Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

(VIDEO) BERBA MARAŠKE NAJVAŽNIJI DOGAĐAJ U GODINI ZA ZADARSKU MARASKU / Iza svake sočne kapi inspirativna priča o radnicima koji su bili dio uspješne berbe

Objavljeno

-

U proizvodima nastalim od višnje maraske ili maraške, kako će reći u Zadru, rado svi uživaju, ali malo se zna i govori o tome koliko je truda i ljubavi uloženo u berbu ovog ukusnog i zdravog ploda. Vrijedni radnici na jakom suncu svaki plod pažljivo beru i odlažu u košaru u što bržem roku kako bi on što prije stigao u tvornicu na preradu i tako zadržao sva svoja vrijedna svojstva.  Na plantaži se za vrijeme berbe sastaju radnici različitih uzrasta, i mlađi i stariji, s različitim životnim pričama, ali svi dijele veliku ljubav prema poslu i ovoj autentičnoj zadarskoj namirnici. Bilo je tu teškog rada, ali međusobna suradnja, posvećenost i strast dali su opet odlične rezultate pa iako godina nije ponudila velike količine višnje zbog čestih suša, berba je bila iznimno uspješna, ponajviše zahvaljujući njima.

Pogledajte video o berbi:

Višnja maraska je super food – prirodno bogatstvo zdravlja i vitalnosti

Ova sočna i slatka voćka nije samo neodoljiva za nepce, ona je prava riznica nutritivnih vrijednosti koje imaju jak utjecaj na zdravlje i vitalnost. Kako otkrivaju istraživanja provedena na prehrambeno tehnološkom fakultetu u Zagrebu i Institutu Ruđer Bošković, koncentrat višnje maraske, u usporedbi s koncentratom kontinentalne višnje ima znatno veće količine antioksidanata (20-30 posto), a nudi i značajne količine  antocijana, melatonina i drugih fenolnih spojeva, što ju svakako čini vrhunskom sirovinom.

Klinička istraživanja iz 2008. provedena na KB «Sestre milosrdnice», pod vodstvom prof. dr. sc. Vide Demarin, dokazuju ljekovita svojstva i učinkovitost koncentrata višnje maraske prvenstveno radi velike količine antioksidanata. Rezultati istraživanja su pokazali kako ima nizak glikemijski indeksa, te  će utjecati na prevenciju kardiovaskularnih bolesti, utjecati na smanjenje “lošeg” kolesterola u krvi, prevenirati razvoj kancerogenih bolesti.

„Istraživanju pokazuju da je višnja maraška, osim što je iznimno ukusna i daje proizvodima u kojima se koristi specifičan primamljiv okus, i iznimno zdrava za naš organizam. Već godinama nutricionisti i liječnici apeliraju na korištenje lokalnih namirnica u svakodnevnoj prehrani pa se nadamo kako će se naši Zadrani sve više vratiti svojoj maraški i svemu divnome što se proizvodi od nje“, naglasila je Rebeka Škifić, agronom u Marasci Zadar.

Važno je napomenuti kako je višnja maraška ujedno i glavni sastojak najpoznatijeg zadarskog likera Maraschina. Niti jedno hrvatsko autohtono piće nema tako bogatu povijest kao Maraschino, a svoju popularnost može zahvaliti neospornoj kvaliteti i prepoznatljivom okusu upravo višnje maraške.  

Zahvaljujući njemu, krajem 18. st. Zadar je dobio svoje mjesto na karti Europe, spominje ga se u londonskim novinama, a prodajni katalozi tog vremena u svojim promotivnim tekstovima pišu: „Ono što je regija Champagne za šampanjce, Bordeaux za vina, to je Zadar za likere“ .

Višnja maraška, uz svjetski poznat i priznat Maraschino, koristi se i za proizvodnju omiljenog zadarskog soka i sirupa Amarena s potpisom Maraske Zadra.  

Mnogi to ne znaju, ali Maraska na svojoj plantaži Vlačine ima skoro stotinjak tisuća stabala višnje maraske. Kroz godinu plantaža prolazi različite faze, od predivnog cvjetanja koje podsjeća na tzv. japansku sakuru tijekom proljeća do same berbe krajem lipnja.

Berba višnje maraške je svake godine jedan od najvažnijih događaja za Marasku Zadar pa se ovim putem Maraska želi zahvaliti svima koji su sudjelovali u berbi i doprinijeli da svaka kapljica višnje maraške bude još sočnija i ukusnija.    

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

ZIMSKA BAJKA / Božićna čarolija u Cerovačkim špiljama! 

Objavljeno

-

By

Ho-ho-ho! Djed Mraz dolazi pod zemlju – ravno u čarobne Cerovačke špilje, ali treba pomoć, dođite i vi, roditelji s djecom, pomozite nam ukrasiti naš Centar, stoji u objavi iz Cerovačkih špilja!

📅13. prosinca 2025.

⏰11:00 – Radionica izrade ukrasa i kićenje bora 

⏰12:30 – Obilazak špilje s Djedom Mrazom i slatki pokloni iznenađenja 

“Čeka vas prava zimska bajka: kreativne radionice, ukrašeni bor, pokloni i nezaboravna podzemna avantura! 

Djeca do 12 godina imaju besplatan ulaz u špilju!”

Obavezna prethodna najava do 12. 12. na: 099/814-4724

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTO) TRADICIONALNO / Barkajoli kod gradonačelnika Erlića

Objavljeno

-

By

U Maloj vijećnici gradonačelnik Šime Erlić danas je ugostio zadarske barkajole Dina Gajića, Šimu i Berta Gregova

Tradicionalno, uoči Božića, u Gradskoj upravi priređeno je primanje za zadarske barkajole. 

– Svjesni smo koliko barkajoli znače Zadru i hvala vam što njegujete našu tradiciju. Nadam se da će uskoro, i to pozitivno i za vas i za nas, biti završena priča oko upisa barkajola na listu nematerijalne kulturne baštine RH što će nam biti dodatni zamah u promociji i vas i našega Zadra, kazao je gradonačelnik Erlić barkajolima uručivši im prigodne darove.

Gradonačelnik Erlić zahvalio im se za njihov rad, trud i trajan doprinos turističkoj promociji grada. 

U neformalnom razgovoru uz prepričavanje anegdota koje svakodnevno doživljavaju kroz svoj posao, barkajoli su gradonačelniku iznijeli potencijalne probleme u radu, svoja zapažanja, primjedbe i prijedloge o svemu što bi se još moglo učiniti kako bi ovaj vid turističke ponude, ali i tradicionalnog načina prijevoza građana, bio još dostupniji, sigurniji i ugodniji.

– Na usluzi smo turistima, ali i našim građanima koji čine 20 posto putnika koji biraju barku za prijevozno sredstvo do Poluotoka, i obrnuto. Kod korekcije cijena, bili smo oprezni, vožnju turistima naplaćujemo dva eura, dok je ona za lokalno stanovništvo jedan euro, kazao je Berto Gregov, jedan od zadarskih barkajola.

Danas plove ukupno tri barke, sve u vlasništvu aktivnih barkajola. Aktivni su Zvonko Gregov, njegovi sinovi Berto i Šime GregovŠime Begonja te najmlađi trenutno aktivni barkajol Dino Gajić. Među aktivnim barkajolima četvorica su vlasnici obrta koji su registrirani za prijevoz putnika. Iz gradske blagajne, kao i svake, i ove godine bit će im plaćeni doprinosi poput mirovinskog i zdravstvenog osiguranja. 

Uz gradonačelnika Erlića, na prijemu za barkajole bili su Ante Ćurković, zamjenik gradonačelnika, Dolores Kalmeta, pročelnica Upravnog odjela gradsku samoupravu i opće poslove i Dina Bušić, pročelnica Upravnog odjela za kulturu i sport. Upravo zahvaljujući tom gradskom Odjelu, u srpnju 2025. godine Ministarstvu kulture i medija poslan je elaborat s prijedlogom da barkajoli budu prepoznati kao nematerijalna kulturna baština i budu upisani u Registar kulturnih dobara. Poseban doprinos kao inicijatorica te priče dala je Zrinka Brkan Klarin, povjesničarka umjetnosti i arheologinja, zaposlena u Upravnom odjelu za kulturu i sport, koja je prikupila brojne materijale o ovom tradicijskom obrtu.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

“MAJČINA RIJEČ” / U ponedjeljak predstavljanje knjige fra Andrije Bilokapića

Objavljeno

-

By

Predstavljanje knjige ‘Majčina riječ’ fra Andrije Bilokapića održava se u ponedjeljak, 8. prosinca, u samostanu sv. Frane u Zadru, s početkom u 20 sati.

Predstavljači su Stjepan Lice, fra Jozo Grbeš i mons. Želimir Puljić. 

Zahvalu će uputiti autor Bilokapić i Vedran Vidović.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu