Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

SMILJEVAC: Nadbiskup Puljić na blagdan sv. Ante: “Usprkos deklaracijama o ljudskom dostojanstvu i ljudskim pravima, čovjek se osjeća beznačajnim”

Objavljeno

-

Blagdan sv. Ante Padovanskog svečano je proslavljen u župi sv. Ante Padovanskog na Smiljevcu u Zadru. Večernje koncelebrirano misno slavlje na Trgu sv. Ante ispred župne crkve predvodio je zadarski nadbiskup Želimir Puljić, koji je na kraju mise blagoslovio djecu poškropivši ih blagoslovljenom vodom.

Sv. Ante jako privlači ljude, istaknuo je mons. Puljić, rekavši da je taj čuveni propovjednik „umješno govorio o molitvi, euharistiji, Božjim zapovijedima te je naglašavao ulogu kreposti dobrote, poniznosti, pravednosti i ljubavi prema siromasima“.

Taj svetac suvremen je i izazovan „svojom porukom i radikalnim opredjeljenjem za Boga,  oštroumnim uočavanjem promašaja svojih suvremenika i jasnoćom moralnih i kršćanskih načela“ rekao je nadbiskup, citirajući sv. Antu: „Smrdljive vode svijeta: oholost, putenost i pohlepa za novcem, tiranija i mržnja, toliko su se izdigle da pokrivaju već gotovo čitavu zemlju“.

„Sv. Ante nije zatvarao oči pred nemoralom svojih suvremenika, nego ih je pozivao na obraćenje. Jasno je govorio protiv zabluda svoga vremena, protiv loših običaja i krivovjernog nauka, a to mu je pribavilo naziv ‘malj heretika’“ rekao je mons. Puljić, upitavši: „Kako to da je čovjek u našem stoljeću silnoga napretka i brojnih deklaracija o ljudskom dostojanstvu, njegovoj vrijednosti i stečenim pravima, izgubio smisao za vlastitu vrijednost i dostojanstvo? Ostao je bez čvrste uporišne točke. Nema strahopoštovanje pred životom i Božjim zakonima upisanima u njegovu narav, srce i savjest. Zbog toga se osjeća i izgubljeno i nesigurno“ upozorio je nadbiskup Puljić, istaknuvši da u „vremenu velike idejne pomutnje“ treba „odvažnih svjedoka koji će neustrašivo poput sv. Ante govoriti o suvremenim herezama, zabludama i upućivati ljude na jasnoću moralnih načela“.

Pape su sv. Antu odlikovali naslovom crkvenoga naučitelja jer kod njega se i od njega imalo što čuti i naučiti, poručio je mons. Puljić, upozorivši da se čovjek danas ne osjeća zaštićenim i slobodnim.

„Usprkos brojnim deklaracijama o ljudskom dostojanstvu i ljudskim pravima, čovjek se osjeća sporednim i beznačajnim. Ostao je bez hijerarhije vrednota. Kad izgubi osjećaj za vlastitu vrijednost i ostane bez čvrstog uporišta, on ne razumije zašto živjeti, boriti se i patiti, ne vidi smisao života“ poručio je nadbiskup.

Istaknuo je kako su „veliki ateistički pokreti čovjeka ostavili praznim i bez odgovora na pitanja njegove egzistencije“.

„Nisu li suvremeni robovi alkohola i droge i drugi perverzni oblici ovisnosti, zapravo krivo artikulirani krikovi za sigurnom lukom spasenja? U takvom stanju traganja za smislom došla je i globalizacija kako bi utješila čovjeka da nije sam i da je pod budnim okom ‘Velikoga Brata’ koji na sve misli i sve planira“ upozorio je mons. Puljić, poželjevši da se u 21. stoljeću kršćanstva nađe „dovoljan broj očeva i majki, učitelja, vjeroučitelja, svećenika, Bogu posvećenih osoba, biskupa i zauzetih vjernika laika, koji će rječnikom Lava Velikoga ponovno doviknuti suvremenom čovjeku, suputniku i supatniku: „Kršćanine, upoznaj svoje dostojanstvo“.

Čovjeku koji se osjeća izgubljeno treba pokazati Isusa kao ugaoni kamen i središte svega te ga uvjeriti da je vrjedniji od proizvoda svojih ruku, da je slobodan, nezamjenjiv i nenadmašiv, rekao je zadarski nadbiskup.

„Tko će drugi to učiniti, ako ne oni koji se hrane s vrela besmrtnosti, koji se nadahnjuju na riječima Života, koji znaju gdje su temelji i razlozi vrijednosti čovjeka i njegovog dostojanstva, koji znaju kome su povjerovali“ potaknuo je mons. Puljić.

Sv. Ante je u svom kratkom životu od 36 godina učinio silna djela, a godinu dana poslije smrti uzdignut je na čast oltara.

Školu svetosti „izučio je na oltaru, u misi, molitvi i dobrim djelima, tu je nalazio snagu i nadahnuće. Jer Crkva slavi euharistiju, a euharistija izgrađuje Crkvu. Euharistijski Krist nije neki simbol, slika ili relikvija, nego živi Bog među nama. Isti onaj Isus koji se rodio u Betlehemu, živio u Nazaretu i umro u Jeruzalemu. On, koji je prošao zemljom čineći dobro, nastavlja i danas po euharistiji liječiti bolesne, hraniti gladne, tješiti žalosne, obraćati grešnike i  praštati im, istim onim milim licem i dobrim srcem. Gleda nas i sluša. Spreman je svakog trenutka da nas prosvijetli, ojača, blagoslovi, posveti, utješi i pomogne“ ohrabrio je mons. Puljić.

Istaknuvši da smo putnici u ovom prolaznom svijetu gdje nam nema trajnog prebivališta, nadbiskup je rekao da nam je potrebna „neprolazna hrana, jer naše putovanje jednom završava. Putujemo u kuću Očevu. Još smo na putu. Još možemo zaslužiti Očev poljubac i sreću vječne domovine. Prolazi svijet i njegova slava. Gospodin je blizu. On je tu. Među nama. Naš sugrađanin i sugovornik. Ruke su mu pune nebeskih darova i milosti. Idimo k njemu noseći svoje tegobe i probleme. I preporučimo mu sebe, Crkvu i domovinu, grešnike i patnike“ potaknuo je mons. Puljić.

U zahvalnosti za udijeljene milosti i darove, mons. Puljić je zamolio Gospodina da blagoslovi naš narod i zemlju po zagovoru sv. Ante Padovanskog koji nije uzdizao sebe i pred ljudima nije sebe stavljao u središte pozornosti, nego je uvijek pokazivao i usmjeravao na Isusa Krista.

I. G.

Foto: I. Grbić
 

ZADAR / ŽUPANIJA

MEMORIJAL BOJNIK DAVOR JOVIĆ – NATJECANJE PRVI ZA HRVATSKU / Međunarodno vojno natjecanje u srijedu na području Zadarske županije

Objavljeno

-

By

Međunarodno vojno natjecanje „Memorijal bojnik Davor Jović – natjecanje Prvi za Hrvatsku“ održat će se u srijedu 8. svibnja 2024. godine.

Natjecanje će započeti ispred bivše vojarne u Šepurinama kod Zadra s početkom u 6 sati, a završit će kod crkve Svetog Donata u gradu Zadru u 12 sati, kada će se održati svečanost povodom završetka natjecanja i proglašenje pobjednika.

Svečani program povodom završetka natjecanja i proglašenja pobjednika natjecanja uključuje:

–          taktičko-tehnički zbor opreme i naoružanja Oružanih snaga RH,

–          nastup akrobatske grupe „Krila Oluje“ –  predviđen početak oko 12:45 sati,

–          pokaznu vježbu vojno – akrobatske skupine Počasno – zaštitne bojne,

–          koncert klape „Sveti Juraj“ – predviđen početak u 15 sati,

–          završetak hodnje – dolazak umirovljenih djelatnika SG SOD „Damir Tomljanović – Gavran“ i

–          dodjelu odličja Red „Bana Jelačića“ Središtu „Damir Tomljanović – Gavran“.

Ovogodišnje natjecanje provodi se u čast obilježavanja 30. godišnjice pogibije brigadira Damira Tomljanovića – Gavrana i 30. obljetnice ustrojavanja Središta gardijskog za specijalističku obuku dočasnika „Damir Tomljanović – Gavran“.

Ukupno 80 sudionika, 72 natjecatelja i osam natjecateljica, od toga 40 pripadnika/ca Hrvatske vojske, 10 Ministarstava unutarnjih poslova, 30 iz savezničkih i partnerskih oružanih snaga iz 12 država i jednog NATO zapovjedništva prolaze stazu dugu približno 34 kilometra na kojoj savladavaju sedam vojničkih zadaća.

PRELIMINARNI PROGRAM:

–       9:00 do 17:00 sati – taktičko-tehnički zbor opreme i naoružanja Oružanih snaga RH

–       12:00 sati –   pokazna vježba vojno-akrobatske skupine Počasno – zaštitne bojne

–       12:45 sati  nastup akrobatske grupe „Krila Oluje“

–       15:00 sati   koncert klape „Sveti Juraj“.

Pozivamo građane da dođu kod crkve Svetog Donata u gradu Zadru u 12 sati gdje će biti dočekani natjecatelji i proglašeni pobjednici međunarodnog vojnog natjecanja „Memorijal bojnik Davor Jović – natjecanje Prvi za Hrvatsku“.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

OBJAVA IZ GRADA ZADRA: Popis korisnika stanova s osnova najma socijalne kategorije

Objavljeno

-

By

Popis korisnika stanova u vlasništvu Grada Zadra  s osnova najma socijalne kategorije objavljen je danas na sljedećoj poveznici: 

https://www.grad-zadar.hr/popis-korisnika-stanova-s-osnova-najma-socijalne-kategorije-1283/ 

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

IZ VODOVODA: U srijedu bez vode Alfirevićeva i Branimirova u Zadru; a u noći na četvrtak Nin, Privlaka, Zaton, Petrčane i Kožino!

Objavljeno

-

By

Zbog izvođenja građevinskih radova tvrtke Strabag d.o.o., dana 08.05.2024. godine (srijeda), u vremenu od 22:00h pa do dana 09.05.2024. godine (četvrtak) do 06:00h biti će privremeno obustavljena opskrba vodom potrošačima u gradu Ninu, te mjestima Privlaka, Zaton, Petrčane, te Kožino.             

Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterne s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještene:

u gradu Ninu na Trgu Braće Radića, kod kuć.br. 3.,

u mjestu Petrčane u Ulici V, kod kuć.br. 26.,

u mjestu Privlaka u Ulici Ivana Pavla II, kod kuć.br. 96.,

u mjestu Kožino u ulici Put Sv Bartula, kod kuć.br. 85., te

u mjestu Zaton u Ulici zatonskih pomoraca, kod kuć.br. 1.

Zbog radova na vodoopskrbnom sustavu u Zadrudana 08.05.2024. godine  (srijeda) u vremenu od 08:00 h do 10:00 h biti će privremeno obustavljena opskrba vodom potrošačima u ul.:

Ulica Frane Alfirevića

Obala kneza Branimira

Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterna s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještena u Obala kneza Branimira, kod kućnog broja 14.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu