Vijesti
PROPALO JE VIŠE OD 1.000 LOKALA Ovo su četiri hitna zahtjeva ugostitelja…

Ugostitelji su zatvoreni već gotovo dva mjeseca (od 28. studenog) i ne zna se točno kad će ponovno moći otvoriti svoje kafiće i restorane. Zbog toga su očajni, a kako nam je rekao predsjednik Udruženja zagrebačkih ugostitelja Franc Letica, od početka pandemije i uvođenja mjera u Hrvatskoj se trajno zatvorilo 1098 ugostiteljskih lokala koji se više neće otvarati jer su, navodi, propali.
Letica je u razgovoru za Index naveo kako je, prema podacima Obrtničke komore, u Hrvatskoj zbog pandemije i uvođenja mjera već 1098 ugostiteljskih objekata zauvijek zatvorilo svoje lokale.
“Doživljavamo psihički kolaps”
“Taj smo podatak jučer dobili i on je strašan. Nama je potrebno da se hitno dozvoli rad svim ugostiteljima, kao i catering tvrtkama i u prostorijama objekata, kao i na terasama. To je prioritet broj jedan. Jer osim financijske noćne more, ovo je postala psihodelija, doživljavamo psihički kolaps. Ništa ne bi značilo da sad otvore terase, tko će po ovom vremenu sjediti na terasi i ručati ili piti kavu? Trebaju odmah sve otvoriti i istovremeno neka inspekcije provode izvide i kažnjavaju one ugostitelje koji se ne drže mjera, svjesni smo da ima i takvih”, rekao nam je Letica.
“Politika stalno na svim sastancima govori da je previše lokala i malih kafića, to je sramotno”
Navodi kako je sustav pokazao svu svoju nakaradnost jer se odluke donose bez konzultacije sa strukom.
“Imamo, recimo, neke slastičarnice koje prodaju i hot dog, dok neke ne smiju raditi, tako nijedan caffe bar ne smije davati kavu za van, a restoran može. Imamo i mesnice koje sad prodaju pečene bunceke. Dogodit će se anomalija na tržištu gdje će se obezvrijediti lokali. Politika stalno na svim sastancima govori da je previše lokala i malih kafića, što je sramotna izjava. Sramotno je da se politika upliće u slobodu tržišta. Uz to, tako obezvrjeđuju male ugostitelje, nazivajući ih “malim birtijama”. Pa to su sve ljudi koji zapošljavaju sebe, svoju familiju i još dvoje, troje radnika. Ti vlasnici malih lokala niti su na teret državi, sami su uložili svoja sredstva i još ih se tako proziva. Mi iz Udruženja zagrebačkih ugostitelja smo za to da se 1. veljače otvore svi lokali i unutra i na terasama”, zaključio je Letica.
Potpredsjednik Nacionalne udruge ugostitelja Zdravko Karna za Index je pak rekao da ugostitelji još više strepe zbog mogućnosti da im se ne produže mjere pomoći nakon djelomičnog otvaranja.
Četiri hitna zahtjeva ugostitelja
Karna je je razgovoru za Index iznio četiri hitna zahtjeva ugostitelja. To su:
1. Nastavak mjera potpore za očuvanje radnih mjesta i pokrivanja fiksnih troškova dok god ima bilo kakvih ograničenja u obavljanju naše djelatnosti.
2. Izjednačavanje caffe barova i objekata jednostavnih usluga s restoranima tako da svi imaju istu mogućnost rada u varijanti dostave ili “to go” varijanti ili da u isto vrijeme budu otvoreni.
3. Obeštećenje u iznosu od 3 posto od prometa iz 2019. godine u vidu pomoći za saniranje gubitaka te ponovno pokretanje restorana.
4. Ubrzati isplatu potpora za očuvanje radnih mjesta i da se iz uvjeta za pokrivanje naknade fiksnih troškova makne uvjet da je račun prethodno plaćen jer to ugostitelji, nakon svih ovih mjeseci što su zatvoreni, više nisu u mogućnosti plaćati
Navodi kako zahtjevom za izjednačavanje caffe barova i objekata jednostavnih usluga s restoranima žele otkloniti čistu nepravdu koja je nanesena brojnim ugostiteljima.
“Nije u redu da kafići ne smiju prodavati kavu za van, a restorani mogu”
Nije, smatra, u redu da restoran može gostima nuditi kavu za van, dok istovremeno kafići to ne smiju.
“Recimo, ako su slastičarne registrirane kao caffe barovi s mogućnošću pružanja usluga slastica, ni oni kao takvi ne smiju raditi. Imamo niz velikih slastičarnica koje su tako registrirane i one su sad zatvorene”, objasnio nam je Karna.
“Čekamo do tri mjeseca na isplatu fiksnih troškova, a istovremeno moramo plaćati najam i režije”
Što se tiče zahtjeva za nastavkom mjera, objasnio je kako od toga najviše strahuju.
“Dokle god je ograničen rad ugostiteljskih objekata, potreban nam je nastavak pokrivanja mjera za zaposlenike i fiksne troškove. Svima nama ugostiteljima je sad najveći strah i da nas otvore, odnosno da dozvole rad samo na terasama te da nam istovremeno uskrate nastavak mjera. Naime, otvaranjem terasa bismo mi i dalje imali pad od 90 posto prometa u odnosu na prije, a ako nam oni istovremeno ukinu, npr., naknadu za fiksne troškove, propali bismo skroz. Bolje da nas onda i dalje skroz zatvore jer se nećemo moći pokrivati. Dok god je ograničenje rada na ikoji način, do tad nam moraju produžiti mjere za zaposlenike i fiksne troškove. Evo, restorani koji rade samo dostave, pa njima je to tek 3 posto udjela u prometu koji inače ostvaruju, s tim prihodom ne mogu pokriti najam i sve ostalo. S tim da je važno naglasiti da nam je potrebna daleko brža isplata fiksnih troškova. Čekamo i do tri mjeseca na to, a istovremeno moramo plaćati najam i sve režije. Puno ugostitelja nema novaca za to”, rekao nam je Karna.
U nedjelju sastanak Plenkovića sa Stožerom oko daljnjih mjera
Šef Stožera i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović na pitanje novinara danas je kazao kako je premijer Plenković najavio sastanak oko mjera koji će se održati u nedjelju.
“Na njemu će biti članovi Stožera, ministri. Ja unaprijed ne mogu ništa reći ni najaviti jer bi to značilo da je taj sastanak samo nekakva formalnost, a to nije”, rekao je Božinović.
Vijesti
U zadarskom hotelu A’mare održan Wine VIP Event
Zadrani su 19. veljače uživali u vrhunskim vinima, delicijama i edukacijama u sklopu Wine VIP Eventa, događaja koji već devetu godinu okuplja poduzetnike i djelatnike u turizmu i ugostiteljstvu s ciljem promocije kvalitetnih proizvoda i usluga.
Posjetitelji su imali priliku uživati u degustacijskim radionicama s vinima poznatih vinarija Ščurek, Prelac, Iuris i Matić, kao i u gastro prezentaciji chefica Doris Vlah i Antonie Mikac koje su servirale fritule s kremom od pačjih prsa. Degustacijske radionice vodili su uspješni hrvatski mladi sommelieri, Monika Neral i Kristijan Harjač. Monika je jedina hrvatska sommelierka s ASI zlatnom diplomom, a Harjač je dvostruki sommelierski prvak Hrvatske 2023. i 2024. Osim uživanja u vinima, posjetitelji su mogli sudjelovati i na radionicama na temu menadžerskih vještina i marketinga u turizmu, koje su vodile stručnjakinje Amadea Dobovišek, Sanja Krmpotić i Ivana Goa Majdandžić.

“Atmosfera i u Zadru je bila izvrsna, ljudi su uživali i drago mi je da smo stvorili prostor da ljudi probaju neke nove stvari, da se druže i da nešto novo nauče. Ponosni smo što smo i ove godine ostvarili suradnju s Ligom protiv raka Zadar, za njih smo prikupljali donacije na humanitarnoj večeri, ali i na ulazu na sam događaj gdje su ljudi u zamjenu za donaciju dobili čašu koju je omogućio naš partner Alexander Commerce”, izjavio je organizator Dantes Begić.

“Posebno smo ponosni na humanitarnu večeru održanu dan ranije, koja je, zajedno s donacijama prikupljenim tijekom eventa, doprinijela radu Lige protiv raka Zadar. Ovim putem zahvalio bih cijelom timu restorana 2 Ribara bez čijeg truda i nesebičnosti ovo ne bi bilo moguće, kao i svim chefovima koji su sudjelovali: Dragan Radović, Chiara Ožaković, Saša Began, Doris Vlah i Antonia Mikac” ali i samim partnerima koji su donirali proizvode od Marfisha, OPG Orehovec, restoran 2 Ribara, Cannella, Vinari Prelac, Matić, Ščurek, Iuris i Degrassi, dodao je Begić.

Wine VIP Event nije bio samo prilika za kušanje vina, već i za upoznavanje s drugim proizvodima regionalnih tvrtki. Posjetitelji su tako mogli probati rakije i likere Suza TB, Berryshka, uživati u sokovima tvrtke Fresko, probati trogirski pelinkovac Zvirač, a uživalo se i u hrani. Tonkine fritule oduševile su fritulama s pečenom patkom i pelinom, a Saša Began je u suradnji s tvrtkom Marfish pripremao riblji finger food, Doris Vlah Dukatove sireve i kanapee namaze od pačje paštete. Nije nedostajalo ni koktela – barmen Saša Lovrenščak je pripremao izvrsne koktele s likerom od jabuke i cimeta, Cannellom.

Svaki gost je uz donaciju za Ligu protiv raka Zadar dobio vinsku čašu iz koje se degustiralo tijekom cijelog dana, a na kraju dana čašu se moglo zadržati kao uspomenu na događaj. Vinske čaše omogućio je najvažniji partner događaja, tvrtka Alexander Commerce.
Kvalitetu ovog događaja prepoznali su Ministarstvo turizma i sporta te Ministarstvo poljoprivrede, a ključnu potporu pružaju Hrvatska turistička zajednica, Obrtnička komora Zadarske županije, Zadarska županija, TZ Zadarske županije, Grad Zadar i TZG Zadra. Uz institucionalne partnere, događaj podupiru brojni komercijalni i medijski partneri koji zajedno oblikuju priču Wine VIP Eventa kroz umrežavanje, promociju kvalitete te promociju vrhunskih proizvoda, usluga i edukacija.
Wine VIP Event pokazao se kao uspješan spoj vrhunskih vina, edukacije, zabave i humanitarnog rada, a posljednje ovogodišnje izdanje održava se već sutra u petak 21.veljače u Splitu u hotelu Amphora.
Vijesti
Istraživanje: Komarci za pronalaženje ljudi koriste infracrveno detektiranje
“Nešto je na ljudima što komarce jednostavno snažno privlači. Osim mirisa i daha, izložena ljudska koža na njih djeluje kao svojevrstan neonski reklamni natpis na kojemu je istaknuto da je ‘bar s krvlju’ za njih otvoren.
To je stoga što komarci koriste infracrvene senzore smještene u rilcima ili ticalima koji se sastoje od 15 segmenata da bi pronašli plijen, pokazalo je novo istraživanje”, prenosi portal Science Alert.
Znanstvenici više od 100 godina pokušavaju otkriti kako komarcima uspijeva pronaći prikladnog domaćina
U mnogim dijelovima svijeta ubodi komaraca više su od iritacije. Oni šire patogene poput denge, žute groznice i virusa zike. Malarija, koju širi komarac Anopheles gambiae u 2022. godini je prouzročila više od 600.000 smrti, podaci su Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).
Da bi izbjegli težu bolest ili samo izluđujuć svrbež, ljudi žarko žele otkriti na koji način spriječiti ubode ovih napasnih insekata. Znanstvenici već više od stotinu godina pokušavaju otkriti kako im uspijeva pronaći domaćina.
Istraživanje pokazalo da komarci imaju infracrvenu detekciju
Istraživanje koje su proveli znanstvenici s kalifornijskog sveučilišta Santa Barbara (UCSB) pokazalo je da komarci imaju još jedno čulo – infracrvenu detekciju, uz ostale znakove za čije postojanje znamo otprije, poput nosa za ugljični dioksid u ljudskome dahu i određenih tjelesnih mirisa, a sve da bi pronašli prikladnog domaćina.
“Vrsta komarca koju proučavamo, Aedes aegypti, iznimno je vješta u pronalaženju ljudskog domaćina” čijom će se krvlju hraniti, kazao je molekularni biolog Nicholas Debeaubien s UCSB-a. Dobro je poznato da komarci poput ovoga koriste više tragova da bi pronašli žrtvu na daljinu. “To su ugljični dioksid koji ljudi izdišu, mirisi, vlažnost i toplina njihovih tijela, no sve ima ograničenje jer insekti loše vide, a jak vetar i brzi pokreti mogu poremetiti njihova kemijska čula”, rekao je Debeaubien. Stoga su se znanstvenici zapitali mogu li komarci zamijetiti i nešto pouzdanije kada je posrijedi pronalazak “obroka”, a pokazalo se da je to infracrveno zračenje našeg tijela.
Mužjaci bezopasni, ženkama krv potrebna za razvoj jajašaca
Poznato je da su mužjaci komaraca bezopasni, no ženkama je krv potrebna za razvoj jajašaca.
Proučavajući ženke komaraca istraživači su postavili kaveze i u svaki smjestili 80 ženki starih od jednog do tri tjedna uz razne lažne domaćine koje su predstavljale razne kombinacije termoelektričnih ploča, ugljičnog dioksida iz koncentracije ljudskog daha i mirisi čovjeka, a sve da bi snimili petominutne videozapise i pratili njihovo ponašanje u potrazi za domaćinima.
Opisali su “slijetanje komarca i guranje rilca kroz mrežicu kaveza, što podsjeća na slijetanje ženke na čovjeka te potom traženje mjesta na kojemu svojim rilcem uzimaju uzorak s površine kože.”
Neki od komaraca bili su izloženi termoelektričnoj ploči prosječne temperature ljudske kože od 34 stupnja Celzijusa, koja je također služila kao izvor infracrvenog zračenja. Drugi su bili izloženi temperaturi okoline od 29,5 °C, za koju se zna da komarcima odgovara, ali ne emitira infracrveno zračenje.
Želja komarca za krvlju udvostručila se kad je mamcu s CO2 i mirisom dodan i infracrveni faktor
Svaki mamac zasebno – CO2, miris ili infracrveno zračenje – nije uspio pobuditi zanimanje komaraca. Znači da bilo koji pojedinačni mamac sam po sebi ne stimulira u komaraca aktivnost potrage za domaćinom. No očigledna žudnja ovog insekta za krvlju udvostručila se kad je mamcu s CO2 i mirisom dodan i infracrveni faktor.
Na udaljenosti od 10 centimetara ovi insekti mogu detektirati temperaturu naše kože i izravno je osjetiti kada slete na površinu kože. No mogu je osjetiti i na većoj udaljenosti jer se ona pretvara u elektromagnetske valove, uglavnom u infracrvenom spektru. Primjerice, životinje poput otrovnica mogu osjetiti infracrveno zračenje svojega plijena, pa su se znanstvenici zapitali mogu li i komarci.
Ticala sadrže infracrvene senzore s proteinom osjetljivim na temperaturu
Tim istraživača je ustvrdio da se u njihovim ticalima nalaze infracrveni senzori u kojima je protein osjetljiv na temperaturu – TRPA1. Kad je tim uklonio gen za ovaj protein komarci nisu uspijevali detektirati infracrveno zračenje.
Rezultati istraživanja pomažu pojasniti zašto, čini se, komarce posebno privlači izložena ljudska koža i zašto je široka odjeća – kroz koju se raspršuje infracrveno zračenje – tako učinkovit nevidljivi plašt protiv njih.
Saznanje koje bi moglo rezultirati učinkovitijom obranom od komaraca
I to bi saznanje moglo rezultirati nešto učinkovitijom obranom od komaraca, poput mogućnosti za stvaranje zamki koje bi kao mamac koristile toplinsko zračenje temperature kože. Mergulhe na magia de ganesha gold , a mais nova sensação em slots no nosso cassino online! Inspirada no deus hindu da sabedoria, esta aventura promete muitas emoções e grandes prêmios. Viva a experiência única dos gráficos deslumbrantes e trilhas sonoras cativantes enquanto testa sua sorte. Não perca tempo e venha descobrir o poder de Ganesha Gold agora mesmo!
“Premda su tako sićušni komarci su odgovorni za više ljudskih smrti od bilo koje druge životinje”, kazao je DeBeaubien. “Naše je istraživanje poboljšalo razumijevanje načina na koji komarci napadaju ljude i ponudilo nove mogućnosti kontrole prijenosa bolesti koje ovi insekti prenose.”
Istraživanje je objavljeno u časopisu Nature.
Svijet
Svijet se priprema na odgovor Izraela: “Na rubu litice smo”
Pozivi na suzdržanost dolaze sa svih strana svijeta unatoč tome što je Izrael obećao odgovoriti na napad Irana.
Načelnik glavnog stožera izraelske vojske Herzi Halevi rekao je: “Ovo lansiranje tolikog broja projektila, krstarećih projektila i dronova, na izraelski teritorij imat će odgovor.”
Iranski napad projektilima i dronovima koji se dogodio tijekom vikenda, bio je odmazda na smrtonosni izraelski napad na iranski konzulat u Damasku, Siriji, 1. travnja.
Izraelski ratni kabinet raspravljao je o nizu opcija na sastanku u ponedjeljak, s namjerom da se odgovori Iranu, ali bez izazivanja globalnog rata, izvijestio je jučer izraelski kanal 12.
“Na rubu smo litice i moramo se maknuti”, rekao je visoki predstavnik Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell za španjolski radio Onda Cero te dodao: “Moramo stati na kočnicu i ubaciti u rikverc.”
Francuski predsjednik Emmanuel Macron, njemački kancelar Olaf Scholz i britanski ministar vanjskih poslova Lord Cameron uputili su slične apele. Washington i glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres također su pozvali na suzdržanost.
Rusija se suzdržala od javnog kritiziranja svog saveznika Irana, ali je također pozvala na suzdržanost u odgovoru, piše Sky News.
Kina je izjavila kako vjeruje da bi Iran mogao “dobro podnijeti situaciju i poštedjeti regiju daljnjih previranja”, istovremeno čuvajući svoj suverenitet.
Italija, koja trenutno predsjeda G7, rekla je da je otvorena za nove sankcije Iranu i sugerirala da će sve nove mjere biti usmjerene na pojedince.
Podsjetimo, Iran će odgovoriti na bilo kakve postupke protiv njegovih interesa, rekao je predsjednik Ebrahim Raisi, a prenosi agencija ISNA, dan nakon što je Izrael upozorio da će odgovoriti na napad koji je Teheran izveo prošlog vikenda bespilotnim letjelicama i projektilima.
Izrael poziva na jače sankcije protiv Irana
Izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz rekao je u utorak kako poziva zemlje da uvedu sankcije na iranski raketni program i proglase njegovu Revolucionarnu gardu terorističkom organizacijom nakon prvog izravnog napada Irana na Izrael.
“Uz vojni odgovor na ispaljivanje projektila i bespilotnih letjelica, vodim diplomatski napad na Iran”, rekao je Katz u objavi na društvenim mrežama.
Katz je dodao da je poslao pisma u 32 zemlje i razgovarao s mnogim kolegama, pozivajući ih da “uvedu sankcije na iranski raketni projekt i proglase Revolucionarnu gardu terorističkom organizacijom, kao način da zaustave i oslabe Iran”.
“Moramo zaustaviti Iran sada, prije nego što postane prekasno”, kaže Katz.
Izrael je rekao da će odgovoriti na iranski napad projektilima i dronovima koji se dogodio tijekom vikenda, unatoč pozivima saveznika na suzdržanost kako bi se izbjegla eskalacija sukoba na Bliskom istoku.
Skupina sedam industrijski najrazvijenijih zemalja G7 već radi na paketu koordiniranih mjera protiv Irana, objavio je britanski premijer Rishi Sunak.
-
magazin4 dana prijeFOTOGALERIJA / Gastro turneja po adventskim kućicama u Zadru, 4. dio – đir po Božićnom gramofonu na Pijaci
-
magazin5 dana prijeMJESEČNI HOROSKOP ZA PROSINAC: Jarac ubire plodove svog truda, Vodenjak upoznaje posebnu osobu!
-
ZADAR / ŽUPANIJA2 dana prijeFOTOGALERIJA / Svečani domjenak u OB Zadar za djelatnike koji su otišli u mirovinu
-
magazin4 dana prije(VIDEO) “OD BOŽIĆA DO NOVE GODINE ” / Grupa Forum ima novu božićnu pjesmu! Poslušajte…







