Connect with us

Tech

Službeno “vani”: Nexus S i Gingerbread

Objavljeno

-

Unatoč činjenici kako tehnološka javnost već neko vrijeme zna za postojanje “Nexus S” mobilnog telefona, isti je jučer i službeno predstavljen, zajedno s Androidom verzije 2.3 – Gingerbread.

Riječ je naime o posljednjoj verziji Google-ovog operativnog sustava za mobilne uređaje, mobitele i tablete.

Kako ćemo vam opširniju recenziju nove verzije Androida donijeti kroz nekoliko dana, donosimo vam specifikacije samog Nexusa S:

  • AMOLED ekran dijagonale 4 inča
  • rezolucija ekrana 800 x 480
  • 16 gigabajta interne memorije
  • 512 Mb RAM memorije
  • procesor Cortex A8 Hummingbird radnog takta 1 GHz
  • kamera razlučljivosti 5 megapiksela

Uzevši u obzir kako su europski medeli mobilnih uređaja u mnogočemu napredniji od onih na američkom tržištu, vjerujemo kako HTC-ov Desire HD ima znatno kvalitetnije i bolje karakteristike i mogućnosti (izuzev “stari” operativni sustav Android 2.2), međutim kako isti nije dostupan na američkom tržištu, a Nexus S ipak je, prema tamošnjim recenzijama ovo je mobitel kojeg svakako morate imati.

U Veliku Britaniju, Nexus S stiže 20. prosinca 2010., pa tko ga želi…

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Tech

Popularne aplikacije koje su opasne za vaš telefon: Obrišite ovih pet čim prije

Objavljeno

-

By

Korisnici Android telefona trebaju biti na oprezu nakon otkrića opasnih lažnih aplikacija koje izgledaju baš kao one popularne.

Ako ste iznenada primijetili duple kopije aplikacija kao što su Instagram, Snapchat, WhatsApp, X (bivši Twitter) i Google koje se pojavljuju na vašem telefonu ili ste te usluge preuzeli iz neslužbenih trgovina, obrišite ih bez odgađanja, piše Mirror.

Stručnjaci za sigurnost u Sonic Wallu otkrili su novu prijetnju, a čini se da hakeri koriste ove iznimno popularne platforme kako bi zarazili uređaje zlonamjernim softverom i mogli bi otkriti vaše osobne podatke.

Jednom instalirane, lažne aplikacije izgledaju kao prave s ikonama na zaslonu koje se ne razlikuju od originalnih.

Međutim, unatoč tome što izgledaju dovoljno nevini, skrivaju neugodno iznenađenje s Sonic Wallom koji kaže da “zlonamjerna aplikacija ima za cilj izvršiti štetne radnje ili ukrasti osjetljive informacije bez korisnikove svijesti ili pristanka.”

Jedan od izdajničkih znakova da nešto nije u redu su dopuštenja na koja će te aplikacije htjeti da pristanete. Nakon instalacije, od vas će se tražiti da aplikaciji dopustite pristup stvarima kao što su usluga pristupačnosti i dozvola administratora uređaja.

“Traženjem ovih dozvola, zlonamjerna aplikacija ima za cilj steći kontrolu nad žrtvinim uređajem”, dodao je Sonic Wall.

Mogućnost učitavanja aplikacija s Googleove službene trgovine ono je što čini Android toliko popularnim, ali ovo je dobar primjer kada stvari mogu krenuti ozbiljno po zlu.

Prije instaliranja bilo čega na vaš uređaj uvijek pročitajte recenzije i uvijek pazite koja dopuštenja dajete bilo čemu instaliranom izvan Trgovine Play. Ako mislite da ste preuzeli nešto opasno, bilo bi dobro da to bez odlaganja izbrišete.

 
Nastavi čitati

Tech

VIDEO / Stručnjakinja otkriva tri skrivena gumba koja ima svaki auto, evo čemu služe

Objavljeno

-

By

Unsplash

Stručnjakinja i influencerica za automobile otkriva “magične” funkcije Vašeg ljubimca kojih ste možda i nakon više godina korištenja – nesvjesni.

Qiao Xiao Chequan je TikTok influencerica koja platformu koristi kako bi pratiteljima otkrila tehnološke dodatke koji su sve popularniji u novim automobilima, a koji vam mogu olakšati vožnju i eventualne poteškoće koje s njom dolaze.

Jedan od takvih funkcionalnih dodataka su i transponderi – poznati i kao “ključevi s čipom”. Ova stručnjanja kaže da ako ne možete pronaći svoje vozilo na parkiralištu, pametni ključ može obaviti taj posao umjesto vas.

Tvrdi da biste trebali “pritisnuti tipku za zaključavanje na ključu kako bi se oglasila truba automobila”.

“Sada možete lako pronaći svoj automobil na temelju smjera zvuka”, dodala je. Njezin drugi savjet je za one koji se brinu da im vrata automobila nisu dobro zatvorena nakon što su ga ostavili u parkiralištu.

Qiao, koja svakodnevno dijeli svoje znanje o automobilima i njihovim “skrivenim” funkcijama kaže: “Brinete li se uvijek da vrata vašeg automobila nisu dobro zatvorena? Morate pritisnuti gumb za zaključavanje na ključu. Ako se automobilska truba ne oglasi, to znači da vrata automobila niste pravilno zatvorili.”

Rekla je da biste trebali pritisnuti bravu, ali ako čujete trubu automobila, “možete otići mirni” znajući da su vam sva vrata automobila zaključana.

Osim toga na svom profilu dijeli i korisne savjete, primjerice za vožnju u otežanim uvjetima poput kiše.

Kreatorica sadržaja o automobilizmu, koja je prikupila više od 15,7 milijuna lajkova na svojim videozapisima sa savjetima i 2 milijuna pratitelja, također je rekla da nakon što zaključate automobil i odete, ako vam netko pokuša otvoriti vrata ili automobil počne “nenormalno vibrirati”, vozilo će automatski upaliti intenzivni alarm kako bi “prestrašio negativce”. “Ima li vaš automobil ovu čarobnu značajku?”, dodala je.

Reagirajući na video, jedna osoba je rekla: “Najbolji ste! Hvala vam na svim informacijama.” „Meni je uspjelo”, dodao je drugi.” „Svaki dan naučiš nešto novo”, napisao je treći.

 
Nastavi čitati

Tech

Velika promjena stiže na Google

Objavljeno

-

By

Google će sada u rezultatima pretraživanja prikazivati ​​i odgovore kreirane uz pomoć umjetne inteligencije. Ovo je jedna od najvećih promjena Googleove web tražilice u posljednjih 25 godina. Novosti će ovog tjedna biti dostupne korisnicima preglednika u SAD-u, ali uskoro će biti dostupne i drugdje.

Nova značajka pregledavanja weba pod nazivom AI pregled (UI pregled) bit će dostupna korisnicima u SAD-u od ovog tjedna, najavio je CEO Googlea Sundar Pichai na događaju u Kaliforniji u utorak. Dodao je da će značajka uskoro biti dostupna i u drugim zemljama i dostupna više od milijardu ljudi.

Googleovi rezultati pretraživanja sada će nuditi sažetak na vrhu stranice, koji je generirala umjetna inteligencija Gemini. Uobičajeni rezultati pretraživanja bit će navedeni ispod ovog sažetka. Odgovori umjetne inteligencije sadržavat će kratke sažetke nalaza s poveznicama na web izvore koji su pružili informacije.

“Možete pitati sve što vam padne na pamet ili što treba učiniti – od istraživanja do planiranja i ideja – a Google će se pobrinuti za sve”, rekla je Liz Reid, voditeljica tima za Google pretraživanje.

Ovom promjenom Google rješava rastući pritisak konkurentskih tražilica koje pokreće umjetna inteligencija kao što je Perplexity. Nedavno su krenule i  glasine da OpenAI, koji stoji iza alata ChatGPT, razvija vlastitu web tražilicu, piše francuska novinska agencija AFP.

Pretraživanje chata pomoću umjetne inteligencije također je dostupno na Facebooku, Instagramu i WhatsAppu, što korisnicima omogućuje pronalaženje informacija bez korištenja Google pretraživanja.

Prema AFP-u, neki korisnici hvale ove alternativne usluge, govoreći da nude mnogo transparentnije iskustvo pregledavanja interneta. Kreatori online sadržaja i manji izdavači, s druge strane, zabrinuti su zbog promjene jer se boje da korisnici više neće klikati na web stranice kako bi pronašli informacije.

Istraživačka tvrtka Gartner procijenila je da će se web promet generiran putem tražilica smanjiti za 25 posto do 2026. godine zbog uvođenja alata umjetne inteligencije.

Budući da se Googleov posao uvelike oslanja na oglašavanje koje ubacuje u svoju tražilicu, bilo je sugestija da bi AI interakcije u stilu ChatGPT-a mogle utjecati na njegovo poslovanje. “Otkrili smo da ljudi s pregledom AI češće koriste Pretraživanje i zadovoljniji su rezultatima”, rekla je Reid.

Pronalaženje odgovora uz video sadržaj

Tvrtka će također uskoro početi testirati korištenje umjetne inteligencije u video pretraživanju kao izvoru upita, dodala je Reid. Tako bi, na primjer, korisnici mogli snimiti video pokvarenog uređaja i zatražiti od Googlea da ga dijagnosticira i pruži savjet kako to popraviti.

Takvi multimodalni upiti također su bili među središnjim naglascima prezentacije modela umjetne inteligencije GPT-4o u ponedjeljak. Riječ je o najnovijem ažuriranju modela GPT 4, koji može kreirati sadržaj ili razumjeti naredbe u obliku glasa, teksta ili slika, navodi AFP.

Kao i OpenAI, i Google je pokazao kako njegova umjetna inteligencija može prepoznati okolinu uz pomoć kamere pametnog telefona.

Stvaranje još pametnijih digitalnih pomoćnika sličnijih ljudima postat će sljedeća središnja točka u utrci tvrtki za razvojem generativne umjetne inteligencije. Prema izvješćima američkih medija, Apple se približava dogovoru s OpenAI-jem za korištenje mogućnosti ChatGPT-a na iPhone uređajima. Apple bi mogao otkriti ugovor sljedeći mjesec na posebnom događaju u Kaliforniji.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu