Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

“PAG NA MENIJU” Gastro dani u Pagu od 28. travnja do 1. svibnja. Donosimo program…

Objavljeno

-

Povodom nadolazećeg vikenda i međunarodnog praznika rada te sve većeg broja dolazaka domaćih i stranih gostiju u Pag, Turistička zajednica Grada Paga pripremila je bogati program koji će započeti već u petak 28. travnja otvaranjem manifestacije Pag na meniju koja se održava pod pokroviteljstvom Zadarske županije i Turističke zajednice Zadarske županije.

Nakon dvije godine pauze zbog pandemije, grad Pag će ponovno gostima predstaviti svoju bogatu gastro ponudu po kojoj je nadaleko poznat i priznat i na taj način nastaviti razvijati projekt Pag na meniju započet prije pandemije. 

Prvog dana, u petak u 18.00 sati otvorit će se manifestacija Paga na meniju i tom prigodom dodijeliti će se certifikati „Pag na meniju” novim ugostiteljskim objektima u Kneževom dvoru u Pagu u kojem će se moći razgledati izvrsna izložba fotografija članova Foto kluba Pag pod nazivom „Okus otoka – Oku s otoka”.

Na Trgu Petra Krešimira IV nastupit će KUD Družina u jedinstvenoj paškoj narodnoj nošnji i izvesti paški tanac, a svoje proizvode, nositelje oznake HOP – Hrvatski otočni proizvod, predstavit će Paška sirana, Benediktinski samostan Sv. Margarite, Solana Pag te učenička zadruga Slani škoj.

U subotu, 29. travnja ujutro od 10 sati na glavnom gradskom trgu građani i turisti uživat će u bogatom okusu paške fritaje i dobar zvuk grupe Infišando.  Za sve ljubitelje paškog sira u 18 sati u Kneževom dvoru, Martina Pernar Škunca, voditeljica marketinga Paške sirane održat će prezentaciju „Kako nastaje najbolji sir na svijetu”.

U nedjelju, 30. travnja posjetitelji će od 11 sati moći poslušati priču o Paškoj soli te razgledati stalni postav i izložbu solarstva u I Magazinu soli. 

U večernjim satima s početkom u 18 sati u Kneževom dvoru Nikol Jakopšic Donadić održat će radionicu filcanja vune koja će svim zainteresiranim polaznicima, uz prethodnu prijavu, demonstrirati izradu ukrasnih predmeta od filcane vune.

U ponedjeljak na međunarodni praznik rada, program će u 10 sati započeti prvomajskom budnicom Gradske glazbe Pag, a u 11 sati održat će se koncert gostiju iz Finske, Youth Orchestra Kouvolan.

Sva tri dana vikenda od 19 sati, u ugostiteljskim objektima u Pagu, restoranu Na Katine, konobi Bodulo, konobi Bile te Wine i Cheese baru Trapula moći će se po promotivnim cijenama degustirati paški, riblji i mesni specijaliteti uz kvalitetna vina. U svakom od ovih objekata, uz vrhunske gastro namirnice, gosti će uživati u ugodnoj atmosferi i najljepšim dalmatinskim pjesmama u điru.

Osim u gastronomskoj ponudi, posjetitelji će od petka 28. travnja do ponedjeljka 1. svibnja, moći u jutarnjim i popodnevnim satima uživati i razgledati izložbene prostore u gradu Pagu – Izložbu solarstva, Galeriju Paške čipke, postav Etno kuće KUD Družina te Izložbu sakralne umjetnosti u Koludraškoj ulici u sklopu samostana sv. Margarite.

Organizatori su se potrudili i pripremili bogat program, a na Vama je samo da dođete, dobro se zabavite i uživate u bogatoj gastronomskoj i kulturnoj ponudi. Vidimo se u Pagu!

PROGRAM

Petak, 28.04.2023. 

18.00 – Otvaranje manifestacije „Pag na meniju“, Knežev dvor

Podjela certifikata „Pag na meniju“

Izložba Foto kluba Pag „ Okus otoka – Oku S otoka“

Nastup KUD-a „Družina“

Razgled štandova proizvoda Grada Paga s oznakom HOP – Hrvatski otočni  proizvod

/Paška sirana d.d., Solana Pag d.d., Benediktinski samostan sv. Margarite, Zadruga „Slani Škoj“ SŠ Bartula Kašića /

19.00 – „Pag na meniju“, paški gastronomski specijaliteti po promotivnim cijenama u restoranu Na Katine, konobi Bile, konobi Bodulo i  Wine&Cheese baru Trapula uz dalmatinsku pismu u điru

Subota, 29.04.2023.

10.00 – Kušajmo pašku fritaju i uživajmo uz grupu Infišando, Trg Petra Krešimira IV

18.00 – Kako nastaje najbolji sir na svijetu?, Martina Pernar Škunca, Paška sirana d.d., Knežev dvor

19.00 – „Pag na meniju“, paški gastronomski specijaliteti po promotivnim cijenama u restoranu Na Katine, konobi Bile, konobi Bodulo i Wine&Cheese baru Trapula uz dalmatinsku pismu u điru

Nedjelja, 30.04.2023.

11.00 – Priča o paškoj soli, I Magazin soli, besplatan razgled Izložbe solarstva

18.00 – Radionica filcanje vune, Knežev dvor, voditeljica Nikol Jakopic Donadić

/obavezne predbilježbe: nikol.jakopic@gmail.com /

19.00 – „Pag na meniju“, paški gastronomski specijaliteti po promotivnim cijenama u restoranu Na Katine, konobi Bile, konobi Bodulo i Wine&Cheese baru Trapula uz dalmatinsku pismu u điru

 Ponedjeljak, 1.5.2023.

10.00 – Prvomajska budnica Gradske glazbe Pag

11.30 – Koncert  Youth Orchestra Kouvolan /Matkatoimisto/Finska/

Organizator: Turistička zajednica Grada Paga

OTVORENE GALERIJE I IZLOŽBE OD 28.04. – 01.05. 2023.

Galerija paške čipke, Trg Kralja Krešimira IV

Petak, 28.04. – 17.00 do 20.00

Subota, 29.04. – 09.00 do 12.00 i 18.00 – 20.00

Ponedjeljak, 01.05. – 09.00 do 12.00

Izložba sakralne umjetnosti, Koludraška 13

Petak, 28.04. – 17.00 do 20.00

Subota, 29.04. – 09.00 do 12.00 i 18.00 – 20.00

Ponedjeljak, 01.05. – 09.00 do 12.00

Izložba solarstva, I Magazin soli

Petak, 28.04. – 10.30 do 13.30

Subota, 29.04. – 10.30 do 13.30

Nedjelja, 30.04. – 10.30 do 13.30

Ponedjeljak, 01.05. – 10.30 do 13.30

Etno kuća KUD-a Družina

Petak, 28.04. – 17.00 do 20.00

Subota, 29.04. – 09.00 do 12.00 i 18.00 – 20.00

Ponedjeljak, 01.05. – 09.00 – 12.00

Organizator: Turistička zajednica Grada Paga

Pokrovitelji: Zadarska županija i Turistička zajednice Zadarske županije

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA SA SVEUČILIŠTA / Promocija prvostupnika Odjela za psihologiju 

Objavljeno

-

By

Na Sveučilištu u Zadru danas je promovirano 35 prvostupnica i prvostupnika Odjela za psihologiju. Svečani čin podjele diploma vodile su pročelnica Odjela prof. dr. sc. Irena Burić i promotorica izv. prof. dr. sc. Marina Nekić.

Pročelnica Burić izrazila je uvjerenje da su prvostupnici u posljednje tri godine puno naučili ne samo o psihologiji, nego i o sebi. Svi su postali svjesniji složenosti i brojnosti čimbenika koji određuju ljudsko ponašanje te je psihologija postala dio njihovog identiteta.

– Iako ste danas zatvorili jedno važno poglavlje, vaše akademsko putovanje ovdje ne završava. Većina vas nastavit će diplomski studij psihologije upravo kod nas, što nas iskreno veseli — jer ćemo imati priliku i dalje zajedno učiti i napredovati. Neki će pak krenuti drugim putevima, i to je jednako vrijedno. Što god odabrali, želim da njegujete vrijednosti koje ste razvijali tijekom studija: znatiželju, etičnost, odgovornost, suosjećanje i kritičko mišljenje. Biti psiholog nije samo zanimanje — to je način gledanja na ljude i svijet te način brige za druge. Zato vas potičem da uvijek pokušate vidjeti ispod površine, razumjeti složenost ljudi i njihovih života te, nadasve, da njegujete empatiju prema drugima, ali i prema sebi, osobito onda kada se svijet čini prezahtjevan, besmislen, nepravedan i nemilosrdan — poručila im je pročelnica Burić.

Promotorica Nekić rekla je kako su putem zasigurno čuli sve one etikete koje se lijepe ovoj generaciji: da su preosjetljivi, „pahuljice”, nezainteresirani, ovisni o ekranima, nestrpljivi i razmaženi. Istina je zapravo da žive u najnestabilnijem, najbržem i najglasnijem razdoblju ljudske povijesti. I unatoč svemu, uče, rade, pomažu jedni drugima i postavljaju pitanja koja starije generacije nisu ni znale da postoje.

– Pokazali ste hrabrost u ispitima, praktikumima, seminarima i kolokvijima, u učenju, sumnjama, u pokušajima i pogreškama, koje su vas, nenametljivo, oblikovale u današnje promovente. Ako već živimo u svijetu influencera, onda budite influenceri naše struke, psihologije. Ako nešto treba biti viralno i ako nešto treba trendati, onda neka to budu empatija, suosjećanje, zahvalnost, znanje, kritičko mišljenje, osobne i profesionalne granice, odgovornost, trud i disciplina. Možda nećete imati milijune pratitelja, ali ćete imati nešto važnije — ljude koji će se zbog vašeg rada bolje razumjeti, manje patiti, hrabrije i odvažnije živjeti — rekla je promotorica.

Uoči svečane dodjele diploma promoventi su dali prisegu kako će svoje znanje produbljivati i doprinositi napretku domovine. Prigodno su dodijeljene pohvale najuspješnijim studentim: Leu Pletikosi Ljubiću, Anđeli Kovačević, Martini Ušljebrka i Klementini Damić. Program je glazbenim nastupom uveličao Akademski pjevački zbor Sveučilišta u Zadru pod ravnanjem Tomislava Košte.

Promovirani su: Ana Baričević, Mirta Bjeličić, Tea Čale, Klementina Damić, Anđela Delić, Bruna Ercegović, Lara Glavić, Gabrijela Grudenić, Dora Jakelić, Noa Janžić, Monika Jaša-Šangulin, Lucija Kačić-Bartulović, Marina Kajić, Lucia Karl, Lana Kasalo, Dominik Katuša, Alessia Krstić, Luciana Lonac, Martina Marović, Korina Miličević, Kate Musa, Kristina Mužinić, Marija Magdalena Otahal, Maja Pećarić, Vinka Pera, Lucija Plazibat, Nela Puljak, Rea Purgar, Vili Sinković, Hana Sivec, Lana Smetiško, Dominik Svetec, Nika Tokić, Ivana Magdalena Vuletić, Karla Žaper.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

UDRUGA 3. DOB I HNK ZADAR / Izlet u Zagreb za umirovljenike uz posjet mjuziklu “Ljepotica i zvijer”

Objavljeno

-

By

Udruga umirovljenika 3.DOB u suradnji s Hrvatskim narodnim kazalištem Zadar, organizira izlet u Zagreb uz posjet mjuziklu “Ljepotica i zvijer” u izvedbi Kazališta Komedija u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog.

Datum izleta: 18. siječnja 2026.
Vrijeme polaska: 11:00 h, parking Višnjik, Zadar
Povratak: istoga dana u večernjim satima

Mjuzikl: Ljepotica i zvijer (Kazalište Komedija, KD Lisinski)
Cijena izleta: 44 € (uključuje organizirani prijevoz autobusom i ulaznicu za predstavu)

Prijave i informacije:
Udruga umirovljenika 3. DOB
Narodni trg 6 (1. kat), radnim danom od 10:00 do 12:00 h
Mob: 091 212 0018

Ponuda vrijedi za: pretplatnike HNK Zadar i članove Udruge umirovljenika 3.DOB

O MJUZIKLU “LJEPOTICA I ZVIJER”

Mjuzikl “Ljepotica i zvijer” jedan je od najpoznatijih i najomiljenijih naslova svjetske glazbeno-scenske produkcije. Raskošna scenografija, dojmljivi kostimi i prepoznatljivi glazbeni brojevi stvaraju čaroban doživljaj koji je osvojio publiku svih generacija. Kazalište Komedija donosi vrhunsku interpretaciju ove bezvremenske bajke, obogaćenu humorom, emocijom i snažnim glumačkim izvedbama. https://www.komedija.hr/www/repertoar/ljepotica-i-zvijer/

Nastavak suradnje HNK Zadar i Udruge umirovljenika 3.DOB

Ovaj izlet označava nastavak suradnje HNK Zadar i Udruge umirovljenika 3.DOB te predstavlja prvu u nizu planiranih predstava i kulturnih programa koji će zajednički realizirati. Cilj je nastaviti poticati dostupnost kulturnih sadržaja, druženje i aktivno uključivanje umirovljenika u kazališni život Zadra i Hrvatske.

Pozivaju se svi zainteresirani pretplatnici HNK Zadar i članovi Udruge umirovljenika 3. DOB da se pridruže i dožive nezaboravan kazališni doživljaj u Zagrebu.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

NABAVKA NOVOG UREĐAJA / OB Zadar nastavlja s vrhunskom dijagnostikom jetrenih bolesti!

Objavljeno

-

By

Napredni medicinski uređaj FibroScan, koji omogućava brzu, jednostavnu, neinvazivnu i bezbolnu procjenu zdravlja jetre mjerenjem elasticiteta tkiva jetre, instaliran je na Odjel za gastroenterologiju Opće bolnice Zadar. Ova se pretraga u OB Zadar koristi više od 10 godina i gotovo svi gastroenterolozi imaju certifikat za njezino provođenje.

Tijekom ove godine stari se uređaj pokvario, pa je prisilno „umirovljen“, no nabavkom novog pretrage se neometano obavljaju.

„FibroScan jetre predstavlja zlatni standard među neinvazivnim, elastografskim metodama jer može vrlo precizno, a ujedno potpuno bezbolno, odrediti tvrdoću i elastičnosti jetre. Ovom se pretragom koristimo u procjeni i praćenju oštećenja jetre kod kroničnih bolesti kao što su hepatitis B i C, autoimuni hepatitis, MASLD (metabolički poremećaj povezan s masnom jetrom), alkoholna bolest jetre, genetske bolesti (Wilsonova bolest, hemokromatoza) te u praćenju odgovora na terapiju. Tijekom pregleda, koji je sličan ultrazvuku, liječnik prislanja malu sondu na kožu koja odašilje mehaničke i ultrazvučne valove. Pacijent to može osjetiti kao lagane vibracije na mjestu sonde. Pretraga je bezbolna, sigurna i kratkotrajna, traje svega oko deset minuta. Može u potpunosti zamijeniti biopsiju jetre i možemo je ponavljati neograničeni broj puta. Za pretragu ne postoji posebna priprema bolesnika. Rezultati pretrage gotovi su odmah, no potrebno ih je tumačiti u odnosu na anamnestičke, kliničke i biokemijske parametre. FibroScan pruža precizne rezultate o stupnju fibroze (ožiljkavanja tkiva jetre) i steatoze (masne infiltracije jetre), što je ključno za rano otkrivanje bolesti poput masne jetre ili ciroze. Rano otkrivanje omogućuje pravovremeno liječenje i sprječava daljnji razvoj bolesti“,  kazala je doc.prim.dr.sc.Melanija Ražov Radas, dr.med., voditeljica Odjela za gastroenterologiju.

FibroScan svakako ima svoje mjesto i u procjeni statusa jetrenog parenhima kod manje čestih bolesti i stanja, kao što je celijakija (jedan od mogućih uzroka steatoze jetre), potom kod srčane bolesti s razvojem zastojne jetre, cistične fibroze, ali i brojnih drugih situacija u kojima mjerenje gustoće jetrenog parenhima FibroScanom daje dodatnu vrijednost u dijagnostici i liječenju.

Vrijednost medicinskog uređaja FibroScan iznosi 215.901,25 eura. Dio sredstava, 120.000,00 eura, osigurao je Grad Zadar i tako omogućio još jedan iskorak u podizanju zdravstvene zaštite za sve pacijente.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu