Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA / Predstavljanje Paga u Beču

Objavljeno

-

U  Beču, u prostoru Ovalhalle Museumsquartiera, Turistička zajednica Zadarske županije u suradnji s vodećim medijem za eno-gastronomiju njemačkog govornog područja – Falstaffom, predstavništvom Hrvatske turističke zajednice u Beču i Zadarskom županijom organizirala je ekskluzivan event koji je privukao brojnu publiku od predstavnika medija specijaliziranih za putovanja, hranu i vino, turističke i eno-gastro profesionalce te ljubitelje vrhunske gastronomije.

Turistička zajednica Grada Paga predstavila je izvrsnu gastronomsku ponudu i specijalitete grada i otoka Paga koju su za tu prigodu pripremili i poslužili nastavnici i učenici Srednje škole Bartola Kašića iz Paga. Brojni posjetitelji  uživali su u makarunima sa škampima i divljim šparogama, raguu od sipe s bobom te sirevima Udruge proizvođača paškog sira, a posebnu pozornost plijenile su paška narodna nošnja i čipkarica koje su prezentirale vrhunsko umijeće šivanja paške čipke.

“Izuzetno smo sretni što smo u organizaciji TZ Zadarske županije imali prigodu predstaviti našu jedinstvenu gastro ponudu predvođenu svjetski poznatim paškim sirom čime smo dobili priznanje njene  vrijednosti kao jedne od najvažnijih perjanica gastro ponude Zadarske županije. TZ Grada Paga nastavlja svoju ideju promocije gastro ponude grada i otoka Paga kao i rada ugostiteljskog usmjerenja SŠ Bartula Kašića te smo pozvali nastavnike Tea Bukšu i Ivana Cimpermana i dva kvalitetna i perspektiva učenika Ivana i Luku Horvata koji su izvanredno odradili svoj dio posla i opravdali naše povjerenje. Mnogobrojni posjetitelji su bili oduševljeni jelima  koja su pripremili i poslužili. Naravno da je posebnu pažnju izazvao naš paški sir Udruge proizvođača paškog sira, a čipkarica Jasna Magaš je prezentirala umijeće šivanja naše prekrasne paške čipke čiju su ljepotu prepoznali. Također,  posebno zanimanje i divljenje je izazvala naša ženska narodna nošnja. Vjerujemo da je ovo prvi ovakav način predstavljanja gastro ponude te da nam slijede i druge promocije u suradnji sa TZ Zadarske županije jer grad i otok Pag mogu ponuditi zaista autohtonu, jedinstvenu i posebnu gastronomiju koja je zavrijedila ovakav način predstavljanja“, izjavila je Vesna Karavanić, direktorica TZ Grada Paga i zahvalila svima koji su sudjelovali u organizaciji i predstavljanju u Beču.

Na predstavljanju je uz predstavnike tvrtki i turističkih zajednica Zadarske županije nazočio i Šime Vicković, zamjenik župana Zadarske županije, Ante Sjauš, pročelnik UO za gospodarstvo i turizam Zadarske županije, a okupljenim posjetiteljima obratili su se Elisabeth Brandlmaier, glavna urednica časopisa Falstaff, Igor Kolar, tajnik Veleposlanstva RH u Beču, direktorica TZ Zadarske županije Mihaela Kadija te Branimir Tončinić, direktor Predstavništva Hrvatske turističke zajednice u Beču.

Gosti su osim pripremljenih jela uživali i u tradicionalnim likerima poput Maraschina, Orahovca i Pelinkovca te  vrhunskim vinima devet vinara iz Udruge vinara Zadarske županije. Uzvanici su uz živu scensku igru Vitezova vranskih i baklavu Heritage hotela Maškovića hana mogli degustirati i izvrsna maslinova ulja proizvedena u Zadarskoj županiji. 

Na centralnoj postaji nudila su se dalmatinska jela u izvedbi chefova Josipa Vrsaljka i Saše Begana,  a otoci Zadarske županije pod brendom Zadar Archipelago predstavili su bogatu ribarsku tradiciju i plodove mora – inćune, hobotnice, kozice, tunu, sardine uz dodatak ukiseljenog motra. Pripremljena su i poslužena topla jela s tunom, povrćem i njokima te slastice, kolači i keksi s maslinovim uljem.

Partneri prezentacije u Beču, tvrtke iz Zadarske županije: Cromaris, Pelagos Net Farma, Marfish, Adriatic Shell, Moćun, Paška sirana, Maraska, Vina Bora, Poljoprivredna zadruga Mas-Vin, Kraljevski vinogradi, Vinarija Degarra, Vinarija Fiolić, Vina Figurica, OPG Šime Škaulj, Jokić Vinarija, Karaba Vinarija, 2Štorije, Stigma šafran, OPG Matulić, OPG Lanđin, Falkensteiner Punta Skala Resort, Heritage hotel Maškovića han, Turistička zajednica Grada Paga, Srednja škola Bartula Kašića Pag, Općina Pakoštane i Zadarski arhipelag.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

NEMA STABILIZACIJE VREMENA / Do kraja tjedna izmjenjivat će se sunce i kiša. Najobilnije padaline u noći na petak, najsunčanije u subotu?

Objavljeno

-

By

foto: Saša Čuka

Danas promjenjivo oblačno, ponegdje s kišom i pljuskovima s grmljavinom. Kiša uglavnom u unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu, a navečer i u noći pljuskovi lokalno mogu biti izraženiji uz obilnu oborinu. Vjetar slab do umjeren istočni i jugoistočni, na istoku uz jake udare, a u zapadnim predjelima i sjeveroistočni. Na Jadranu umjereno i jako jugo, moguće i olujno. Najviša temperatura zraka od 20 do 25 °C, ponegdje u Gorskoj Hrvatskoj malo niža.

U petak u noći i ujutro umjereno do pretežno oblačno, mjestimice kiša, na istoku moguće i grmljavina. Zatim djelomice, ponegdje i pretežno sunčano, od sredine dana uz mogućnost lokalnih pljuskova u Gorskom kotaru i na krajnjem istoku. Vjetar slab do umjeren jugozapadni, na Jadranu i sjeverozapadni, a na krajnjem jugu jugo. Najniža jutarnja temperatura od 10 do 15, na Jadranu između 14 i 19 °C. Najviša dnevna temperatura uglavnom od 21 do 26 °C.

IZGLEDI VREMENA:

U petak većinom sunčano, više oblaka još na kopnu, u prvom dijelu dana uz mjestimice malo kiše, a poslijepodne može biti lokalnih pljuskova osobito na istoku. U subotu će prevladavati sunčano, popodne samo rijetko može biti jačeg razvoja oblaka i ponekog pljuska. U nedjelju promjenljivo oblačno sa sunčanim razdobljima, ponegdje kiša, moguće i grmljavina, osobito na Jadranu i uz Jadran. Vjetar u unutrašnjosti slab do umjeren jugozapadni, na Jadranu većinom jugo, u petak mjestimice i jugozapadnjak te sjeverozapadnjak. Temperatura zraka malo će porasti.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTO) SRIJEDOM U SRIDU / Mlikota: Knjiga o poslijeratnoj obnovi Zadra i danas izaziva puno emocija

Objavljeno

-

By

Na tradicionalnom predstavljanju znanstvenika „Srijedom u sridu“ sinoć je gostovala izv. prof. dr. sc. Antonija Mlikota, povjesničarka umjetnosti i autorica nagrađivane knjige „Zadar – obnova i izgradnja nakon razaranja u Drugome svjetskom ratu“. Mlikota je otkrila kako je od školovanja u rodnom Metkoviću došla do studija u Zadru, zašto je napustila posao na HRT-u i odabrala znanstvenu karijeru te na kraju izabrala temu poslijeratne obnove Zadra za svoj predmet proučavanja. Razgovor je moderirala voditeljica Kabineta rektora Ivan Zrilić.

– Odrasla sam u Metkoviću, malom gradu s puno uspješnih ljudi, nogometaša, rukometaša, misica, ali i stručnjaka. Uvijek se govorilo da nema institucije u Europi u kojoj nema nekoga povezanog s Metkovićem.  Puno se ulagalo u obrazovanje, imali smo izvrsnu školu, u ono vrijeme informatičku učionicu s Apple računalima, odjel za kemiju, slušalice na satovima jezika… Moja prva želja bila je studij biologije, čak sam u srednjoj školi napravila projekt o utjecaju pesticida na ljudsko zdravlje. Na kraju sam odustala od prijemnog ispita koji je bio u Zagrebu, u Splitu su na povijesti umjetnosti tražili crtanje, što nije moja jača strana i tako sam upisala studij povijesti umjetnosti i sociologije u Zadru, rekla je Mlikota.

U novom gradu brzo je „pohvatala konce“, stekla puno prijatelja, počela raditi u novinarstvu i dobila zaposlenje na HRT-u. Tada joj je profesor Vinko Srhoj ponudio mjesto asistenta i iako joj je njezin tadašnji urednik rekao „nitko ne odlazi od nas“, ona je ipak odabrala znanstvenu karijeru.

– Puno je sličnosti u ta dva posla, koje su mi kasnije pomogle, a najveća razlika intelektualna sloboda koju mi je ovaj odabir donio. Planirala sam na doktoratu raditi video umjetnost, ali kako je to bilo u začecima i bilo je dosta tehničkih problema oko prikupljanja građe, odlučila sam se za poslijeratnu obnovu Zadra. I profesor Ivo Petricioli složio se kako je to dobra tema za doktorat pa se rodilo sve ovo o čemu danas pričamo.

Najveći izazov u pisanju knjige, za koju je dobila brojne nagrade, bio je rad u pandemiji. Bez izravnog kontakta u radu na knjizi s preko 1.300 ilustracija često je trebalo raditi popravke, ali na kraju se trud isplatio.

– Knjiga je izazvala puno emocija, prilazili su mi ljudi, tražili da popijemo kavu, govorili mi da su prepoznali sebe ili svoje bližnje na fotografijama za koje nisu znali da postoje. Sretni su što je netko ispričao njihovu priču o životu u poslijeratnom Zadru, neki su se i rasplakali, a duhovit osvrt u svom članku imao je Mario Padelin, koji je komentirao kako je knjiga preteška za čitanje i kako njom možeš svladati razbojnika ako te napadne. Pomogao mi je puno u njezinom pisanju prof. Pavuša Vežić, bez njega i shvaćanja što se događalo u pojedinim dijelovima grada, čega nije bilo u literaturi, ne bih mogla razumjeti poslijeratnu matricu. Naravno, zahvalna sam i djelatnicima Državnog arhiva u Zadru i Znanstvene knjižnice, ta građa i ljudi koji tamo rade nama znanstvenicima daju mir i omogućuju posvećenost radu, rekla je Mlikota.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA S VELEBITA / Planinarski put svjetla mladih Zadarske nadbiskupije

Objavljeno

-

By

Foto: Sudionici Planinarskog puta svjetla

U pobožnosti Planinarski put svjetla mladih Zadarske nadbiskupije u subotu, 11. svibnja, sudjelovala je grupa od 53 mladića i djevojaka iz Zadarske nadbiskupije hodeći 30 km obroncima planine Velebit.

Sudionici su se zaustavili na 14 postaja, razmišljajući o radosti Kristovog uskrsnuća, uz tekstove iz Evanđelja i prigodna razmatranja čiji je autor mons. Ivan Šaško. Mnogi sudionici nisu se međusobno poznavali, pa su putem sklopljena nova poznanstva. Tri iskusna vodiča brinula su o sigurnosti sudionika, a u pripremama je sudjelovao i HGSS.

Planinarski put svjetla počeo je ranim okupljanjem sudionika na Autobusnom kolodvoru u Zadru. Vozač Jere iz zadarskog poduzeća ‘Liburnija’ prevezao je autobus hodočasnika do tunela na prijevoju Prezid-Gračac. Grupa je već u 6,30 sati ujutro, unatoč jakoj buri i hladnom vremenu, krenula pješice od prijevoja prema Tulovim Gredama. Cijela 30-kilometarska staza kroz Velebit pružila je izvanredno iskustvo, zahvaljujući idealnim vremenskim uvjetima od ugodnih 20 Celzijevih stupnjeva, uz laganu naoblaku i buru.

Duhovni sadržaj tijekom pješačenja bio je jednostavan, ali bogat. Uz molitvu i razmatranja na 14 postaja Puta svjetla, sudionici su imali priliku hodati u šutnji, okrijepiti se sakramentima, razgovarati sa svećenikom i osobno se moliti. Osobito su bile dirljive postaje i molitve kod mnogih spomenika za pale branitelje iz Domovinskog rata koji su svoj život položili upravo u obrani Domovine na Velebitu.

Program je zaključen uobičajenim planinarskim obrokom, grahom s kobasicama, zahvaljujući radnicima Caritasa Zadarske nadbiskupije. Nakon zajedničke fotografije kod kapelice podno Tulovih Greda, na mjestu pogibije hrvatskog branitelja Damira Tomljenovića Gavrana, sudionici su se zaputili prema Zadru. Nakon 21 sat, sudionici su se razišli, fizički iscrpljeni, ali duhovno osvježeni i ohrabreni razmatranjem Uskrsloga na 14 postaja Puta svjetla. Taj duhovni hod kroz Velebit ostavio je duboki dojam na sve sudionike, pružio je ljepotu zajedništva i snagu vjere u prirodnom okruženju. Izražena je radost budućim sličnim susretima i pobožnostima koje okupljaju mlade i jačaju njihovu vjeru.

Susret je organiziralo Povjerenstvo za pastoral mladih Zadarske nadbiskupije čiji je predstojnik don Ivan Šibalić.

Ivan Šibalić

Foto: Sudionici Planinarskog puta svjetla

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu