Connect with us

Hrvatska

Sve više zaraženih: Tko mora u izolaciju, tko ne… koje su mjere uopće na snazi

Objavljeno

-

Jučer je u Hrvatskoj zabilježeno 2.239 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a tjedan prije imali smo 1.808 novozaraženih. Zamjernica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Ivana Pavić Šimetin komentirala je u Novom danu N1 televizije trenutnu epidemiološku situaciju u Hrvatskoj.

“Mi od druge polovice lipnja imamo veliki porast broja oboljelih. Srećom, on se zaustavlja u zadnja dva tjedna. Sad je rast ispod 80 posto, ali bio je 180 posto u prva dva tjedna srpnja”, govori Pavić Šimetin dodajući da u usporedbi s drugim zemljama Europe, val rasta brojeva kasni u Hrvatskoj. “Kad gledamo kartu, tamnocrvena je cijela Europa, ali u usporedbi s drugim zemljama, mi smo u povoljnijoj situaciji”, kaže.

“Ako imamo puno novooboljelih, uvijek će biti i onih starijih, bolesnih i onih koji će, nažalost, završiti i s hospitalizacijom i sa smrtnim ishodom”, kaže Pavić Šimetin.

“Možemo očekivati rast brojki i koji tjedan duže nego u Sloveniji. Možda bi vrhunac mogao biti sredinom kolovoza”, govori Pavić Šimetin.

Mjere na snazi

“Mi sada imamo jako blage mjere i vrlo malo mjera. Osnovna mjera je da pozitivne osobe moraju biti u izolaciji. Osobe koje su u kontaktu, ne moraju u karantenu, nego ih samo molimo da 10 dana nakon kontakta nose masku i da se peti dan samotestiraju. Za pozitivne je izolacija obvezna, propisuje je obiteljski liječnik ili epidemiolog. Isto je za sve, cijepljene i necijepljene. Kontakti ne bi trebali ići u posjet starijim i bolesnim članovima obitelji. Svako tko je bio u kontaktu s pozitivnom osobom kroz tih 10-ak dana treba promatrati svoje simptome, izmjeriti tu i tamo temperaturu tako da otkrije moguću bolest u što ranijoj fazi”, objašnjava Pavić Šimetin.

Što se tiče osoba koje se samotestiraju i budu pozitivne, ona kaže kako se te osobe ne ubrajaju u službene statistike. “Nigdje se ne broje samotestirani. Broje se oni koji su išli na testiranje i dobili rezultat. Naša je preporuka svima koji se samotestiraju i budu pozitivni da to potvrde na testu. Ljudi nemaju motivaciju covid-potvrde, pogotovo ako su cijepljeni. I to je jedan razlog zašto se ljudi ne odlučuju na potvrđivanje tog testa”, kaže.

Maske i efikasnost cjepiva

“Maske sada sigurno imaju manju vrijednost nego u prethodnim fazama pandemije, kada virus nije bio toliko zarazan. Maska sad ne pruža tako veliku zaštitu kao u prethodnim fazama, ali i dalje preporučujemo nošenje maski, osobito starijima, osobito u zatvorenom i kad ne mogu održavati distancu. Što se tiče ljekarni, često je pitanje zašto nositi maske. U ljekarnu odlaze osobe koje su bolesne, češće su tamo bolesne osobe neog negdje drugo. Ako ništa, za magistre koje rade tamo je dobro da osobe koje dolaze nose masku”, kaže zamjenica ravnatelja HZJZ-a.

“Cjepivo ne štiti od ponovnog zaražavnja, osim nekoliko mjeseci od posljednje doze. Pozivamo zato starije građane da se cijepe i četvrtom dozom, odnosno drugom booster dozom jer prošlo je dosta vremena od treće doze, koja je uglavnom išla najesen 2021. Ono što pokazuju podaci, a može se vidjeti i kod nas, je da cijepljenje ili preboljenje unatrag nekoliko mjeseci štiti od hospitalizaicje i smrtnog ishoda”, kaže.

“Oko 70 posto odrasle populacije cijepljeno je s dvije doze, negdje oko 900.000 građana nije primilo nijednu dozu cjepvia. Oko 900.000 njih je primilo treću dozu. To znači da oko 2 milijuna njih treba primiti drugu, a svega oko 2.000 grđana primilo je četvrtu dozu.”

Neiskorištene doze cjepiva

Što se tiče neiskorištenih doza cjepiva, Pavić Šimetin kaže kako “povrat novaca nije moguć za jednu zemlju, moralo bi se za cijelu EU događati na isti način”.

“EK pregovara s prozvođačima u ime EU-a. U Hrvatskoj potrošeno oko 5 milijuna doza, nešto je na skladištu HZJZ-a, nešto i u županijskim zavodima. Trenutno nemamo situaciju da nama neko cjepivo baš sada propada jer doniramo cjepiva drugim zemljama i preko Covaxa. Najviše cjepiva odlazi u afričke zemlje, nešto i u Aziju ide. ”

Povratak covid-potvrda

Što se tiče ponovnog uvođena covid-potvrda, ona kaže da će Hrvatska raditi kako budu radile i ostale zemlje. “Sad je situacija takva da se one gotovo ne koriste ili se koriste vrlo rijetko. Hoće li i kako to biti najesen, teško je reći, ali vjerojatno će ovisiti o novom cjepivu. Ako se ono pokaže efikasno i stigne u rujnu, vjerojatno će EK tražiti to se to veže, ali zasad to ne znamo”, zaključuje Pavić Šimetin.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Hrvatska

Guverner HNB-a očekuje pad inflacije tijekom ljeta i rast gospodarstva ove godine

Objavljeno

-

By

Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić u četvrtak je rekao da očekuje daljnje smanjenje godišnje stope inflacije, pa bi se njezina ciljana razina od dva posto mogla postići već ovoga ljeta, a gospodarski rast ove godine mogao bi biti veći od projiciranih 3,2 posto.

Vujčić je na konferenciji Financijsko tržište koja se održava u Opatiji, ustvrdio da je u Hrvatskoj nakon Slovenije druga najniža kumulativna stopa inflacije među zemljama središnje i istočne Europe.

Guverner HNB-a očekuje pad stope inflacije na dva posto tijekom ljeta, unatoč očekivanom povećanu cijena, navodeći da je očekivano povećanje cijena manje nego prošle godine, pa je tako i stopa inflacije na godišnjoj razini niža.

Naveo je da bi gospodarstvom ove godine moglo rasti i više od projiciranih 3,2 posto, zbog boljeg ostvarenja u prvom kvartalu u odnosu na projekciju. Taj rast je znatno veći nego kod naših trgovinskih partnera, a očekujemo da se i kod njih počne snažnije oporavljati gospodarstvo, rekao je.

Inflaciju u Hrvatskoj je prema njegovim riječima manje poticao rast cijena energenata nego u zemljama zapadne Europe, ali ju je jačao veći rast cijena hrane ego u eurozoni. U Hrvatskoj je od komponenti inflacije jedino tekuća inflacija cijena usluga još osjetno daleko od dugoročnog prosjeka stope inflacije, naveo je Vujčić.

Niska nezaposlenosti i snažna potražna za radom potiču trend rasta realnih plaća, a profiti ublažavaju domaće inflatorne pritiske po osnovi troškova rada, a u prilog tome ide i smanjenje uvoznih cijena, istaknuo je guverner.

Na cijenu usluga snažno utječe strana turistička potražnja i tako doprinosi višoj inflaciji u sektoru turizma, naveo je.

Ustvrdio je da je rast izvoznih cijena nakon pandemije poništio negativne učinke visokih uvoznih cijena energenata, pa su tako poboljšani uvjeti trgovine.

Kaže da su se kamatne stope u Hrvatskoj značajno smanjile nakon uvođenja eura i sad su na razini prosjeka eurozone, a u zemljama izvan eurozone su znatno više.

Upitan o situaciji na tržištu nekretnina, rekao je da pada potražnja stranaca za nekretninama u Hrvatskoj. ”

To odražava zatezanje monetarne politike Europske središnje banke, jer se stranci uglavnom zadužuju u inozemstvu za kupovinu nekretnina, a tamo su kamatne stope porasle, pa je interes za kupovinom nekretnina manji. Očekujem da će to utjecati i na tržište nekretnina u Hrvatskoj”, rekao je Vujčić.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Hrvatski brendovi Kroštula i Pan-Pek razvili pekarsku revoluciju

Objavljeno

-

By

Hrvatski tim stručnjaka razvio je prehrambenu revoluciju. Više od 300 tisuća sourdough peciva iz Hrvatske svakog dana odlazi u svijet. Vodeći brend u artisan pekarstvu Kroštula te jedna od vodećih pekarskih industrija Pan-pek krenuli su s entuzijazmom prije dva mjeseca u pilot projekt industrijske proizvodnje sourdough kruhova. Ono što je do sada bilo nemoguće postalo je moguće.

“Spajanjem onog što se do sada činilo nespojivo, pomaknuli smo granice u pekarstvu i to ne samo u Pan-peku već smo prvi u ovom dijelu Europe na automatiziranoj liniji proizveli sourdough proizvod sa živom starter kulturom. Posebno sam sretna jer u Pan-peku imamo tim ljudi koji vole ono što rade, posvećeni su stalnom unapređenju poslovanja i vrhunski orkestriraju našom pričom!” – ističe predsjednica Uprave Sandra Vojković.

Čak više od 300 tisuća smrznutih sourdough peciva svakog dana iz Hrvatske kontejnerima putuje u Sjedinjene Američke Države. Među prvim kupcima su burza New York Stock Exchange i Sveučilište Harvard. Svakim danom popis novih klijenata se povećava, a izniman interes za revolucionarne proizvode dolazi iz cijele Europe.

“Cilj projekta je napraviti sourdough proizvode što dostupnijima. Kroz godine rada i kalkuliranja uvidjeli smo da je najveći trošak u proizvodnji sourdough proizvoda trošak rada. Dugo smo tražili idealnog partnera s kojim bismo krenuli u ovakav projekt. Njega smo našli u Pan – peku i direktorici Sandri Vojković. Prvi puta smo u industriji našli partnera koji ima razumijevanje za ovakav pilot projekt koji je kompliciran i traži velike prilagodbe. Što se tiče pogona Pan-peka nikada nisam vidio uređeniju i bolje kontroliranu sredinu!” – otkrio je prehrambeni tehnolog i vlasnik Kroštule Karlo Vulin.

Posebnost ovog projekta je ta što se peciva rade s jedinom pravom artisanskom tehnikom stručno zvanom type 1 sourdough ili sponatna sourdough fermentacija. “U njoj se tijesto fermentira isključivo bakterijama koje se prirodno nalaze na pšenici. Snaga našeg projekta je što smo u Kroštuli kroz godine naučili kako kontrolirati spontanu fermentaciju i tako omogućili proizvodnju ovih kruhova na industrijskoj skali!” – dodaje Karlo Vulin.

“Zajednički razvoj trajao je oko dva i pol mjeseca, a iz Pan-peka je bilo uključeno osam kolegica i kolega te voditelji i operateri na liniji. Inače, linija na kojoj smo uhodavali proizvod i na kojoj proizvod u konačnici proizvodimo proteže se na 1200 m2!” – otkriva Sandra Vojković i dodaje: “Izazov je bio vrlo velik jer to do sada nije nikome uspjelo. Naš tim pekarskih eksperata bio je jako motiviran spojiti znanja i praksu vođenja proizvodnje na potpuno zatvorenoj automatskoj liniji sa zakonitostima zanatske izrade sourdough proizvoda sa živom starter kulturom. Svi su u timu bili fokusirani kako uspješno premostiti prepreke koje znamo da postoje, ali i one koje bi nas mogle očekivati. Vidio se veliki entuzijazam od prvog radnog sastanka do posljednje faze i finalnog uspjeha – potpuno automatizirane proizvodnje ‘sourdough’ pekarskih proizvoda sa živim starter kulturama!”

Više od dva mjeseca bilo je potrebno za prilagodbe, ulaganja, ljude i strojeve. Veliko iskustvo tima Kroštule u tome bilo je ključno, pa za to nije bilo potrebno 50 smjena, već su željeni proizvod dobili kroz osam proba na liniji, paralelno radeći u pogonu Kroštule, prilagođavali su se i mjerili vrijeme.

Prije dva tjedna počela je službena proizvodnja i prve isporuke za tržište SAD-a, pa tako sada iz zagrebačkog pogona Pan-peka dnevno izlazi 300 tisuća komada sourdough peciva. Pan – pek je ovim uspjehom potvrdio da svoje mjesto na vrhu pekarske industrije kontinuirano gradi na temelju povezivanja kvalitete pekarskih proizvoda s inovativnim pristupom proizvodnji.

“O kakvom se iskoraku radi govori i podatak da u Zagreb dolaze europske kolege koji su zainteresirani saznati više o zajedničkom uspjehu s timom iz Kroštule. Na policama prodavaonica Pan-peka za koji dan će i domaći kupci moći isprobati najnoviju liniju proizvoda, a sigurna sam da će kvalitetu i trendove prepoznati i naši partneri u retailu!” – zaključila je Sandra Vojković.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Severina poslala podršku Elli Dvornik: “Najteže borbe, najjači vode”

Objavljeno

-

Severina je poslala podršku Elli Dvornik nakon što je influencerica objavila paparazzo fotografiju sa suda, nakon ročišta s bivšim suprugom Charlesom Pearceom.

“Odeš na ročište i dobiješ streetstyle fotke djabe. @antonio__volarevic nosi najskuplju torbicu”, napisala je, našalivši se na račun svog odvjetnika koji je pod rukom nosio sudske spise.

U komentarima se javila i Severina, koja je kasnije Ellinu objavu i podijelila. “Najteže borbe,najjači vode✊🏻🖤grlim nježno”, poručila joj je pjevačica koja iza sebe ima niz sudskih parnica sa svojim bivšim partnerom Milanom Popovićem. Inače, Ella je ranije dala naslutiti da ni ona, kao ni Severina, ne smije više objavljivati fotografije svoje djece na društvenim mrežama.

U tajnosti se razvode još od lani, podnijeli su više tužbi

Podsjetimo, par je zajedno bio 10 godina, a vjenčali su se 2019. u Las Vegasu. Imaju dvije kćeri: Balie Dee i Lumi Wren. Navodno je par još u travnju 2023. u tajnosti podnio zahtjev za razvod.

Tome su prethodili mjeseci razdvojenog života. Charles je živio u kući u Balama, u koju su se uselili 2021., a Ella je često boravila u Zagrebu, gdje se posvetila poslovnim obvezama. Nakon što su zatražili sporazumni razvod braka, uslijedile su međusobne tužbe. Kako je ranije izvijestila Slobodna Dalmacija, riječ je o tužbama u kojima se raspravlja o razvodu braka, roditeljskoj skrbi i uzdržavanju djece.

Charles je, navodno, angažirao odvjetnicu iz Engleske, dok je Ellin odvjetnik Antonio Volarević. Njemu smo ranije poslali upit o trenutnim slučajevima koji se vode među Ellom i Charlesom.

“Zahvaljujem na Vašem upitu i razumijem interes, no radi poštivanja pravila struke i zaštite privatnih interesa klijentice i njezine obitelji, za sada nisam u mogućnosti komentirati slučajeve moje klijentice koji su u tijeku pred nadležnim tijelima”, kazao je za Index.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu