Connect with us

magazin

“PROLJEĆE S DRAGON TEATROM” / Mali kazališni festival u travnju i svibnju u Providurovoj palači

Objavljeno

-

„Proljeće s Dragon teatrom” naziv je malog kazališnog festivala koji kroz travanj i svibanj publici nudi tri kazališne poslastice za sve uzraste.

Počevši s dadaističkim manifestom Tristana Tzare „Plinsko srce”, koje će na repertoaru biti u dva navrata, 26. travnja i 2. svibnja, preko Gogoljeva kultnog djela „Revizor” kojeg će publika moći pogledati 8. svibnja do „Pinocchia” Carla Collodija, nježne priče o burnim doživljajima čudnovatog lutka koju će Zadrani imati prilike pogledati 31. svibnja.

Vođeni željom da svojim predstavama i nakon premijere udahnu izvedbeni život, polaznici kazališne škole za mlade i odrasle te stalni članovi ansambla Dragon teatar s voditeljicom, redateljicom i dramaturginjom Majom Šimić pozivaju publiku na „Proljeće s Dragon teatrom”.  

Prva u nizu predstava, „Plinsko srce”, svoju je premijeru imala u prosincu 2022. godine, pa će dvije nove izvedbe biti sjajna prilika da publika pogleda zanimljivu i nesvakidašnju scensku ekstravaganciju koja je od Tzareova vremena preokrenula tijek razvoja kazališne umjetnosti.

Nastavljajući se na „Plinsko srce” kojimdominira koreografirani pokret i u „Revizoru” polaznici Dragon teatra nude fizičko čitanje ovog kultnog djela čime se pojačava Gogoljeva komedija situacije i likova po uzoru na nijeme filmove.

Mini festival „Proljeće s Dragon teatrom” završit će dobro poznatom pričom o „Pinocchiju” koja jedosad doživjela brojne ekranizacije i kratke forme slikovnica. Postavljajući „Pinocchija” na kazališne daske, redateljica Šimić u potpunosti se oslanjala na roman Carla Collodija, pokušavajući zadržati brojne detalje iz originala. Kraj mjeseca zato rezervirajte za priču o nestašnome lutku koji nakon mnogih pustolovina postaje pristojan dječak koju će izvesti zadarski osnovnoškolci, polaznici škole Dragon teatra. 

Sve će predstave biti izvedene u Polivalentnoj dvorani Providurove palače s početkom u 20 sati. Cijena ulaznice iznosi 5 EUR.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

magazin

FOTOGALERIJA / Predstavljanje eno-gastronomske ponude Zadarske županije medijima i turističkom sektoru u Ljubljani

Objavljeno

-

By

U utorak 14. svibnja 2024. u Ljubljani, u prostoru međunarodnog kreativnog i društvenog centra Rog, Turistička zajednica Zadarske županije je organizirala ekskluzivnu prezentaciju eno-gastro mogućnosti Zadarske županije za brojne predstavnike slovenskih medija i turističke profesionalce. 

U suradnji s Predstavništvom Hrvatske turističke zajednice u Ljubljani i uz podršku partnera – TZ grada Zadra, TZ Kali i Preko, TZ Paga i Kolana te TZ Pakoštane, Turistička zajednica Zadarske županije je ovu prezentaciju održala s ciljem predstavljanja županije kao iznimno raznolikog područja, destinacije održivog turizma, promocije dalmatinskog načina života kroz hranu kombinirajući nove trendove u gastronomiji s kulinarskom tradicijom i običajima ovoga kraja. Događanje koje govori o Zadarskoj regiji kao regiji punoj okusa, regiji koja je više od sunca i mora, u kojoj sunce i more stvaraju proizvode i jela iznimnih okusa. A da se zadarska regija čvrsto usidrila na putnim listama gurmana koji žele kušati najkvalitetnije domaće proizvode, dokazali su brojni domaći ponuđači koji su svoje delicije predstavili na susretu u Centru Rog.

Okosnicu eventa činile su pomno odabrane brendirane eno-gastro postaje koje su provele uzvanike na uzbudljivo putovanje puno boja, okusa i mirisa koje Zadarska regija ima za ponuditi. Događanje je započelo uz piće dobrodošlice i to koktel od likera maraške s potpisom Vinarije Fiolić , te koktelom inspiriranim kultnim zadarskim pićem PT-om, kombinaciji gorkog Maraskinog Pelinkovca i tonika.

Zadarsku gastro scenu predstavio je chef Saša Began kojeg je prestižni gastronomski vodič Gault & Millau Croatia proglasio 2023. “velikim chefom sutrašnjice”. Saša u svojim jelima ponosno koristi brancina i druge namirnice autentičnih i karakterističnih za zadarsku regiju – poput paškog sira i janjetine, novigradske dagnje,  a vinskom kartom dominiraju vina zadarskog vinorodnog podneblja, stoga je pravi ambasador eno-gastro ponude Zadra i županije.

Saši je “ruku“ dala ekipa koja vlada zadarskom street food scenom – Picnic Mingle & Fun, te su skupa oduševili jelima od namirnicama po kojima su Zadar i zadarska regija poznate – vrhunska riba i janjetina. Gosti su između ostalog kušali  tartar od jadranske tune i carpaccio od brancina, a jela su začinjena solju Solane Nin i acetom OPG Matulić. Ambijent zadarskih kala ispunjenih klapskom pjesmom dočarala je klapa Feral. Učenici zadarske gimnazije Vladimira Nazora pod stručnim mentorstvom profesorice Ive Mustać Klarić pokazali su svoje umijeće i dokazali kako klapska pjesma i dalmatinska tradicija živi i u srcima mladih.

Pag i Kolan su zajedno s Udrugom proizvođača paškog sira , predstavili asortiman raznih sireva od ovčjeg i/ili kravljeg sira sirana Paške sirane, MIH-a i Gligore, a kralj prezentacije je, naravno, bio „paški sir“, sir koji osvaja nagrade na svjetskim natjecanjima.

Na postaji Zadar Archipelago predstavili su se zadarski otoci i to ribarskom tradicijom začinjenom maslinovim uljem. Tu je Livio Perin, vlasnik ribarsko prerađivačkog obrta „Šiš-mar” u Kalima, pripremio mornarsku salatu i rižoto od sipe i kozica, ponosno predstavljajući svoju novu kuharicu. 

Zeleno zaleđe punom bujnih povrtnjaka i voćnjaka dočarala je TZ Pakoštane proizvodima s obala Vranskog jezera i Vranskog polja. Uz zeleno bogatstvo kušale su se i suhomesnate delicije lokalnog OPGa „Didini vrtovi/Agroturizam Plavica“.

A kako bi se okusila i ona tekuća esencija naše regije, predstavljeni su naši vinari i maslinari koji su najbolji ambasadori prave male renesanse boutique proizvođača koji suvremenim proizvodnim procesima garantiraju izvrsnu kvalitetu. Za predstavljanja vina bio je zadužen sommelier Ivan Stiblik, dok je za prezentaciju vrhunskih maslinovih ulja bio zadužen Filip Erceg. Gosti su uživali u vinima Kraljevskih vinograda, te vinarija Fiolić, Bora i Vinketa, a kušali su ulja 2 Štorije, MasVin, Dalma Oleum i Antino.

Tim je povodom direktorica Mihaela Kadija izjavila:

Slovensko je tržište od iznimne važnosti za turizam Zadarske županije. Naši nas susjedi i prijatelji Slovenci godinama u velikom broju posjećuju i to je razlog zbog kojeg smo se još jednom odlučili predstaviti u Ljubljani, no ovaj put s naglaskom na naše eno-gastro mogućnosti. Predstavili smo našu gastro, a možemo slobodno reći i premium ponudu jer kvaliteta i posebnost proizvoda i namirnica koje ima Zadarska županiji to i zaslužuju. Sudeći po reakcijama uzvanika, iako nas već dobro i poznaju, kao veliki ljubitelji dobre hrane i vina, format predstavljanja je pogođen. Želimo i ovo naše ključno tržište potaknuti da kao motiv za dolazak, osim sunca i mora, odaberu eno-gastro ponudu te nas posjećuju tijekom cijele godine. 

Kao partneri u ovoj sjajnoj prezentaciji u Ljubljanu sudjelovale su tvrtke iz Zadarske županije i to Labrax fish and wine bar, Picnic Mingle & Fun, Maraska, Paška sirana, Sirana Gligora, sirana MIH, Pelagos Net Fama, Marfish, vinarije Fiolić, Kraljevski vinogradi, Bora i Vinketa, zatim uljari OPG Plastić, PZ Maslina i vino, OPG Lalin, OPG Ante Vulin i obrt ŠIŠ-MAR, Marikomerc, Ninska solana i Kroštula.  

 
Nastavi čitati

magazin

SUBOTA, OD 16 SATI / Podrži lokalne craftere na Brlog craft marketu!

Objavljeno

-

By

Pridruži se veselom i kreativnom društvu Brlog craft marketa u subotu, 18. svibnja od 16 sati.
Sajam se održava na terasi Brlog zadružne pivovare, a očekuje vas:

Ponuda malih obrtnika sa zadarskog područja

Buvljak

Zadarski OPG-ovci

Humanitarna tombola u suradnju sa Solidarna – zaklada za ljudska prava i solidarnost – svaki kupac našeg kupona ulazi i u nagradnu tombolu. Nagrade su brojne i donirane od strane naših craftera.

I naravno Brlog craft pivo i opuštena atmosfera, savršena za subotu popodne.

Mali obrtnici koji će se predstaviti na Brlog craft marketu su: OPG Rubelj – EBBS – proizvodnja domaćih proizvoda, ulja i sapuna; Andreja Lauš – slikarstvo i torbe; Bubahandmade by Katica – ručno heklani proizvodi; Kurdela od live – ručno pleteni i heklani proizvodi; Beadway by Kate – nakit od perlica; Bovi – ručno šivane trake za kosu; Zaplet twist – heklani nakit; Tinka i Potonka – šivane i heklane torbe; Ive Jurlina – metalne skulpture; Pherrall – predmeti inspirirani Dalmacijom; Artemis Dizajn – nakit, ilustracije, aranžiranje predmeta; Design by Sego – izrada kućnih dekoracija; Da Li nakit by Ljiljana Surać – ručno izrađen nakit; S.V.Baggs – ručno šivane torbe, novčanici, neseseri; SunflowersbyAna – makrame nakit s kristalima; Name your frame – izrada personaliziranih šalica, okvira i ostalih predmeta; Caring Hearts – humanitarna udruga.

Više informacija na: https://www.facebook.com/events/1007334381108557

 
Nastavi čitati

magazin

Horoskop za 16. svibnja 2024.

Objavljeno

-

OVAN (21.03.-20.04.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 16.05.2024.
LJUBAV: Prazninu u osobnim odnosima danas ćete pokušati nadomjestiti erotikom. Sve će se pretvoriti u obično petljanje.
KARIJERA: Pred vama su novi izazovi o kojim tek raspravljate. Neki od njih zvuče zaista privlačno, no treba se i dobro pripremiti.
ZDRAVLJE&SAVJET: Ne budite tvrdoglavi.

BIK (21.04.-20.05.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 16.05.2024.
LJUBAV: Osim što u vašoj vezi cvjetaju strasti, danas ćete bez ikakvih problema pokazati najskrivenije emocije. Bit će vam uzvraćeno.
KARIJERA: Zaposleni u sportu, pedagogiji i zabavljačkoj industriji danas će imati dosta posla i lijepe rezultate.
ZDRAVLJE&SAVJET: Ne zamarajte se sitnicama.

BLIZANCI (21.05.-20.06.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 16.05.2024.
LJUBAV: Maštom i kreativnošću vi ćete doskočiti frustracijama koje stoje između vas i voljene osobe.
KARIJERA: Svi poslovi s ljudima ići će vam dobro od ruke. Komunicirajte, otvorite se, predlažite svoje ideje i rješenja.
ZDRAVLJE&SAVJET: Bilo bi dobro da se naspavate.

RAK (21.06.-20.07.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 16.05.2024.
LJUBAV: Danas ćete se više okrenuti partneru jer će on (ona) biti senzibilniji više nego inače. Budite pažljivi.
KARIJERA: Srce vas vuče među ljude, ali ako treba još nešto odraditi, učinite to bez prigovora. Vrijedi.
ZDRAVLJE&SAVJET: Neka vas vodi intuicija.

LAV (21.07.-21.08.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 16.05.2024.
LJUBAV: Male obiteljske neugodnosti doći će iznenda i uzeti vam nešto energije i vremena. Voljena osoba će biti strpljiva.
KARIJERA: Na poslu ćete sigurno primijetiti nekog vrlo osjetljivog kolegu. Ništa mu se neće sviđati, a morat ćete surađivati.
ZDRAVLJE&SAVJET: Povjerite se ako imate potrebu.

DJEVICA (22.08.-22.09.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 16.05.2024.
LJUBAV: Moglo bi doći do male zbrke ili greške u koracima, ali ne takve da bi vam to ugrozilo inače solidnu vezu.
KARIJERA: Dobro će vam ići sve djelatnosti gdje možete pokazati svoje stručna znanja. Neki će konačno dobiti priliku da se izraze.
ZDRAVLJE&SAVJET: Ne gubite vrijeme na sitnice.

VAGA (23.09.-22.10.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 16.05.2024.
LJUBAV: Kako dan bude odmicao, vi ćete biti sve skloniji jačem izražavanju emocija, a inspiracije za ljubav neće nedostajati.
KARIJERA: Pokazat će se da imate svježe ideje koje će neke suradnike iznenediti. Slobodno ih prezentirajte.
ZDRAVLJE&SAVJET: Carpe diem.

ŠKORPION (23.10.-22.11.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 16.05.2024.
LJUBAV: Danas ćete dati sve od sebe kako bi obogatili svoju vezu. Prijedlozi će biti nesvakidašnji, ali zanimljivi.
KARIJERA: Izlaze na vidjelo dobri financijski rezultati. Zadovoljni ste i kontaktirate suradnike oko novih poduzimanja.
ZDRAVLJE&SAVJET: Jedite više voća i povrća.

STRIJELAC (23.11.-21.12.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 16.05.2024.
LJUBAV: Mirnoća kojom ćete zračiti ulijevat će drugoj strani osjećaj sigurnosti. Još će se više prikloniti vama.
KARIJERA: Svi poslovi u kojim se zahtijeva kreativnost, nekonvencionalnost i otvorenost danas će vam ići od ruke.
ZDRAVLJE&SAVJET: U dobroj ste formi.

JARAC (22.12.-20.01.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 16.05.2024.
LJUBAV: Mali disbalans u emotivnim pitanjima bit će povezan s potrebom da dominirate. No to je prolazno, a vaša veza je dobro.
KARIJERA: Možda ćete imati osjećaj da se nešto otkočilo, ali radi se samo o kreativnim idejama koje dolaze iznenada.
ZDRAVLJE&SAVJET: Budite obazrivi i pažljivi.

VODENJAK (21.01.-19.02.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 16.05.2024.
LJUBAV: Osim dobre zabave i bogatog društvenog života, vjerojatno ćete isprobati neki novi jelovnik u društvu drage osobe.
KARIJERA: Moguće je da će vas vaši šefovi danas iznenaditi. Mogli bi predložiti sasvim neobične ideje.
ZDRAVLJE&SAVJET: Primijenite svoju sposobnost diplomacije.

RIBE (20.02.-20.03.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 16.05.2024.
LJUBAV: Oni koji su odlučili udvarati danas će dobiti posebno nadahnuće za prave pjesničke riječi. Bit će ih zanimljivo slušati.
KARIJERA: Nije isključeno da ćete neke poslovne stvari previše uzimati k srcu. Odvojte emocije od posla.
ZDRAVLJE&SAVJET: Iskoristite svoj šarm u poslu.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu