Connect with us

magazin

Istraživanje pokazalo da određena količina jogurta tjedno može smanjiti rizik od raka debelog crijeva

Objavljeno

-

Nova studija pokazuje da redovito konzumiranje jogurta može smanjiti rizik od određene vrste raka debelog crijeva.

Istraživanje, objavljeno u časopisu Gut Microbes, pokazalo je da ljudi koji su rutinski konzumirali dva ili više obroka jogurta tjedno imaju niže stope proksimalnog kolorektalnog raka koji sadrži bakteriju zvanu Bifidobacterium.

“Jogurt je izvor probiotika koji mogu izravno utjecati na mikrobiom crijeva”, rekao je za Health gastroenterolog Peyton Berookim, koji nije bio uključen u studiju. “Redovita konzumacija jogurta mogla bi povećati populaciju korisnih bakterija” u crijevima.

Proksimalni kolorektalni karcinom javlja se na desnoj strani debelog crijeva. Smrtonosniji je od distalnog raka debelog crijeva, koji nastaje s lijeve strane, piše Health.

Tip pozitivan na Bifidobacterium prilično je čest i čini oko jednu trećinu kolorektalnih karcinoma,  rekao je autor studije Shuji Ogino, profesor na Odjelu za epidemiologiju na Harvard.

Veza između jogurta i rizika od raka debelog crijeva

Iako je davno utvrđeno da su bakterije u jogurtu korisne za zdravlje, istraživači su rekli da su prethodne studije dovodile u pitanje njihov utjecaj na rak debelog crijeva. Njihovo je istraživanje imalo za cilj razjasniti ovu poveznicu s prehranom procjenom dugoročnih podataka prikupljenih od velikog broja sudionika.

Istraživači su otkrili da je, među ljudima koji su razvili kolorektalni rak, 31 posto slučajeva bilo Bifidobacterium-pozitivno, dok je 69 posto bilo Bifidobacterium-negativno.

Dok redovita konzumacija jogurta od dvije porcije tjedno ili više nije bila povezana s nižim rizikom od raka debelog crijeva općenito, bila je povezana s 20 posto nižim rizikom od Bifidobacterium-pozitivnog tipa.

Trebate li početi jesti više jogurta?

Iako studija obećava, znanost o povezanosti konzumiranja jogurta i rizika od raka debelog crijeva još je daleko od utvrđene. Istraživanje je u ranoj fazi, a trenutna studija ima neka značajna ograničenja.

Studija se također oslanjala na prehrambene navike koje su sudionici sami prijavili, povećavajući vjerojatnost pogrešaka.

Sve veći broj istraživanja pokazuje da žive i aktivne kulture u jogurtu i drugoj fermentiranoj hrani, od kojih mnoge sadrže probiotike, mogu pozitivno utjecati na crijeva.

“Redovito konzumiranje jogurta može pridonijeti uravnoteženom crijevnom mikrobiomu”, rekao je Berookim. “Uravnotežen mikrobiom mogao bi potencijalno smanjiti upalu ili disbiozu, za koju se zna da igra ulogu u razvoju raka debelog crijeva.”

“Ovo bi mogao biti pozitivan razlog za uključivanje hrane bogate probioticima poput jogurta u vašu prehranu kao dio cjelokupnog zdravog načina života”, dodao je Berookim.

Upamtite samo da je konzumacija jogurta – i prehrana općenito – samo jedan od mogućih čimbenika u prevenciji raka debelog crijeva. Genetika, vježbanje, konzumacija alkohola, težina, okoliš i drugi utjecaji mogu utjecati na rizik.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

magazin

14. VELJAČE, VIŠNJIK / Valentinovo uz Željka Samardžića!

Objavljeno

-

By

Proslavite Dan zaljubljenih uz najljepše ljubavne hitove jednog od najomiljenijih pjevača regije!

Nakon rasprodane zagrebačke Arene, Željko Samardžić dolazi u Zadar, u Športski centar Višnjik, na spektakularni valentinovski koncert, u subota 14. veljače 2026., koji garantira večer ispunjenu emocijama, romantikom i nezaboravnim melodijama.

Uživajte u pjesmama koje su obilježile desetljeća ljubavi – „Stari lav“, „Grlica“, „Bezobrazno su zelene“, „Sipajte mi još jedan viski“, „Pokaži mi šta znaš“, „9000 metara“ i mnoge druge koje će vas podsjetiti zašto je Željko jedan od najvećih vokala s ovih prostora.

Ulaznice su u prodaji – putem sustava Eventim, požurite po svoje i poklonite voljenoj osobi večer za pamćenje!

 
Nastavi čitati

magazin

ĐIR PO GRADU Saše Čuke

Objavljeno

-

foto: Saša Čuka
 
Nastavi čitati

magazin

Liječnica otkrila simptom koji pokazuje imate li covid ili gripu

Objavljeno

-

By

Pexels

Zima je razdoblje kada kolege masovno „otvaraju bolovanja“, no razlog izostanka nije uvijek isti. Prehlada, gripa i covid-19 imaju slične simptome, ali postoje važne razlike koje vam mogu pomoći da ih lakše razlikujete.

Kako temperature padaju, virusi se lakše šire, a boravak u zatvorenim prostorima dodatno povećava rizik od infekcija. Ipak, prema riječima liječnice obiteljske medicine postoje jasni znakovi po kojima se ove tri bolesti mogu razlikovati.

“Postoje ključne razlike između obične prehlade, gripe i covida koje vam mogu pomoći da ih prepoznate“, objašnjava. “Ako ipak niste sigurni, uvijek se obratite liječniku. Kada je zdravlje u pitanju, bolje je biti oprezan.“

Kakav kašalj imate

Jedna od glavnih razlika odnosi se upravo na kašalj. Kod gripe je kašalj uglavnom suh i javlja se naglo, često uz iznenadno pogoršanje općeg stanja. Kod prehlade je kašalj blaži i obično se razvija postupno, prenosi Nova.rs.

Kod covida je kašalj također suh, ali ima jednu važnu karakteristiku – traje dulje i uporniji je nego kod drugih infekcija.

“Kod covida je kašalj suh i neprekidan. Mnogi ljudi kašlju dulje od sat vremena ili imaju tri ili više napada kašlja tijekom jednog dana“, navodi.

Simptomi su slični, ali oporavak nije uvijek brz

Iz britanskog NHS-a upozoravaju da su simptomi covida vrlo slični simptomima prehlade i gripe. Većina se ljudi oporavi u roku od nekoliko tjedana, no kod nekih oporavak može trajati znatno dulje, a bolest može imati i teži tijek.

Ako imate kašalj, savjetuje se da se obratite ljekarniku koji vam može preporučiti odgovarajuću terapiju za ublažavanje simptoma. Navodi se i da većini ljudi više nije potrebno raditi brzi test na covid, čak i ako imaju simptome poput suhog kašlja ili povišene temperature.

Kada ostati kod kuće

Ako ste mlađi od 18 godina ili je riječ o djetetu, preporuka je da ostanete kod kuće i izbjegavate kontakte s drugima tri dana od dana testiranja, jer su djeca i mladi obično kraće zarazni. Također se savjetuje da se tijekom deset dana izbjegava kontakt s osobama koje imaju povećan rizik od teških infekcija, poput ljudi s oslabljenim imunitetom.

Zaključak je jednostavan: iako simptomi mogu biti slični, trajanje i intenzitet kašlja često mogu otkriti o čemu je riječ. A ako ste u nedoumici, savjet liječnika uvijek je najbolja opcija.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu