Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

23,7 TISUĆA PUTNIKA U LIPNJU Porast indeksa u Zračnoj luci Zadar veći od 999 posto

Objavljeno

-

Foto: ZLZ Facebook

Promet putnika u hrvatskim zračnim lukama u lipnju je treći mjesec zaredom snažno porastao, za 285,4 posto, no, s obzirom na izrazitiji pad u prva tri mjeseca, podatci Državnog zavoda za statistiku (DZS) za razdoblje siječanj-lipanj govore o padu broja putnika za 10,8 posto.

Putnika je u hrvatskim zračnim lukama u lipnju bilo 320 tisuća ili 285,4 posto više nego u istom mjesecu lani, kada je ostvaren promet od samo 83 tisuće putnika zbog širenja bolesti covid-19, ističu statističari.

DZS iznosi i podatke za lipanj 2019., predpandemijske godine, kada je promet putnika iznosio 1,55 milijuna, što znači da je u lipnju ove godine ostvareno tek nešto više od petine (20,6 posto) prometa putnika iz lipnja 2019. godine.

Po podatcima DZS-a, najveći promet putnika u lipnju je imala zračna luka Split, 115 tisuća putnika, što je više za 360,1 posto u odnosu na lipanj 2020., kada je prevezeno samo 25 tisuća putnika.

Slijede zračna luka Zagreb sa 100 tisuća putnika, ili 130,1 posto više nego u lipnju lani, te zračna luka Dubrovnik, s 59 tisuća putnika ili 482 posto više.

Zračna luka Zadar s 23,7 tisuća putnika, zračna luka Pula s 18,9 tisuća i zračna luka Osijek s nešto više od tisuću putnika u lipnju imaju indekse porasta veće od 999 posto.

U zračnoj luci Rijeka promet putnika u lipnju je na godišnjoj razini porastao za 41,2 posto, na nešto više od dvije tisuće putnika, dok je najmanje putnika zabilježila zračna luka Mali Lošinj, njih 275 ili 183,5 posto više.

U međunarodnom putničkom prometu najveći je promet ostvaren sa zračnim lukama Njemačke, 72 tisuće putnika, što je i porast od 161,6 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

Prvo polugodište s padom za 10,8 posto

Nakon što je u prva tri mjeseca ove godine promet putnika u hrvatskim zračnim lukama na godišnjoj razini pao za 77,2 posto, od travnja snažno raste, no to nije dovoljno da se nadoknadi pad s početka godine.

Podatci DZS-a, naime, pokazuju da je u prvih šest mjeseci ove godine u hrvatskim zračnim lukama promet putnika iznosio 668 tisuća, što je pad za 10,8 posto prema istom razdoblju lani.

Promet tereta povećan i u lipnju i prvih šest mjeseci

Statistika zračnog prometa pokazuje da je promet tereta na godišnjoj razini povećan i u lipnju i u prvih šest mjeseci.

Tako je ukupan promet tereta u zračnim lukama u lipnju iznosio 708 tona, što je rast od 63,9 posto u usporedbi s lipnjem lani, dok se u prvih šest mjeseci ove u odnosu na isto razdoblje prošle godine bilježi blaži rast, za 4,5 posto, na 3.954 tone.

Po podatcima DZS-a, u lipnju je ukupan broj slijetanja i polijetanja zrakoplova u zračnim lukama iznosio 7.890, što je porast od 116,7 posto u odnosu na lipanj lani.

U prvih šest mjeseci u svim zračnim lukama bilo 23.187 operacija zrakoplova, što je 2,7 posto više nego u isto vrijeme prošle godine.

 

ZADAR / ŽUPANIJA

GRMLJAVINA, PLJUSKOVI I PAD TEMPERATURE / Evo kad stiže promjena vremena…

Objavljeno

-

By

Danas pretežno sunčano uz mjestimice umjerenu naoblaku. Uz umjeren razvoj oblaka moguć je poneki poslijepodnevni pljusak, ponajprije u Gorskoj Hrvatskoj, na širem riječkom području te u unutrašnjosti Istre. Ujutro na kopnu ponegdje magla. Vjetar slab do umjeren jugozapadni. Najviša dnevna temperatura uglavnom od 21 do 26 °C.

U ponedjeljak djelomice, u Dalmaciji i pretežno sunčano. U unutrašnjosti razmjerno vjetrovito uz umjeren, u gorju na udare mjestimice i jak jugozapadni vjetar. Na Jadranu većinom umjereno jugo, uz obalu i jugozapadnjak. Najniža temperatura zraka većinom od 9 do 14, u gorskim predjelima i niža, a najviša između 21 i 26 °C.

IZGLEDI VREMENA:

U ponedjeljak djelomice sunčano i uglavnom suho. Od utorka promjenjivo i nestabilno uz povremenu kišu i pljuskove s grmljavinom koji lokalno mogu biti izraženiji. Vjetar umjeren i jak jugozapadni, na Jadranu jugo. U srijedu će zapuhati mjestimice umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar, na sjevernom Jadranu umjerena i jaka bura. Temperatura zraka bez veće promjene, tek u srijedu na kopnu mjestimice manje toplo.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

NEDJELJOM U SPIZU? ZAŠTO NE? / Danas su otvoreni ovi trgovački lanci i trgovine u Zadru…

Objavljeno

-

By

Donosimo raspored rada većih marketa i supermarketa, odnosno trgovačkih lanaca u Zadru ove nedjelje, 5. svibnja:

BAUHAUS:

od 9 do 14

KAUFLAND:

zatvoreno

HEY PARK

od 8 do 21

TOMMY

Bože Peričića 5 – od 8 do 14

Trg Damira Zdrilića 1 – od 7 do 21

Skradinska 8 – od 7 do 13

KONZUM:

Polačišće 2 – od 7 do 13

Franje Petrića 10 – od 7 do 13

LIDL:

zatvoreno

INTERSPAR

zatvoreno

PLODINE

zatvoreno

SUPERNOVA:

zatvoreno

STUDENAC:

Ulica Antuna Barca 58 – od 7 do 21

Put Vrela 2 – od 7 do 21

Ulica Ivana Skvarčine 18 – od 7 do 21

Zadarska ulica 24 – od 7 do 21

Šibenska ulica 9C – od 7 do 21

Put Stanova 63 – od 7 do 21

Knezova Šubića Bribirskih 3 – od 7 do 21

Ivana Zadranina 1/A – od 7 do 21

RIBOLA

Put Petrića 51C – od 7 do 21

Zrinsko-frankopanska 18 – od 7 do 20

Andrije Hebranga 10A – od 7 do 20

Put Šimunova 2 – od 7 do 20

PEVEX

od 8 do 14

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTO) NARODNI TRG / Baklja mira iz Vatikana stigla do Zadra

Objavljeno

-

By

Atletičari Atletskog kluba Alojzije Stepinac u subotu 4. svibnja ispratili su s Narodnog trga u Zadru Baklju mira prema Pagu. Baklja je na put oko svijeta krenula iz Vatikana uz blagoslov pape Franje.

Uoči starta utrke na glavnom zadarskom trgu priređen je kratki kulturni program folklornog ansambla Donatići pod vodstvom nastavnice Anamarije Botica Milijanović.

Baklju mira ulicama grada ponijeli su Marija Fuzul, Vanja Petrović, Reza Javidi, Mihael Dražević, Ivica Berdik, Iva Dražević, Mila Trumbić i Leona Petani.

U Poličniku su ju predali Lovri Kalcu, poznatom zadarskom maratoncu, koji je uz pratnju Šime Grgurice, Gabrijele Grgurice, Nikole Grgurice i Ive Barišić trčao do mjesta Visočane, odakle je baklja nastavila put prema gradu Pagu.

„Zahvaljujemo Gradu Zadru, Upravnom odjelu za kulturu i sport te pomoćnici pročelnice Snježani Jurinić koji su nam ukazali čast da budemo domaćini ispraćaja Baklje mira“, rekao je Slobodan Miolović, trener u Atletskom klubu Alojzije Stepinac. Ujedno je najavio i dva značajna atletska sportska natjecanja u organizaciji kluba:

„Na atletskom stadionu SC Višnjik u nedjelju 12. svibnja bit ćemo domaćini Prvenstva Dalmacija za limačice i limače te drugog kola Dalmatinske atletske lige. Limači će se natjecati od 12 sati, a stariji na red dolaze u 16 sati. Veselimo se novim izazovima i atletskoj fešti koja je pred nama“, istaknuo je Miolović.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu