Connect with us

magazin

Najbolji kuhari upitani koje jelo ne bi nikada naručili – svi su odgovorili isto

Objavljeno

-

Pixabay

Ako ste odlučili jesti u restoranu, logično je da želite napraviti najbolji izbor, ili ste možda imali loša iskustva u prošlosti na mjestima koja su drugi hvalili. Kako god bilo, profesionalni kuhari podijelili su unutarnje znanje i svoja mišljenja o tome koja jela nikada ne bi naručili s menija.

Express je pitao kuhare iz različitih restorana i kulinarskih pravaca što oni osobno nikada ne bi naručili, a tema koja se ponavlja vrlo je jasna.

Dean Harper, kuhar iz Harper Fine Dininga, rekao je: “Ako se nađete u nekom jeftinijem restoranu, osobno bih izbjegavao rolice od tune. Kod ribe kvaliteta čini ogromnu razliku, a ako nije svježa, što je obično slučaj kada je cijena preniska, to ćete odmah osjetiti. To može biti rizično. Radije izaberite nešto kuhano ili manje rizično. Tako ćete uživati u obroku i izbjeći neugodno iznenađenje.”

Slično tome, Mark McShane, kuhar i osnivač Food Hygiene Certificatea, rekao je: “Nikada ne naručujem dagnje u ponedjeljak. U mnogim restoranima isporuka morskih plodova stiže petkom, što znači da dagnje mogu stajati u skladištu puna dva dana. Osim ako nema dodatnih isporuka tijekom vikenda, ja ne bih riskirao svježinu.”

Par savjeta ako ćete birati morske plodove

Prema njegovim riječima, dobre dagnje trebale bi imati čvrsto zatvorene ljušture ili se zatvoriti kada pokucate po njima. Također bi trebale imati čist miris mora i čuvati se na ledu ili u posudi koja “diše”, nikada u vodi. Sve što odstupa od toga veliki je “alarm”.

Mark je dodao: “Zauzeti restorani s morskom hranom, koji jasno označuju datume isporuke i potvrđuju dostavu nedjeljom ili ponedjeljkom, mogu se smatrati pouzdanima. U mirnijim mjestima ipak je sigurnije pričekati sredinu tjedna, kada je veća vjerojatnost da je ponuda svježa. Ako niste sigurni, pričekajte do sredine tjedna – tada su dagnje najsigurnije. Vratite svaku dagnju s napuknutom ljušturom, neugodnim mirisom ili onu koja ostane zatvorena nakon kuhanja. Profesionalna kuhinja nikada se oko toga neće raspravljati.

Mark Poynton, kuhar s Michelinovom zvjezdicom, dijeli slično mišljenje i izbjegava ribu u restoranima: “Nikada ne bih naručio ribu, posebno školjke, u restoranu koji ne poznajem ili ako ne poznajem kuhara. To je zato što ne podnosim loše pripremljenu i loše kuhanu ribu.”

Naime, svi najbolji chefovi i kuhari složni su – izbjegavajte morske plodove i ribu u restoranima.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

magazin

FOTOGALERIJA / Nastup Jure Brkljače na Adventu u Zadru

Objavljeno

-

By

 
Nastavi čitati

magazin

PJESMA KOJA SPAJA DVA GLAZBENA SVIJETA / Željko Samardžić & Duško Lokin donose novu pjesmu “Maestral” 

Objavljeno

-

By

Glazbena scena bogatija je za još jednu pjesmu, ovoga puta u jedinstvenoj interpretaciji dvojice prepoznatljivih vokala – Željka Samardžića Duška Lokina. Njihova nova suradnja, pjesma Maestral, donosi toplinu mediteranskog duha, nostalgiju i duboku emociju koja ostaje već nakon prvog slušanja.

“Jako mi je drago da smo Željko i ja uspjeli snimiti pjesmu. Željko je isto kao i ja – zadarsko dite! On je mene dolazio slušati na koncertima dok je živio u Zadru”prisjeća se Duško Lokin.

Autor glazbe i aranžmana je Blaž Andračić, dok tekst potpisuje Mario Raguž. Ovaj autorski tandem stvorio je skladbu koja prirodno spaja Samardžićevu karakterističnu vokalnu eleganciju s Lokinovim iskustvom i interpretativnom iskrenošću, stvarajući pjesmu koja odiše zrelošću, snagom i lirikom koja dira.

Kroz nježne slike maestrala, sunca, morskih vali i tramuntane, stvara se poetski dijalog između čovjeka i prirode koja postaje čuvar najdragocjenijeg osjećaja – ljubavi. “Tekst je poseban, a cijela pjesma je zapravo metafora”kaže Duško.

Maestral je sniman u studiu La notte u Brdovcu, pod producentskom palicom Blaža Andračića, čiji prepoznatljiv glazbeni potpis daje pjesmi dodatnu dubinu i atmosferu mediteranske romanse.

“Zadar vam je poznat po najljepšem maestralu na svijetu. Nije vam svaki vjetar isti. Primjerice, kad su ljeti one paklene vrućine, u Zadru zna zapuhati maestral vrijeme vam se pretvori u jednu milinu”objašnjava Lokin.

Snažna emocija, bezvremenski zvuk i spoj dvaju glasova koji nose cijeli regiju čine Maestral baladom koja će zasigurno pronaći svoj put do široke publike i postati nova glazbena uspomena za pamćenje.

Pjesmu možete poslušati ovdje.

 
Nastavi čitati

magazin

“HAMNET” / Večeras u Kino Zoni jedan od najiščekivanijih filmova godine

Objavljeno

-

By

Prema nekim nagađanjima, upravo je tragedija gubitka sina, 11-godišnjeg Hamneta, inspirirala Williama Shakespearea, na jedno od najvećih djela svjetske književnosti. Ispričan iz perspektive Shakespearove supruge Agnes, film istražuje posljedice obiteljske tragedije na njihove dvije preostale kćeri, od kojih je jedna bila Hamnetova blizanka, na njihov brak te na samu umjetnost.

Novi film Chloé Zhao, Oscarom nagrađene redateljice filma Zemlja nomada (2020), inspiriran je nagrađivanim istoimenim romanom Maggie O’Farrell, a od svoje svjetske premijere na Filmskom festivalu Telluride ne prestaje osvajati srca publike i kritike. Paul Mescal dobio je niz pohvala za ulogu Shakespearea, a Jesse Buckley trenutačno je najveći favorit u sezoni nagrada u kategoriji glavne ženske uloge. Riječ je o potresnom, ali iscjeljujućem filmu, koji predstavlja jedan od vrhunaca ovogodišnje sezone.

“Hamnet” je na rasporedu u petak 5. prosinca s početkom u 20 h u Polivalentnoj dvorani Providurove palače, a ulaznice se mogu kupiti na samoj lokaciji prikazivanja od 19 h te online na platformi CoreEvent.

*Ulaznice se mogu rezervirati porukom u inbox profila Kino Zone na Facebooku i Instagramu, e-mailom na: info@kino-zona.com te SMS i WhatsApp porukom na 099/7208342.

*Program Kino Zone sufinanciran je sredstvima Grada Zadra, Zadarske županije, Zaklade kultura Nova i Hrvatskog audiovizualnog centra, a odvija se u partnerstvu s Koncertnim uredom Zadar.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu