Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

Osnovne škole u Privlaci, Pakoštanima i Biogradu traže pomoćnike u nastavi

Objavljeno

-

Foto: Alexa/Pixabay

U ponedjeljak 5. rujna, učenici se vraćaju u školske klupe. I ove školske godine Zadarska županija osigurala je zapošljavanje pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika za djecu s teškoćama.

Početkom kolovoza je raspisan natječaj za zapošljavanje te su popunjena gotovo sva mjesta, a zainteresirani za rad se mogu još prijaviti za pružanje pomoći učenicima u osnovnim školama u Privlaci, Pakoštanima i Biogradu na Moru.

Sredstva za zapošljavanje pomoćnika osigurana su kroz projekt „Inkluzija korak bliže društvu bez prepreka faza III.“. Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA kao regionalni koordinator pruža tehničku pomoć Zadarskoj županiji u pripremi i provedbi projekata.

Kroz projekt „Inkluzija korak bliže društvu bez prepreka faza III“ u školskoj godini 2022/2023 bit će osigurana stručna podrška za 117 učenika s teškoćama u razvoju putem angažiranja 113 pomoćnika u nastavi.

Nositelj projekta je Zadarska županija, dok su partneri na projektu 20 osnovnih i 6 srednjih škola osnivača Zadarske županije.

Ukupna vrijednost projekta je 4.394.274,60 kn, od čega bespovratna sredstva iz Europskog socijalnog fonda iznose 3.954.847,14 kn, a ostatak u iznosu od 10% sufinancirat će Zadarska županija.

Prema javnom pozivu kandidati za pomoćnika u nastavi i stručnog komunikacijskog posrednika moraju zadovoljiti sljedeće uvjete:
 najmanje četverogodišnje srednjoškolsko obrazovanje,
 protiv osobe nije pokrenut kazneni postupak, niti je pravomoćno osuđena za neko od kaznenih djela,
 ne smije biti roditelj/skrbnik niti drugi član uže obitelji učenika.

Svi detalji poziva kao i popis dokumentacije koji je potreban priložiti prijavi dostupni su na mrežnim stranicama Agencije ZADRA NOVA i Zadarske županije.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

NA POMOLU NOVA PROMJENA VREMENA / Uživajte u suncu i visokim temperaturama, od sredine tjedna opća kiša

Objavljeno

-

By

foto: Saša Čuka

Danas pretežno sunčano ponegdje s umjerenom naoblakom, a ujutro u unutrašnjosti s mjestimičnom kratkotrajnom maglom. Vjetar slab do umjeren jugozapadni i jugoistočni, prema kraju dana na otvorenom moru sjeverozapadni. Najviša dnevna temperatura u većini krajeva od 21 do 26 °C.

U ponedjeljak pretežno sunčano i toplo, uglavnom ponegdje u unutrašnjosti i vrlo toplo. Vjetar u unutrašnjosti slab do umjeren jugoistočni i istočni. Na Jadranu sredinom dana i poslijepodne slab i umjeren jugozapadnjak, mjestimice sjeverozapadnjak. Najniža jutarnja temperatura između 6 i 11, na Jadranu od 10 do 15, a najviša dnevna većinom između 22 i 27 °C.

IZGLEDI VREMENA:

Pretežno sunčano, toplo i vrlo toplo. U srijedu uz umjeren razvoj oblaka mjestimice su mogući kratkotrajni pljuskovi. Vjetar slab do umjeren jugozapadni, na Jadranu jugo.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTO / Obilježen Dan Općine Starigrad i blagdan sv. Jurja

Objavljeno

-

By

Svečanom sjednicom općinskog vijeća obilježen je Dan općine Starigrad i blagdan zaštitnika sv. Jurja.

Godišnja nagrada općine dodijeljena je Osnovnoj školi Starigrad za doprinos u području obrazovanja kao i očuvanju i promociji kulturno-povijesne baštine, Grb općine za osobit doprinos u području znanosti i kulture uručen je Sveučilištu u Zadru, a zahvalnice za doprinos na pripremi i uređivanju znanstvene monografije Starigrad Paklenica uručene su Anti Uglešiću, Zoranu Šikiću i Marijani Tomić. Posthumno su priznanja  dodijeljena Rimmi Koić i  za doprinos u međunarodnoj afirmaciji Općine Starigrad te Mariji Maji Knežević za doprinos u humanitarnom i kulturno-društvenom radu.

Uz općinskog načelnika Marina Čavića i općinske vijećnike, na sjednici su bili nazočni ministar regionalnog razvoja i fondova EU Šime Erlić, zamjenik župana Zadarske županije Šime Vicković, državna tajnica Marija Pletikosa te brojni drugi gosti.

Osvrćući se na proteklo razdoblje načelnik Općine Starigrad je rekao da je općina u proteklim godinama realizirala mnoge projekte koji su pridonijeli kvaliteti života i boravka žitelja i gostiju, poboljšavajući pri tom turističku ponudu.

„Prije nekoliko godina realizirali smo projekt uređenja plaže Jaz u Selinama, započeli smo, zatim, projekt uređenja središnjeg obalnog pojasa u Starigradu-Paklenici, koji obuhvaća preko 600 metara obale. Sada smo, u suradnji sa Županijskom lučkom upravom, započeli projekt uređenja luke Starigrad, a u narednom razdoblju izradom projektne dokumentacije nadamo se i početku samih radova“, najavio je Čavić.

Istaknuo je da je izgradnja i održavanje komunalne infrastrukture, pored prirodnih ljepota, najvažniji segment turističkog razvoja ovoga kraja, ali i da je jedan od zadataka u budućem razdoblju priprema što više projekata za financiranje iz europskih i nacionalnih fondova.

Zamjenik župana Zadarske županije, Šime Vicković, istaknuo je da podvelebitski kraj, poput čitave županije, iz godine u godinu privlači sve više gostiju te je stoga potrebno i dalje ulagati u poboljšanje ponude i povećanje kvalitete smještaja te sadržaje koji se gostima mogu ponuditi.

„Posebna pozornost posvećuje se djeci, koja su naša budućnost. Uz redovna sredstva za ovdašnju osnovnu školu s područnom školom u Tribnju Krušćici, iz vlastitog proračuna sufinanciramo razne aktivnosti. U suradnji s općinom pripremili smo cjelokupnu projektnu dokumentaciju za izgradnju nove zgrade osnovne škole i očekujemo uskoro rješenje o njezinom financiranju kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti“, istaknuo je zamjenik župana Šime Vicković.

Govoreći o projektima za naredno razdoblje koji će se  realizirati europskim sredstvima Vicković je naveo   Centar za školjkarstvo u Selinama na kojem bi  radovi  mogli početi već krajem ove godine, ali i podsjetio je da je Zadarska županije službeno među četiri najrazvijenije županije, na čijem se području trenutno provode projekti vrijedni više od 600 milijuna eura.

Ministar Šime Erlić naglasio je da su prioriteti Vlade u budućem razdoblju prije svega demografija i sigurnost.

„Krunu naših ulaganja u sigurnost imali smo prilike vidjeti jučer, na Plesu u Velikoj Gorici, kada su došli novonabavljeni avioni koji će čuvati naše nebo, koji su simbol hrvatskog suverenizma. To je izniman događaj za Hrvatsku, nabavljena je najnovija generacija ratnih vojnih aviona i sad imamo najsuvremeniju flotu od Bavarske do Grčke. To je pokazatelj dobrog puta kojim Hrvatska kroči. Ratna su stanja danas činjenica i moramo ulagati u vojsku“, kazao je Erlić.

U ime nagrađenih nazočnima se obratio rektor Sveučilišta u Zadru  Josip Faričić, a u programu je sudjelovala klapa Arija iz Starigrada.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTOGALERIJA) Svečano obilježen Dan Općine Povljana

Objavljeno

-

By

U subotu, 27. travnja svečano je obilježen Dan Općine Povljana. Program je započeo svečanom sjednicom Općinskog vijeća u 10 sati, nakon čega je u Domu kulture u organizaciji Općine Povljana i Kulturnog centra Sv. Martin – Hrvatska u suradnji s Institutom za etnologiju i folkloristiku te Hrvatskim katoličkim sveučilištem predstavljena knjiga „Život svetoga Martina” autora Sulpicija Severa. Na promociji knjige govorila je dr. sc. Antonija Zaradija Kiš, dopredsjednica znanstveno-kulturne udruge Kulturni centar sv. Martin – Hrvatska i znanstvena savjetnica Instituta za etnologiju i folkloristiku, koja je predstavila višegodišnji projekt i put njezina nastanku ukazavši na značaj koji knjiga danas nosi.

Knjiga „Život svetoga Martina” u izdanju Kršćanske sadašnjosti, Kulturnog centra sv. Martin – Hrvatska i Hrvatskog katoličkog sveučilišta prijevod je djela čovjeka očarana milosrđem i humanošću sv. Martina, Sulpicija Severa, svetčeva suvremenika i sljedbenika, koju je na hrvatski jezik preveo prof. dr. sc. Stjepan Kušar.

Prof. dr. sc. Ines Sabotič, predsjednica Kulturnoga centra sv. Martin – Hrvatska i profesorica Hrvatskog katoličkog sveučilišta predstavila je projekt Kulturne rute Vijeća Europe u Republici Hrvatskoj, a dr. sc. Radomir Jurić, dugogodišnji ravnatelj Arheološkog muzeja Zadar govorio je o crkvi Sv. Martina i običajima vezanim uz slavljenje kulta Sv. Martina u Povljani na otoku Pagu.

Crkva sv. Martina spominje se kao prva župna crkva naselja Povljane već davne 1334. godine, a sagradio ju je Dižislav Radogostić Vučo u Staroj Povljani. Crkva je iznimno vrijedan spomenik srednjovjekovne arhitekture koja je 2001. godine u cijelosti konzervirana i tako dugoročno spašena, kao iznimno vrijedan spomenik hrvatskog srednjovjekovnog graditeljstva.

Općina Povljana od ove godine učlanjena je u Kulturni centar sveti Martin – Hrvatska koji okuplja gradove i općine pod zaštitom ovog sveca, kao i brojne štovatelje Martinske baštine.

Svečano slavlje nastavljeno je na Trgu Bana Josipa Jelačića u Povljani uz domjenak i druženje s građanima.

„Danas smo u društvu naših gostiju i građana svečano obilježili Dan Općine Povljana. Tradicija obilježavanja svake godine obogaćuje našu zajednicu te zahvaljujemo svima koji su nam se pridružili  kako bismo zajedno proslavili Dan naše općine.” – rekao je Predrag Rukavina, načelnik Općine Povljana.

Foto: Elvis Šmit/Radio Pag

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu