpuno ohladi prije nego što ga isječete, što će omogućiti da se krema stegne.

Sastojci:

– 4 jaja (odvojite žumanjak od bjelanjka)

– 3/4 šalice šećera

– komad maslaca, otopljen

– 3/4 šalice višenamjenskog brašna

– 2 šalice mlijeka

– šećer u prahu, za posipanje kolača

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 162 °C i obložite kalup za tortu promjera 22 cm papirom za pečenje.

Razbijte jaja u posudu i pažljivo odvojite žumanjke od bjelanjaka. Stavite posudu s žumanjcima na stranu. U posudi s bjelanjcima dodajte šećer i miksajte dok smjesa ne postane svjetloružičasta, otprilike jednu minutu.

Dodajte ekstrakt vanilije i rastopljeni maslac, pa miksajte dok se sastojci dobro sjedine, otprilike 30 sekundi do 1 minutu.

Dodajte brašno i miksajte smjesu dok se sjedini. Postepeno dodajte mlijeko, četvrtinu šalice odjednom, i miksajte smjesu svaki put nakon dodavanja mlijeka. Stavite smjesu sa strane.

Uzmite bjelanjke i mikserom umutite u čvrsti snijeg. Nježno umiješajte bjelanjke u tijesto, trećinu po trećinu, dok se sjedine. Pazite da ne izgubite zračnost bjelanjaka. Tijesto treba biti rijetko, ali s nekoliko grudica.

Sipajte tijesto u pripremljeni kalup za tortu. Pecite dok se vrh ne zazlati i dok se kolač ne stvrdne i prestane podrhtavati kada nježno protresete kalup, otprilike 40 do 50 minuta.

Kada se kolač ohladi, izvadite ga iz kalupa i pospite vrh šećerom u prahu. Narežite na komade i poslužite s tučenim vrhnjem ili, prema želji, svježim voćem.

Dobar tek!

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

magazin

KAZALIŠTE LUTAKA ZADAR: Predstava “Čarobnjak iz Oza” by Jurica Milin

Objavljeno

-

By

Udruga mladih Ahimsa, uz financijsku podršku Košarkaškog kluba „Diadora“, organizira kazališnu predstavu pod nazivom „Čarobnjak iz Oza“. Autor predstave je Jurica Milin, mladi Zadranin s Down sindromom koji je još jednom pokazao svoju kreativnost i dokazao da za njega i njegov talent, granice ne postoje. Jurica s volonterima i članovima Udruge već nekoliko mjeseci ulaže mnogo vremena, truda i energije kako bi se na kazališne daske postavila njegova vlastita interpretacija romana Čarobnjak iz Oza (1900.), autora L. Franka Bauma. Jurica je veliki ljubitelj istoimenog filma kojeg gleda gotovo svakog vikenda, a upravo iz želje da jednog dana postane glumac i ljubavi prema filmu, proizašla je ideja za ovu kazališnu predstavu.

Pozivamo sve zainteresirane da nam se pridruže i uživaju u predstavi te na taj način uveličaju ovaj veliki dan za našega Juru koji će utjeloviti lik Strašila, njegovog najdražeg junaka iz romana. Ostale uloge je dodijelio svojim najdražim prijateljima i rodbini prije više od tri godine. Lik Vještice utjelovit će Juričina majka, Klaudija Milin, Dobru Vilu prikazat će Josipa Ćurić, Toni Lovrović transformirat će se u likove Henrija i Lava, a Tomislav Babić u farmera i Limenog. Mira Treursić preuzima ulogu Doroti, Vida Treursić ulogu tete Eme, a Petra Baković, osim što je zadužena za scenografiju, utjelovit će i Stablo jabuke. Glas liku Čarobnjaka posudio je Tomislav Kabić, a naratoru Donat Kalito Pavić.

Predstava će se održati u subotu, 25. svibnja 2024., u Kazalištu lutaka Zadar, u sljedećim terminima: 17h i 19h.

Rezervacije se vrše putem e-mail adrese: carobnjakizahimse@gmail.com. U slučaju nemogućnosti dolaska, molimo Vas da nas o tome informirate najkasnije dva dana prije održavanja predstave putem iste e-mail adrese.

Mjesta su ograničena, a ulaznice za predstavu su besplatne. Svi oni koji žele poduprijeti budući rad i aktivnosti Udruge to mogu učiniti putem QR koda, koji se može skenirati s mobilnom aplikacijom banke za jednostavniju uplatu, ili uplatom na račun:

Udruga mladih Ahimsa

IBAN: HR9623400091111042030

Model plaćanja: 00

Šifra namjene: Dobrotvorno plaćanje

Opis plaćanja: Donacija za rad Udruge

QR kod za uplatu:

Na dan predstave na ulazu će biti postavljena i kutija za donacije.

Više informacija možete pronaći na našim društvenim mrežama: Udruga mladih Ahimsa (Facebook) i udruga_mladih_ahimsa (Instagram) ili na našoj web stranici: udruga-ahimsa.hr

 
Nastavi čitati

magazin

VIDEO / Nova pjesma i spot zadarskog glazbenika. Glavna glumica u spotu – Ava Karabatić! 

Objavljeno

-

By

Zadranin Mario Tomas, kojeg pamtimo kao natjecatelja Masterchef Hrvatska i večere za 5 predstavio je svoju novu pjesmu “Bella”.

Mario je ovog puta prešao na drugačiji žanr, odnosno trap. Istaknuo je da podržava  Gršu i njegov stil pjesama.

U spotu su se našla i poznata imena, tako je za glavnu ulogu angažirao Avu Karabatić i Victoriu Memić, kao i reality zvijezdu Marijanu Zonjić.

Za kraj je poručio čitateljima da pjesma ne smije imati ograničenja i zabrane, jer ljubav spaja sve.

 
Nastavi čitati

magazin

FOTOGALERIJA / Đir po gradu sa Sašom Čukom

Objavljeno

-

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu