Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

KIŠA “NESTALA” IZ PROGNOZA Uglavnom sunčano sve do vikenda, potom jugo i kiša?

Objavljeno

-

Danas na zapadu zemlje promjenljivo oblačno uz ponegdje malo kiše, uglavnom na sjevernom Jadranu i u gorskim predjelima. U Slavoniji i Baranji te Dalmaciji barem djelomice sunčano. Vjetar većinom slab, pa će ujutro na kopnu mjestimice biti magle, a na Jadranu će navečer zapuhati umjerena bura te jačati. Najviša dnevna temperatura zraka između 9 i 13, na obali i otocima od 16 do 21 °C.

U srijedu pretežno sunčano, ujutro na kopnu mjestimice s maglom koja se lokalno može i dulje zadržati. Vjetar u unutrašnjosti uglavnom slab. Na Jadranu će puhati umjerena bura, podno Velebita i jaka s olujnim udarima. Jutarnja temperatura od 1 do 6, ponegdje moguće i malo niža, na Jadranu između 10 i 15 °C. Najviša dnevna na kopnu većinom od 11 do 16, a na obali i otocima od 16 do 20 °C.

IZGLEDI VREMENA:

Većinom sunčano, na kopnu ujutro mjestimice s maglom. Više oblaka u unutrašnjosti još može biti u srijedu, a na Jadranu u četvrtak, no zadržat će se uglavnom suho. Vjetar slab, na moru većinom umjerena, ponegdje i jaka bura. Temperatura zraka bez veće promjene.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

Veleposlanica Rayes u nastupnom posjetu Zadarskoj županiji: “Hrvatska je dokazani partner SAD-a”

Objavljeno

-

By

U nastupnom posjetu Zadarskoj županiji boravila je nova veleposlanica Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj, Nj. E. Nathalie Rayes koja je na novu dužnost stupila u siječnju ove godine. U Domu Županije ugostio ju je župan Božidar Longin sa suradnicima.

U vrlo srdačnom razgovoru župan je veleposlanici predstavio Zadarsku županiju kao centar hrvatske jadranske obale s dobrom prometnom povezanošću, vrijednim prirodnim okolišem te bogatom kulturnom baštinom. Istaknuo je kako je Zadarska županija vodeća na Jadranu u ribarstvu i marikulturi te naglasio važnost poticanja stranih investicija i ostvarivanja projekata na našem području kao važnog impulsa dodatnom razvoju Zadarske županije koja je, prema novoj indeksaciji Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, ušla među pet najrazvijenijih županija u Hrvatskoj.

Veleposlanicu i njezine suradnike župan Longin je upoznao s gospodarskim podacima u sektorima poljoprivrede, turizma, energetike i prerađivačke industrije i sa županijskim strateškim projektima, stavivši naglasak na potencijale luke Gaženica te planove modernizacije i proširenja Zračne luke Zadar i revitalizacije željezničke pruge, s ciljem pozicioniranja zadarske regije kao važnog prometnog čvorišta ovog dijela Europe.

Župan je veleposlanici zaželio uspjeh u zastupanju interesa svoje velike države u Hrvatskoj koja je dokazani prijatelj SAD-a i pouzdani partner u NATO savezu.

Veleposlanica Rayes je, uz zahvalu na prijamu, izrazila zadovoljstvo predstavljenim informacijama o Zadarskoj županiji. Veleposlanstvo SAD-a će nastaviti poticati razvoj poduzetništva u Hrvatskoj jer su zainteresirani za stvaranje snažnog poslovnog partnera SAD-u. Zadarska županija ima veliki razvojni potencijal, a Republika Hrvatska je kao država sa stabilnim kreditnim rejtingom sve poželjnija za strane ulagače.

Župan Longin i veleposlanica Rayes razgovarali su o mogućnostima razvoja gospodarske suradnje, a nakon radnog sastanka zajednički su posjetili luku Gaženica gdje je Nj. E. razvojne planove predstavio ravnatelj Lučke uprave Zadar Željko Knežević.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

NARODNI MUZEJ: Poziv na literarni natječaj “Jedna škola-jedan spomenik” 

Objavljeno

-

By

Pedagoška služba Narodnog muzeja Zadar poziva na literarni natječaj koji se održava u sklopu projekta „Jedna škola-jedan spomenik“

Projekt „Jedna škola-jedan spomenik“ je nastao na inicijativu Pedagoške službe Narodnog muzeja Zadar 2011. godine i ove godine se održava u povodu 15 godina osnivanja Pedagoške službe u Narodnom muzeju Zadar.

Projektom „Jedna škola – jedan spomenik“ nastoji se osvijestiti najmlađe generacije o potrebi zaštite i očuvanja vrijednih kulturno-umjetničkih, povijesnih i baštinskih spomenika koji se nalaze u njihovom mjestu stanovanja, a naročito za spomenike ili spomeničke komplekse kojima su svakodnevno okruženi, njihovim porukama i značajem. Važno je da se taj interes razvija i njeguje od najranije dobi što će ostaviti trag na sadašnje i buduće generacije. Cilj projekta je preventivno stvaranje individualne svijesti kod najmlađih generacija o potrebi vrednovanja kulturno-umjetničkih i povijesnih spomenika kao svjedoka minulih vremena i kao prepoznatljivih pokazatelja identiteta mjesta u kojem odrastaju. Projekt „Jedna škola-jedan spomenik“ se temelji na likovnoj radionici održanoj ispred povijesnog i kulturnog spomenika kojoj prethodi literarni natječaj namijenjen svim učenicima/ama u osnovnim školama na području Zadarske županije. Tema literarnog natječaja su kulturno-povijesni spomenici koji se nalaze u mjestu stanovanja učenika/ca. Zadatak učenika/ca je odabrati kulturno-povijesni spomenik u njihovom mjestu, a o kojem bi htjeli znati nešto više.

 Potrebno je odgovoriti na pitanje „Zašto bi baš o tom spomeniku htjeli znati nešto više?“

Učenici ne trebaju opisivati povijesni kontekst odabranog kulutrno-povijesnog spomenika, već samo značenje spomenika za njihovo mjesto i njih same u svakodnevnici. Nakon pristiglih radova, prethodno formiran žiri će odabrati najbolje prikazan kulturno-povijesni spomenik i održat će se likovna radionica ispred tog istog spomenika, s učenicima koji su poslali pobjednički rad. Također, učenicima će se, prije početka radionica, ukazati na najzanimljivije činjenice iz duge prošlosti i povijesni kontekst odabranog kulturno-povijesnog spomenika. Samim time što se likovna radionica održava neposredno ispred kulturno-povijesnog spomenika u mjestu stanovanja učenika/ca i time što se učenicima skreće pažnja na spomenik doprinosimo poboljšanje percepcije tih prostora. Dolaskom djelatnika Narodnog muzeja Zadar u mjesto stanovanja učenika/ca koji su napisali/e pobjednički rad približavamo rad Muzeja djeci i učvršćujemo međusobnu suradnju muzeja i odgojno-obrazovnih institucija.

Pristigli literarni radovi će biti objavljeni na mrežnoj stranici Narodnog muzeja Zadar.

Propozicije literarnog natječaja:

Litearni natječaj je namijenjen učenicima u osnovnim školama koje djeluju na području Zadarske županije (od prvog do osmog razreda osnovne škole)

Literarni natječaj je predviđen za grupni rad od najmanje 5 učenika/ca

Jedan razred može poslati maksimalno dva odabrana literarna rada

Literarni rad treba biti napisan na računalu.

Jedan literarni rad treba sadržavati maksimalno 1800 znakova (jedna kartica teksta, Times New Roman, font 12, prored 1,5)

Rad treba sadržavati naziv kulturno-povijesnog spomenika (naziv ne treba biti točan, može biti i naziv kako ga mještani zovu) i opis značenja istog za svakodnevni život mještana u kojem se spomenik nalazi.

U radu se NE traže povijesne činjenice o kulturno-povijesnom spomeniku.

Literarne radove treba poslati na adresu: Narodni muzej Zadar, Poljana pape Aleksandra III 2, 23 000 Zadar, s naznakom: Za literarni natječaj „Jedna škola-jedan spomenik“ ili na e-mail adresu: pedagog@nmz.hr s naznakom u polju predmet: Literarni natječaj „Jedna škola-jedan spomenik“

Termini natječaja:

Natječaj započinje 10. svibnja, 2024. godine i traje do 25. svibnja, 2024. godine

Literarne radove možete poslati najkasnije do 25. svibnja, 2024. godine na gore navedene adrese.

Likovna radionica s učenicima/ama ispred odabranog kulturno-povijesnog spomenika će se održati u dogovoru s profesorom/mentorom i ravnateljem odabrane škole.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

SVEUČILIŠTE: Dani germanistike od 13. do 17. svibnja 

Objavljeno

-

By

Odjel za germanistiku Sveučilišta u Zadru organizira Dane germanistike od 13. do 17. svibnja 2024. godine.

Na programu su izložba fotografija studenata i učenika njemačkog jezika, gostujuće predavanje, niz kreativnih radionica i zabavno-društvenih aktivnosti promocije njemačkog jezika i kulture, zajednički izlet na otok Ugljan i zabava u studentskom klubu.

Dani germanistike 2024. započinju otvorenjem izložbe fotografija „Tragovi Austrije kroz moj objektiv“ u ponedjeljak 13. svibnja u 10 sati. Tom prigodom predstavit će se izbor najboljih fotografija koje pokazuju utjecaje Austrije u gradovima diljem Hrvatske.

Odjel za germanistiku poziva sve zainteresirane na sudjelovanje u programu.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu