Connect with us

magazin

Zašto se ljudi ljube?

Objavljeno

-

Pixabay

Ljubljenje je univerzalni izraz privrženosti, ali jeste li se ikad zapitali odakle potječe ta praksa?

Evolucijski psiholozi smatraju da današnje ljubljenje možda potječe od ‘hranjenja poljupcem’ – razmjene sažvakane hrane između majke i djeteta, što je bila uobičajena praksa u prošlosti tijekom procesa odvikavanja od hranjenja majčinim mlijekom. Majke su na taj način pomagale bebama da lakše probave hranu uz pomoć svoje sline i žvakanja. Zanimljivo je da ovaj proces podsjeća na francuski poljubac, prenosi Yahoo.

Postoji još nekoliko faktora koji pridonose razumijevanju ove prakse. Na primjer, beba može vidjeti samo 20-25 centimetara ispred svog lica, što znači da smo od rane dobi naučeni prepoznavati lica s izuzetnom točnošću. Također, naše bjeloočnice su evoluirale kako bi nam pomogle razlikovati smjer pogleda druge osobe, aktivirajući posebne neurone kada netko gleda u nas. Lica su nam ključna za društvenu koheziju.

Osim toga, imamo urođenu tendenciju oponašanja ponašanja drugih kao oblik društvenog povezivanja – na primjer, kada nam netko uzvrati poljubac. Kombinirajući to s našom potrebom za toplinom i ugodom te majčinskim ‘hranjenjem poljupcima’, možemo pretpostaviti da ljubljenje ima duboke korijene u našoj evolucijskoj prošlosti, prenosi Večernji list.

Prvi dokumentirani primjeri romantičnog ljubljenja potječu iz brončanog doba, oko 2500. – 3500. godine prije Krista. Na jednoj ploči iz 1900. g. pr. n. e. stoji zapisano: “Moja gornja usna postaje vlažna, dok mi donja usna drhti! Zagrlit ću ga, poljubit ću ga”. S vremenom je ljubljenje postalo toliko kulturno ukorijenjeno da je u starom Rimu služilo kao način sklapanja bračnih ugovora. Danas, iako poljubac možda neće služiti kao pravni ugovor, on može biti izraz ljubavi i privrženosti.

Biološki i genetski razlozi ljubljenja

Ljubljenje također može biti oblik ‘senzorskog testa usta na usta’. Naša osjetila mirisa mogu otkriti imunološku kompatibilnost s partnerom. Dr. Maria Bicalho, profesorica imunologije, ističe da su različitosti ono što čini uspješnu reprodukciju i da je podsvjesni poriv za rađanjem zdravog potomstva ključan pri odabiru partnera. Studija na 90 bračnih parova pokazala je veću genetsku različitost u usporedbi s nasumičnim uparivanjem 152 para, što podržava ideju da biramo partnere na temelju genetske kompatibilnosti.

Neki znanstvenici vjeruju da se ljudi ljube kako bi namjerno prenijeli klice među sobom. Ljubljenjem se žena izlaže muškarčevim klicama, razvijajući antitijela koja se prenose na dijete, povećavajući njegove izglede za preživljavanje. Ova teorija sugerira da ljubljenje ima jaku genetsku i instinktivnu komponentu.

Društvena i emocionalna dimenzija ljubljenja

Ljubljenje također jača veze, osobito u trenucima neizvjesnosti. Naša tijela intrinzično znaju da se izlažete bacilima i fizičkom riziku kada se intimno povežete s nekim.

Iako nemamo luksuz intervjuirati našeg tvorca i pitati ga zašto se ljubimo, teorije koje stoje iza ljubljenja ostaju značajne. Možda je evoluiralo iz hranjenja poljupcem, biološkog nagona za otkrivanjem kemije putem hormona i mirisa, za jačanje antitijela za bebu – ili jednostavno za jačanje naših veza s voljenima. Iako nismo jedina vrsta koja se ljubi, činimo to na jedinstven i osoban način.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

magazin

(FOTOGALERIJA) Drugi dan Meat Me 5.0 s novim specijalitetima, festival dobio dodatni dan u nedjelju

Objavljeno

-

By


Drugi dan festivala Meat Me 5.0 donio je nove uzbudljive mesne specijalitete na prostoru stare pijace na Poluotoku.  Zadarski Tabay posjetiteljima je ponudio Vitello tonnato, konoba Martina iz Zaglava pačja prsa u umaku od naranče, meda, kadulje i plavca, dok je Hedonist Dining & Hangout u jutarnjem programu pripremio teleću toćadu, a u poslijepodnevnim satima predstavit će svoj Vitello tonnato.

Kako je ovo jelo talijanskog naziva, a radi se o teletini s umakom od tune, jutros se moglo provjeriti na pultu Tabaya. Iako se ova zadarska manufaktura bavi prvenstveno pripremom skoro gotovih jela koje kupci dovršavaju u kratkom vremenu kod kuće, posjetiteljima festivala danas su ponudili Vitello tonnato. Riječ je o tanko narezanoj teletini koja se prelije umakom od tunjevine, a svi koji su je jutros kušali dali su joj najviše ocjene.

Ivan Tartaro iz restorana Hedonist objasnio je način na koji spremaju nadaleko poznatu teleću toćadu.
– Pripremi se teleće meso bez kosti, lagano se kuha 12 sati, a u recept idu bijeli fažol, sok od naranče i bila kapula. Spremili smo i domaću focacciu koja se točka u njoj, kako bi opravdala svoje ime.

Poseban štih ovogodišnjem festivalu daje dugootočka konoba Martina. Nakon muflona na otvaranju, danas su pripremili pačja prsa s umakom od naranče, meda i crnog merlota. Za prilog su servirani  palenta s ružmarinom, lovorom i otočkim mirodijama.

Kao i svakog dana festivala, od 13 sati u obližnjem Wine Gardenu sommelier Ivan Stiblik zainteresirane vodi kroz svijet vina, osobito onih koja se slažu s današnjim menijima. Za petak je na istom mjestu pripremljen i poseban program: slikarska radionica Vinorel by Marina Tomašević. Ova omiljena zadarska umjetnica, široj javnosti najpoznatija kao pjevačica, posvetila se slikanju crnim vinom. Oni koji žele sudjelovati na radionici trebaju se prijaviti na ovoj poveznici: https://forms.gle/jxa9y54gfko7fXWY6

Što se tiče poslijepodnevnog programa, najavljena degustacija jela održava se do 20 sati, a zbog loše vremenske prognoze odgađa se za večeras najavljen koncert Lucije Marcelić & Pink Noise. Iz istog razloga festival će se produžiti za jedan dan, pa nas i u nedjelju na istom mjestu u jutarnjim i popodnevnim satima očekuje ponuda mesnih specijaliteta, a navečer odgođeni današnji koncert.

 
Nastavi čitati

magazin

SREDNJA KINO ZONA / Noviteti, klasici i premijera hrvatskog filma “Frka” za učenike i sve ljubitelje sedme umjetnosti

Objavljeno

-

By

Suradnja između Kino Zone i Prirodoslovno-grafičke škole nastavlja se već četvrtu godinu zaredom, pod pokroviteljstvom Zadarske županije i Grada Zadra. Evo najave:

Ove godine, učenici, kao i svi ljubitelji sedme umjetnosti, moći će uživati u novitetima, klasicima te premijeri hrvatskog filma “Frka”, koji je stvoren od mladih, za mlade.

Uz organizaciju projekta, vođenje društvenih mreža, naši Grafički urednici dizajneri kreirali su vizuale, a Medijski tehničari snimili i montirali najavu i trailere. Svi sudionici imali su priliku primijeniti svoje vještine na stvarnom projektu.

Filmovi koji će se prikazati uključuju kultni klasik “Truman Show” (14.10.2024. u 19.15 sati), akcijsku komediju ranih 2000-ih “Snatch” (21.10.2024. u 19.15 sati), novi adoloscentni hit “How to Have Sex” (15.10.2024. u 19.15 sati), kao i premijeru hrvatskog filma “Frka” (11.10.2024. u 19.15 sati).

Za razliku od prošle godine, filmovi će imati malo ozbiljniji ton i poticat će nas na dublje razmišljanje o odrastanju, međuljudskim odnosima i društvu.

Pratite naše društvene mreže, instagram stranicu Srednje Kino Zone i službenu stranicu Kino Zone za datume prikazivanja filmova (moguće su odgode zbog lošeg vremena).

Sve projekcije su na otvorenom u školskom dvorištu na adresi Perivoj Vladimira Nazora 3.

 
Nastavi čitati

magazin

FOTOGALERIJA / Đir Zadrom sa Sašom Čukom

Objavljeno

-

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu