Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

GUBITAK STANOVNIŠTVA / Svi gradovi Zadarske županije u demografskom minusu. Najbolje u općinama Jasenice, Sv. Filip i Jakov i Galovac

Objavljeno

-

U Hrvatskoj iz godine u godinu živi sve manje ljudi, što potvrđuju i najnoviji podaci o prirodnom kretanju stanovništva u 2022. godini koje je objavio Državni zavod za statistiku. topa prirodnog prirasta na razini Hrvatske u prošloj godini bila je negativna, a minus od šest posto znači da nas u 2022. godini bilo 23.096 manje nego godinu prije. Negativno prirodno kretanje pokazuje i vitalni indeks (broj živorođenih na 100 umrlih), koji je iznosio 59,5.

Da bi se održao isti broj stanovnika, taj bi broj trebao iznositi 100. U svim je županijama prirodni prirast bio negativan, a najviše u Primorsko-goranskoj županiji, u kojoj živi 2.186 osoba manje nego 2021., uz vitalni indeks od 46,4.

Na pet brakova dolazi jedan razvod

  • Najviše brakova sklapa se u Zadru, Benkovcu, Pakoštanima i Poličniku.
  • Na području županije lani je sklopljeno 785 brakova, a zabilježena su 143 razvoda. Od svih šest gradova i 28 općina u županiji, po broju sklopljenih brakova prednjače Zadar (310), Benkovac (62), a potom slijede općine Pakoštane (28) i Poličnik (25). Najviše razvoda, ukupno 98, zabilježeno je u Zadru, a drugi po redu je Benkovac, s 10 raspadnutih brakova.

U Zadarskoj županiji živorođenih je bilo 1497, a umrlih 2288, što znači da je samo lani izgubljen 791 stanovnik. U posljednjih pet godina to je drugi najveći pad broja stanovnika Zadarske županije, a usporedbe radi, ta je brojka veća od broja stanovnika u općinama Kolan, Povljana, Tkon ili Lišane Ostrovičke.

Najvažniji demografski pokazatelj je vitalni indeks (broj živorođenih na broj umrlih), koji za Zadarsku županiju iznosi 65,4. To je, doduše, bolje od državnog prosjeka, koji iznosi 59,5.

No, značajne su razlike između gradova i općina. Ako usporedimo gradove, najbolji vitalni indeks ima Biograd na moru (96,9), a slijede Zadar (69,6), Nin (61,5), Pag (55,3), Benkovac (51,2) i Obrovac (39,3).

Varira broj umrlih

  • Broj umrlih varira, ali generalno je vidljiv trend rasta na razini Hrvatske, u 2022. godini broj umrlih pao je za 9,1 posto u odnosu na prethodnu godinu, odnosno umrla je 5.733 osoba manje. U Zadarskoj županiji u 2022. umrlo je 2.288 osoba, godinu dana ranije njih 2.437, u 2020. zabilježeno je 2.148 smrtnih slučajeva, 2019. godine preminulo je 1938 ljudi, a 2018. godine njih 1982

Dok su svi gradovi u demografskom minusu, u općinama je stanje nešto bolje, pa je u čak tri općine zabilježen pozitivan prirodan prirast. Najvitalnija je općina Jasenice s prirodnim prirastom od 183,3. Ondje je lani rođeno 22 djece, a 12 osoba je umrlo.

U plusu je i općina Sveti Filip i Jakov (160,00), sa 64 rođenih i 40 preminulih te općina Galovac (131,3), s 21 rođenih i 16 umrlih. S prirodnim prirastom većim od 90 ističu se još četiri općine, Vrsi (96,7), Zemunik Donji (92,6), Pakoštane (98,1) i Bibinje (92).

Među općinama negativni rekorderi po prirodnom prirastu su Povljana (21,4) u kojoj je zabilježeno samo troje rođenih i 14 umrlih, potom slijede Preko (19,7), Gračac (23,5), a neznatno je bolje stanje u općinama Kukljica (35,3), Pašman (36,4), Privlaka (35,3), Starigrad (35,1) i Vir (35,7).

Otočna katastrofa

Stanje na otocima generalno se može ocijeniti kao katastrofalno. Na Ugljanu su sve tri općine u minusu kada je riječ o prirodnom prirastu, pa je na 34 rođenih zabilježeno tri puta više umrlih, ukupno 108. U dvije pašmanske općine zabilježeno je 17 rođenih i 44 umrlih.

U općinama Kolan i Povljana na otoku Pagu rođeno je sedmero djece, a preminulo je 23 osoba, dok je u općini Sali na Dugom otoku zabilježeno 16 rođenih i 43 umrlih. Otok Vir bilježi 20 rođenja i 56 smrti tijekom 2022. godine.

(Izvor: Zadarski list)
 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

DOBRE VIJESTI / Dijagnostika poremećaja iz spektra autizma od sada i u zadarskoj bolnici!

Objavljeno

-

By

Dijagnostika poremećaja iz spektra autizma sada se može dobiti na Odjelu pedijatrije Opće bolnice Zadar i to putem uputnice. Vijest je ovo koju je, nakon nabave i provedbe ADOS-2 instrumenta, s ponosom objavio naš tim psihologa i logopeda, priopćeno je iz Bolnice.

Do sada su roditelji bili primorani na ovakve oblike dijagnostičkih postupaka odlaziti u veće gradove, gdje su za navedenu procjenu dugačke liste čekanja.

Opservacijski protokol za dijagnostiku autizma (ADOS-2) je standardizirani protokol koji se koristi u postupku dijagnostike pojedinaca kod kojih postoji sumnja na poremećaj iz spektra autizma. Prije samog početka provedbe zadarska je bolnica trebala nabaviti dijagnostički set, ali i osigurati kvalificirane zdravstvene radnike za provođenje ADOS-2 instrumenta. Stručnjaci koji u Općoj bolnici Zadar sudjeluju u izvođenju samog protokola su psihologinje Anita Čačić i Antica Petričić, spec. kliničke psihologije te logopedinja Anamarija Jurin, spec. rane intervencije.

Sve informacije vezane za naručivanje možete zatražiti putem e-mail adrese logoped@bolnica-zadar.hr.

Grad Zadar i Zadarska županija, ostale jedinice lokalne uprave i samouprave te brojna trgovačka društva prepoznali su regionalni značaj Opće bolnice Zadar te su financijskim sredstvima pomogli u nabavi ADOS-2 instrumenta i sufinanciranju obvezne edukacije zaposlenih djelatnika za njegovo provođenje.

“Smatramo kako ovaj način rada predstavlja veliki kvalitativni iskorak u području dijagnostike Odjela za pedijatriju Opće bolnice Zadar te se ovim putem zahvaljujemo svim donatorima koji su udruženim snagama omogućili sveobuhvatnu dijagnostiku djece s poremećajem iz spektra autizma!”, poručuje tim psihologa i logopeda iz OB Zadar.

Iz zadarske bolnice upućene su ovom prilikom i zahvale, i to:

Grad Zadar                                                                     Julijana Begonja

Zadarska županija                                                         B. N. Invest d.o.o.

Grad Nin                                                                         Dobre vibracije d.o.o.

Općina Zemunik Donji                                                 NISA d.o.o.

Općina Sukošan                                                             Profil gradnja d.o.o.

Općina Sveti Filip i Jakov                                             Teodolit d.o.o.

DVORINA d.o.o.                                                            Dječji vrtić Maslačak

AMPLUS-INŽENJERING d.o.o.                                     INEL-PROJEKT d.o.o.

ORBIS d.o.o.                                                                   Mikeli Trade d.o.o.

IBIS 92 d.o.o.                                                                  Partner d.o.o.

JADERA d.o.o.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

RADOVI! / U ponedjeljak bez vode čak 10 ulica u Zadru! Evo popisa…

Objavljeno

-

By

Zbog izvođenja građevinskih radova tvrtke Ludwig Pfeiffer Hoch und Tiefbau GmbH&Co.KG., dana 20.05.2024. godine  ( ponedjeljak), u vremenu od 08:00 pa do 14:00 biti će privremeno obustavljena opskrba vodom u gradu Zadru u ulicama:

Admirala Jakova Šubića od Cezana,

Pere Čingrije,

Vukšićki prilaz,

Viktora Vide,

Privlačka ulica,

Luke Botića,

Poličnička ulica.

Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterna s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještena u Ulici Admirala Jakova Šubića od Cezana  kod kućnog broja 15.

Zbog radova na vodoopskrbnom sustavu, dana 20.05.2024. godine  (ponedjeljak) u vremenu od 8:00 h pa do 13:00 h biti će privremeno obustavljena opskrba vodom potrošačima u gradu Zadru u ulicama : Ulica Galica, Put groblja, te ulica Put bunara.

Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterna s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještena u Ulici Galica kod kućnog broja 14.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

Pet odličja za zadarske učenike na državnom natjecanju srednjih strukovnih škola

Objavljeno

-

By

Fotografije: World Skills Croatia

Na zagrebačkom velesajmu od 13. do 15. svibnja održano je državno natjecanje srednjih strukovnih škola World Skills Croatia 2024. na kojem su zadarski učenici osvojili čak pet odličja. Na završnici je sudjelovalo 15 učenika iz srednjih škola Zadarske županije, a iz Zagreba se vraćaju s dva prva, dva druga i jednim trećim mjestom. 

Prvo mjesto na državnom natjecanju osvojili su Helena Karić, učenica Obrtničke škole Gojka Matuline u kategoriji Frizerstvo te Luka Špralja iz Strukovne škole Vice Vlatkovića, kategorija Automehatronika.

Drugo mjesto na razini RH zaslužili su Zara Vrlika iz Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole u kategoriji Slastičarstvo te Jure Božić, učenik Poljoprivredne, prehrambene i veterinarske škole Stanka Ožanića u kategoriji Veterina. Učenik Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole Luka Ožaković osvojio je treće mjesto u kategoriji Kuharstvo.

Sjajan uspjeh na državnim natjecanjima ostvarili su i učenici zadarske Gimnazije Franje Petrića. Marin Mlinarić državni je prvak iz geografije, a Ivan Klarin iz hrvatskoga jezika. Obojica su učenici prvih razreda gimnazije. 

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu