magazin
VEČERAS U KINO ZONI: Pogledajte izvrsnu „Južinu“ te talijanskog kandidata za Oscara „Vermiglio“
Četvrtak donosi novu priliku za pogledati “Južinu” – film koji je osvojio srca publike na samom otvaranju 72. Pulskog filmskog festivala kao i na ovoljetnoj premijeri u Kino Zoni!
Dok južina valja Splitom, životi stanara oronule četverokatnice počinju se ispreplitati. Suspendirani profesor, paranoična starica, manipulativna majka-vjernica, neuspješni reper i nasilni bivši sudaraju se u mračnoj komediji nesporazuma, sitnih spletki i rastućeg kaosa gdje su čak i „heroji“ zlikovci u očima svojih susjeda.
Južina kroz crnohumorne prikaze svakodnevnih situacija prezentira jedinstvenosti splitskog identiteta, uz sjajnu ekipu lokalnih talenata, uključujući glumce, scenariste, umjetnike i radnike iza kamere.
Pomaknutu, humornu, nervoznu, dramatičnu i eksplozivnu “Južinu” dosad je pogledalo preko 11.000 gledatelja što potvrđuje status pravog neočekivanog ljetnog kino hita. Svjetska premijera u Puli donijela je i nagradu Kino Mreže za najbolji hrvatski film 72. Pule, a paralelno s distribucijom film je nastavio festivalski život.
U glavnim ulogama su Donat Zeko, Stojan Matavulj, Snježana Sinovčić Šiškov, Mijo Kevo i Andrea Mladinić, a vrijedi istaknuti i efektnu ulogu poznatog repera Grše.
Film večeri, „Vermiglio“ radnju smješta u 1944. U Vermiglio, planinsko selo u kojem je rat sveprisutan, ali dalek, dolazi Pietro, sicilijanski vojnik u bijegu od rata. Njegov dolazak omete jednostavnu dinamiku lokalne obitelji. Naime, ljubav koja se razvije između vojnika i najstarije kćeri, vodi u sudbinu kakvu nitko nije mogao očekivati.
Obitelj gubi svoj mir upravo u trenutku kada ga ratom iznureni svijet napokon pronalazi. Intimna obiteljska drama i alpski pejzaži kroje zapanjujuću priču o ljubavi, gubitku i otpornosti. Premijerno je prikazan u Veneciji 2024. gdje je osvojio Veliku nagradu žirija (Srebrni lav), potom scenarističku nagradu FIPRESCI u Palm Springsu, a izabran je i kao službeni talijanski kandidat za Oscare 2025.
U glavnim ulogama su Tommaso Ragno, Martina Scrinzi, Giuseppe De Domenico, a izvrsnu režiju potpisuje Maura Delpero.
„Južina“ na rasporedu je u srijedu 8. listopada u 18 h dok je „Vermiglio“ na rasporedu dva sata kasnije, od 20 h. Ulaznice po cijeni od 5 eura mogu se kupiti na samoj lokaciji prikazivanja, Polivalentnoj dvorani Providurove palače, sat vremena prije početka projekcija te putem platforme CoreEvent.
*Ulaznice se mogu rezervirati porukom u inbox profila Kino Zone na Facebooku i Instagramu, e-mailom na: info@kino-zona.com te SMS i WhatsApp porukom na 099/7208342.
*Program Kino Zone sufinanciran je sredstvima Grada Zadra, Zadarske županije, Zaklade kultura Nova, Hrvatskog audiovizualnog centra i Turističke zajednice grada Zadra.
magazin
ČETVRTAK U KINO ZONI / Nova projekcija filma o Hastoru i trima Arenama nagrađena drama Kako je ovdje tako zeleno?
Izniman interes za sjajnim dokumentarnim filmom „Treći svijet“ donosi nove projekcije u gradskoj kinoteci Kino zoni, ovog i idućeg tjedna, a sedmo gostovanje Zagreb film festivala u Zadru pak donosi trima Zlatnim arenama u katergorijama manjiske koprodukcije dramu „Kako je ovdje tako zeleno?“.
„Treći svijet“ je više od dokumentarnog filma o Haustoru – legendarnom zagrebačkom bendu koji je oblikovao glazbenu scenu bivše Jugoslavije. To je priča o dvije kreativne suprotnosti: Darku Rundeku i Srđanu Sacheru.
Pritom, „Treći svijet“ nije tek biografski portret ni nostalgično prisjećanje već mozaik o suprotnostima koje su se spojile zahvaljujući magiji svakodnevice i Zagrebu koji ih je oblikovao, čiji se duh, kontrasti i slike prelamaju kroz estetiku Haustora.
Kroz otvorene razgovore, prodorne opservacije, raskošnu arhivu i, možda najvažnije, novo okupljanje benda u studiju nakon četrdeset godina na snimanju remakea pjesme Treći svijet, film oživljava vrijeme kada je istoimeni album (1984.) bio dočekan s nerazumijevanjem, a danas se smatra jednim od najznačajnijih pop-rock albuma bivše Jugoslavije.
Ono što je započelo kao restauracija izgubljene snimke dub verzije spomenute pjesme, pretvorilo se u dokument kreativnog procesa, nakon što su se članovi benda okupili u studiju gotovo četiri desetljeća kasnije. Tako je došlo do stvaranja posve nove verzije pjesme – dijaloga između Haustora nekad i danas.

“Kako je ovdje tako zeleno” melankolična je meditacija o zavičaju, identitetu i obitelji. Novi film redatelja Nikole Ležaića premijerno je prikazan na Međunarodnom festivalu u Karlovym Varyma, a u Puli je u kategoriji manjinskih koprodukcija ovjenčan zlatnim arenama za najbolji film, mušku glumu i kameru.
Radnja filma govori o Nikoli koji je nekoć snimao filmove, a danas je zaglavio u snimanju reklama. Kada dozna za mogućnost da konačno vrati kući posmrtne ostatke svoje bake, koja je tijekom rata bila prisiljena pobjeći iz Hrvatske u Srbiju, Nikola s ocem kreće na putovanje iz Beograda u Dalmaciju. Putem uči lekciju o roditeljstvu, obitelji i uspomenama koje ponekad nisu stvarne.
U glavnim ulogama pratimo Snježanu Sinovčić-Šiškov, Izudina Bajrovića, Filipa Đurić, Branku Katić, Stojana Matavulja, Leona Lučeva i druge sjajne regionalne glumce.
U “Trećem svijetu” uživamo u četvrtak 6. studenog s početkom u 19 h, a u „Kako je ovdje tako zeleno?“ od 20.30 h. Lokacija prikazivanje je standardna, Polivalentna dvorana Providurove palače. Ulaznice se mogu kupiti online na platformi CoreEvent i na samoj lokaciji prikazivanja – blagajna se otvara sat vremena prije svake projekcije.
*Ulaznice se mogu rezervirati porukom u inbox profila Kino Zone na Facebooku i Instagramu, e-mailom na: info@kino-zona.com te SMS i WhatsApp porukom na 099/7208342.
*Program Kino Zone sufinanciran je sredstvima Grada Zadra, Zadarske županije, Zaklade kultura Nova i Hrvatskog audiovizualnog centra, a odvija se u partnerstvu s Koncertnim uredom Zadar.
magazin
ĐIR PO GRADU
magazin
RECEPT / Vikinški tost – najpopularniji doručak u 2025. godini, koji se priprema za pet minuta
Društvenim mrežama širi se recept za doručak ili međuobrok pod nazivom vikinški tost.
Recept se smatra idealnim za održavanje vitke linije jer ima manje od 300 kalorija. Vikinški tost zapravo je sir na tostu, ali s nekoliko neobičnih sastojaka. Inspiriran je receptom za vikinšku svinjetinu i sličan je kultnom velškom jelu rarebit, piše zadovoljna.rs.
Sastojci:
½ luka
40 g cheddar sira
½ žličice Worcestershire umaka
prstohvat praška od gorušice
1 srednji žumanjak
1 čajna žličica mlijeka
morska sol i svježe mljeveni crni papar
1 srednja kriška integralnog kruha
Priprema:
Sitno nasjeckajte luk. Lagano poprskajte tavu uljem i stavite je na srednje jaku vatru.
Naribajte cheddar sir. Dodajte luk u tavu i pirjajte 2–3 minute. U zdjeli pomiješajte pirjani luk i sir.
https://assets.pinterest.com/ext/embed.html?id=330310953931905940
Dodajte pola žličice Worcestershire umaka i prstohvat senfa u prahu. Zatim dodajte žumanjak i mlijeko, pa začinite paprom i morskom soli.
Dobro promiješajte. Smjesu nanesite na krišku kruha i pecite 3–4 minute, odnosno dok se sir ne otopi i ne poprimi zlatnosmeđu boju.
Poslužite odmah.
-
magazin4 dana prijeŠPICA!
-
ZADAR / ŽUPANIJA3 dana prijeMORATE U SPIZU? Donosimo radno vrijeme trgovina u Zadru rade ove nedjelje…
-
Svijet4 dana prijePogledajte što je otkrilo veliko istraživanje o štetnosti cjepiva protiv covida
-
ZADAR / ŽUPANIJA5 dana prijeJAVNI NATJEČAJI / Za četrnaest radnih mjesta u Gradu Zadru – 81 prijava






