Svijet
Čeka nas novi dramatičan rast cijena kave. Moguća i potpuna nestašica omiljenog napitka

Što će biti s cijenom kave u trgovinama i ugostiteljskim objektima u nadolazećem razdoblju? Vrijeme će pokazati, ali ako je suditi po stanju na svjetskom tržištu, čini se da će cijena morati rasti.
Jer, brazilski uzgajivači kave gotovo su ispraznili skladišta, i to pola godine prije nove berbe, zapljusnuti valom potražnje, koja je gotovo udvostručila cijene u proteklih 14 mjeseci.
Cijene arabike, najpopularnijeg zrna koje se koristi u većini mljevene pržene kave, skočile su za čak 70 posto u 2024. i gotovo za 20 posto od početka ove godine. Prije tri tjedna premašile su 4,30 dolara za nepunih pola kilograma, odnosno više od 8.600 dolara za tonu, a prema podacima od 28. veljače, ta se brojka popela i na 9.049 dolara za tonu, piše Novi list.
Rekordan izvoz
S druge strane, robusta, drugo najpopularnije zrno koje se često koristi za proizvodnju instant-kave, poskupjela je lani za 72 posto, a prije tri tjedna cijena joj se nakratko popela na najvišu razinu otkada se njome trguje na burzi, dosegnuvši 5.847 dolara za tonu, odnosno oko 2,9 dolara za pola kilograma.
Poljoprivrednici u Brazilu, najvećem svjetskom uzgajivaču kave, ispraznili su skladišta i usmjerili zalihe u rekordan izvoz u 2024. kako bi profitirali na rekordnim cijenama. Hina prenosi izjavu Williana Cesara Freirija, voditelja prodaje u trećoj najvećoj brazilskoj zadruzi kave Cocapecu iz savezne države Sao Paulo, koji kaže da nikada u veljači nisu imali tako niske zalihe, a još je dosta vremena do novog uroda.
Cocapec je od članova zadruge u 2024. godini primio 1,1 milijun vreća, gotovo 27 posto manje nego u 2023., jer su oskudne padaline naštetile proizvodnji.
Čini se da je proizvodnja poboljšana samo u Cooxupeu, najvećoj svjetskoj zadruzi uzgajivača kave, u brazilskoj saveznoj državi Minas Gerais, najvećoj po proizvodnji. Ondje su puna skladišta, no ona je gotovo u cijelosti prodana klijentima i samo čeka otpremu.
“Uzgajivači kave već su prodali 90 posto lanjskog uroda i preostala im je najmanja količina otkada vodimo evidenciju”, kažu iz Cooxupeua.
Kako na ova kretanja reagiraju domaći dobavljači/proizvođači kave? U Francku smiruju situaciju.
“Što se tiče zaliha kave, ali i čaja, u Francku za sada nemamo problema s time. Naravno, ovakve stalne promjene u globalnim lancima opskrbe mogu zahtijevati prilagodbe u našoj operativnoj strategiji kako bismo se učinkovito nosili s eventualnim nepredviđenim okolnostima i budućim izazovima. Stoga ostajemo proaktivni u praćenju situacije i pripremni za eventualne buduće izazove kako bismo osigurali stabilne zalihe i kontinuitet našeg poslovanja”, odgovara na upit Ivana Tavra, direktorica korporativnih komunikacija.
I u Atlantic grupi s iznimnom pozornošću prate situaciju.
“Kod pojedinih burzovnih roba, a u to se svrstava i kava, nakon već duljeg razdoblja rasta cijena sirovine na svjetskom tržištu, tijekom posljednjih godinu dana došlo je do novog ekstremnog povećanja cijena”
Uzroci ovih povećanja vrlo su kompleksni, od kombinacije lošeg uroda izazvanog nepovoljnim vremenskim prilikama, niskog stanja zaliha sirovina prenesenih iz prethodnog razdoblja, rastućih troškova rada, fluktuirajuće potražnje, geopolitičkih tenzija i ratova preko zastoja u dobavnim lancima sve do promjene navika potrošača u svijetu, prije svega na azijskom tržištu gdje se bilježi sve veća konzumacija kave, što je dodatno utjecalo na to da potražnja premaši ponudu, kaže Gabrijela Kasapović, izvršna direktorica Korporativnih komunikacija unutar Atlantica.
Tržišni poremećaji
Dodaje da su pod utjecajem svih ovih faktora cijene sirovina na svjetskim burzama dostigle rekordne razine i nemaju tendenciju opadanja.
“Tako je sada cijena arabike veća sto posto, a nabavna cijena robuste porasla je za gotovo 130 posto uspoređujući kraj 2024. s krajem 2023. godine. Teško je i u ovoj godini očekivati osjetniju stabilizaciju tržišta, pa očekujemo da će cijene sirovine i dalje ostati izuzetno visoke”, ocjenjuje Kasapović.
U obje tvrtke nastojali su, sve do sada, poštedjeti krajnje potrošače.
“Unatoč rastu svih ovih troškova u posljednje gotovo četiri godine, nastojali smo da se efekt tržišnih poremećaja u što je moguće manjoj mjeri prenese na potrošače, zbog čega smo veći dio sami amortizirali.”
Uzimajući u obzir poskupljenja prehrambenih proizvoda s kojima se suočavaju naši potrošači i posljedični pad kupovne moći, svjesno smo išli na smanjenje naših profitnih marži, što se u konačnici odrazilo na pad naše profitabilnosti, pojašnjava Tavra iz Francka.
I Kasapović ističe kako su u Atlanticu već nekoliko godina, kroz sve krize koje su iza njih i opći rast ulaznih troškova, amortizirali dramatična poskupljenja, ne prenoseći ih većim dijelom na potrošača.
“Tako je i ukupna razina nužnog povećanja proizvođačkih cijena znatno manja od ukupnog rasta stvarno nastalih troškova, što znatno utječe na poslovni rezultat biznisa kave. Kako bismo održali kvalitetu koju potrošači očekuju, za nas ne postoji opcija primjesa supstituta, koji su najjednostavniji način uštede, te je neizbježno da se povećanje ulaznih troškova reflektira i na cijenu finalnog proizvoda”, nagovješćuje Kasapović.
Minimalne zalihe
Nažalost, najnovija procjena ovogodišnje berbe u Brazilu je dodatno znatno smanjena, a s obzirom na to da su i zalihe minimalne, teško je očekivati da se zadovolje potrebe za arabikama globalno. Dodatno su i procjene sljedeće berbe također smanjene zbog izuzetno sušnog razdoblja tijekom sazrijevanja nove berbe, pa je procjena da će se manjak arabike osjećati najmanje do 2026. godine.
Budući da je zbog logističkih problema dopreme arabike iz Brazila kasnila isporuka kave od kraja 2023., fondovi su kratkoročno iskoristili manjak kave u zemljama konzumenata i podignuli razinu burze, a time i cijenu arabike na visoke razine.
Kod robuste postoji i velik izazov nedovoljne raspoloživosti zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta u zemljama podrijetla, budući da su dva najveća izvoznika, Vijetnam i Indonezija, zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta podbacila s berbama, a postoji i dodatni problem transporta, napadi na tranzitne brodove, produljena vremena tranzita za dvostruko i više, što posljedično odražava i u ekstremnim poskupljenjima.
“Dugoročno je to ipak neodrživo za sve aktere na domaćem tržištu kave i općenito. Najvjerojatnije je da bi se, bez daljnjih cjenovnih intervencija, domaće tržište kave suočilo s velikim rizikom održanja kvalitete i gubitka kontinuiteta proizvodnje, odnosno s ozbiljnim izazovom da uopće opskrbljuje tržište kavom”, ocjenjuje Gabrijela Kasapović iz Atlantica.
Svijet
Nijedna boca nije prošla test: Europska vina puna ove “vječne kemikalije”

Nova istraga otkrila je raširenu kontaminaciju europskih vina s trifluorooctenom kiselinom (TFA) — postojanim nusproizvodom PFAS-a, grupe industrijskih kemikalija široko poznatih kao “vječne kemikalije”.
Niti jedno vino proizvedeno u posljednjih nekoliko godina u 10 zemalja EU-a nije prošlo analizu. U nekim je bocama utvrđeno da su razine 100 puta veće od onih koje se obično registriraju u vodi za piće.
Studija, koju je u srijedu objavila Pesticide Action Network (PAN) Europe, daje dodatan razlog za što hitnijim postupnim ukidanjem pesticida koji sadrže PFAS, skupinu kemikalija koje je napravio čovjek, a koje su dizajnirane da izdrže toplinu, vodu i ulje te da se odupru razgradnji u okolišu.
Prije 1988. ga nije bilo, danas 3000 veći od granice
Proizvodnja vina među najvećim je korisnicima pesticida u europskoj poljoprivredi, osobito fungicida, što vinograde čini vjerojatnim žarištem za nakupljanje kemikalija. Grožđe je posebno osjetljivo na gljivične bolesti, što zahtijeva često prskanje tijekom vegetacijske sezone, uključujući i neke proizvode koji sadrže PFAS spojeve.
Istraživači su otkrili da, iako se TFA nije mogao otkriti u vinima ubranim prije 1988., razine kontaminacije od tada su stalno rasle – dosegnuvši do 320 mikrograma po litri u bocama iz posljednje tri berbe, što je razina koja je više od 3000 puta veća od zakonske granice EU-a za ostatke pesticida u podzemnim vodama.
Autori studije povezuju ovaj porast s rastućom upotrebom pesticida na bazi PFAS-a i novijih fluoriranih rashladnih sredstava tijekom prošlog desetljeća.
“Ovo je znak upozorenja koju ne treba ignorirati”, rekao je Helmut Burtscher-Schaden iz austrijske nevladine organizacije Global 2000, koji je vodio istraživanje. “Ogromno nakupljanje transmasnih kiselina u biljkama znači da vjerojatno unosimo puno više ove vječne kemikalije putem hrane nego što se prije pretpostavljalo.”
Analizirano 49 vina, opasna i organska
Izvješće pod naslovom Poruka iz boce analiziralo je 49 vina, uključujući konvencionalne i organske proizvode. Iako su organska vina obično imala niže koncentracije TFA, nijedno nije bilo bez kontaminacije. Vina iz Austrije pokazala su posebno visoke razine, iako su istraživači naglasili da problem obuhvaća cijeli kontinent.
“Ovo nije lokalni problem, to je globalni problem”, upozorio je Michael Müller, profesor farmaceutske i medicinske kemije na Sveučilištu u Freiburgu, koji je proveo neovisnu studiju koja je potvrdila slične rezultate. “Nema više nezagađenih vina. Čak ni organski uzgoj ne može u potpunosti zaštititi od ovog zagađenja jer je transmasna masna kiselina sada sveprisutna u okolišu.”
Nalazi naglašavaju sve veći nadzor PFAS-a – široke klase fluoriranih spojeva koji se koriste u proizvodima od neljepljivog posuđa do pjene za gašenje požara i poljoprivrednih pesticida. Te su tvari cijenjene zbog svoje trajnosti, ali se pokazalo da se nakupljaju u okolišu iu živim organizmima, s poveznicama s rakom, oštećenjem jetre i reproduktivnim oštećenjima.
Dok su rizici dugolančanih PFAS odavno prepoznati, TFA su donedavno i regulatori i proizvođači smatrali relativno benignim. To se stajalište sada dovodi u pitanje. Studija koju je financirala industrija iz 2021. u skladu s EU-ovom uredbom o kemikalijama REACH povezala je izloženost TFA s ozbiljnim malformacijama fetusa kunića, što je navelo regulatore da predlože klasificiranje TFA kao “otrovne za reprodukciju”.
EU treba glasati o PFAS pesticidu
“Zbog toga je još hitnije djelovati”, rekla je Salomé Roynel, službenica za politiku u PAN Europe. Istaknula je da prema važećim pravilima EU-a o pesticidima, metaboliti koji predstavljaju rizik za reproduktivno zdravlje ne bi se smjeli otkriti u podzemnim vodama iznad 0,1 mikrograma po litri – granica koju TFA redovito premašuje i u vodi, a sada i u hrani.
Vrijeme objave izvješća dodaje politički pritisak samo nekoliko tjedana prije nego što zemlje članice EU-a trebaju glasovati o tome hoće li zabraniti flutolanil, PFAS pesticid koji je identificiran kao značajan emiter TFA. Pokretači kampanje tvrde da EU mora ići dalje, apelirajući na zabranu svih PFAS pesticida.
Moguće zamjene?
“Glasovanje o flutolanilu prvi je test o tome shvaćaju li kreatori politike ozbiljno ovu prijetnju”, rekao je Roynel. “Ali u konačnici, moramo eliminirati cijelu kategoriju ovih kemikalija iz poljoprivrede.”
Industrijske skupine će vjerojatno odstupiti, tvrdeći da su pesticidi na bazi PFAS-a i dalje ključni za zaštitu usjeva. No Müller se suprotstavlja toj tvrdnji, rekavši da su alternative dostupne: “Postoje alternative. Ideja da su te kemikalije bitne jednostavno nije istinita.”
Uz obuhvatnija ograničenja PFAS-a u EU-u o kojima se trenutno raspravlja, studija o vinu unosi novi moment u rasprave o tome kako se uhvatiti u koštac s kemijskim onečišćenjem i zaštititi opskrbu hranom u Europi.
“Što više odgađamo, to je zagađenje gore”, rekla je Burtscher-Schaden. “I zato što imamo posla s vječnim kemikalijama, svaka godina nedjelovanja zaključava štetu za generacije koje dolaze.”
Europska komisija odbila je komentirati izvješće.
Svijet
Tifus postao otporan na antibiotike: Vraća se stara bolest koja ubija

XDR Typhi nije samo otporan na antibiotike koji se uobičajeno daju, kao što su ampicilin, hloramfenikol i trimetoprim/sulfametoksazol, već raste i otpornost na nove antibiotike, kao što su fluorokinoloni i cefalosporini treće generacije
Tifusna groznica je možda rijetka u razvijenim zemljama, ali ova bolest, za koju se smatra da postoji tisućljećima , još uvijek predstavlja veliku opasnost, a prema istraživanju objavljenom 2022. godine, bakterija koja izaziva tifusnu groznicu razvija veliku otpornost na lijekove.
Raste otpornost bakterija na antibiotike
Trenutno su antibiotici jedini način za učinkovito liječenje tifusa, koji izaziva bakteriju Salmonella enterica serovar Typhi (S Typhi). Ipak, tijekom posljednja tri desetljeća, otpornost bakterija na oralne antibiotike raste.
Znanstvenici su sekvencionirali genom 3.489 sojeva S Typhia prikupljenih od 2014. do 2019. godine u Nepalu, Bangladešu, Pakistanu i Indiji i otkrili porast ekstenzivno otpornih na lijekove XDR Typhi.
XDR Typhi nije samo otporan na antibiotike koji se uobičajeno daju, kao što su ampicilin, hloramfenikol i trimetoprim/sulfametoksazol, već raste i otpornost na nove antibiotike, kao što su fluorokinoloni i cefalosporini treće generacije. Što je još gore, ovi se sojevi globalno šire velikom brzinom, piše Science Alert.
Dok većina slučajeva XDR Typhi potiče iz južne Azije, istraživači su identificirali skoro 200 slučajeva međunarodnog širenja od 1990. godine – većina je stigla u jugoistočnu Aziju, istočnu i južnu Afriku, ali su superbakterije tifusa također pronađene u Ujedinjenom Kraljevstvu, Sjedinjenim Državama i Kanadi.
„Brzina kojom su se pojavili i širili visokorezistentni sojevi S Typhi posljednjih godina je razlog za zabrinutost i naglašava potrebu za hitnim proširenjem mjera prevencije, posebno u zemljama s najvećim rizikom“, rekao je specijalist za zarazne bolesti Jason Andrews sa Sveučilišta Stanford u vrijeme objavljivanja rezultata.
Znanstvenici već godinama upozoravaju na tifus otporan na lijekove.
Samo jedan efikasan
Šrvi XDR soj tifusa identificiran je u Pakistanu 2016, a do 2019. postao je dominantan genotip u naciji. Povijesno gledano, većina XDR sojeva tifusa pobjeđivala se antimikrobnim sredstvima treće generacije, kao što su kinoloni, cefalosporini i makrolidi. Međutim, u ranijim 2000-ih, mutacije koje daju otpornost na kinolone činile su više od 85 postotaka svih slučajeva u Bangladešu, Indiji, Pakistanu, Nepalu i Singapuru. Istovremeno je zavladala i rezistencija na cefalosporine i danas je ostao samo jedan oralni antibiotik: makrolid, azitromicin. I ovaj lijek možda neće djelovati još dugo.
Studija iz 2022. objavljena u The Lancet Microbe, otkrila je da se mutacije isto tako otporne azitromicin sada također šire, „ugrožavajući učinkovitost svih oralnih antimikrobnih sredstava za liječenje tifusa“. Iako XDR S Typhi još nije usvojio ove mutacije, ako bude – u ozbiljnoj smo nevolji. Ako se ne liječi, do 20 posto slučajeva tifusa može biti fatalno, a danas ima 11 milijuna slučajeva tifusa godišnje, prenosi Nova.
Potencijal još jedne zdravstvene krize
Buduće epidemije mogu se donekle spriječiti konjugovanim cjepivima protiv tifusa, ali ako se pristup ovim cjepivima ne proširi globalno, svijet bi uskoro mogao imati još jednu zdravstvenu krizu.
„Nedavna pojava XDR-a i S Typhi otpornog na azitromicin stvara veću hitnost za brzo širenje preventivnih mjera, uključujući upotrebu tifusnih konjugiranih cjepiva u zemljama s endemskim tifusom“, pišu autori. „Ovakve mjere su potrebne u zemljama u kojima je prevalencija otpornosti na antimikrobne lijekove među izolatima S Typhi trenutno visoka, ali s obzirom na sklonost međunarodnom širenju, ne bi trebalo biti ograničena na takvo okruženje.“
Zdravstveni stručnjaci tvrde da nacije moraju proširiti pristup cjepivima protiv tifusa i ulagati u nova istraživanja antibiotika. Otpornost na antibiotike jedan je od vodećih uzroka smrti u svijetu.
Svijet
Upozorenja za vjernike koji idu u Vatikan i Rim: Evo i kada se može očekivati bijeli dim

Putnici u Rim trebali bi očekivati zatvaranje, ograničenja za posjetitelje i gužve u nekim od glavnih gradskih atrakcija, dok će turisti koji su rezervirali posjet Rimu sljedećih tjedana doživjet će grad u rijetkom povijesnom trenutku.
Nakon smrti pape Franje 21. travnja, bit će donesen niz vjerskih rituala i postupaka koji bi mogli utjecati na planove putovanja.
Papa rođen u Argentini preminuo je u ponedjeljak od moždanog udara, koji je izazvao komu i “nepovratno” zatajenje srca, objavio je Vatikan.
Očekuje se da će gužve i redovi biti posebno veliki, posebice s obzirom na to da proslave jubilarne 2025. godine Katoličke crkve već privlače povećan broj posjetitelja. Evo što trebate znati o očekivanim prekidima putovanja u Rimu ili, ako planirate putovanje da biste svjedočili nekim od vjerskih tradicija, gdje možete sudjelovati u njima.
Upozorenje za Rim: Zatvorene atrakcije i dugi redovi
Putnici u Rim sljedećih nekoliko tjedana upozoreni su da očekuju zatvaranje, ograničenja za posjetitelje i gužve u nekim od glavnih gradskih atrakcija.
Ključne rimske turističke lokacije unutar Vatikana – srca Katoličke crkve – sada će biti okupirane procedurama žalovanja i reizbora.Turisti bi trebali očekivati ograničen pristup bazilici Svetog Petra, gdje će od sutra, 23. travnja, počivati tijelo pape Franje.
Dok se ožalošćeni okupljaju kako bi odali počast, turisti koji žele posjetiti crkvu trebali bi očekivati duge redove i pojačano osiguranje. Neka područja bazilike možda neće biti dostupna, uključujući kupolu. Vođeni obilasci bazilike obustavljeni su jer je pristup preko Sikstinske kapele.
Papa Franjo zatražio je da bude pokopan u bazilici Santa Maria Maggiore, velebnom svetištu pod zaštitom UNESCO-a, koje sadrži dio svetih jaslica i štovanu ikonu Djevice Marije kao zaštitnice rimskog naroda.
Pristup crkvi vjerojatno će biti ograničen zbog priprema za sprovod i ukop, prenosi Euronews.
Kada će Sikstinska kapela biti zatvorena?
Otprilike 15-20 dana nakon poglavareve smrti započet će konklava, legendarni proces određivanja sljedećeg pape. Na ovom strogo povjerljivom skupu rimokatolički kardinali zatvoreni su u Sikstinskoj kapeli dok se ne donese odluka.
Kao takva, prostorija koju krasi Michelangelova freska bit će zatvorena otprilike tjedan dana prije početka konklave i ostat će zatvorena tijekom cijelog procesa. Vjerojatno će se ponovno otvoriti nekoliko dana nakon završetka konklave, kao što je to bilo nakon smrti prethodnih papa, no točni datumi zatvaranja još nisu objavljeni.
Kapeli se pristupa kroz Vatikanske muzeje. Oni će ostati otvoreni za posjetitelje sa svim ostalim dijelovima dostupnima, uključujući Rafaelove sobe, prema turoperatoru Through Eternity Tours.
Obilasci Vatikanskih vrtova bit će obustavljeni iz sigurnosnih razloga, budući da se kardinali voze autobusima naprijed-natrag od kapele do svog smještaja kroz posjed.
Očekuju se milijuni u Rimu na sahrani
Iako može biti razočaravajuće odustati od razgledavanja Sikstinske kapele ili Bazilike svetog Petra, posjet u ovom razdoblju također može biti iskustvo koje se doživi jednom u životu (talijanski izraz iznimno rijetku prigodu ‘svaki put kad papa umre’).
Očekuje se da će posjetitelji iz cijelog svijeta doći u Rim sljedećih tjedana kako bi imali priliku svjedočiti ovom monumentalnom događaju za Katoličku crkvu.
“Povijesno gledano, tijekom smrti pape – kao što smo iskusili iz prve ruke u travnju 2005. za vrijeme smrti pape Ivana Pavla II. – putnici su svjedočili dubokom povijesnom trenutku”, rekao je James Ridgway, izvršni direktor Christian Travel Specialist ETS, za Travel Weekly.
“Dok su neka mjesta oko Bazilike svetog Petra i Vatikana zatvorena ili im je pristup ograničen, mnogi putnici mogu sudjelovati u javnim okupljanjima, odavanjima spomena i molitvenim službama, što je izuzetno značajno iskustvo.”
Ako planirate putovanje u kratkom roku kako biste sudjelovali na nekim od pogrebnih i reizbornih događanja, trebali biste očekivati više cijene leta.
“Definitivno ćemo vidjeti povećanje cijena letova za Rim i Italiju tijekom sljedećih nekoliko tjedana, jer se vjernici okupljaju kako bi odali počast i potencijalno vidjeli objavu novog Pape”, rekao je Angus Kidman, stručnjak za putovanja u Finderu, za australsku stranicu news.com.au.
Papino tijelo će od sutra do subote, 26. travnja, biti izloženo javnosti u crkvi Svetog Petra, kada će se održati sprovod na Trgu svetog Petra.
Očekuje se da će sprovod privući veliku publiku, vjerojatno veću od one koju je 2005. godine papa Ivan Pavao II. pratilo oko četiri milijuna ljudi.
Gdje svjedočiti objavi novog pape
Kad konklava počne, Trg svetog Petra ostat će otvoren, ali će biti krcat s posjetiteljima i medijima.
Ishod krugova glasovanja naznačuje se putem dima koji se ispušta iz dimnjaka kapele – crni za neuvjerljive, bijeli za uspješan izbor novog pape.
Prema National Catholic Reporteru, možete vidjeti dim iz kapelice dva puta dnevno – oko podneva nakon prva dva glasanja i ponovno u 19 sati nakon posljednjeg kruga glasovanja.
Bijeli dim mogao bi se pojaviti ranije, oko 10.30 ili 17.30 sati.
-
ZADAR / ŽUPANIJA4 dana prije
#BARABA / Sveti Šime (Erlić)
-
ZADAR / ŽUPANIJA5 dana prije
USKRSNA PORUKA / Nadbiskup Zgrablić: “U vremenu kada se mnoge nade urušavaju, Kristovo uskrsnuće ostaje kao stijena”
-
ZADAR / ŽUPANIJA22 sata prije
ŽUPANIJSKI DANI 2025. / U petak Smotra klapa Zadarske županije u crkvi sv. Donata
-
magazin5 dana prije
TJEDNI HOROSKOP / Najsretniji znakovi će biti Ovan, Blizanac i Bik