Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

NADBISKUPIJA: Danas misa u katedrali i na Gradskom groblju

Objavljeno

-

Danas, na svetkovinu Svih Svetih, zadarski nadbiskup Želimir Puljić predvodi misno slavlje u katedrali sv. Stošije u Zadru u 11 sati, kada će podijeliti i papinski blagoslov s potpunim oprostom.

Toga dana, Službu Riječi s odrješenjem za pokojne na središnjem Gradskom groblju u Zadru nadbiskup Puljić predvodi u 15 sati.

Na Spomen vjernih mrtvih, Dušni dan, u utorak, 2. studenog, zadarski nadbiskup Želimir Puljić predvodi misno slavlje u katedrali sv. Stošije u Zadru u 18 sati, za sve vjerne mrtve, kao i za pokojne biskupe i svećenike Zadarske nadbiskupije.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTO / Polaznici Ratne škole „Ban Josip Jelačić“ posjetili Zadarsku županiju

Objavljeno

-

By

Župan Božidar Longin  primio je polaznike 26.naraštaja Ratne škole „Ban Josip Jelačić“ u sklopu njihovog studijskog putovanja u Dalmaciju. Na prijemu je sudjelovalo 13 polaznika 26.naraštaja  Ratne škole, a osim visokih časnika iz Oružanih snaga Republike Hrvatske, prijemu su prisustvovali i visoki časnici iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Njemačke, kao i djelatnici Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, Hrvatskog Sabora i Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Županu je na prijemu zahvalio načelnik škole brigadir  Nenad Samardžić  i  naveo kako polaznici   u okviru redovnog Plana i programa izobrazbe na Hrvatskom vojnom učilištu „Dr. Franjo Tuđmanˮ imaju i  studijsko putovanje s nastavnim posjetima.

Ovom prigodom župan Božidar Longin upoznao ih je sa sadašnjim trenutkom i strukturi gospodarstva na našem području kao i razvojnim potencijalima naše županije.

U ime Grada Zadra goste je pozdravio pročelnik Upravnog odjela za odgoj i za školstvo Joso Nekić.

Ratna škola „Ban Josip Jelačić” najviša je vojno-civilna obrazovna institucija u RH koja obrazuje visoke časnike oružanih snaga kao i druge državne dužnosnike da budu školovani i prepoznati kao budući strateški nacionalno-sigurnosni vođe. Poseban naglasak u Ratnoj školi se daje razvoju polaznika kao karakternih strateških lidera koji mogu kritički i kreativno razmišljati u složenom i neizvjesnom globalnom okružju.

Poseban naglasak u Ratnoj školi se daje razvoju polaznika kao karakternih strateških lidera koji mogu kritički i kreativno razmišljati u složenom i neizvjesnom globalnom okružju.

Ratna škola je počela s radom 1. prosinca 1998. S razvojem okolnosti i uključivanjem zaposlenika drugih tijela državne uprave Republike Hrvatske (MUP, MVEP, Hrvatske vatrogasne zajednice) te pripadnika stranih obrambenih sustava, poprima međuresorni i međunarodni karakter.

Polaznici Ratne škole moraju zadovoljiti visoke kriterije, pogotovo ako se uzme u obzir da je završena četvrta razina slijedno-rastuće časničke izobrazbe – strategijska izobrazba jedan od uvjeta za promaknuće u čin generala/admirala.

Ispunjavanjem temeljnog cilja izobrazbe, kroz provedbu zadaća, polaznici Ratne škole osposobljeni su da nakon što diplomiraju budu spremni preuzeti dužnosti na najvišim razinama u sustavu obrane i nacionalne sigurnosti te stječu kompetencije za preuzimanje visokih zapovjednih i stožernih dužnosti, kako u nacionalnim tako i međunarodnim strukturama.

U sklopu   posjeta predavanje na temu „Zadar i Zadarska županija u Domovinskom ratu“ održao je general pukovnik Mladen Fuzul, zapovjednik Zapovjedništva za potporu HV-a.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

DR. FRANCIŠKOVIĆ, OB ZADAR: “Prva 3D kranioplastika je protekla uspješno. Pacijent se dobro oporavlja!”

Objavljeno

-

By

„Pacijent se jako dobro oporavlja i kako sada stvari stoje, sutra će napustiti Opću bolnicu Zadar“, kazao nam je jutros neurokirurg dr.Ivica Francišković još vidno uzbuđen nakon što je medicinski tim, pod njegovim vodstvom, u petak izveo 3D kranioplastiku, operaciju kojom je pacijentu ugrađen nadomjestak kosti lubanje isprintan 3D printerom. Prvi je ovo takav zahvat izveden u našoj ustanovi, pa sasvim sigurno predstavlja velik iskorak. Pacijentu je rekonstruirano područje iznad lijevog uha, pa do vrha lubanje, naprijed do čela i iza do tjemene kvrge, priopćeno je iz OB Zadar.

Kandidati za 3D kranioplastiku su pacijenti s defektima iznad 5 cm, tzv.velikim defektima. U ovim je slučajevima iznimno teško oblikovati lubanju da bude u potpunosti simetrična. Važno je da se operacija izvodi nekih godinu dana nakon što se pacijentu ukloni kost. Dakle, kada se mozak oporavi.

„Pacijent je najprije odradio snimanje CT-om. Preoperativnu radiološku pripremu je radila dr.Iva Pavić. Ta snimka je potom poslana proizvođaču koji radi kompjutersku simulaciju. U toj se fazi mogu raditi korekcije, primjerice oko rubova, debljine kostiju… Kad se taj dio odradio i geometrija se potvrdila, isprintan je kalup u dva dijela koja su potom spojena. Pacijent je uspavan, a iz 3D printanog kalupa je napravljen odljev u koštanom cementu. Taj je implantant ugrađen u pacijenta, a postignuta je savršena preciznost. Dosada to nije bio slučaj jer se implantant oblikovao rukom“, istaknuo je dr.Francišković.

Mnogo je benefita ovog zahvata. U prvom redu to je brzina operacije, a samim tim se smanjuje mogućnost infekcije i bilo kakvih komplikacija. O estetskom aspektu ne treba niti govoriti budući da se napravi apsolutna simetrija.

Financijski gledano, jedan ovakav nadomjestak kosti lubanje isprintan 3D printerom stoji oko 6.200,00 eura. Opća bolnica Zadar s proizvođačem je potpisala ugovor za četiri ovakva zahvata, koja će se, napominje dr.Francišković, raditi u pacijenata s velikim defektima.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PRIDRUŽITE SE! / Prva Stand Up Paddling utrka u Kukljici – Kukljica SUP Challenge 2024!

Objavljeno

-

By

foto: TZO Kukljica

S velikim uzbuđenjem najavljujemo KSC – Kukljica SUP Challenge 2024, prvu stand up paddling utrku u Kukljici! Ovaj sportski događaj održat će se 8. lipnja 2024. godine na prekrasnoj plaži Zelena punta kod restorana Skakaona u Kukljici. Utrka će se sastojati od 3 discipline – PRO, CASUAL i TANGO, što znači da na utrci mogu sudjelovati svi, bez obzira na prethodno iskustvo i fizičku spremu. Osim natjecateljskog dijela, događanje je upotpunjeno sajmom otočnih proizvoda i besplatnom radionicom SUP-a za djecu.

Ovo natjecanje je više od obične utrke. Naš cilj je produžiti turističku sezonu na otoku, jačati imidž Kukljice, otoka Ugljana i Zadarske županije te privući turiste koji vole sport i prirodu. Kroz ovaj događaj želimo stvoriti jedinstvenu atmosferu koja kombinira prirodne ljepote sa sportskim izazovima.

„Radujemo se što će Kukljica ove godine prvi put biti domaćin ovog sportskog događanja. Geografska specifičnost Kukljice je obilje prirodnih uvala i plaža koje su pogodne za razne sportove na moru i kakvima se rijetko koja destinacija može pohvaliti. Sportske manifestacije poput našeg KSC-a su od velikog značaja za kreiranje novih motiva dolaska turista i razvoj posebnih oblika turizma na otocima koji u konačnici doprinose produljenju glavne turističke sezone. Ono na što smo posebno ponosni je uključivanje lokalnih partnera i sponzora u organizaciju događanja te veliki doprinos lokalne zajednice koja je objeručke prihvatila jedan ovakav projekt. Naša vizija budućnosti KSC-a je stvaranje dugoročne tradicije morskih sportova u Kukljici i uključivanje još većeg broja lokalnih subjekata u organizaciju kako bismo ostvarili kvalitetnu suradnju i partnerske odnose svih dionika u turizmu na otocima Ugljanu, Pašmanu i cijelom zadarskom arhipelagu.“ – poručuje Vlatka Košta, direktorica TZO Kukljica, organizatora manifestacije KSC – Kukljica SUP Challenge 2024.

Program KSC – Kukljica SUP Challenge 2024:

8:00-9:15 – Prijave i preuzimanje startnih paketa

9:30 – Start utrke PRO

10:30 – Start utrke CASUAL

11:30 – Start utrke TANGO

12:30 – Proglašenje pobjednika i dodjela nagrada

12:30-16:00 – Ručak i sajam otočnih proizvoda

16:30-17:30 – Radionica SUP za djecu

Prijave na utrku su dostupne na poveznici: https://www.stotinka.hr/hrv/dogadjaj/2310. Sve novosti vezane uz održavanje manifestacije možete pratiti i na našim stranicama na društvenim medijima Facebook i Instagram https://www.instagram.com/ksc.kukljica.sup.challenge/

Uz organizatora događanja, TZO Kukljica, u pripremi ovog događanja sudjeluju i naši lokalni partneri – turistička agencija Nadria Travel, boutique agencija Break a Leg, Holiday Park Zelena punta i Camping Ugljan. Za bogati nagradni fond zaslužni su lokalni ugostitelji – konoba Udica, konoba Stari Mlin, restoran Skakaona, slastičarnica Hajduk, restoran Porat, restoran-pizzeria Ciao Ciao, restoran Srdela Fish Snack te partneri Holiday Park Zelena punta i turistička agencija Nadria Travel.

Posebne zahvale bismo htjeli uputiti i našim sponzorima Diskont Stanić i Kali tuna te partneru Holiday Park Zelena punta koji će se pobrinuti za okrjepu naših natjecatelja, volontera i posjetitelja.

Pozivamo sve vas ljubitelje sporta i prirode da nam se pridružite i uživate u ovom nezaboravnom događaju. Dođite, natječite se, zabavite se i uživajte u ljepotama Kukljice. Očekujemo vas s velikim veseljem!

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu