ZADAR / ŽUPANIJA
KAKVA ĆE BITI GASTRO PONUDA NA ADVENTU U ZADRU 2022.: Od sočnih burgera na sto načina preko pašticade i bakalara, do jela iz woka
Ovogodišnji Advent u Zadru koji počinje na Dan grada Zadra i traje punih 45 dana, sve do 7.siječnja, bit će bit će, bar po najavama ugostitelja koji su zakupili adventske kućice na trgovima Pet bunara i Petra Zoranića, najukusniji i najraznolikiji dosad što se tiče gastro ponude. Sudeći po najavama kuharskih majstora mirisat će zadarski adventski sajam na fritule i pecipaje, burgere od dobre junetine i domaće divenice, uobičajenu adventsku street-food i fast-food ponudu. No, većina najavljuje ponudu i ozbiljnijih, dugo kuhanih jela te maštovitijih sendviča i drugih zalogaja „s nogu“. Što zbog jake konkurencije, a što zbog želje da ponude nešto drugačije po čemu će se pamtiti baš njegova dobra spiza, ugostitelji za Advent obećavaju maštovitu i puno bolju ponudu nego što je bila prijašnjih godina.
Različite izvedenice burgera i dalje su prevladavajući dio ponude na više od deset kućica, ali baš zato će i ponuda tog globalno popularnog fast food zalogaja možda biti i najzanimljivija, a konkurencija najoštrija. Tako ćemo imati priliku na jednoj od kućica degustirati burger s kiselim kupusom i whiskey umakom, bit će tu i burgera s piletinom, s trganom svinjetinom i onih za vegane, te od odležanog mesa u brioche pecivu.
Dobar dio ugostitelja najavljuje i dobru ponudu kuhanih i pečenih domaćih kobasica, odnosno divenica, kako ih zovemo u Dalmaciji, mada najbolje kobasice najčešće stižu napunjene po slavonskoj recepturi. Hoće li tako biti i na ovom Adventu tek treba vidjeti, ali je zanimljivo da ćemo na jednom mjestu moći dobiti i prave dalmatinske krvavice.
Iza pultova nekoliko kućica dimit će se i dobar roštilj s rebarcima i odrescima, a neće nedostajati ni kuhanih jela „na žlicu“, pašticade i skradinskog rižota, divljači s njokima, kao i brudeta od sipe. Riblji su specijaliteti također dobro zastupljeni u adventskoj gastro ponudi, najčešće su to frigade od liganja, gavuna, srdela i kozica. S tradicionalnim jelima od bakalara „prijeti“ nekoliko kućica, a u ponudi će biti i ribljih burgera. Biti će zanimljivo vidjeti sendvič od destrukcije srdele, kakvog najavljuje jedna od kućica. Šarolikost ponude jela nadopunit će i serija različitih salata, između ostalog i od tune i kvinoje, i to na nekoliko kućica, dok je ponuda slastica posebna priča.
Naravno, na adventskim pultovima neće nedostajati vrućih fritula ni pecipaja, no po najavama moći ćemo na adventskim trgovima pronaći i ozbiljnijih kolača, pa i palačinki, arancina, limuncina i ušećerenih badema.
Slatka se adventska priča nastavlja i kroz ponudu vrućih čokolada koje su samo jedna od šarolike ponude pića. Uz uobičajeno adventsko kuhano vino dobri će zadarski konobari pripremati i više vrsta hladnih i toplih koktela, nuditi rakije, likere i kuhani gin, više vrsta piva pa i zadarsko craft pivo i, naravno, razne druge tople napitke.
Zanimljivo je podatak da će i jedan poznati zadarski restoran u čijoj su ponudi isključivo jela azijske kuhinje ove godine na Adventu imati svoju kućicu i nudit će jela pod zajedničkim nazivom – Božić na azijski način. Kako će se kozice iz woka i dandan noodles svidjeti posjetiteljima na adventskih trgovima vidjet ćemo, ali je sasvim sigurno kako ta ponuda doprinosi raznovrsnoj i bogatoj gastronomskoj ponudi Adventa u Zadru 2022. godine.
U slast!
ZADAR / ŽUPANIJA
(FOTO) TRADICIONALNO / Barkajoli kod gradonačelnika Erlića
U Maloj vijećnici gradonačelnik Šime Erlić danas je ugostio zadarske barkajole Dina Gajića, Šimu i Berta Gregova
Tradicionalno, uoči Božića, u Gradskoj upravi priređeno je primanje za zadarske barkajole.
– Svjesni smo koliko barkajoli znače Zadru i hvala vam što njegujete našu tradiciju. Nadam se da će uskoro, i to pozitivno i za vas i za nas, biti završena priča oko upisa barkajola na listu nematerijalne kulturne baštine RH što će nam biti dodatni zamah u promociji i vas i našega Zadra, kazao je gradonačelnik Erlić barkajolima uručivši im prigodne darove.
Gradonačelnik Erlić zahvalio im se za njihov rad, trud i trajan doprinos turističkoj promociji grada.

U neformalnom razgovoru uz prepričavanje anegdota koje svakodnevno doživljavaju kroz svoj posao, barkajoli su gradonačelniku iznijeli potencijalne probleme u radu, svoja zapažanja, primjedbe i prijedloge o svemu što bi se još moglo učiniti kako bi ovaj vid turističke ponude, ali i tradicionalnog načina prijevoza građana, bio još dostupniji, sigurniji i ugodniji.
– Na usluzi smo turistima, ali i našim građanima koji čine 20 posto putnika koji biraju barku za prijevozno sredstvo do Poluotoka, i obrnuto. Kod korekcije cijena, bili smo oprezni, vožnju turistima naplaćujemo dva eura, dok je ona za lokalno stanovništvo jedan euro, kazao je Berto Gregov, jedan od zadarskih barkajola.

Danas plove ukupno tri barke, sve u vlasništvu aktivnih barkajola. Aktivni su Zvonko Gregov, njegovi sinovi Berto i Šime Gregov, Šime Begonja te najmlađi trenutno aktivni barkajol Dino Gajić. Među aktivnim barkajolima četvorica su vlasnici obrta koji su registrirani za prijevoz putnika. Iz gradske blagajne, kao i svake, i ove godine bit će im plaćeni doprinosi poput mirovinskog i zdravstvenog osiguranja.

Uz gradonačelnika Erlića, na prijemu za barkajole bili su Ante Ćurković, zamjenik gradonačelnika, Dolores Kalmeta, pročelnica Upravnog odjela gradsku samoupravu i opće poslove i Dina Bušić, pročelnica Upravnog odjela za kulturu i sport. Upravo zahvaljujući tom gradskom Odjelu, u srpnju 2025. godine Ministarstvu kulture i medija poslan je elaborat s prijedlogom da barkajoli budu prepoznati kao nematerijalna kulturna baština i budu upisani u Registar kulturnih dobara. Poseban doprinos kao inicijatorica te priče dala je Zrinka Brkan Klarin, povjesničarka umjetnosti i arheologinja, zaposlena u Upravnom odjelu za kulturu i sport, koja je prikupila brojne materijale o ovom tradicijskom obrtu.

ZADAR / ŽUPANIJA
“MAJČINA RIJEČ” / U ponedjeljak predstavljanje knjige fra Andrije Bilokapića
Predstavljanje knjige ‘Majčina riječ’ fra Andrije Bilokapića održava se u ponedjeljak, 8. prosinca, u samostanu sv. Frane u Zadru, s početkom u 20 sati.
Predstavljači su Stjepan Lice, fra Jozo Grbeš i mons. Želimir Puljić.
Zahvalu će uputiti autor Bilokapić i Vedran Vidović.
ZADAR / ŽUPANIJA
ZAŠTITNIK DJECE, POMORACA, PUTNIKA… / Sutra je blagdan sv. Nikole. Svečano u katedrali, te u Crnom i Kistanjama
Župa sv. Nikole u Crnom slavi 310. obljetnicu posvete župne crkve sv. Nikole i dobiva relikviju sv. Nikole. Tim povodom, na blagdan sv. Nikole, u subotu, 6. prosinca, svečano misno slavlje u 10,30 sati i procesiju predvodi zadarski nadbiskup Milan Zgrablić.
Na blagdan sv. Nikole biskupa, zaštitnika pomoraca i ribara, u subotu, 6. prosinca, u katedrali sv. Stošije u Zadru, svečano misno slavlje za pomorce i ribare s početkom u 18 sati predvodi zadarski nadbiskup Milan Zgrablić.
Nakon mise, na gatu zadarske rive u more će se baciti vijenac i nadbiskup će predvoditi molitvu za pokojne pomorce i ribare.
Na blagdan sv. Nikole u župi Kistanje, u subotu, 6. prosinca, svečano misno slavlje u 11 sati u župnoj crkvi sv. Nikole biskupa predvodi gospićko – senjski biskup Marko Medo.
Sv. Nikola je na osobiti način zaštitnik Janjevaca koji nastanjuju Kistanje.
-
magazin3 dana prijeFOTOGALERIJA / Gastro turneja po adventskim kućicama u Zadru, 4. dio – đir po Božićnom gramofonu na Pijaci
-
magazin4 dana prijeMJESEČNI HOROSKOP ZA PROSINAC: Jarac ubire plodove svog truda, Vodenjak upoznaje posebnu osobu!
-
ZADAR / ŽUPANIJA2 dana prijeFOTOGALERIJA / Svečani domjenak u OB Zadar za djelatnike koji su otišli u mirovinu
-
Hrvatska4 dana prijeVUKOSAV, PEDIĆ, FRANCIŠKOVIĆ, VUČAK-LONČAR… / Objavljen je godišnji popis: Ovo su najbolji doktori i doktorice u Zadru i u Hrvatskoj…







