magazin
(FOTO) RESTORANI S FALKENSTEINER POTPISOM / Ova zadarska gastro destinacija virtuozno spaja najbolje okuse Dalmacije…
Od tradicionalnih specijaliteta do fine dininga s modernim potpisom – Zadar postaje nezaobilazna točka na karti gurmanskih putovanja, a svakako vrijedi posjetiti restorane s Falkensteiner potpisom
Punta Skala, 6. kolovoza 2025. – Autentičnost lokalne kuhinje, farm to table pristup (ili iz mora na tanjur, ako je riba u pitanju), privlačnost lokalnih gastro događanja, pristupačni fine dining, osviještena prehrana… samo su neki od razloga zašto je gastro turizam najbrže rastući trend u globalnom turizmu. Za ljubitelje hrane putovanje nije samo razgledavanje – oni žele kušati svijet! Kad je riječ o Dalmaciji, kušati svakako treba jela ispod peke, maslinovo ulje, sireve, ribu i plodove mora te druge delicije mediteranske kuhinje koja privlači brojne turiste svojom raznolikošću, ali i, barem kad je koncept Falkensteiner hotela u pitanju, mogućnošću da tradicionalnim receptima i bogatom kulinarskom naslijeđu dodaju internacionalni prizvuk i moderan štih.
Falkensteiner Resort Punta Skala sa svojim panoramskim pogledom na more i zadarski arhipelag te mirisima mediteranskog bilja savršena je destinacija za autentičan odmor. No, autentičan nije samo ambijent, već i gastro-ponuda, posebice u restoranima Bracera i Planika. Bracera je riblji restoran, smješten uz obalu Punta Skale, gdje priroda i gastronomija stvaraju savršenu harmoniju. Ovdje ćete osjetiti čaroliju mora u svakom zalogaju, jer riba dolazi na tanjur direktno iz mora, a u kojoj je mjeri ambijent savršen, a okusi autentični, dokazuje i činjenica da je ovaj restoran nagrađen s dvije Falstaff vilice. Riječ je o vrijednom priznanju austrijskog gastronomskog magazina.
Steak House Planika, pak, poznata je po sočnim odrescima, regionalnim specijalitetima s roštilja i burgerima, a ova autentična konoba nudi i bogatu ponudu tjestenina i pizza. No, standardna ponuda nikako ne znači ni standardne okuse, jer svaki steak prolazi dry age proces za vrhunsku sočnost, namirnice se nabavljaju od lokalnih proizvođača, a meso dolazi od slobodno uzgojenih životinja na hrvatskim farmama.
U sklopu ovog čarobnog resorta nalazi se Hotel & Spa Iadera s pet zvjezdica, prvi izbor hedonista na jadranskoj obali. Opustite se u Acquapura SPA oazi koja se proteže na 6000 metara kvadratnih s turskim hamamom. Za obitelji je idealan Family Hotel Diadora u kojem je sve podređeno najmlađima. Zabavni programi, Free Play zona, Falky Land na više od 750 m2, kino, Valo jump, Valo climb, Baby Land… Mališani će uživati kao nikad, a roditelji se mogu opustiti jer o svemu brine vrhunski tim animatora.
A za kraj donosimo recept chefa Tomislav Šimića koji vodi kuhinju u Braceri posljednjih šest godina. Krasi ga međunarodno iskustvo, uključujući i rad u kuhinjama restorana s Michelinovim zvjezdicama i hotelima s pet zvjezdica u Francuskoj, Njemačkoj, Italiji i Australiji.
Ravioli sa sirom s otoka Paga i škampima
Sastojci:
150 gr brašna
Žumanjak
100 gr svježih škampa
800 gr mekog sira s otoka Paga
200 gr luka
50 gr mrkve
20 gr celera
50 grama pelata rajčice
100 ml suhog bijelog vina
Maslinovo ulje
Sol, papar po ukusu
Postupak
Dodajte žumanjak u brašno i umijesite u čvrsto tijesto. Ostavite pokriveno u hladnjaku. Meso škampa očistite od ljuske i nasjeckajte. Pomiješajte meso s mekim sirom za nadjev, začinite solju. Za umak popržite ljusku škampa na maslinovom ulju na srednjoj vatri. Dodajte celer, mrkvu i luk. Dodajte bijelo vino. Kad vino ispari, dodajte rajčicu, 200 ml vode i kuhajte 30 minuta da se umak reducira. Procijedite umak kroz fino cjedilo.
Tijesto za raviole tanko razvaljajte i izrežite na krugove, veličine po želji. U sredinu tijesta stavite malo nadjeva, prekrijte drugim krugom tijesta i dobro zatvorite prstima. Kuhajte raviole u kipućoj slanoj vodi 5 minuta. U malu tavu dodajte 150 ml umaka i u umak dodajte raviole. Začinite po ukusu solju, paprom, maslacem ili maslinovim uljem.
Savjet: Dok zatvarate raviole, pazite da unutra ne ostane zraka
Tajni sastojak: Na kraju u umak dodajte malo limunove korice za osvježenje
Preporuka za vino: Pošip Degarra
magazin
14. VELJAČE, VIŠNJIK / Valentinovo uz Željka Samardžića!
Proslavite Dan zaljubljenih uz najljepše ljubavne hitove jednog od najomiljenijih pjevača regije!
Nakon rasprodane zagrebačke Arene, Željko Samardžić dolazi u Zadar, u Športski centar Višnjik, na spektakularni valentinovski koncert, u subota 14. veljače 2026., koji garantira večer ispunjenu emocijama, romantikom i nezaboravnim melodijama.
Uživajte u pjesmama koje su obilježile desetljeća ljubavi – „Stari lav“, „Grlica“, „Bezobrazno su zelene“, „Sipajte mi još jedan viski“, „Pokaži mi šta znaš“, „9000 metara“ i mnoge druge koje će vas podsjetiti zašto je Željko jedan od najvećih vokala s ovih prostora.
Ulaznice su u prodaji – putem sustava Eventim, požurite po svoje i poklonite voljenoj osobi večer za pamćenje!
magazin
ĐIR PO GRADU Saše Čuke
magazin
Liječnica otkrila simptom koji pokazuje imate li covid ili gripu
Zima je razdoblje kada kolege masovno „otvaraju bolovanja“, no razlog izostanka nije uvijek isti. Prehlada, gripa i covid-19 imaju slične simptome, ali postoje važne razlike koje vam mogu pomoći da ih lakše razlikujete.
Kako temperature padaju, virusi se lakše šire, a boravak u zatvorenim prostorima dodatno povećava rizik od infekcija. Ipak, prema riječima liječnice obiteljske medicine postoje jasni znakovi po kojima se ove tri bolesti mogu razlikovati.
“Postoje ključne razlike između obične prehlade, gripe i covida koje vam mogu pomoći da ih prepoznate“, objašnjava. “Ako ipak niste sigurni, uvijek se obratite liječniku. Kada je zdravlje u pitanju, bolje je biti oprezan.“
Kakav kašalj imate
Jedna od glavnih razlika odnosi se upravo na kašalj. Kod gripe je kašalj uglavnom suh i javlja se naglo, često uz iznenadno pogoršanje općeg stanja. Kod prehlade je kašalj blaži i obično se razvija postupno, prenosi Nova.rs.
Kod covida je kašalj također suh, ali ima jednu važnu karakteristiku – traje dulje i uporniji je nego kod drugih infekcija.
“Kod covida je kašalj suh i neprekidan. Mnogi ljudi kašlju dulje od sat vremena ili imaju tri ili više napada kašlja tijekom jednog dana“, navodi.
Simptomi su slični, ali oporavak nije uvijek brz
Iz britanskog NHS-a upozoravaju da su simptomi covida vrlo slični simptomima prehlade i gripe. Većina se ljudi oporavi u roku od nekoliko tjedana, no kod nekih oporavak može trajati znatno dulje, a bolest može imati i teži tijek.
Ako imate kašalj, savjetuje se da se obratite ljekarniku koji vam može preporučiti odgovarajuću terapiju za ublažavanje simptoma. Navodi se i da većini ljudi više nije potrebno raditi brzi test na covid, čak i ako imaju simptome poput suhog kašlja ili povišene temperature.
Kada ostati kod kuće
Ako ste mlađi od 18 godina ili je riječ o djetetu, preporuka je da ostanete kod kuće i izbjegavate kontakte s drugima tri dana od dana testiranja, jer su djeca i mladi obično kraće zarazni. Također se savjetuje da se tijekom deset dana izbjegava kontakt s osobama koje imaju povećan rizik od teških infekcija, poput ljudi s oslabljenim imunitetom.
Zaključak je jednostavan: iako simptomi mogu biti slični, trajanje i intenzitet kašlja često mogu otkriti o čemu je riječ. A ako ste u nedoumici, savjet liječnika uvijek je najbolja opcija.







