Connect with us

Hrvatska

Idemo dalje?

Objavljeno

-


Iako to nije popularno, redakcija Z NET-a procjenjuje da je obaveza joj osvrnuti se na jučerašnje i današnje napise u dijelu medija iz razloga što isti opasno relativiziraju instituciju javnog novca, odnosno policijski i postupak Državnog odvjetništva, nastavljajući time svoj dulji serijal vršenja pritiska na rad i jednih i drugih.
Zbog navedenoga, redakcija Z NET-a smatra potrebnim iznijeti sljedeće:

  1. u Gradu Zadru u tijeku su “kriminalistički izvidi” i ništa drugo, tako stoji u službenom priopćenju PU zadarske;
  2. “kriminalistički izvidi” u Gradu Zadru ne traju od jučer, kako je to prenijela većina medija, već “od prošlog tjedna”, stoji također u službenom priopćenju PU zadarske koji ne potpisuje redakcija Z NET-a, već tamošnja glasnogovornica;
  3. “kriminalističke izvide” u Gradu Zadru nije naložila redakcija Z NET-a, a što bi bilo prilično pretenciozno, već Općinsko i Županijsko državno odvjetništvo – to također stoji u službenom priopćenju PU zadarske;
  4. “kriminalističkim izvidima” u Gradu Zadru ne želi se samo provjeriti istinitost pisanja dva nacionalna medija o zemljištu na Višnjiku, već i – “nalaz Državnog ureda za reviziju, te poslovi oglašavanja Grada”, opet, stoji u službenom priopćenju PU zadarske.

Toliko o preskakanju činjenica u dijelu medija tijekom jučerašnjeg i današnjeg dana. O razlozima možemo samo nagađati.
Redakcija Z NET-a smatra da je jedina pravovremeno, pravovaljano i nepristrano izvijestila javnost o policijskom i djelovanju Državnog odvjetništva prema Gradu Zadru, pa u istom tonu danas smatra važnim na jednak način javnost upoznati detaljnije i sa sljedećim:

  1. svaka kuna koja je u sastavu nekog od javnih proračuna – bilo gradskog, županijskog ili proračuna nekog od pripadajućih trgovačkih društava – javna je kuna i javnost ima pravo i obavezu tražiti i dobiti informaciju o tome gdje je i zbog čega završila;
  2. to pravo javnosti iz nekog se razloga posljednjih godina rijetko ili nikako koristilo;
  3. javnost vjerujemo da zanima gdje je i zašto završio i završava njihov novac, pa i onaj kojim ispada da su godinama sponzorirana lokalna glasila;
  4. javna glasila imaju obvezu objavljivanja istinitih i provjerenih informacija, a što je velika i ozbiljna obveza, pa je od izuzetnog interesa javnosti znati ako su ista financirana od vlasti;
  5. javnost ima pravo na informaciju, sve i da ta informacija govori o tome kako su godinama od strane gore opisanih medija – dezinformirani ili parcijalno informirani, a što dođe na isto;
  6. redakcija Z NET-a, kako je to prenio lokalni glasnik lokalnih vlasti – ne traje u zadarskoj javnosti osam dana nego dva mjeseca, a glavna urednica iste – petnaest godina, što opet ne garantira profesionalnost, obzirom da je autor dezinformacija koje ispravljamo u istoj toj javnosti već trideset godina, pa je i dalje jednako dezinformiran kao prvoga dana;
  7. da je drukčije, znao bi da pitanje nikako i nikada ne može biti “nezakonito”, te da je neprimjereno da direktor lokalnog glasila prima honorar u lokalnoj turističkoj zajednici i u Gospodarskoj komori, kao i to da Vukovarom udičari s prvim ljudima Grada i Županije, a potom kritizira tuđu neobjektivnost i pristranost;
  8. ako su sva navedena saznanja Z NET-a i sva naša propitkivanja vlasti o tome kako troši novac zadarskih poreznih obveznika – “maliciozna”, kako to kaže u 7. točki opisani direktor, povremeno novinar i strastveni udičar – onda se najdublje ispričavamo, ali i – nastavljamo.
 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

0 Comments

  1. zigez

    17. studenoga 2010. at 15:57

    a zasrali ste se malo a?hah necete vi dugo

     
  2. Malimarinko

    17. studenoga 2010. at 16:39

    Hvala Bogu da napokon postoji portal koji bez straha prenese činjenice,ma kako one bile neugodne za ovaj grad.Na kraju krajeva to je i svrha novinarstva-nepristrano izvještavanje,zato SAMO HRABRO,građani su uz vas

     
  3. Jaca

    17. studenoga 2010. at 20:24

    samo hrabro i podrška znet-u,ni ova banda neće još dugo…..
    neka institucije rade svoj posao, a remetinec neka se počne proširivati

     
  4. Malimarinko

    18. studenoga 2010. at 8:41

    Goli otok,kakav Remetinac,tamo bandu treba

     
  5. bravo

    18. studenoga 2010. at 8:47

    …samo tako, jako, jako, jako mi se sviđa to što ste hrabri i uporni, ali i ja sam uporan k’o mazga. Draga Arijana molim Vas napišite tekst o stanju u Vašoj radnoj zajednici. Koliko vas je, jeli plaća redovna, jesu li radnici prijavljeni na punu plaću, jesu li im plaćeni doprinosi, prekovremeni, imaju li slobodne dane u tjednu i koliko, itd, itd??? Jako je bitno da kod vas bude zdrava atmosfera, a ne recimo isto kao i svugdje u HR, iako sve kritizirate i pozivate na poštenje. Ako to napravite, klanjam se do poda.
    P.S. Nisam kod vas zaposlen pa da tajno kritiziram nadređene nego samo želim otvorene karte s vaše strane.
    Nemojte me razočarati, jedina ste nam šansa!!!
    Prijatelj

     
  6. renci

    18. studenoga 2010. at 15:00

    Svaka čast!
    da je više ovakvih kao Z-NET… morala bi i neka druga “nezavisna” glasila u gradu kod vas na stručnu praksu, Čisto da im objasnite pojmove “nezavisan”, “nepristran” “istinit” “objektivan”, mada su vaši novinari (bar većina) kod njih “pekli zanat”.

     

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Hrvatska

Još imate kune? Evo gdje ih možete zamijeniti za eure

Objavljeno

-

By

Mnoštvo građana odlučilo si je sačuvati nekoliko kovanica i novčanica kune za uspomenu, no ako ste među onima koji su ih zametnuli ili ih nisu odnijeli na vrijeme, još imate priliku.

Svoje kune možete osobno donijeti u Hrvatsku narodnu banku na adresi Jurišićeva 17, Zagreb, od ponedjeljka do petka u vremenu od 8.30 do 15.30 sati. Novčanice možete zamijeniti bez vremenskog ograničenja, a kovanice sve do 31. prosinca 2025.

Iznos do 14.999,99 kuna moguće je na vlastitu odgovornost dostaviti i putem poštanskih usluga na adresu Hrvatska narodna banka, Direkcija za pohranu, obradu i opskrbu gotovim novcem, Trg hrvatskih velikana 3, 10000 Zagreb, uz informaciju o željenom načinu preuzimanja gotovog novca eura (u Hrvatskoj narodnoj banci ili dostava putem poštanskih usluga na adresu donositelja), ističu na službenim stranicama Banke.

Također, ako imate oštećene eure, možete ih zamijeniti za ispravne novčanice ili kovanice u HNB-u, prenosi 24sata.hr.

Hrvatska narodna banka prima na zamjenu euronovčanice čija površina iznosi 50% ili manje od 50% površine autentične originalne novčanice, euronovčanice obojene elektrokemijskom zaštitom, iznimno oštećene euronovčanice te neprikladne eurokovanice koje su prepoznatljive s lica ili naličja, uz uvjet da su dostavljene uz pripadajući obrazac zahtjeva s potrebnim prilozima, ističu.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Otkriven već peti slučaj štetne tvari u povrću iz Makedonije

Objavljeno

-

By

U povrću iz Sjeverne Makedonije već peti je put u proteklih godinu dana otkrivena štetna kemikalija.

Kako javljaju iz europskog sustava za sigurnost hrane, u miješanoj salati utvrđene su nedopuštene razine pesticida klorpirifos zabranjenog u EU. Udjel klorpirifosa u salati iznosio je 0,028 miligrama po kilogramu proizvoda.

Srećom, to je utvrđeno analizom uzorka pošiljke na hrvatskoj granici, pa salata ipak nije dospjela na naše tržište. Cijela je pošiljka nakon toga uništena, prenosi Danica.hr.

Prema broju pošiljki kontaminiranog voća i povrća namijenjenog hrvatskom tržištu, uvjerljivo prednjači Turska. Lani i ove godine štetni su pesticidi otkriveni u 11 navrata: triput u kruškama, dvaput u limunu i suhim smokvama te po jednom u mandarinama, paprikama, rajčicama, grejpu.

Na drugome je mjestu Sjeverna Makedonija s pet pošiljki: triput miješana salata te po jednom svježa mrkva i paprika. Od zabranjenih pesticida pak u najviše slučajeva bilo je riječi o klorpirifosu.

Taj je zabranjeni pesticid analizom otkriven u čak 13 pošiljki voća i povrća: limetama, salati, mrkvi, grejpu, riži, grahu, mandarinama, šljivama, limunu… Klorpirifos je od 2020. zabranjen za uporabu na području EU zbog genotoksičnog potencijala i razvojne neurotoksičnosti kod sisavaca.

Brojne znanstvene studije pokazale su kako izloženost klorpirifosu može utjecati na neurološki razvoj djece te oštetiti još nerođeno dijete.

Povezuju ga s poremećajima u razvoju mozga, hiperaktivnošću, zaostajanjem u rastu, smanjenim kvocijentom inteligencije. Problema s klorpirifosom u domaćim proizvodima imali smo i u Hrvatskoj jer je lani pronađen u više pošiljaka mandarina.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

FOTO / PPD upozorava na novi pokušaj prevare na društvenim mrežama, prijavite ove objave

Objavljeno

-

By

Pexels

Prvo plinarsko društvo (PPD) upozorava građane na pokušaj prevare putem objava na društvenim mrežama.

U lažnim objavama, u ime PPD-a, građani se pozivaju da se uključe u investicijski program koji nudi mogućnost ostvarivanja prihoda uz ulaganje od 250 EUR.

PPD

Iz PPD-a naglašavaju kako oni ni na koji način ne traže ulaganja građana niti u zamjenu za ulaganja daje mogućnost ostvarivanja prihoda. Jedini službeni kontakti i informacije kompanije navedeni su na njenoj službenoj stranici www.ppd.hr.

“Upozoravamo građane da se radi o prevari te ih pozivamo da navedene slučajeve prijave Ministarstvu unutarnjih poslova Republike Hrvatske”, poručuju iz PPD-a.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu