magazin
(FOTO) RESTORANI S FALKENSTEINER POTPISOM / Ova zadarska gastro destinacija virtuozno spaja najbolje okuse Dalmacije…
Od tradicionalnih specijaliteta do fine dininga s modernim potpisom – Zadar postaje nezaobilazna točka na karti gurmanskih putovanja, a svakako vrijedi posjetiti restorane s Falkensteiner potpisom
Punta Skala, 6. kolovoza 2025. – Autentičnost lokalne kuhinje, farm to table pristup (ili iz mora na tanjur, ako je riba u pitanju), privlačnost lokalnih gastro događanja, pristupačni fine dining, osviještena prehrana… samo su neki od razloga zašto je gastro turizam najbrže rastući trend u globalnom turizmu. Za ljubitelje hrane putovanje nije samo razgledavanje – oni žele kušati svijet! Kad je riječ o Dalmaciji, kušati svakako treba jela ispod peke, maslinovo ulje, sireve, ribu i plodove mora te druge delicije mediteranske kuhinje koja privlači brojne turiste svojom raznolikošću, ali i, barem kad je koncept Falkensteiner hotela u pitanju, mogućnošću da tradicionalnim receptima i bogatom kulinarskom naslijeđu dodaju internacionalni prizvuk i moderan štih.
Falkensteiner Resort Punta Skala sa svojim panoramskim pogledom na more i zadarski arhipelag te mirisima mediteranskog bilja savršena je destinacija za autentičan odmor. No, autentičan nije samo ambijent, već i gastro-ponuda, posebice u restoranima Bracera i Planika. Bracera je riblji restoran, smješten uz obalu Punta Skale, gdje priroda i gastronomija stvaraju savršenu harmoniju. Ovdje ćete osjetiti čaroliju mora u svakom zalogaju, jer riba dolazi na tanjur direktno iz mora, a u kojoj je mjeri ambijent savršen, a okusi autentični, dokazuje i činjenica da je ovaj restoran nagrađen s dvije Falstaff vilice. Riječ je o vrijednom priznanju austrijskog gastronomskog magazina.
Steak House Planika, pak, poznata je po sočnim odrescima, regionalnim specijalitetima s roštilja i burgerima, a ova autentična konoba nudi i bogatu ponudu tjestenina i pizza. No, standardna ponuda nikako ne znači ni standardne okuse, jer svaki steak prolazi dry age proces za vrhunsku sočnost, namirnice se nabavljaju od lokalnih proizvođača, a meso dolazi od slobodno uzgojenih životinja na hrvatskim farmama.
U sklopu ovog čarobnog resorta nalazi se Hotel & Spa Iadera s pet zvjezdica, prvi izbor hedonista na jadranskoj obali. Opustite se u Acquapura SPA oazi koja se proteže na 6000 metara kvadratnih s turskim hamamom. Za obitelji je idealan Family Hotel Diadora u kojem je sve podređeno najmlađima. Zabavni programi, Free Play zona, Falky Land na više od 750 m2, kino, Valo jump, Valo climb, Baby Land… Mališani će uživati kao nikad, a roditelji se mogu opustiti jer o svemu brine vrhunski tim animatora.
A za kraj donosimo recept chefa Tomislav Šimića koji vodi kuhinju u Braceri posljednjih šest godina. Krasi ga međunarodno iskustvo, uključujući i rad u kuhinjama restorana s Michelinovim zvjezdicama i hotelima s pet zvjezdica u Francuskoj, Njemačkoj, Italiji i Australiji.
Ravioli sa sirom s otoka Paga i škampima
Sastojci:
150 gr brašna
Žumanjak
100 gr svježih škampa
800 gr mekog sira s otoka Paga
200 gr luka
50 gr mrkve
20 gr celera
50 grama pelata rajčice
100 ml suhog bijelog vina
Maslinovo ulje
Sol, papar po ukusu
Postupak
Dodajte žumanjak u brašno i umijesite u čvrsto tijesto. Ostavite pokriveno u hladnjaku. Meso škampa očistite od ljuske i nasjeckajte. Pomiješajte meso s mekim sirom za nadjev, začinite solju. Za umak popržite ljusku škampa na maslinovom ulju na srednjoj vatri. Dodajte celer, mrkvu i luk. Dodajte bijelo vino. Kad vino ispari, dodajte rajčicu, 200 ml vode i kuhajte 30 minuta da se umak reducira. Procijedite umak kroz fino cjedilo.
Tijesto za raviole tanko razvaljajte i izrežite na krugove, veličine po želji. U sredinu tijesta stavite malo nadjeva, prekrijte drugim krugom tijesta i dobro zatvorite prstima. Kuhajte raviole u kipućoj slanoj vodi 5 minuta. U malu tavu dodajte 150 ml umaka i u umak dodajte raviole. Začinite po ukusu solju, paprom, maslacem ili maslinovim uljem.
Savjet: Dok zatvarate raviole, pazite da unutra ne ostane zraka
Tajni sastojak: Na kraju u umak dodajte malo limunove korice za osvježenje
Preporuka za vino: Pošip Degarra
magazin
FOTOGALERIJA / Nastup Jure Brkljače na Adventu u Zadru
magazin
PJESMA KOJA SPAJA DVA GLAZBENA SVIJETA / Željko Samardžić & Duško Lokin donose novu pjesmu “Maestral”
Glazbena scena bogatija je za još jednu pjesmu, ovoga puta u jedinstvenoj interpretaciji dvojice prepoznatljivih vokala – Željka Samardžića i Duška Lokina. Njihova nova suradnja, pjesma Maestral, donosi toplinu mediteranskog duha, nostalgiju i duboku emociju koja ostaje već nakon prvog slušanja.
“Jako mi je drago da smo Željko i ja uspjeli snimiti pjesmu. Željko je isto kao i ja – zadarsko dite! On je mene dolazio slušati na koncertima dok je živio u Zadru”, prisjeća se Duško Lokin.
Autor glazbe i aranžmana je Blaž Andračić, dok tekst potpisuje Mario Raguž. Ovaj autorski tandem stvorio je skladbu koja prirodno spaja Samardžićevu karakterističnu vokalnu eleganciju s Lokinovim iskustvom i interpretativnom iskrenošću, stvarajući pjesmu koja odiše zrelošću, snagom i lirikom koja dira.
Kroz nježne slike maestrala, sunca, morskih vali i tramuntane, stvara se poetski dijalog između čovjeka i prirode koja postaje čuvar najdragocjenijeg osjećaja – ljubavi. “Tekst je poseban, a cijela pjesma je zapravo metafora”, kaže Duško.
Maestral je sniman u studiu La notte u Brdovcu, pod producentskom palicom Blaža Andračića, čiji prepoznatljiv glazbeni potpis daje pjesmi dodatnu dubinu i atmosferu mediteranske romanse.
“Zadar vam je poznat po najljepšem maestralu na svijetu. Nije vam svaki vjetar isti. Primjerice, kad su ljeti one paklene vrućine, u Zadru zna zapuhati maestral vrijeme vam se pretvori u jednu milinu”, objašnjava Lokin.
Snažna emocija, bezvremenski zvuk i spoj dvaju glasova koji nose cijeli regiju čine Maestral baladom koja će zasigurno pronaći svoj put do široke publike i postati nova glazbena uspomena za pamćenje.
Pjesmu možete poslušati ovdje.
magazin
“HAMNET” / Večeras u Kino Zoni jedan od najiščekivanijih filmova godine
Prema nekim nagađanjima, upravo je tragedija gubitka sina, 11-godišnjeg Hamneta, inspirirala Williama Shakespearea, na jedno od najvećih djela svjetske književnosti. Ispričan iz perspektive Shakespearove supruge Agnes, film istražuje posljedice obiteljske tragedije na njihove dvije preostale kćeri, od kojih je jedna bila Hamnetova blizanka, na njihov brak te na samu umjetnost.
Novi film Chloé Zhao, Oscarom nagrađene redateljice filma Zemlja nomada (2020), inspiriran je nagrađivanim istoimenim romanom Maggie O’Farrell, a od svoje svjetske premijere na Filmskom festivalu Telluride ne prestaje osvajati srca publike i kritike. Paul Mescal dobio je niz pohvala za ulogu Shakespearea, a Jesse Buckley trenutačno je najveći favorit u sezoni nagrada u kategoriji glavne ženske uloge. Riječ je o potresnom, ali iscjeljujućem filmu, koji predstavlja jedan od vrhunaca ovogodišnje sezone.
“Hamnet” je na rasporedu u petak 5. prosinca s početkom u 20 h u Polivalentnoj dvorani Providurove palače, a ulaznice se mogu kupiti na samoj lokaciji prikazivanja od 19 h te online na platformi CoreEvent.
*Ulaznice se mogu rezervirati porukom u inbox profila Kino Zone na Facebooku i Instagramu, e-mailom na: info@kino-zona.com te SMS i WhatsApp porukom na 099/7208342.
*Program Kino Zone sufinanciran je sredstvima Grada Zadra, Zadarske županije, Zaklade kultura Nova i Hrvatskog audiovizualnog centra, a odvija se u partnerstvu s Koncertnim uredom Zadar.
-
magazin3 dana prijeFOTOGALERIJA / Gastro turneja po adventskim kućicama u Zadru, 4. dio – đir po Božićnom gramofonu na Pijaci
-
magazin4 dana prijeMJESEČNI HOROSKOP ZA PROSINAC: Jarac ubire plodove svog truda, Vodenjak upoznaje posebnu osobu!
-
ZADAR / ŽUPANIJA2 dana prijeFOTOGALERIJA / Svečani domjenak u OB Zadar za djelatnike koji su otišli u mirovinu
-
Hrvatska4 dana prijeVUKOSAV, PEDIĆ, FRANCIŠKOVIĆ, VUČAK-LONČAR… / Objavljen je godišnji popis: Ovo su najbolji doktori i doktorice u Zadru i u Hrvatskoj…






