Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

ŽUPANIJA: Vrijednost aglomeracije zadarskog zaleđa procijenjena na oko 1,8 milijardi kuna

Objavljeno

-

Na javni vodoopskrbni sustav priključeno je oko 94% stanovništva Zadarske županije dok je na sustav odvodnje u Zadarskoj županiji priključeno 45% stanovništva. S obzirom na postojeću izgrađenost i razvijenost naselja, Zadarska županija je procijenila da stanje sustava za odvodnju otpadnih voda te vodoopskrbnog sustava u zaleđu nije tehnički zadovoljavajuće.

„Stoga smo krenuli s projektom bez kojeg nema održivog razvoja tog područja i to na vrijeme da se projekt stigne prijaviti za financiranje u sljedećem programskom razdoblju“, kazao je Daniel Segarić, županijski pročelnik za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove.

U rujnu 2020. godine predstavnici 12 općina i dva grada Zadarske županije su s nositeljem projekta, tvrtkom Hrvatske vode potpisale Ugovor o sufinanciranju izrade studije izvodivosti za projekt „Aglomeracija Karinskog i Novigradskog mora, Podvelebitskog kanala te zapadnog dijela zadarskog zaleđa“ koji će obuhvatiti više od pola površine naše županije.

Izradom studijske dokumentacije u vrijednosti od oko 4 milijuna kuna trebao bi se odrediti obuhvat aglomeracije kao i isplativost ovog projekta. Radna verzija studije predstavljena je nedavno u Benkovcu predstavnicima županije, gradova i općina te Hrvatskih voda.

Projekt „Studijska dokumentacija za izgradnju vodnokomunalne infrastrukture aglomeracija Karinskog i Novigradskog mora, Podvelebitskog kanala te zapadnog dijela zadarskog zaleđa“ obuhvaća 13 općina (Ražanac, Novigrad, Posedarje, Gračac, Starigrad, Jasenice, Lišane Ostrovičke, Polača, Poličnik, Zemunik Donji, Škabrnja, Galovac i Stankovci) i dva grada (Benkovac i Obrovac) unutar prostora Zadarske županije, a svrha mu je poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture na području aglomeracije.

Detaljnom obradom podataka te tehničkom i financijskom analizom donesen je zaključak da su optimalna rješenja ona koja spajaju više preliminarnih aglomeracija te smanjuju broj uređaja za pročišćavanje. Na predstavljanju je zaključeno kako će unutar 6 mjeseci biti dovršena konačna verzija studije kao i izrada Elaborata zaštite okoliša. Nakon završetka studije slijedi izrada projektne dokumentacije i definiranje isporučitelja usluge, a ukupna vrijednost projekta procijenjena je na 1,8 milijardi kuna s PDV-om.

„Kvalitetna i pouzdana komunalna infrastruktura bez sumnje je temelj i kvaliteti življenja naših građana, ali i svakom daljnjem gospodarskom razvoju. Često ističemo kako je upravo izgradnja vodovoda i odvodnje ključ podizanja uvjeta života stanovnika kao i dodatnog razvoja turizma“, ustvrdio je župan Božidar Longin uz dodatak da je se na području Zadarske županije trenutno provode još dva velika projekta, Aglomeracija Zadar – Petrčane i Aglomeracija Privlaka-Nin-Vrsi u vrijednosti od milijardu kuna. Čeka se potpis ugovora za još tri velike aglomeracije na području naše županije – Biogradska rivijera, Preko – Kali i Bibinje – Sukošan, a usporedno s tim priprema se projektna dokumentacija za vodovodizaciju preostalog dijela zadarskih otoka.

„Ostvarenjem svih navedenih projekata će svi naši građani napokon dobiti jednak standard komunalnih usluga. Postavili smo, vjerujem, ostvariv cilj, da najmanje 100.000 naših stanovnika ima priključak na sustav vodovoda i odvodnje. Riječ je o značajnim sredstvima i vrlo opsežnim radovima što sve ne bi bilo ostvarivo bez razumijevanja i angažmana Vlade RH, resornog Ministarstva te Hrvatskih voda. Oni su nam uvijek velika potpora, kako za ove velike projekte, tako i za one manje, koje smo ostvarili u posljednjih nekoliko godina na području cijele županije“, zaključuje župan Longin.

 

ZADAR / ŽUPANIJA

PROGNOZA / Vikend suh i sunčan, uz olujno jugo. Temperatura ide i do 27°C

Objavljeno

-

By

foto: Saša Čuka

Danas djelomice sunčano, povremeno uz promjenljivu naoblaku s kojom uglavnom u Gorskome kotaru i na širem riječkom području može pasti malo kiše. Puhat će umjeren, poslijepodne prolazno i jak jugozapadnjak, a na Jadranu ponegdje jako i vrlo jako jugo. Najviša dnevna temperatura većinom od 18 do 23 °C, na istoku unutrašnjosti do 26.

U subotu pretežno ili djelomice sunčano, iznadprosječno toplo te na Jadranu i dalje vrlo vjetrovito. Uz povremeno više oblaka lokalno u Istri i na Kvarneru može pasti vrlo malo kiše. Puhat će slab do umjeren, u Gorskoj Hrvatskoj te u unutrašnjosti Dalmacije i jak južni i jugoistočni vjetar, a na Jadranu jako i olujno jugo. Jutarnja temperatura zraka od 8 do 13, na Jadranu između 12 i 15 °C. Najviša dnevna većinom od 21 do 27 °C.

IZGLEDI VREMENA:

Iznadprosječno toplo te i dalje vjetrovito, osobito na Jadranu. Za vikend prevladavajuće suho i sunčano, a u ponedjeljak promjenljivo s mjestimičnom kišom, lokalno i grmljavinom. Puhat će slab i umjeren, u ponedjeljak i vrlo jak južni i jugozapadni vjetar. Na Jadranu jako i vrlo jako, mjestimice i olujno jugo.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

Humanitarna akcija HSP AS za Pučku kuhinju Socijalnu samoposlugu 

Objavljeno

-

By

Stranka HSP AS svake godine organizira humanitarnu akciju donirajući uskrsne pogače i jaja Pučkoj kuhinji i Socijalnoj samoposluzi za najugroženije stanovnike Zadra, kako bi proveli dostojanstveno Uskrs i uskrsne blagdane.

“U duhu Uskrsa želimo dati nadu i radost korisnicima Pučke kuhinje pokazujući još jedanput kršćansku solidarnost i ljubav.

Također promičemo socijalnu osjetljivost i socijalnu uključenost svih građana kroz cijelu godinu što je također jedan od ciljeva HSP AS.

Stranka HSP AS Republiku Hrvatsku vidi kao socijalnu državu koja se brine o svim, a posebno o najugroženijim slojevima društva.   

Sretan i blagoslovljen Uskrs svim stanovnicima Zadra i zadarske županije!” – rekla je Miranda Jamnicki predsjednica GO HSP AS 

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PODSJEĆAMO… Evo kako će trgovine i šoping centri u Zadru raditi na Veliku subotu, Uskrs i Uskrsni ponedjeljak…

Objavljeno

-

By

foto: Pixabay

Donosimo raspored rada većih marketa i supermarketa, odnosno trgovačkih lanaca u Zadru za vrijeme Uskršnjih blagdana, uz napomenu da na dan Uskrsa i Uskrsni ponedjeljak – nitko neće raditi.

BAUHAUS:

Subota: od 8 do 14

KAUFLAND:

Subota: od 7 do 22

HEY PARK

Subota: od 7 do 21

TOMMY

Subota: od 7 do 21

KONZUM:

U subotu, prodavaonice će raditi prema regularnom radnom vremenu. 

LIDL:

Subota: od 7 do 22

INTERSPAR

Subota: Od 7 do 21

PLODINE

Subota: od 7 do 22

SUPERNOVA:

Subota: od 9 do 21

STUDENAC:

Subota: od 7 do 21

PEVEX

Subota: do 15.30

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu