Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

KAKVA ĆE BITI GASTRO PONUDA NA ADVENTU U ZADRU 2022.: Od sočnih burgera na sto načina preko pašticade i bakalara, do jela iz woka

Objavljeno

-

Ovogodišnji Advent u Zadru koji počinje na Dan grada Zadra i traje punih 45 dana, sve do 7.siječnja, bit će bit će, bar po najavama ugostitelja koji su zakupili adventske kućice na trgovima Pet bunara i Petra Zoranića, najukusniji i najraznolikiji dosad što se tiče gastro ponude. Sudeći po najavama kuharskih majstora mirisat će zadarski adventski sajam na fritule i pecipaje, burgere od dobre junetine i domaće divenice, uobičajenu adventsku street-food i fast-food ponudu. No, većina najavljuje ponudu i ozbiljnijih, dugo kuhanih jela te maštovitijih sendviča i drugih zalogaja „s nogu“. Što zbog jake konkurencije, a što zbog želje da ponude nešto drugačije po čemu će se pamtiti baš njegova dobra spiza, ugostitelji za Advent obećavaju maštovitu i puno bolju ponudu nego što je bila prijašnjih godina.

Različite izvedenice burgera i dalje su prevladavajući dio ponude na više od deset kućica, ali baš zato će i ponuda tog globalno popularnog fast food zalogaja možda biti i najzanimljivija, a konkurencija najoštrija. Tako ćemo imati priliku na jednoj od kućica degustirati  burger s kiselim kupusom i whiskey umakom, bit će tu i burgera s piletinom, s trganom svinjetinom i onih za vegane, te od odležanog mesa u brioche pecivu.

Dobar dio ugostitelja najavljuje i dobru ponudu kuhanih i pečenih domaćih kobasica, odnosno divenica, kako ih zovemo u Dalmaciji, mada najbolje kobasice najčešće stižu napunjene po slavonskoj recepturi. Hoće li tako biti i na ovom Adventu tek treba vidjeti, ali je zanimljivo da ćemo na jednom mjestu moći dobiti i prave dalmatinske krvavice.

Iza pultova nekoliko kućica dimit će se  i dobar roštilj s rebarcima i odrescima, a neće nedostajati ni kuhanih jela „na žlicu“, pašticade i skradinskog rižota, divljači s njokima, kao i brudeta od sipe. Riblji su specijaliteti također dobro zastupljeni u adventskoj gastro ponudi, najčešće su to frigade od liganja, gavuna, srdela i kozica. S tradicionalnim jelima od bakalara „prijeti“ nekoliko kućica, a u ponudi će biti i ribljih burgera. Biti će zanimljivo vidjeti sendvič od destrukcije srdele, kakvog najavljuje jedna od kućica. Šarolikost ponude jela nadopunit će i serija različitih salata, između ostalog i od tune i kvinoje, i to na nekoliko kućica, dok je ponuda slastica posebna priča.

Naravno, na adventskim pultovima neće nedostajati vrućih fritula ni pecipaja, no po najavama moći ćemo na adventskim trgovima pronaći i ozbiljnijih kolača,  pa i palačinki, arancina, limuncina i ušećerenih badema.

Slatka se adventska priča nastavlja i kroz ponudu vrućih čokolada koje su samo jedna od šarolike ponude pića. Uz uobičajeno adventsko kuhano vino dobri će zadarski konobari pripremati i više vrsta hladnih i toplih koktela, nuditi  rakije, likere i kuhani gin, više vrsta piva pa i zadarsko craft pivo i, naravno, razne druge tople napitke.

Zanimljivo je podatak da će i jedan poznati zadarski restoran u čijoj su ponudi isključivo jela azijske kuhinje ove godine na Adventu imati svoju kućicu i nudit će jela pod zajedničkim nazivom – Božić na azijski način. Kako će se kozice iz woka i dandan noodles svidjeti posjetiteljima na adventskih trgovima vidjet ćemo, ali je sasvim sigurno kako ta ponuda doprinosi raznovrsnoj i bogatoj gastronomskoj ponudi Adventa u Zadru 2022. godine.
U slast!

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTO) NARODNI TRG / Baklja mira iz Vatikana stigla do Zadra

Objavljeno

-

By

Atletičari Atletskog kluba Alojzije Stepinac u subotu 4. svibnja ispratili su s Narodnog trga u Zadru Baklju mira prema Pagu. Baklja je na put oko svijeta krenula iz Vatikana uz blagoslov pape Franje.

Uoči starta utrke na glavnom zadarskom trgu priređen je kratki kulturni program folklornog ansambla Donatići pod vodstvom nastavnice Anamarije Botica Milijanović.

Baklju mira ulicama grada ponijeli su Marija Fuzul, Vanja Petrović, Reza Javidi, Mihael Dražević, Ivica Berdik, Iva Dražević, Mila Trumbić i Leona Petani.

U Poličniku su ju predali Lovri Kalcu, poznatom zadarskom maratoncu, koji je uz pratnju Šime Grgurice, Gabrijele Grgurice, Nikole Grgurice i Ive Barišić trčao do mjesta Visočane, odakle je baklja nastavila put prema gradu Pagu.

„Zahvaljujemo Gradu Zadru, Upravnom odjelu za kulturu i sport te pomoćnici pročelnice Snježani Jurinić koji su nam ukazali čast da budemo domaćini ispraćaja Baklje mira“, rekao je Slobodan Miolović, trener u Atletskom klubu Alojzije Stepinac. Ujedno je najavio i dva značajna atletska sportska natjecanja u organizaciji kluba:

„Na atletskom stadionu SC Višnjik u nedjelju 12. svibnja bit ćemo domaćini Prvenstva Dalmacija za limačice i limače te drugog kola Dalmatinske atletske lige. Limači će se natjecati od 12 sati, a stariji na red dolaze u 16 sati. Veselimo se novim izazovima i atletskoj fešti koja je pred nama“, istaknuo je Miolović.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA / Svjetski dan astme u Cedulinu

Objavljeno

-

By

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA / U Cedulinu obilježen Svjetski dan astme i početak kampanje “S ljubavlju, bez dima – za zdravu obitelj svima”

Objavljeno

-

By

U subotu, 4. svibnja u Palači Cedulin obilježen je Svjetski dan astme i početak javnozdravstvene kampanje “S ljubavlju, bez dima – za zdravu obitelj svima”.

-U posljednjih dvadesetak godina koliko se ja bavim pulmologijom liječenje se astme značajno promijenilo. Osnova su liječenja inhalacijski kortikosteroidi a danas imamo na raspolaganju velik broj  „pumpica“ i za svakog bolesnika treba odabrati idealnu prema individualnim karakteristikama ali i preferencijama. Ono zbog čega smo posebno sretni je što većini naših najtežih bolesnika  možemo pomoći učinkovitom biološkom terapijom.

Za dobro liječenje astme važna je dobra suradnja liječnika i bolesnika, dobro poznavanje bolesti, prepoznavanje situacija koje prethode pogoršanju ali i vještina samopomoći, istaknula je prim. doc. dr. sc. Eugenija Kasap, inicijatorica i organizatorica događanja u Zadru ističući kako se ovaj dan obilježava diljem svijeta nizom aktivnosti primarno usmjerenih na edukaciju oboljelih osoba. Ujedno je zahvalila svima koji su uvidjeli važnost akcije i pomogli realizaciju.

-Opća bolnica Zadar podržava današnju akciju i cilj je da se ne bavimo samo s bolestima već ulažemo napore u preventivne aktivnosti. Konkretno, astma je neprepoznata i prevencija pomaže smanjenje nastanka bolesti pa su ovakve inicijative iznimno važne, rekao je ravnatelj Opće bolnice Željko Čulina, dr. med. naglašavajući brojne preventivne akcije i sistematske preglede koje zadarska bolnica provodi kako bi se bolesti otkrile na vrijeme.

– Grada Zadar podržava zdravi i čisti grad, rekao je Mladen Klanac, pročelnik Upravnog odjela za socijalnu skrb i zdravstvo koji se obratio u ime gradonačelnika Zadra Branka Dukića. Također je naglasio važnost obitelji koja je temeljno polazište za život.   

U programu su nastupila djeca, članovi Glazbeno – scenskog studija Arija by Nela Šarić pod vodstvom Marijane Dušević. Djeci se pridružio i Plućko, glavni protagonist zdravlja pluća, zaštitno lice kampanje. Zajedno u predstavili pjesmu „Plućko se voli igrati“ koju će djeca imati prilike pjevati u vrtićima u kojima se nastavlja javnozdravstvena akcija. Djeca su također imala priliku bojati Plućka i puhati balone dok su odrasli mogli obaviti pregled spirometrije, naučiti vježbe disanja te razgovarati s pulmolozima.

U Hrvatskoj, prema procjenama, oko 200 tisuća osoba boluje od astme, a svaka druga svoju bolest ne drži pod kontrolom.

Godišnje se u Hrvatskoj zabilježi 12.000 novooboljelih osoba od astme.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu