Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA / Treći dan TSW Festivala: I Zadrani i turisti napunili Trg Petra Zoranića i uživali u sjajnoj street food ponudi ribljih jela

Objavljeno

-

Zadarski Tuna, Sushi i Wine Festival je i trećeg dana svog šestog izdanja, iako su organizatori na početku objasnili da je program ovogodišnjeg Festivala znatno reduciran, uhvatio dobar ritam. Zbog ovog jutarnjeg eventa, prave fešte od ribe, i plave i bijele, te zalogaja pripravljenih od ribljih namirnica, Trg Petra Zoranića je cijelog jutra pun ljudi, i Zadrana i turista.

Najveći dio posla na ovogodišnjem 6. TSWF nose učenici Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole Zadar sa svojim profesorima stručnih predmeta. Oni na roštilju peku srdele i odreske tune, neki od njih vješto motaju tuna sushi rolice, a u srijedu su pržili i odreske brancina u tempuri. Budući konobari serviraju jela, zapravo različite riblje street food obroke, dok nekolicina pomaže kuharima s iskustvom u njihovoj kuharskoj predstavi.

Danas je tako svoj cooking show imao mladi zadarski chef Klaudio Mrkić, i sam nekad učenik škole na Boriku. On je ponudio srdele s gradela, ali na ražnjiću (po saljski) s kremastim keljom i triestine umakom, te tunu u hrustu od peršina na rikoli i s umakom od češnjaka. U gastro programu su sudjelovali i restorani „Četiri kantuna“ i „Stipe“, te „Turisthotelova“ kuhinja sa zalogajima od tune u manistri, tuna tartarom i tunom u umaku. Na tom dijelu velike gastronomske pozornice goste su cijelog jutra vrijedno posluživali učenici Srednje škole Biograd na moru s voditeljem Petrom Jureškom.

Osim ove dvije srednje škole organizator 6. TSWF, Turistička zajednica grada Zadra ima i čitav niz partnera na ovom šestodnevnom projektu: LAGUR Plodovi mora, tvrtke „Mišlov“, „Žuvela“ „Cromaris“ i „Pelagos“ koja je donirala pohane inćune i očišćene srdele, zatim „Ožujsko pivo“, „Marasku“ i vinarije „Kraljevski vinogradi“, „Fiolić“ i Degarra“, „Kotanyi“, „Nikas“, „Metro” i „Velpro“, „Jamnicu“ i „Santu“, Tvornicu kruha Zadar te „Toyotu“. Sa svojim su proizvodima na Gastro pijaci Festivala svakodnevno prisutni „Paška sirana“ i „Solana Nin“. 
Uz atraktivan gastro program u srijedu je i glazba bila drugačija nego inače: nastupila je grupa „Scifidelity Orchestra“.
U četvrtak će svoj cooking show na Festivalu imati poznati zadarski chef Josip Vrsaljko koji će pripravljati jela od premium brancina ugljanskog uzgajališta „MarFish“. Pridružit će mu se i mladi, ali već dokazani sushi majstor Ivan Bašić iz zadarskog restorana s azijskom kuhinjom „Maguro“, a svoja će jela na veliki gastro stol ponuditi restoran „Corte“ i Catering „Angelus”.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

ZIMSKA BAJKA / Božićna čarolija u Cerovačkim špiljama! 

Objavljeno

-

By

Ho-ho-ho! Djed Mraz dolazi pod zemlju – ravno u čarobne Cerovačke špilje, ali treba pomoć, dođite i vi, roditelji s djecom, pomozite nam ukrasiti naš Centar, stoji u objavi iz Cerovačkih špilja!

📅13. prosinca 2025.

⏰11:00 – Radionica izrade ukrasa i kićenje bora 

⏰12:30 – Obilazak špilje s Djedom Mrazom i slatki pokloni iznenađenja 

“Čeka vas prava zimska bajka: kreativne radionice, ukrašeni bor, pokloni i nezaboravna podzemna avantura! 

Djeca do 12 godina imaju besplatan ulaz u špilju!”

Obavezna prethodna najava do 12. 12. na: 099/814-4724

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTO) TRADICIONALNO / Barkajoli kod gradonačelnika Erlića

Objavljeno

-

By

U Maloj vijećnici gradonačelnik Šime Erlić danas je ugostio zadarske barkajole Dina Gajića, Šimu i Berta Gregova

Tradicionalno, uoči Božića, u Gradskoj upravi priređeno je primanje za zadarske barkajole. 

– Svjesni smo koliko barkajoli znače Zadru i hvala vam što njegujete našu tradiciju. Nadam se da će uskoro, i to pozitivno i za vas i za nas, biti završena priča oko upisa barkajola na listu nematerijalne kulturne baštine RH što će nam biti dodatni zamah u promociji i vas i našega Zadra, kazao je gradonačelnik Erlić barkajolima uručivši im prigodne darove.

Gradonačelnik Erlić zahvalio im se za njihov rad, trud i trajan doprinos turističkoj promociji grada. 

U neformalnom razgovoru uz prepričavanje anegdota koje svakodnevno doživljavaju kroz svoj posao, barkajoli su gradonačelniku iznijeli potencijalne probleme u radu, svoja zapažanja, primjedbe i prijedloge o svemu što bi se još moglo učiniti kako bi ovaj vid turističke ponude, ali i tradicionalnog načina prijevoza građana, bio još dostupniji, sigurniji i ugodniji.

– Na usluzi smo turistima, ali i našim građanima koji čine 20 posto putnika koji biraju barku za prijevozno sredstvo do Poluotoka, i obrnuto. Kod korekcije cijena, bili smo oprezni, vožnju turistima naplaćujemo dva eura, dok je ona za lokalno stanovništvo jedan euro, kazao je Berto Gregov, jedan od zadarskih barkajola.

Danas plove ukupno tri barke, sve u vlasništvu aktivnih barkajola. Aktivni su Zvonko Gregov, njegovi sinovi Berto i Šime GregovŠime Begonja te najmlađi trenutno aktivni barkajol Dino Gajić. Među aktivnim barkajolima četvorica su vlasnici obrta koji su registrirani za prijevoz putnika. Iz gradske blagajne, kao i svake, i ove godine bit će im plaćeni doprinosi poput mirovinskog i zdravstvenog osiguranja. 

Uz gradonačelnika Erlića, na prijemu za barkajole bili su Ante Ćurković, zamjenik gradonačelnika, Dolores Kalmeta, pročelnica Upravnog odjela gradsku samoupravu i opće poslove i Dina Bušić, pročelnica Upravnog odjela za kulturu i sport. Upravo zahvaljujući tom gradskom Odjelu, u srpnju 2025. godine Ministarstvu kulture i medija poslan je elaborat s prijedlogom da barkajoli budu prepoznati kao nematerijalna kulturna baština i budu upisani u Registar kulturnih dobara. Poseban doprinos kao inicijatorica te priče dala je Zrinka Brkan Klarin, povjesničarka umjetnosti i arheologinja, zaposlena u Upravnom odjelu za kulturu i sport, koja je prikupila brojne materijale o ovom tradicijskom obrtu.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

“MAJČINA RIJEČ” / U ponedjeljak predstavljanje knjige fra Andrije Bilokapića

Objavljeno

-

By

Predstavljanje knjige ‘Majčina riječ’ fra Andrije Bilokapića održava se u ponedjeljak, 8. prosinca, u samostanu sv. Frane u Zadru, s početkom u 20 sati.

Predstavljači su Stjepan Lice, fra Jozo Grbeš i mons. Želimir Puljić. 

Zahvalu će uputiti autor Bilokapić i Vedran Vidović.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu