Connect with us

magazin

FOTOGALERIJA / Gastronomski obilazak Adventa u Zadru, 1. dio

Objavljeno

-

Advent u Zadru donio nam je tisuće lampica i nasmijanih lica, puno pjesme i veselja, a gastro ponuda ove godine nadmašila je očekivanja već u startu. S koje god strane došli ugrijat će vas već sami pogled na jelovnike i na kobasice i fritule bez kojih Advent u gastronomskom smislu ne bi bio to što jest, ali avantura tu tek počinje. Adventski trgovi Pet bunara i Petra Zoranića od ranog jutra mirišu na šećer i cimet, na jabuke u punču, a kako dan odmiče i na ozbiljnije mesne i riblje zalogaje, na pašticadu, lignje, burgere, kuhano vino i gin.

Obišli smo svaku kućicu i u nekoliko nastavaka donosimo vam selekciju ponude vrijednih i maštovitih ugostitelja koju su ove godine spremili za Zadrane i goste.

Picnic Winter House
Kućica Picnic Winter House sa stotinama božićnih kuglica kao glavnim dekorativnim elementom na Adventu je od 2017. godine. Zadarska ekipa iz Picnica postala je sinonim za dobar burger i, iako ih nude cijelu selekciju, mi smo se odlučili za ovogodišnju novinu, pašticadu u brioche pecivu koja nam je neodoljivo zamirisala iz kućice. Poslužuju je sa malo salate i umakom od šljiva i hrena i dvije varijante kapule, ukiseljenom i hrskavom, u brioche pecivu, što gostima uvelike olakšava konzumaciju u veseloj atmosferi, bilo da sjede za stolom ili jedu s nogu. Ove godine, ističe Vedran Božićev, prvi put u ponudi imaju matcha punč, topli koktel sa likerom od Bajadere i Materia matcha čajem, rumom i sirupom od agave. U ponudi su i njihovi klasici poput nezaobilaznog Blackie burgera i sporo kuhanih junećih obraza u brioche pecivu, a uz standardnu ponudu pića imaju i selekciju toplih i hladnih koktela.

Nadine fritule
Kad na Advent dođete iz smjera Trga i Kalelarge, Nadine fritule dočekat će vas na samom ulazu, u kućici pred Providurovom palačom. Glavni proizvod su dakako fritule i to, rekli bismo, s dosta karaktera. Imaju neodoljivu zlatnu hrskavu koricu i malo su veće od fritulica koje smo navikli vidjeti dosad. Nadine fritule prvi su put na zadarskom Adventu i predstavlja ih mlado lice, Nadina kći Pavla Maljković koja ističe kako su ovo fritule po receptu njene bake sa Paga, poboljšane istrijanskim dodacima. Ona uz osmijeh za posipanje fritula nudi obični šećer, ali  i onaj s cimetom koji miriše zamamno te kokos, keks, šarene mrvice… Osim fritula ovdje smo uživali i u palačinkama, a uz preljeve od čokolade i lješnjaka te bijele čokolade, nude i one od karamele i jagode. Na ovoj kućici nude i kuhano vino te bezalkoholni punč od jabuke.

Rossi
Ovo je jedina kućica na Trgu Pet bunara koja nudi isključivo pića. Mlada barmenica Petra Čorak pripremila nam je dva koktela osmišljena posebno za adventsku ponudu. Prvi je bio Amaro Mule čija je baza Amaro Istriano, a u njega idu još i svježi sok limete i sastojak koji tako dobro paše u adventsko vrijeme – pivo od đumbira. Nismo mogli odoljeti ni ružičastom koktelu naziva Pink Nostromo sa Nostromo ginom i sokom od ružičastog grejpa, a koji je, kaže nam Petra, već našao poklonike među zadarskom ženskom publikom.
Na kućici Rossi nude i četiri topla koktela, jedan na bazi teranina, zvan Winterino, zatim Gin Nostromo Cherry, Pelinkovac Epulonberry i onaj koji će pronaći put do srca svih koji vole neobične kombinacije i voljni su eksperimentirati – Amaro Mango sa Amarom Istrianom, vrućom vodom i pireom od manga.

Disneyland
U potrazi za dobrom kobasicom svratili smo i do kućice Disneyland koju su ove godine otvorili prijatelji iz Kolana na Pagu, Nikola Gligora i Toni Štefanec. Kućica Disneyland jedina nudi i malene, ali vrlo ukusne američke palačinke s raznim dodacima, od krem čokoladnog umaka do slatkog tučenog vrhnja. Uz klasičnu ponudu burgera, hot doga, običnog pomfrita i onog u verziji s tartufima i sirom grana padano te debrecinke, mi smo se odlučili za domaću kobasicu s kiselim zeljem i kajmakom.
Pecivo je bilo svježe, prilozi odlično izbalansirani, kupus hrskav, a kajmak kremast, baš kako treba biti. A kobasica? Apsolutno savršenstvo okusa, dobro začinjena i lijepog omjera masnoće u kombinaciji sa točenim pivom bila je pun pogodak.

Red Fox
I ove godine na kućici Red Fox u ponudi imaju zvijezdu lanjskog Adventa – burger s tripicama. Simpatični Vinko Fain objasnio nam je postupak kuhanja. Janjeće tripice skuhali su klasično dalmatinski, „na malo jače”. U zagrijano brioche pecivo dolje ide pesto rosso, a gore pesto Genovese, pažljivo uz pomoć šalice stave tripice, rikolu i cheddar sir i dodatno na njih stave svježe mljevenog papra. Nismo mogli odoljeti da ne probamo ovaj specijalitet i nismo požalili. Ovo jelo potpuno je drugačije od tripica na žlicu na koje smo navikli, ali pravi ljubitelji jela od iznutrica prepoznat će okuse koje vole. Vinko nam je otkrio i kako ovaj burger naručuje oko trećine ljudi koji dođu do kućice Red Fox, a među njima je puno onih koji su ga lani prvi put probali. U ponudi im je i burger s tri vrste mesa i pikantna kobasica od divljači.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

magazin

Ovo je najopasniji sir na svijetu

Objavljeno

-

By

ilustracija

Na talijasnkom otoku Sardiniji proizvodi se casu marzu, sir pun crva koji je 2009. godine proglašen najopasnijim sirom na svijetu.

Muhe skiperke, Piophila casei, polažu jaja u pukotine koje se stvaraju u siru, a potom se izlegnu crvi koji proizvod pretvaraju u mekani kremasti sir.

Casu marzu ima intenzivan okus. Neki kažu da je afrodizijak. Drugi kažu da bi to moglo biti opasno za ljudsko zdravlje jer bi crvi mogli biti odgovorni za mijazu, mikroperforacije u crijevima, ali dosad nijedan takav slučaj nije povezan s casu marzu sirom, navodi CNN.

Sir je zabranjen za komercijalnu prodaju, ali otočko stanovništvo jede ga stoljećima.

Samo za odabrane

“Najezda crva je čar i užitak ovog sira”, kaže Paolo Solinas, gastronom sa Sardinije.

Jedni se naježe na sam spomen ovog sira, a drugi uživaju u njemu.

“Neki pastiri smatraju da ovaj sir pruža jedinstveni osobni užitak, nešto što samo nekolicina odabranih može probati”, ističe Solinas.

Deset drugih talijanskih regija ima svoju varijantu sira punog crva, ali dok se takvi proizvodi drugdje smatraju unikatnim proizvodima, casu marzu je suštinski dio sardinijske prehrambene kulture.

Sir ima nekoliko različitih naziva, kao što su casu becciu, casu fattittu, hasu muhidu, formaggio marcio. Svaka podregija otoka ima svoj način proizvodnje koristeći različite vrste mlijeka.

Visoke kazne

Casu Marzu se obično proizvodi krajem lipnja kada se lokalno ovčje mlijeko počinje mijenjati kako životinje ulaze u reproduktivno vrijeme i kada se trava suši od ljetnih vrućina.

Casu marzu je registriran kao tradicionalni proizvod Sardinije i stoga je lokalno zaštićen. Ipak, talijanska ga je vlada od 1962. godine smatrala ilegalnom zbog zakona koji zabranjuju konzumaciju hrane zaražene parazitima.

Oni koji prodaju sir mogu se suočiti s visokim kaznama koje se kreću i do nekoliko tisuća eura, no otočani se samo nasmiju kad ih se pita o zabrani omiljenog sira.

 
Nastavi čitati

magazin

Horoskop za 8. veljače 2025.

Objavljeno

-

Ovan (21.03.-20.04.) – Dnevni horoskop za 08.02.2025.
LJUBAV: Ne trebate se truditi biti ljubazni, jer nećete biti uvjerljivi. Budite jednostavno prirodni i činite ono što vam godi.
KARIJERA: Ozračje na radnom mjestu danas bi moglo biti napeto. Ništa ne forsirajte nego se povucite i pričekajte do sutra.
ZDRAVLJE&SAVJET: Loš osjećaj nestat će već sutra.

Bik (21.04.-20.05.) – Dnevni horoskop za 08.02.2025.
LJUBAV: Neki će doživjeti bliski susret s osobom iz svoje ljubavne prošlosti. Drugi će samo malo maštati o istom.
KARIJERA: Bit ćete prilično podložni utjecajima drugih na vas. Moguće je da vam se netko do suradnika uvuče pod kožu.
ZDRAVLJE&SAVJET: Pre-jake emocije.

Blizanci (21.05.-20.06.) – Dnevni horoskop za 08.02.2025.
LJUBAV: Danas se već puno lakše diše, a u vama opet raste optimizam, sreća i zadovoljstvo. Jednako je i vašem partneru.
KARIJERA: Opasnost je prošla i opet možete surađivati bez opterećenja. Na dnevni red dolaze financijske teme.
ZDRAVLJE&SAVJET: Razvedrit ćete se.

Rak (21.06.-20.07.) – Dnevni horoskop za 08.02.2025.
LJUBAV: Danas ćete iznimno zračiti što će prepoznati gotovo svaka osoba suprotnog spola. Lako ćete se drugima uvući pod kožu.
KARIJERA: Imat ćete povećan utjecaj na druge, pa to iskoristite u poslu koji se i inače razvija sasvim dobro.
ZDRAVLJE&SAVJET: Blistate.

Lav (21.07.-21.08.) – Dnevni horoskop za 08.02.2025.
LJUBAV: Vaše samopouzdanje danas bi moglo biti ozbiljno poljuljano. Sjetite se svojih ljubavnih uspjeha kako bi se ohrabrili.
KARIJERA: Izgledan je financijski gubitak s kojim ćete se teško pomiriti. Ipak, brzo ćete naći načina da to nadoknadite.
ZDRAVLJE&SAVJET: Šta je bilo, bilo je.

Djevica (22.08.-22.09.) – Dnevni horoskop za 08.02.2025.

LJUBAV: Vaše riječi zadirat će duboko u dušu druge strane i postići efekt za pamćenje. Slobodno izrazite osjećaje.
KARIJERA: Neki se istraživati povijest firme ili struke u kojoj rade. Bit će to zanimljiva digresija od svakodnevnih zadataka.
ZDRAVLJE&SAVJET: Bit ćete temeljiti.

Vaga (23.09.-22.10.) – Dnevni horoskop za 08.02.2025.
LJUBAV: Iako ćete se vi svim silama truditi pospješiti svoj seksualni život, danas biste u tom području mogli lako omanuti.
KARIJERA: Danas ne očekujte podršku drugih. Oslonite se na vlastite snage i sve će proći više manje dobro.
ZDRAVLJE&SAVJET: Osjetljivost žuči ili jetre.

Škorpion (23.10.-22.11.) – Dnevni horoskop za 08.02.2025.
LJUBAV: Tokom dana uspjet ćete nadvladati sumnje koje su vas mučile i svoj međusobni odnos vratiti u ravnotežu.
KARIJERA: Sjetit ćete se nekih prijedloga osoba iz inozemstva i potruditi se s njima obnoviti poslovne kontakte.
ZDRAVLJE&SAVJET: Poboljšanje.

Strijelac (23.11.-21.12.) – Dnevni horoskop za 08.02.2025.
LJUBAV: Vjerojatno ćete biti u prilici pokazati koliko ste ranjivi i emotivni. Druga strana će vas razumjeti.
KARIJERA: Danas vam vjerojatno ništa neće ići od ruke. Pomirite se s tim i čekajte sutra kad će sve izgledati bolje.

ZDRAVLJE&SAVJET: Nemojte se napiti jer to neće biti dobro.

Jarac (22.12.-20.01.) – Dnevni horoskop za 08.02.2025.
LJUBAV: U duši ćete osjetiti olakšanje, ali ćete se i dalje trebati prilagođavati drugoj strani jer će ona držati konce u svojim rukama.
KARIJERA: Iznjedrit ćete neke nove ideje kojim biste mogli povećati prihode. Sve treba usaglastiti s kolegama.
ZDRAVLJE&SAVJET: Imunitet vam je i dalje slab.

Vodenjak (21.01.-19.02.) – Dnevni horoskop za 08.02.2025.
LJUBAV: Bit ćete skloni dublje razmotriti svoje privatne odnose. Neki će odlučiti postaviti nove smjerove ili granice.
KARIJERA: Budite maksimalno taktični u svakoj suradnji. Ako treba, pričekajte do sutra i sve će doći na svoje mjesto.
ZDRAVLJE&SAVJET: Pad imuniteta.

Ribe (20.02.-20.03.) – Dnevni horoskop za 08.02.2025.
LJUBAV: Danas zanemarite svaku idjeu koja vam dolazi od vaše intuicije i držite se onog što vidite i možete opipati. Tako ćete biti sretniji u ljubavi.
KARIJERA: U konkretnim poslovima kao i u uslužnim djelatnostima stvari će vam ići od ruke. Umjetnici neka danas miruju.
ZDRAVLJE&SAVJET: Nesanica.

 
Nastavi čitati

magazin

FOTOGALERIJA / Đir po gradu

Objavljeno

-

foto: Žeminea Čotrić
 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu