Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

U SUKOŠANU ODRŽANI 7. DANI MASLINE I ULJA / Ulje Bore Pedića šampion Peljuzice 2025.

Objavljeno

-

Nazdravljaju trojica prvoplasiranih

Nagrada uvijek ugodno iznenadi, kaže Pedić, uspješni maslinar iz Zadra koji je za svoje ekstra djevičansko ulje osvojio  103 od mogućih 110 bodova. Drugo mjesto sa 102,70 bodova pripalo je Vanji Pušnik iz Smoljića, a treće za osvojena 102 boda Josip Pavlica iz Zadra. Što maslinare privlači na Peljuzicu?

Piše Nedjeljko Jusup

Foto: TZ Sukošan

Rekordan broj natjecatelja, više od 70 uzoraka i dosad najsadržajnija događanja, najkraća su ocjena ovogodišnjih sedmih  Dana maslina i ulja Peljuzica 2025, održane ovog vikenda na šetnici Donje more u Sukošanu.

-A, i ulja su iz godine u godinu sve kvalitetnija.  Sve ih je više.   Na ovogodišnju Peljuzicu pristiglo najviše uzoraka do sada. Čak 74 dok smo, primjerice,  lani zaprimili samo 28 uzoraka ulja, kaže  poznati agronom Denis Protić, inicijator ove sve prestižnije manifestacije.

Maslinarstvo kao terapija za dušu i tilo

Od natjecatelja najviše razloga za zadovoljstvo ima šampion Borislav Bore Pedić, maslinar iz Zadra. Njegovo višesortno ulje od Bjelice, Lastovke i Picholina osvojilo je 103 od mogućih 110 bodova.

-Ugodno sam iznenađen, rekao je Pedić, koji maslinike ima  u Smilčiču i rodnoj Pridragi. Ove godine ovo mu je druga po redu šampionska titula. Na nedavnim međunarodnim 27. Danima masline u Zadru također je bio šampion i to u kategoriji otvorenih ulja gdje je konkurencija najveća.

Pedić se maslinarstvom počeo baviti prije 15-ak godina i postao jedan od najuspješnijih maslinara. Šampionske titule osvajao je i u Nadinu, Vodicama i Omišu. Čak 15 puta plasirao se u Top -10 najboljih na raznim natjecanjima, a zlatne medalje kojih ima više od 50, prestao je i brojiti. Jedan od najbolje plasiranih dalmatinskih maslinara bio je i na ovogodišnjem Festivalu maslina u Zagrebu, a po drugi put je i osvajač  dvaju zlatnih medalja na najvećem svjetskom ocjenjivanju maslinovih ulja u New Yorku.

-Nagrade su sastavni dio zadovoljstva. Maslinarstvom sam se počeo baviti iz hobija, ali i zbog zdravlja i druženja sa drugim maslinarima, kaže Pedić. Masline i rad u njima su mu, ističe, terapija za dušu i tijelo. Stopostotni je invalid Domovinskog rata. Stradao je od neprijateljske mine. Trenutno u rodnoj Pridragi i Smilčiču uz pomoć prijatelja i obitelji obrađuje 120 maslina. Uz to obnaša i dužnost dopredsjednika Udruge maslinara Zadarske županije.

Drugo mjesto sa 102,70 bodova na ovogodišnjoj Peljuzici za svoje ekstra djevičansko ulje od Levantinke dobila je Vanja Pušnik iz Smoljica, a treće za osvojena 102 boda Josip Pavlica iz Zadra za “zeleno zlato” od Oblice, Lastovke i Coratine.

Vrijedne nagrade, kotizacija i bogat program

 Uz diplome troje najbolje najbolje plasiranih dobili su i vrijedne nagrade. Šampion  Bore Pedić tresač za masline i umetničku sliku Domagoja Rogoznice .  Drugoplasirana Vanja Pušnik  bačvu od  100 litara, pilu felco, škare lowe, paket boca za ulje (30 komada) i umjetničku sliku (ulje na platnu) Domagoja Rogoznice. Trećeplasirani Josip Pavlica  dobio je teleskopsku pilu Silky Forester  i tečaj rezidbe dar Škole za rezidbu maslina.

Nagrade laureatima dodjelili su  Dobrila Dević i Denis Protić, a cijeli program na šetnici Donje more dojmljivo je vodila Branka Pelicarić.

Što još maslinare privlači u Sukošan?

Nagrade nisu jedini motiv, koji iz godine u godinu privlači sve više maslinara ne samo iz Sukošana i Zadarske županije nego i ostalih mjesta diljem Dalmacije. Kotizacija za Peljuzicu iznosila je i ove godine 25 eura, za ocjenjivanje dostavljalo se ulje u dvije boce od 0,25 litre.

 Osim toga  u sklopu dvodnevne manifestacije (30. i 31. svibnja) odvijao se i bogat edukativni te zanimljiv edukativi , gastronomski, sajamski i zabavni  program.

Rezultati ocijenjivanja ulja i tečaj rezidbe 

Ulja prispjela na ovogodišnju Peljuzicu, kao i prijašnjih godina, ocjenjivala je  Udruga senzorskih analitičara maslinovog ulja Olea Zadar. Svi uzorci podvrgnuti su najprije kemijskoj, a potom i senzorskoj analizi. Rezultat:  od ukupno 74 uzoraka njih 33 su zlatna, 14 srebrnih, 12 brončanih, 12  ekstra djevičanskih  i 4 djevičanska maslinova ulja lampante.   

-Ulja su senzorski u prosjeku srednjeg  intenziteta voćnosti, gorčine i pikantnosti. U djelu uzoraka koje su ocijenjeni  kao djevičanska maslinova ulja i djevičanska maslinova ulja lampante zastupljene  mane su većinom octikavost, ocijena je  voditeljice panela Anastazije Milardović.

Uz natjecateljski sukošanska manifestacija gaji i edukativni karakter. U petak 30. svibnja Stjepan Dević, magistar agronomije, održao je predavanje i pokaznu rezidbu  maslina na uzgojni oblik polikonične ili višestožaste vaze. Riječ je o rezidbi koja se već dugo prakticira u talijanskoj pokrajini Toskani, pokazala se uspješnom i u našoj Istri, a počela se probijati i u  pojedinim većim maslinicima u Dalmaciji. Ponegdje i u Hercegovini zahvaljujući zadarskoj Školi rezidbe maslina koju su pokraj prošle godine  osnovali dr. Šime Marcelić i magistar Stjepan  Dević.

-Cilj je pokazati prednosti polikonične vaze, prozračnost i osunčanost krošnje, bolju i ravnomjerniju rodnost te manje troškove berbe, rezidbe i zaštite , kaže Dević.

Pokusna rezidba za zainteresirane maslinare održana je  u Devićevom masliniku kod sv. Martina.

Sajam domaćih proizvoda, degustaje i 500 porcija žgvaceta

Nakon rezidbe Peljuzica je  nastavljena sutradan, u subotu 31. svibnja  na sukošanskoj šetnici  Donje more. Pažnju je privukao  Mali sajam domaćih proizvoda, gdje su  brojni posjetitelji mogli besplatno kušati kroštule i fritule koje su pripremile članice KUD-a Zlatna luka.

Od  Denisa PZ  Dubrava stigle su svježe ubrane trešnje.  Izlagač  OPG Feranija Luštica predstavila je svoje slatkiše  od maslinovog ulja – marmelade, aromatična ulja, mendulate i narančine. Sapunoteka je predstavila svoje sapune, kreme na bazi maslinovog ulja. Riba Dražin d.o.o. nudila je ribu i morske plodove u maslinovom ulju, marinade i marinirano povrće. Posebno dobar odaziv bio je i na degustaciju koju je vodila Anastazija Milardović. Nazočni su kušavali  svih 10 prvoplasiranih ulja te monosortno ulje od autohtone Peljuzice. Uz sve to  na Donjem moru ponuđena su i dva djevičanska ulja lampante. Svoj štand imala je i Škola rezidbe maslina sa izloženim alatma za rezidbu. 

 Uslijedilo je svečano otvaranje  manifestacije, a potom i Mala škola kušanja  maslinovih ulja u organizaciji Profesionalnog panela  Udruge senzorskih analitičara Olea Zadar na čelu sa voditeljicom Anastazijom  Milardović. Uz poneko od maslina toćanih u moru  ulja su  iz godine u godinu sve kvalitetnija pa je i to razlog što se nestrpljivo isčekivao  i Gastro kutak sukošanskog kuhara  Hrvoja Veleslavića koji je za ovu prigodu u povećem kotlu pripremio oko 500 porcija žgvaceta – gulaša od janjetine, biža i mladih krumpira.

Uz ukusne domaće zalogaje i birana vina  posjetitelji su uživali  u druženju i živoj glazbi klape Mirakul iz Vrpolja kod Šibenika. Sve u organizaciji Općine Sukošan,  Denisa Protića, Mirjane Nadinić   i Turističke zajednice na čelu sa direktoricom  Dobrilom Dević.

Šampion Pedić 

TOP – 10

1. Borislav Pedić, Zadar, 103,00 boda

2. Vanja Pušnik, Smoljić, 102,70 bodova

3. Josip Pavlica, Zadar, 102,00 boda

4. OPG Mate Dušević, Ljubač 101,65 bodova

 5. Tihomir Pušnik, Smoljić,  101,60  bodova

6. OPG Škopić, Ugljan, 101,50 bodova

 7. OPG Mate Dušević, Ljubač,  101,50 bodova

8. Hrvoje Domljanović ,Split 101,20 bodova

9. OPG Čelini, Pakoštane, 101,20 bodova

10. Jozo Eremut, Šestanovac, 101,00 bodova

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTO) TRADICIONALNO / Barkajoli kod gradonačelnika Erlića

Objavljeno

-

By

U Maloj vijećnici gradonačelnik Šime Erlić danas je ugostio zadarske barkajole Dina Gajića, Šimu i Berta Gregova

Tradicionalno, uoči Božića, u Gradskoj upravi priređeno je primanje za zadarske barkajole. 

– Svjesni smo koliko barkajoli znače Zadru i hvala vam što njegujete našu tradiciju. Nadam se da će uskoro, i to pozitivno i za vas i za nas, biti završena priča oko upisa barkajola na listu nematerijalne kulturne baštine RH što će nam biti dodatni zamah u promociji i vas i našega Zadra, kazao je gradonačelnik Erlić barkajolima uručivši im prigodne darove.

Gradonačelnik Erlić zahvalio im se za njihov rad, trud i trajan doprinos turističkoj promociji grada. 

U neformalnom razgovoru uz prepričavanje anegdota koje svakodnevno doživljavaju kroz svoj posao, barkajoli su gradonačelniku iznijeli potencijalne probleme u radu, svoja zapažanja, primjedbe i prijedloge o svemu što bi se još moglo učiniti kako bi ovaj vid turističke ponude, ali i tradicionalnog načina prijevoza građana, bio još dostupniji, sigurniji i ugodniji.

– Na usluzi smo turistima, ali i našim građanima koji čine 20 posto putnika koji biraju barku za prijevozno sredstvo do Poluotoka, i obrnuto. Kod korekcije cijena, bili smo oprezni, vožnju turistima naplaćujemo dva eura, dok je ona za lokalno stanovništvo jedan euro, kazao je Berto Gregov, jedan od zadarskih barkajola.

Danas plove ukupno tri barke, sve u vlasništvu aktivnih barkajola. Aktivni su Zvonko Gregov, njegovi sinovi Berto i Šime GregovŠime Begonja te najmlađi trenutno aktivni barkajol Dino Gajić. Među aktivnim barkajolima četvorica su vlasnici obrta koji su registrirani za prijevoz putnika. Iz gradske blagajne, kao i svake, i ove godine bit će im plaćeni doprinosi poput mirovinskog i zdravstvenog osiguranja. 

Uz gradonačelnika Erlića, na prijemu za barkajole bili su Ante Ćurković, zamjenik gradonačelnika, Dolores Kalmeta, pročelnica Upravnog odjela gradsku samoupravu i opće poslove i Dina Bušić, pročelnica Upravnog odjela za kulturu i sport. Upravo zahvaljujući tom gradskom Odjelu, u srpnju 2025. godine Ministarstvu kulture i medija poslan je elaborat s prijedlogom da barkajoli budu prepoznati kao nematerijalna kulturna baština i budu upisani u Registar kulturnih dobara. Poseban doprinos kao inicijatorica te priče dala je Zrinka Brkan Klarin, povjesničarka umjetnosti i arheologinja, zaposlena u Upravnom odjelu za kulturu i sport, koja je prikupila brojne materijale o ovom tradicijskom obrtu.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

“MAJČINA RIJEČ” / U ponedjeljak predstavljanje knjige fra Andrije Bilokapića

Objavljeno

-

By

Predstavljanje knjige ‘Majčina riječ’ fra Andrije Bilokapića održava se u ponedjeljak, 8. prosinca, u samostanu sv. Frane u Zadru, s početkom u 20 sati.

Predstavljači su Stjepan Lice, fra Jozo Grbeš i mons. Želimir Puljić. 

Zahvalu će uputiti autor Bilokapić i Vedran Vidović.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

ZAŠTITNIK DJECE, POMORACA, PUTNIKA… / Sutra je blagdan sv. Nikole. Svečano u katedrali, te u Crnom i Kistanjama

Objavljeno

-

By

Župa sv. Nikole u Crnom slavi 310. obljetnicu posvete župne crkve sv. Nikole i dobiva relikviju sv. Nikole. Tim povodom, na blagdan sv. Nikole, u subotu, 6. prosinca, svečano misno slavlje u 10,30 sati i procesiju predvodi zadarski nadbiskup Milan Zgrablić.

Na blagdan sv. Nikole biskupa, zaštitnika pomoraca i ribara, u subotu, 6. prosinca, u katedrali sv. Stošije u Zadru, svečano misno slavlje za pomorce i ribare s početkom u 18 sati predvodi zadarski nadbiskup Milan Zgrablić.

Nakon mise, na gatu zadarske rive u more će se baciti vijenac i nadbiskup će predvoditi molitvu za pokojne pomorce i ribare.

Na blagdan sv. Nikole u župi Kistanje, u subotu, 6. prosinca, svečano misno slavlje u 11 sati u župnoj crkvi sv. Nikole biskupa predvodi gospićko – senjski biskup Marko Medo.

Sv. Nikola je na osobiti način zaštitnik Janjevaca koji nastanjuju Kistanje.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu