Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

ŽUPANIJA: Vrijednost aglomeracije zadarskog zaleđa procijenjena na oko 1,8 milijardi kuna

Objavljeno

-

Na javni vodoopskrbni sustav priključeno je oko 94% stanovništva Zadarske županije dok je na sustav odvodnje u Zadarskoj županiji priključeno 45% stanovništva. S obzirom na postojeću izgrađenost i razvijenost naselja, Zadarska županija je procijenila da stanje sustava za odvodnju otpadnih voda te vodoopskrbnog sustava u zaleđu nije tehnički zadovoljavajuće.

„Stoga smo krenuli s projektom bez kojeg nema održivog razvoja tog područja i to na vrijeme da se projekt stigne prijaviti za financiranje u sljedećem programskom razdoblju“, kazao je Daniel Segarić, županijski pročelnik za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove.

U rujnu 2020. godine predstavnici 12 općina i dva grada Zadarske županije su s nositeljem projekta, tvrtkom Hrvatske vode potpisale Ugovor o sufinanciranju izrade studije izvodivosti za projekt „Aglomeracija Karinskog i Novigradskog mora, Podvelebitskog kanala te zapadnog dijela zadarskog zaleđa“ koji će obuhvatiti više od pola površine naše županije.

Izradom studijske dokumentacije u vrijednosti od oko 4 milijuna kuna trebao bi se odrediti obuhvat aglomeracije kao i isplativost ovog projekta. Radna verzija studije predstavljena je nedavno u Benkovcu predstavnicima županije, gradova i općina te Hrvatskih voda.

Projekt „Studijska dokumentacija za izgradnju vodnokomunalne infrastrukture aglomeracija Karinskog i Novigradskog mora, Podvelebitskog kanala te zapadnog dijela zadarskog zaleđa“ obuhvaća 13 općina (Ražanac, Novigrad, Posedarje, Gračac, Starigrad, Jasenice, Lišane Ostrovičke, Polača, Poličnik, Zemunik Donji, Škabrnja, Galovac i Stankovci) i dva grada (Benkovac i Obrovac) unutar prostora Zadarske županije, a svrha mu je poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture na području aglomeracije.

Detaljnom obradom podataka te tehničkom i financijskom analizom donesen je zaključak da su optimalna rješenja ona koja spajaju više preliminarnih aglomeracija te smanjuju broj uređaja za pročišćavanje. Na predstavljanju je zaključeno kako će unutar 6 mjeseci biti dovršena konačna verzija studije kao i izrada Elaborata zaštite okoliša. Nakon završetka studije slijedi izrada projektne dokumentacije i definiranje isporučitelja usluge, a ukupna vrijednost projekta procijenjena je na 1,8 milijardi kuna s PDV-om.

„Kvalitetna i pouzdana komunalna infrastruktura bez sumnje je temelj i kvaliteti življenja naših građana, ali i svakom daljnjem gospodarskom razvoju. Često ističemo kako je upravo izgradnja vodovoda i odvodnje ključ podizanja uvjeta života stanovnika kao i dodatnog razvoja turizma“, ustvrdio je župan Božidar Longin uz dodatak da je se na području Zadarske županije trenutno provode još dva velika projekta, Aglomeracija Zadar – Petrčane i Aglomeracija Privlaka-Nin-Vrsi u vrijednosti od milijardu kuna. Čeka se potpis ugovora za još tri velike aglomeracije na području naše županije – Biogradska rivijera, Preko – Kali i Bibinje – Sukošan, a usporedno s tim priprema se projektna dokumentacija za vodovodizaciju preostalog dijela zadarskih otoka.

„Ostvarenjem svih navedenih projekata će svi naši građani napokon dobiti jednak standard komunalnih usluga. Postavili smo, vjerujem, ostvariv cilj, da najmanje 100.000 naših stanovnika ima priključak na sustav vodovoda i odvodnje. Riječ je o značajnim sredstvima i vrlo opsežnim radovima što sve ne bi bilo ostvarivo bez razumijevanja i angažmana Vlade RH, resornog Ministarstva te Hrvatskih voda. Oni su nam uvijek velika potpora, kako za ove velike projekte, tako i za one manje, koje smo ostvarili u posljednjih nekoliko godina na području cijele županije“, zaključuje župan Longin.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

PROCESIJA 5. SVIBNJA / Jakov Zadranin prvi će puta kao blaženik proći ulicama svoga Zadra

Objavljeno

-

By

U nedjelju 5. svibnja, Jakov Zadranin (oko 1400. – 1496.), prvi će put kao blaženik proći ulicama svoga grada. Toga dana franjevci Bitetta doći će u Zadar s moćima blaženika, onim istima s kojima svake godine svečano čine tradicionalnu procesiju u svom gradu.

Poslije Svete mise, koju će u Crkvi Svetog Frane u 16 sati predvoditi nadbiskup Zgrablić, procesija će s moćima blaženika ići: trgom Svetog Frane, ulicom Zadarskog mira 1358., ulicom Božidara Petranovića, Bedemima zadarskih pobuna, ulicom obitelji Stratico, trgom Petra Zoranića, poljanom Šime Budinića, ulicom Elizabete Kotromanić, i Širokom ulicom, do Katedrale.

U procesiji će biti nošen i Zadarski procesijski križ koji je, nakon što je ukraden i gotovo 50 godina izbivao iz Zadra, iz Italije prošle godine vraćen franjevcima.

Križ je franjevcima darovala kraljica Elizabeta Kotromanić u prigodi potpisivanja Zadarskog mira, 18. veljače 1358. u sakristiji franjevačke crkve. Taj mir trajao je 50 godina, pa je križ u funkciji njegova obilježavanja svake godine u procesiji nošen zadarskim ulicama, sve dok 1409. Zadar nije opet potpao pod Veneciju, pa su Mlečani takvu procesiju zabranili. Blaženi Jakov u djetinjoj dobi zasigurno je više puta sudjelovao u toj procesiji.

Ovogodišnja procesija zaustavit će kratko, uz molitvenu stanku, na Bedemima zadarskih pobuna u blizini Crkve Sv. Marije u Luci, u kojoj je Jakov kršten.

U procesiji će biti nošeni i stari barjaci samostana Svetog Frane, a više udruga sudjelovat će u procesiji sa svojim barjacima, kao i članovi folklornih društava i pojedinci u narodnim nošnjama.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

OBAVIJEST: Debeljak u utorak bez vode

Objavljeno

-

By

Zbog izvođenja građevinskih radova tvrtke Vodoinstalacija d.o.o, dana 30.04.2024. godine (utorak) u vremenu od 08:00 h do 14:00 h biti će privremeno obustavljena opskrba vodom potrošačima u mjestu Debeljak.                      

Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterna s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještena u Debeljaku, Trg hrvatskih branitelja, kod kućnog broja 3.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PROGNOZA / Neka vas ne zavara sunčani početak tjedna – od srijede naoblaka, od četvrtka opća kiša. Potrajat će…

Objavljeno

-

By

foto: Saša Čuka

Danas pretežno sunčano i toplo, u nekim krajevima i vrlo toplo. Ponegdje umjerena naoblaka, uglavnom u unutrašnjosti. Vjetar slab i umjeren jugoistočni i istočni. Na Jadranu sredinom dana i poslijepodne slab i umjeren jugozapadnjak, mjestimice sjeverozapadnjak. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 22 i 27 °C.

U utorak će prevladavati sunčano. Vjetar slab i umjeren jugoistočni i istočni. Na Jadranu ujutro uz obalu mjestimice slaba do umjerena bura, sredinom dana i poslijepodne jugozapadnjak, a navečer će zapuhati jugo. Najniža jutarnja temperatura od 10 do 15 °C, mjestimice u unutrašnjosti malo niža. Najviša dnevna temperatura uglavnom između 22 i 27 °C, u unutrašnjosti Dalmacije i na istoku ponegdje malo viša.

IZGLEDI VREMENA:

U utorak pretežno sunčano. U srijedu postupan porast naoblake, uglavnom u drugom dijelu dana mjestimična kiša i grmljavina, ponajprije u krajevima uz Jadran te na Jadranu. U četvrtak promjenljivo oblačno sa sunčanim razdobljima, povremeno kiša, ponegdje i grmljavina. Vjetar u unutrašnjosti slab do umjeren jugoistočni i istočni. Na Jadranu u utorak sredinom dana i poslijepodne slab i umjeren jugozapadnjak, od srijede jugo, mjestimice jako, a u četvrtak prolazno jugozapadni vjetar. Od srijede malo manje toplo.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu